Proste ciasto szpinakowe
Przepis na proste i szybkie ciasto ze szpinakiem i bitą śmietaną
Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na pyszne i zdrowe ciasto szpinakowe, które jest nie tylko łatwe i szybkie do przygotowania, ale również wyjątkowo smaczne! Do ciasta dodaję zmiksowany szpinak, co nadaje mu nie tylko pięknego zielonego koloru, ale również wspaniałego smaku i wartości odżywczych. Po upieczeniu ciasta dekoruję je bitą śmietaną i świeżymi truskawkami – pyszność gwarantowana! Spróbujcie tego przepisu i dajcie znać, co o nim myślicie!
Spis treści
Ciasto szpinakowe PRZEPIS krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, a do tego lubisz jeśli są one niebanalne, to szpinakowe ciasto z bitą śmietaną będzie dla Ciebie idealne! Spróbuj koniecznie i zaskocz rodzinę i gości takim pozytywnym zielonym ciastem z owocami.
Ciasto szpinakowe przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 lub 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto ze szpinakiem
- 150 g szpinaku (jeśli używasz mrożony, to go rozmroź na sitku)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 200 g jogurtu (użyłam grecki – 3/4 szklanki)
- 60 ml oleju (1/4 szklanki)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
składniki na bitą śmietanę do ciasta szpinakowego
- 300 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – można też użyć 250 ml)
- 2 łyżki cukru pudru
Instrukcja
Jak zrobić ciasto szpinakowe z bitą śmietaną
- Szpinak, jogurt, jajka, olej i sok z cytryny włóż do miski lub blendera.150 g szpinaku, 3 jajka, 200 g jogurtu, 60 ml oleju, 3 łyżki soku z cytryny
- Zmiksuj na jednolitą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru
- Dodaj mokre składniki do mąki i wymieszaj łyżką.
- Przelej ciasto do foremki i wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piecz przez mniej więcej 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Zetnij nożem lekko wypukłą część ciasta.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem na gęstą bitą śmietanę.300 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Nałóż bitą śmietanę na ciasto.
- Odcięte ciasto dokładnie rozkrusz, albo zmiksuj na drobne kawałki.
- Posyp wierzch ciasta okruszkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szpinakowe ciasto z bitą śmietaną – uwagi
Moja córka chodziła za mną ostatnio i jęczała aby upiec ciasto leśny mech ze szpinakiem. Bardzo zasmakowało jej to ciasto, a już dawno go nie robiłam. Nie chciało mi się robić całego torcika, więc postanowiłam zrobić proste ciasto szpinakowe. Postawiłam tu na prostotę i szybkość przygotowania. Dlatego wyjęłam wcześniej mrożony szpinak i rozmroziłam go na sitku, a potem odcisnęłam z nadmiaru wody. Aby sobie maksymalnie ułatwić pracę wrzuciłam do blendera kielichowego szpinak, dodałam jogurt, jajka, olej oraz trochę soku z cytryny i zmiksowałam wszystko na gładką masę. Potem wystarczyło dodać mokre składniki do mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem i wymieszanie łyżką. Tym sposobem przygotowałam szybkie ciasto ze szpinaku w jakieś 10 minut! Dzięki szpinakowi i jogurtowi ciasto jest fajnie wilgotne i nie jest takie tłuste w odczuciu jak przy cieście leśny mech.
W jakiej formie piec ciasto ze szpinakiem?
Ciasto szpinakowe upiekłam w sporej blaszce, wyszło niższe i szybciej się upiekło. Ja tu wybrałam foremkę o wielkości 20/30 cm, ale z tej samej porcji upieczecie też to ciasto w foremce 24/24 cm, albo w okrągłej foremce o średnicy 26 cm. Ciasto piekłam około 30 minut – oczywiście do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudziłam i dopiero wtedy zabrałam się za dekorowanie.
Ciasto posmarowałam bitą śmietaną i posypałam okruszkami ze zmiksowanego ciasta. Szpinakowe ciasto bardzo nam zasmakowało, a córka wręcz go pochłonęła. Teraz, gdy upieczenie ciasta ze szpinaku jest takie proste, będzie mogła do sobie sama zrobić, gdy tylko będzie miała ochotę. Bo to ciasto jest dziecinnie proste!
Koniecznie spróbujcie, zobaczcie mój przepis – dodałam do niego trochę zdjęć z przygotowań – i zróbcie to ciasto szpinakowe na weekend do kawy. Możecie przed podaniem ułożyć na wierzchu świeże owoce, ale nie jest to koniecznie.
Zobaczcie również mój przepis na babkę ze szpinakiem i orzechami albo przepis na ciasto delicja na cieście szpinakowym i z lekką jogurtową masą z truskawkami. Obydwa ciasta są przepyszne, a dodatkowo ciasto delicja jest niskokaloryczne – idealne dla osób na diecie redukcyjnej. Zresztą to ciasto szpinakowe również ma stosunkowo niewiele kalorii w 100 g – nawet mimo użytej bitej śmietany.
Mam nadzieję, że zachęciłam was do pieczenia :)
Polecane przepisy ze szpinakiem
Wypróbujcie również inne moje przepisy na słodkości z użyciem szpinaku. Na blogu jest kilka bardzo ciekawych przepisów, a ja tu polecam między innymi takie trzy: