Kokosowy dutch baby – naleśnik pieczony

 

kokosowy dutch baby

 

Kokosowy dutch baby – czyli pieczony naleśnik tudzież omlet, to moja propozycja dla wszystkich dbających o swoją figurę i dla osób na diecie bezglutenowej.

Zresztą, co ja będę tak tu was ograniczać – ten przepis jest dla wszystkich, bo ten pieczony naleśnik jest po prostu pyszny, a do tego bardzo sycący.

Ja go zjadłam z pieczonym rabarbarem, ale możecie wykorzystać również inne owoce sezonowe, albo domową konfiturę :)

Podaję przepis na jedną porcję – jedna osoba spokojnie się nią naje – chyba że się z kimś podzieli.

Możecie również wypróbować przepis na dutch baby na zwykłej mące, albo zrobić któreś z moich smażonych naleśników.

 

naleśnik z rabarbarem

 

kokosowy dutch baby z rabarbarem

 

kokosowy dutch baby

 

pieczony naleśnik z rabarbarem

 

pieczony naleśnik kokosowy

 

kokosowy naleśnik pieczony

Kokosowy dutch baby

Wypieki Beaty
Przepis na jeden sycący naleśnik.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Naleśniki
Porcje 1
Kalorie 317 kcal

Składniki
  

kokosowy dutch baby:

  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 ml (1/4 szklanki) mleka
  • 15 g (1 łyżka) mąki kokosowej
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru - ja użyłam erytrol

pieczony rabarbar:

  • około 150 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego (lub wody)
  • szczypta mielonego imbiru

Instrukcja
 

  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  • Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Sok pomarańczowy wymieszaj z cukrem i imbirem - polej rabarbar.
  • Wstaw rabarbar do pieczenia, a w tym czasie przygotuj naleśnik.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj do nich mleko i mąkę kokosową - krótko zmiksuj.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną tłuszczu.
  • Przelej ciasto, wstaw do piekarnika obok rabarbaru.
  • Piecz około 15-20 minut - aż będzie rumiany.
  • Podawaj na ciepło.

Notatki

Ja piekłam swój naleśnik w formie o wielkości 15/15 cm.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 317kcalWeglowodany: 34gBiałko: 20gTłuszcz: 14gBłonnik: 10g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!