Mini placki pieczone – z owocami
Mini placki pieczone – w stylu dutch baby, tylko malutkie – takie na jednego kęsa :)
W tej wielkości te placuszki są idealne do zabrania na piknik, do szkoły, czy też w drogę (ja je upiekłam na nasz wyjazd w Bieszczady i sprawdziły się znakomicie, jako zdrowa przegryzka samochodowa.
Dzięki dodatkowi owoców placuszki nie potrzebują już żadnego innego dodatku – smakują znakomicie takie jakie są.
A są bezglutenowe i dietetyczne, bo upiekłam je na mące kokosowej – w zasadzie na wszystkie te placuszki zużyłam łyżkę mąki kokosowej :D
Ja swoje placuszki upiekłam w formie do mini babeczek – takiej z 24 otworami. Jeśli nie macie takiej, to zróbcie je w zwykłej foremce do babeczek, tylko nie nakładajcie za dużo ciasta, albo w jakiejś foremce silikonowej z małymi kształtami.
Z tej porcji wyszło mi 17 mini placków – mniej więcej po łyżce ciasta na placek.
Wypróbujcie również przepis na standardowy naleśnik pieczony, albo na lekką wersję kokosową.

Mini placki pieczone
Składniki
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 15 g (1 łyżka - lekko czubata) mąki kokosowej
- 60 ml (1/4 szklanki) mleka
- 1 łyżka cukru - opcjonalnie do smaku
- około 150 g drobnych owoców - większe pokrój
Instrukcja
- Zmiksuj razem jajka i cukier, dodaj mąkę kokosową i mleko - zmiksuj.
- Formę do mini babeczek posmaruj delikatnie olejem.
- Nałóż ciasto do foremki.
- Do każdego placuszka dodaj trochę owoców.
- Piecz w 180 stopniach przez około 10-12 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Idealne gdzieś na imprezkę aby zjeść na raz :)