Przepis na pieczony piernikowy naleśnik dutch baby z sosem pomarańczowym

wpis sponsorowany

piernikowy dutch baby


Grudzień już za pasem, a ja coraz częściej sięgam po przyprawę do piernika :)

Tym razem dodałam ją do szybkiego piernikowego dutch baby, czyli pieczonego naleśnika.

Taki pieczony naleśnik bardzo przypomina clafoutis.

Nie jest puszysty i mięciutki, ale taki właśnie bardziej “zbity” o konstystencji flanu.

Ja muszę przyznać, że lubię od czasu do czasu zjeść dutch baby, a ten piernikowy wyjątkowo mi smakował :D

Najlepiej piec go na patelni, którą możecie wstawić do piekarnika – więc jej uchwyt musi być odpinany, albo taki który jest odporny na wysokie temperatury.

Ja swojego naleśnika przygotowałam na stalowej patelni Zwilling.

Bardzo polubiłam tą patelnię, bo nie dość, że mogę ją włożyć do piekarnika, to jeszcze potem mogę ją umyć w zmywarce – ideał ❤❤

Gdy mój naleśnik piekł się, to przygotowałam w rondelku Zwilling szybki sos pomarańczowy i podałam go, gdy był jeszcze gorący.

Piernikowy smak naleśnika idealnie zgrał się z tym pomarańczowym sosem – koniecznie wypróbujcie to połączenie :)

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


naleśnik pieczony z pomarańczami dutch baby z pomarańczami

piernikowy dutch baby z pomarańczami naleśnik pieczony piernikowy

pierniczkowy naleśnik pieczony piernikowy naleśnik pieczony

Piernikowy dutch baby – przepis do druku

piernikowy dutch baby

Piernikowy dutch baby

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny cynamonowy naleśnik pieczony w piekarniku.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 4
Kalorie 274 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na jeden spory dutch baby - swój smażyłam na patelni o średnicy 24 cm.

Składniki
  

dutch baby:

sos pomarańczowy:

  • łyżka masła
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 1 większa pomarańcza

Instrukcja
 

  • Aby przygotować dutch baby włóż do miski wszystkie składniki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Na patelni rozgrzej trochę masła i za pomocą pędzelka rozprowadź je po całej powierzchni.
  • Wylej na patelnię ciasto.
  • Wstaw patelnię z ciastem do piekarnika.
  • Piecz w 200 stopniach (tryb góra-dół) około 20 minut - aż będzie ładnie ścięty.
  • W czasie gdy naleśnik będzie się piekł przygotuj sos pomarańczowy.
  • Do rondelka włóż masło, dodaj cukier.
  • Pomarańczę dobrze umyj.
  • Ostrym nożem zetnij górę i dół owocu.
  • Postaw pomarańczę na desce do krojenia i zetnij skórkę razem z białą częścią.
  • Małym nożem wytnij cząstki pomarańczy spomiędzy błonek i przełóż je do rondelka.
  • Z reszty owocu odciśnij nad rondelkiem sok.
  • Gotuj na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, a owoce się delikatnie rozpadną.
  • Gorący dutch baby wyjmij na talerze, posyp cukrem pudrem i polej sosem pomarańczowym.

Notatki

Podaję kaloryczność dla samego naleśnika - bez sosu.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 274kcalWeglowodany: 31gBiałko: 13gTłuszcz: 10g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem Garneczki.pl