Babka makowcowa

Zaktualizowany: 2024 2 lutego
babka makowcowa

Przepis na drożdżową babkę z makiem

Dziś u mnie babka makowcowa, ale nie jakaś zwykła babka, tylko drożdżowa. Taka drożdżowa babka z makiem to klasyczny przepis na ciasto drożdżowe, które pieczone jest w formie od babki i ma pyszne nadzienie z maku i bakalii. Przygotujcie to ciasto na Boże Narodzenie, albo w okresie karnawału. Babka będzie pasowała idealnie na świątecznym stole, ale również sprawdzi się jako ciasto na weekend do kawy. Polecam!

makowiec drożdżowy

Babka makowcowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta drożdżowe z makiem, to w tym roku na święta upiecz taką puszystą babkę.

babka makowcowa

Babka makowcowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną puszystą babkę drożdżową z nadzieniem z maku i bakalii.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 4 hours
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 4 hours 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 380 kcal
Wyposażenie
  • Duża forma z kominkiem do pieczenia babki.
Składniki

składniki na ciasto drożdżowe do babki

składniki na masę makową do babki

  • 200 g maku (mielonego )
  • 70 g cukru ((1/3 szklanki) )
  • 2 białka
  • 1 garść orzechów (posiekanych )
  • 1 garść rodzynek ((nie dawałam ze względu na syna ;)))
  • skórka pomarańczowa itp.
  • aromat migdałowy ( – opcjonalnie – ja lubię :D)

składniki na polewę czekoladową do babki

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto drożdżowe do babki

  • W miseczce rozdrobnij drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
    20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw aż drożdże zaczną pracować.
    90 ml mleka
  • W misie miksera umieść mąkę, resztę cukru, żółtka, jajko oraz miękkie masło.
    250 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru, 50 g masła
  • Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie dość gęste.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj masę makową.

Jak zrobić masę makową do babki

  • Mielony mak zalej wrzącą wodą i odstaw na około pól godziny.
    200 g maku
  • Gęste sito wyłóż gazą albo pieluchą tetrową i przelej przez nie mak z wodą, dodatkowo odciśnij mak z nadmiaru wody.
  • Dodaj do maku cukier oraz bakalie wg uznania – rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową.
    70 g cukru, 1 garść orzechów, 1 garść rodzynek, skórka pomarańczowa itp.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
    2 białka
  • Dodaj białka do maku i delikatnie wymieszaj – jeśli lubisz to dodaj aromat.
    aromat migdałowy

Babki z makiem – wykonanie

  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie krótko zagnieć.
  • Wyłóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na cienki placek.
  • Posmaruj wierzch ciasta masą makową – zostawiając puste dłuższe brzegi.
  • Zwiń ciasto wzdłuż długiego boku.
  • Formę do babki posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Włóż do formy ciasto i połącz końcówki.
  • Przykryj formę z ciastem ściereczką i odstaw na około pół godziny w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg).
  • Piecz babkę przez około 30-40 minut – aż będzie ładnie rumiana.
  • Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożniej przełóż ciasto na talerz.

Jak zrobić polewę czekoladową

  • W rondelku rozgrzej śmietanę kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę.
    75 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
  • Mieszaj aż czekolada się ładnie rozpuści.
  • Dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj.
    1 łyżka miodu
  • Posmaruj polewą wierzch babki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 380kcalWeglowodany: 32gBiałko: 17gTłuszcz: 19g
Słowa kluczowe babka z makiem, drożdżówka z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
drożdżowy makowiec zawijany

Babka drożdżowa z makiem – uwagi

I popełniłam kolejny makowiec na święta.

Tym razem pojawiła się u nas babka makowcowa.

Przygotowałam delikatne ciasto drożdżowe oraz prostą masę makową z mielonego maku i wszystko upiekłam razem w formie babkowej.

Na koniec gruba warstwa czekolady i gotowe!

Do masy makowej możecie dodać rozmaite bakalie – u mnie stanęło na samych siekanych orzechach, bo moje dzieci nie przepadają za rodzynkami i skórką pomarańczową.

Gdyby nie oni, to by się w tym nadzieniu więcej działo :)

Polecam wam także do wypróbowania inne moje przepis na makowce i ciasta z makiem :)

drożdżowa babka z makiem
babka z makiem
makowiec drożdżowy z czekoladą drożdżowa babka zawijana z makiem i czekoladą

Polecane przepisy na makowce i ciasta z makiem

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne ciasta z makiem idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 18 grudnia

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 33fd2a337769a92fa1691872145cd31e?s=54&d=mm&r=g
    Renata 2020 18 grudnia w 12:30- Odpowiedz

    Zawsze jest niebezpieczeństwo, ze bedzie puste miejsce nad makiem. U ciebie pięknie wygląda. Może białka w maku załatwiają sprawę.
    Wesołych Świąt.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 18 grudnia w 14:42- Odpowiedz

      Tak, białka, albo nawet można dać całe jajka powodują, że masa się nie oddziela tak od ciasta.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy