Przepis na fajne mini placuszki pieczone – z owocami

mini placki kokosowe z owocami


Mini placki pieczone – w stylu dutch baby, tylko malutkie – takie na jednego kęsa :)

W tej wielkości te placuszki są idealne do zabrania na piknik, do szkoły, czy też w drogę (ja je upiekłam na nasz wyjazd w Bieszczady i sprawdziły się znakomicie, jako zdrowa przegryzka samochodowa.

Dzięki dodatkowi owoców placuszki nie potrzebują już żadnego innego dodatku – smakują znakomicie takie jakie są.

A są bezglutenowe i dietetyczne, bo upiekłam je na mące kokosowej – w zasadzie na wszystkie te placuszki zużyłam łyżkę mąki kokosowej :D

Ja swoje bezglutenowe placuszki upiekłam w formie do mini babeczek – takiej z 24 otworami.

Jeśli nie macie takiej, to zróbcie je w zwykłej foremce do babeczek, tylko nie nakładajcie za dużo ciasta, albo w jakiejś foremce silikonowej z małymi kształtami.

Z tej porcji wyszło mi 17 mini placków – mniej więcej po łyżce ciasta na placek.

Wypróbujcie również przepis na standardowy naleśnik pieczony, albo na lekką wersję kokosową.

Zapraszam również do przejrzenia innych przepisów na placuszki idealne na śniadanie i nie tylko.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

placuszki kokosowe z owocami

mini placuszki z owocami

kokosowe placki pieczone

mini placki pieczone

Mini placki pieczone z owocami

mini placki kokosowe

Mini placki pieczone

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne bezglutenowe mini placuszki pieczone z owocami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 22 minut
Porcje 17 sztuk
Kalorie 366 kcal

Składniki

  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 15 g mąki kokosowej (1 łyżka - lekko czubata)
  • 60 ml mleka (1/4 szklanki)
  • 1 łyżka cukru - opcjonalnie do smaku
  • około 150 g owoców - większe pokrój

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem jajka i cukier, dodaj mąkę kokosową i mleko - zmiksuj.
    2 jajka, 15 g mąki kokosowej, 1 łyżka cukru, 60 ml mleka
  • Formę do mini babeczek posmaruj delikatnie olejem.
  • Nałóż ciasto do foremki - około 1 łyżka ciasta na sztukę.
  • Do każdego placuszka dodaj trochę owoców.
    około 150 g owoców
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-12 minut - aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 366kcalWeglowodany: 45.5gBiałko: 20gTłuszcz: 14gBłonnik: 12.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!