Przepis na zaplataną drożdżówkę z powidłami morelowymi

drożdżówka z powidłami

Witam się dziś z wami pyszna drożdżówka z powidłami!

Jakiś czas temu, gdzieś tam w internetowych czeluściach zobaczyłam filmik ze świetnym sposobem na zwinięcie ciasta drożdżowego.

Tak mi się spodobał, że postanowiłam go wypróbować!

Przygotowałam lekkie ciasto drożdżowe, wyjęłam słoiczek powideł morelowych od Stovit (tak, tak – są takie i są pyszne!) i zrobiłam ciasto.

Specjalnie dla was zrobiłam przy okazji krótki filmik prezentujący sposób na to „zaplatanie”.

Metoda jest super prosta, a efekty końcowy według mnie WOW – a co wy o tym myślicie?

Co potrzeba aby zrobić drożdżówkę z powidłami?

Ciasto jest proste, więc potrzebujecie podstawowe składniki.

Drożdże – ja użyłam świeże, ale możecie też użyć drożdże suszone.

Masło, mąka pszenna, jajko i oczywiście powidła.

Samo ciasto drożdżowe zrobiłam w tradycyjny sposób i odstawiłam do wyrośnięcia.

Potem ponownie je zagniotłam i cienko rozwałkowałam.

Posmarowałam drożdżówkę powidłami i wzięłam się za zawijanie – najfajniejsza zabawa!

Obejrzyjcie sobie filmik pod przepisem. Dodam, że moje zdolności do robienia filmów załamują mojego męża :)

Robiąc ciasto prawie zupełnie wyszłam z nim z kadru i nawet tego nie zauważyłam. A potem on siedzi i się męczy z montażem ;)

Mówię wam – lekko nie jest :D

Mam nadzieję, że mimo wszystko filmik wam się spodoba i pomoże wam w przygotowaniu tej drożdżówki z powidłami.

Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe oraz przepisów przygotowanych razem z przetworami Stovit.

zaplatana drożdżówka
słodka drożdżówka zawijana
bułka drożdżowa z lukrem
ciasto drożdżowe z konfiturami i lukrem
drożdżówka z powidłami morelowymi
chałka drożdżowa z dżemem
bułka drożdżowa z dżemem
ciasto drożdżowe z powidłami

Drożdżówka z powidłami przepis do druku

drożdżówka z powidłami

Drożdżówka z powidłami

Wypieki Beaty
Przepyszna, puszysta bułka drożdżowa zaplatana z konfiturą morelową.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 268 kcal

Wyposażenie

  • Podłużna forma do pieczenia o długości około 30 cm.

Składniki
  

ciasto drożdżowe

dodatkowo

  • 5 łyżeczek powideł morelowych Stovit

lukier

Instrukcja
 

ciasto drożdżowe

  • Drożdże rozkrusz do ciepłego mleka (nie może być zbyt gorące), dodaj łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj.
  • Kubek z zaczynem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – w tym czasie zaczyn powinien zacząć pracować – urośnie i zgęstnieje.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj resztę cukru, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło.
  • Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób elastyczne ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – powinno urosnąć i podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć.
  • Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
  • Nałóż około 5 łyżeczek Konfitury Morelowej Stovit mniej więcej na połowę ciasta i dokładnie rozsmaruj.
  • Złóż ciasto na pół przykrywając "czystym" ciastem posmarowaną część.
  • Pokrój ciasto na cienkie paseczki – o szerokości około 1,5 cm.
  • Każdy paseczek zwiń kilka razy wokół siebie i lekko przyklej do blatu.
  • Zwiń ciasto w rulon zaczynając od góry (zobacz film z przygotowania ciasta zamieszczony na dole).
  • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny – do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni (tryb termoobieg).
  • Piecz drożdżówkę przez około 35 minut – aż będzie rumiana.
  • Ciasto ostudź.

lukier

  • Do miseczki wsyp cukier puder.
  • Dodawaj do niego po łyżce mleka i dokładnie mieszaj.
  • Gdy lukier będzie lekko płynny polej nim drożdżówkę.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 268kcalWeglowodany: 47gBiałko: 6gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit