Przepis na fajne mini placuszki pieczone – z owocami
Mini placki pieczone – w stylu dutch baby, tylko malutkie – takie na jednego kęsa :)
W tej wielkości te placuszki są idealne do zabrania na piknik, do szkoły, czy też w drogę (ja je upiekłam na nasz wyjazd w Bieszczady i sprawdziły się znakomicie, jako zdrowa przegryzka samochodowa.
Dzięki dodatkowi owoców placuszki nie potrzebują już żadnego innego dodatku – smakują znakomicie takie jakie są.
A są bezglutenowe i dietetyczne, bo upiekłam je na mące kokosowej – w zasadzie na wszystkie te placuszki zużyłam łyżkę mąki kokosowej :D
Ja swoje bezglutenowe placuszki upiekłam w formie do mini babeczek – takiej z 24 otworami.
Jeśli nie macie takiej, to zróbcie je w zwykłej foremce do babeczek, tylko nie nakładajcie za dużo ciasta, albo w jakiejś foremce silikonowej z małymi kształtami.
Z tej porcji wyszło mi 17 mini placków – mniej więcej po łyżce ciasta na placek.
Wypróbujcie również przepis na standardowy naleśnik pieczony, albo na lekką wersję kokosową.
Zapraszam również do przejrzenia innych przepisów na placuszki idealne na śniadanie i nie tylko.
Mini placki pieczone z owocami

Mini placki pieczone
Składniki
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 15 g mąki kokosowej (1 łyżka - lekko czubata)
- 60 ml mleka (1/4 szklanki)
- 1 łyżka cukru - opcjonalnie do smaku
- około 150 g owoców - większe pokrój
Instrukcja
- Zmiksuj razem jajka i cukier, dodaj mąkę kokosową i mleko - zmiksuj.2 jajka, 15 g mąki kokosowej, 1 łyżka cukru, 60 ml mleka
- Formę do mini babeczek posmaruj delikatnie olejem.
- Nałóż ciasto do foremki - około 1 łyżka ciasta na sztukę.
- Do każdego placuszka dodaj trochę owoców.około 150 g owoców
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-12 minut - aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.