Babka makowcowa

 

babka makowcowa

 

I popełniłam kolejny makowiec na święta 🤣😆

Tym razem pojawiła się u nas babka makowcowa.

Przygotowałam delikatne ciasto drożdżowe oraz prostą masę makową z mielonego maku i wszystko upiekłam razem w formie babkowej.

Na koniec gruba warstwa czekolady i gotowe!

Do masy makowej możecie dodać rozmaite bakalie – u mnie stanęło na samych siekanych orzechach, bo moje dzieci nie przepadają za rodzynkami i skórką pomarańczową.

Gdyby nie oni, to by się w tym nadzieniu więcej działo 😁

Polecam wam także do wypróbowania inne moje przepis na makowce i ciasta z makiem :)

 

makowiec drożdżowy z czekoladą drożdżowa babka zawijana z makiem i czekoladą
 

drożdżowy makowiec zawijany makowiec drożdżowy
 

drożdżowa babka z makiem babka z makiem
 

Babka makowcowa – przepis do druku

 

Babka makowcowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną babkę.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki (1 i ⅔ szklanki) mąki
  • 90 ml ciepłego mleka (nie gorącego)
  • 20 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 1 duże jajko
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 50 g masła
masa makowa:
  • 200 g mielonego maku
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 2 białka
  • garść posiekanych orzechów
  • garść rodzynek (nie dawałam ze względu na syna ;))
  • skórka pomarańczowa itp.
  • aromat migdałowy - opcjonalnie - ja lubię :D
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka miodu
Wykonanie
  1. Przygotuj ciasto drożdżowe.
  2. W miseczce rozdrobnij drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
  3. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw aż drożdże zaczną pracować.
  4. W misie miksera umieść mąkę, resztę cukru, żółtka, jajko oraz miękkie masło.
  5. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie dość gęste.
  6. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. W tym czasie przygotuj masę makową.
  8. Mielony mak zalej wrzącą wodą i odstaw na około pól godziny.
  9. Gęste sito wyłóż gazą albo pieluchą tetrową i przelej przez nie mak z wodą, dodatkowo odciśnij mak z nadmiaru wody.
  10. Dodaj do maku cukier oraz bakalie wg uznania - rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową.
  11. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  12. Dodaj białka do maku i delikatnie wymieszaj.
  13. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie krótko zagnieć.
  14. Wyłóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na cienki placek.
  15. Posmaruj wierzch ciasta masą makową - zostawiając puste dłuższe brzegi.
  16. Zwiń ciasto wzdłuż długiego boku.
  17. Formę do babki posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  18. Włóż do formy ciasto i połącz końcówki.
  19. Przykryj formę z ciastem ściereczką i odstaw na około pół godziny w ciepłe miejce.
  20. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg).
  21. Piecz babkę przez około 30-40 minut - aż będzie ładnie rumiana.
  22. Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożniej przełóż ciasto na talerz.
  23. Przygotuj polewę czekoladową.
  24. W rondelku rozgrzej śmietanę kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę.
  25. Mieszaj aż czekolada się ładnie rozpuści.
  26. Dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj.
  27. Posmaruj polewą wierzch babki.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 380 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 32 g Białka: 17 g