Przepis na proste i szybkie ciasto ze szpinakiem i bitą śmietaną

ciasto szpinakowe

Moja córka chodziła za mną ostatnio i jęczała aby upiec ciasto leśny mech ze szpinakiem.

Bardzo zasmakowało jej to ciasto, a już dawno go nie robiłam.

Nie chciało mi się robić całego torcika, więc postanowiłam zrobić proste ciasto szpinakowe.

Postawiłam tu na prostotę i szybkość przygotowania.

Dlatego wyjęłam wcześniej mrożony szpinak i rozmroziłam go na sitku, a potem odcisnęłam z nadmiaru wody.

Aby sobie maksymalnie ułatwić pracę wrzuciłam do blendera kielichowego szpinak, dodałam jogurt, jajka, olej oraz trochę soku z cytryny i zmiksowałam wszystko na gładką masę.

Potem wystarczyło dodać mokre składniki do mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem i wymieszanie łyżką.

Tym sposobem przygotowałam szybkie ciasto ze szpinaku w jakieś 10 minut!

Dzięki szpinakowi i jogurtowi ciasto jest fajnie wilgotne i nie jest takie tłuste w odczuciu jak przy cieście leśny mech.

Ciasto szpinakowe upiekłam w sporej blaszce, wyszło niższe i szybciej się upiekło.

Na koniec ciasto posmarowałam bitą śmietaną i posypałam okruszkami ze zmiksowanego ciasta.

Szpinakowe ciasto bardzo nam zasmakowało, a córka wręcz go pochłonęła.

Teraz, gdy upieczenie ciasta ze szpinaku jest takie proste, będzie mogła do sobie sama zrobić, gdy tylko będzie miała ochotę :)

Bo to ciasto jest dziecinnie proste!

Koniecznie spróbujcie, zobaczcie mój przepis – dodałam do niego trochę zdjęć z przygotowań – i zróbcie to ciasto szpinakowe na weekend do kawy.

Możecie przed podaniem ułożyć na wierzchu świeże owoce, ale nie jest to koniecznie.

Zobaczcie również mój przepis na babkę ze szpinakiem i orzechami albo przepis na ciasto delicja na cieście szpinakowym i z lekką jogurtową masą z truskawkami.

Obydwa ciasta są przepyszne, a dodatkowo ciasto delicja jest niskokaloryczne – idealne dla osób na diecie redukcyjnej.

Zresztą to ciasto szpinakowe również ma stosunkowo niewiele kalorii w 100 g – nawet mimo użytej bitej śmietany.

Mam nadzieję, że zachęciłam was do pieczenia :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Ciasto szpinakowe przepis

ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto ze szpinakiem i bitą śmietaną.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 24
Kalorie 260 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 lub 20/30 cm.

Składniki

ciasto ze szpinaku

bita śmietana

Instrukcja
 

  • Szpinak, jogurt, jajka, olej i sok z cytryny włóż do miski lub blendera.
    150 g szpinaku, 3 jajka, 200 g jogurtu, 60 ml oleju, 3 łyżki soku z cytryny
    jak zmiksować szpinak na ciasto
  • Zmiksuj na jednolitą masę.
    miksowanie szpinaku
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru
    ciasto szpinakowe jak zrobić
  • Dodaj mokre składniki do mąki i wymieszaj łyżką.
    przygotowanie ciasta ze szpinakiem
  • Przelej ciasto do foremki i wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piecz przez mniej więcej 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Zetnij nożem lekko wypukłą część ciasta.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem na gęstą bitą śmietanę.
    300 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
  • Nałóż bitą śmietanę na ciasto.
    jak zrobić ciasto ze szpinakiem
  • Odcięte ciasto dokładnie rozkrusz, albo zmiksuj na drobne kawałki.
    ciasto ze szpinakiem
  • Posyp wierzch ciasta okruszkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 260kcalWeglowodany: 28gBiałko: 6gTłuszcz: 14g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Naleśniki szpinakowe

Sprawdź ten przepis
naleśniki szpinakowe

Babeczki szpinakowe

Sprawdź ten przepis
babeczki szpinakowe z owocami

Tort szpinakowy

Sprawdź ten przepis
torcik leśny mech