Kokosowy dutch baby – naleśnik pieczony
Kokosowy dutch baby – czyli pieczony naleśnik tudzież omlet, to moja propozycja dla wszystkich dbających o swoją figurę i dla osób na diecie bezglutenowej.
Zresztą, co ja będę tak tu was ograniczać – ten przepis jest dla wszystkich, bo ten pieczony naleśnik jest po prostu pyszny, a do tego bardzo sycący.
Ja go zjadłam z pieczonym rabarbarem, ale możecie wykorzystać również inne owoce sezonowe, albo domową konfiturę :)
Podaję przepis na jedną porcję – jedna osoba spokojnie się nią naje – chyba że się z kimś podzieli.
Możecie również wypróbować przepis na dutch baby na zwykłej mące, albo zrobić któreś z moich smażonych naleśników.

Kokosowy dutch baby
Przepis na jeden sycący naleśnik.
Składniki
kokosowy dutch baby:
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 50 ml (1/4 szklanki) mleka
- 15 g (1 łyżka) mąki kokosowej
- opcjonalnie 1 łyżka cukru - ja użyłam erytrol
pieczony rabarbar:
- około 150 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku pomarańczowego (lub wody)
- szczypta mielonego imbiru
Instrukcja
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Sok pomarańczowy wymieszaj z cukrem i imbirem - polej rabarbar.
- Wstaw rabarbar do pieczenia, a w tym czasie przygotuj naleśnik.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj do nich mleko i mąkę kokosową - krótko zmiksuj.
- Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną tłuszczu.
- Przelej ciasto, wstaw do piekarnika obok rabarbaru.
- Piecz około 15-20 minut - aż będzie rumiany.
- Podawaj na ciepło.
Notatki
Ja piekłam swój naleśnik w formie o wielkości 15/15 cm.
Składniki Odżywcze
Porcja: 1gKalorie: 317kcalWeglowodany: 34gBiałko: 20gTłuszcz: 14gBłonnik: 10g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Jaki rozmiar formy?
Ta ze zdjęcia ma 15/15 cm :)
Już nieraz widziałyśmy na blogach ten naleśnik ale jeszcze nigdy go nie zrobiłyśmy :)
Powiem wam, że w wersji kokosowej jest boski :)