Przepis na drożdżową babkę z makiem
I popełniłam kolejny makowiec na święta 🤣😆
Tym razem pojawiła się u nas babka makowcowa.
Przygotowałam delikatne ciasto drożdżowe oraz prostą masę makową z mielonego maku i wszystko upiekłam razem w formie babkowej.
Na koniec gruba warstwa czekolady i gotowe!
Do masy makowej możecie dodać rozmaite bakalie – u mnie stanęło na samych siekanych orzechach, bo moje dzieci nie przepadają za rodzynkami i skórką pomarańczową.
Gdyby nie oni, to by się w tym nadzieniu więcej działo 😁
Polecam wam także do wypróbowania inne moje przepis na makowce i ciasta z makiem :)
Babka makowcowa – przepis do druku

Babka makowcowa
Przepis na jedną babkę.
Składniki
ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki (1 i 2/3 szklanki) mąki
- 90 ml ciepłego mleka (nie gorącego)
- 20 g drożdży
- 2 żółtka
- 1 duże jajko
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 50 g masła
masa makowa:
- 200 g mielonego maku
- 70 g (1/3 szklanki) cukru
- 2 białka
- garść posiekanych orzechów
- garść rodzynek (nie dawałam ze względu na syna ;))
- skórka pomarańczowa itp.
- aromat migdałowy - opcjonalnie - ja lubię :D
polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka miodu
Instrukcja
- Przygotuj ciasto drożdżowe.
- W miseczce rozdrobnij drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
- Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw aż drożdże zaczną pracować.
- W misie miksera umieść mąkę, resztę cukru, żółtka, jajko oraz miękkie masło.
- Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie dość gęste.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj masę makową.
- Mielony mak zalej wrzącą wodą i odstaw na około pól godziny.
- Gęste sito wyłóż gazą albo pieluchą tetrową i przelej przez nie mak z wodą, dodatkowo odciśnij mak z nadmiaru wody.
- Dodaj do maku cukier oraz bakalie wg uznania - rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Dodaj białka do maku i delikatnie wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie krótko zagnieć.
- Wyłóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na cienki placek.
- Posmaruj wierzch ciasta masą makową - zostawiając puste dłuższe brzegi.
- Zwiń ciasto wzdłuż długiego boku.
- Formę do babki posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Włóż do formy ciasto i połącz końcówki.
- Przykryj formę z ciastem ściereczką i odstaw na około pół godziny w ciepłe miejce.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg).
- Piecz babkę przez około 30-40 minut - aż będzie ładnie rumiana.
- Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożniej przełóż ciasto na talerz.
- Przygotuj polewę czekoladową.
- W rondelku rozgrzej śmietanę kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę.
- Mieszaj aż czekolada się ładnie rozpuści.
- Dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj.
- Posmaruj polewą wierzch babki.
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 380kcalWeglowodany: 32gBiałko: 17gTłuszcz: 19g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!