Babka makowcowa

 

babka makowcowa

 

I popełniłam kolejny makowiec na święta 🤣😆

Tym razem pojawiła się u nas babka makowcowa.

Przygotowałam delikatne ciasto drożdżowe oraz prostą masę makową z mielonego maku i wszystko upiekłam razem w formie babkowej.

Na koniec gruba warstwa czekolady i gotowe!

Do masy makowej możecie dodać rozmaite bakalie – u mnie stanęło na samych siekanych orzechach, bo moje dzieci nie przepadają za rodzynkami i skórką pomarańczową.

Gdyby nie oni, to by się w tym nadzieniu więcej działo 😁

Polecam wam także do wypróbowania inne moje przepis na makowce i ciasta z makiem :)

 

makowiec drożdżowy z czekoladą drożdżowa babka zawijana z makiem i czekoladą
 

drożdżowy makowiec zawijany makowiec drożdżowy
 

drożdżowa babka z makiem babka z makiem
 

Babka makowcowa – przepis do druku

 

babka makowcowa

Babka makowcowa

Wypieki Beaty
Przepis na jedną babkę.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 4 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 380 kcal

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

masa makowa:

  • 200 g mielonego maku
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 2 białka
  • garść posiekanych orzechów
  • garść rodzynek (nie dawałam ze względu na syna ;))
  • skórka pomarańczowa itp.
  • aromat migdałowy - opcjonalnie - ja lubię :D

polewa:

Instrukcja
 

  • Przygotuj ciasto drożdżowe.
  • W miseczce rozdrobnij drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
  • Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw aż drożdże zaczną pracować.
  • W misie miksera umieść mąkę, resztę cukru, żółtka, jajko oraz miękkie masło.
  • Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie dość gęste.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj masę makową.
  • Mielony mak zalej wrzącą wodą i odstaw na około pól godziny.
  • Gęste sito wyłóż gazą albo pieluchą tetrową i przelej przez nie mak z wodą, dodatkowo odciśnij mak z nadmiaru wody.
  • Dodaj do maku cukier oraz bakalie wg uznania - rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  • Dodaj białka do maku i delikatnie wymieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie krótko zagnieć.
  • Wyłóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na cienki placek.
  • Posmaruj wierzch ciasta masą makową - zostawiając puste dłuższe brzegi.
  • Zwiń ciasto wzdłuż długiego boku.
  • Formę do babki posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Włóż do formy ciasto i połącz końcówki.
  • Przykryj formę z ciastem ściereczką i odstaw na około pół godziny w ciepłe miejce.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg).
  • Piecz babkę przez około 30-40 minut - aż będzie ładnie rumiana.
  • Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożniej przełóż ciasto na talerz.
  • Przygotuj polewę czekoladową.
  • W rondelku rozgrzej śmietanę kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę.
  • Mieszaj aż czekolada się ładnie rozpuści.
  • Dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj.
  • Posmaruj polewą wierzch babki.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 380kcalWeglowodany: 32gBiałko: 17gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!