Orzechowa drożdżówka
Jestem ogromną wielbicielką ciast drożdżowych, a że dawno żadnego nie piekłam, to już miałam straszną ochotę na jakieś.
Przypadkiem trafiłam na przepis na ciasto drożdżowe z orzechami (przepis Tupperware) – niewymagające wielu składników, a do tego szybkie w przygotowaniu.
W smaku jest bardzo maślane i orzechowe (użyłam więcej orzechów niż podawał przepis).
Ja go upiekłam w formie ślimaczków, ale można oczywiście wyłożyć ciasto w całości do blaszki, polać masłem z cukrem i posypać orzechami.
Podana porcja jest na sporą blaszkę – tortownicę 26-28cm.
Zapraszam was również serdecznie do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe :)
Orzechowa drożdżówka – przepis do druku

Orzechowa drożdżówka
Składniki
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 żółtka
- 50 g miękkiego masła
- 500 g mąki
- ok.500ml mleka
- 200 g grubo mielonych orzechów (użyłam po połowie orzechy włoskie i laskowe)
- 150 g cukru pudru
- 150 g roztopionego masła
Instrukcja
- Do 100 ml letniego mleka dodaj łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże - odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
- Przesianą mąkę wsyp do miski do ciasta. Dodaj wyrośnięty rozczyn, 300 ml letniego mleka, 50 g miękkiego masła i żółtka. Masę mieszaj z taką ilością letniego mleka, aby uzyskać ciasto drożdżowe średniej miękkości.
- Pozostaw do wyrośnięcia na ok.30 minut.
- Masło rozpuść i wymieszaj z cukrem pudrem i prawie wszystkimi orzechami (pozostaw trochę do dekoracji).
- Ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Na ciasto wyłóż masę orzechową i rozsmaruj pozostawiając po bokach czysty margines.
- Zwiń ciasto w rulon, pokrój ostrym nożem na grube plastry (około 5 cm grubości) i układaj je w wysmarowanej tłuszczem foremce.
- Foremkę przykryj i odstaw do wyrośnięcia (0,5-1 godzinę).
- Po tym czasie wstaw ciasto do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę pieczenia na 180 stopni i piecz przez około 30 minut.
- Po upieczeniu przestudź ciasto na kratce.
- Przygotuj lukier - około 4 czubate łyżki cukru pudru zmieszaj z odrobiną ciepłej wody i polej ciasto, po wierzchu posyp pozostawionymi orzechami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jezny… to ciasto wyglada oblednie…