Przepis na dutch baby czyli naleśnik pieczony w piekarniku

W sumie nie wiem, czemu nazywa się to „pieczony naleśnik„, bo bardziej by mi tu pasowała nazwa „pieczony omlet”.

I tak w zasadzie jest to pieczony omlet – czyli przygotowujemy puszyste, dość gęste ciasto, które następnie pieczemy w piekarniku.

Zwał jak zwał – na śniadanie jest to idealne rozwiązanie :)

Samo przygotowanie jest bardzo szybkie, a w trakcie pieczenia można spokojnie przygotować atrakcyjne dodatki.

Sezon na truskawki w pełni (a ja się jeszcze nimi nie przejadłam), więc dodałam mus z truskawek i świeże krojone truskawki. Do tego odrobina owocowego serka i pyszne śniadanie gotowe.

Naleśnik upiekłam w foremce od tarty (lepiej nie używać tej z ruchomym dnem) o średnicy 30 cm – i taka porcja wystarczyła na moją czteroosobową rodzinę.

Jeśli lubicie słodkie śniadania, to koniecznie upieczcie taki naleśnik :)

A potem zobaczcie również inne moje przepisy na naleśniki – szczególnie polecam wam przepis na naleśniki Jamiego Olivera. To moje najbardziej ulubione naleśniki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

pieczony naleśnik2 pieczony naleśnik3

pieczony naleśnik2

pieczony naleśnik4

Pieczony naleśnik przepis

pieczony naleC59Bnik2

Pieczony naleśnik

Wypieki Beaty
Przepis na prosty naleśnik pieczony w piekarniku.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 4

Składniki

  • 4 żółtka z jajek rozmiar L
  • 4 białka
  • 140 g mąki niepełna szklanka
  • 1 szklanka mleka 240 ml
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru

Instrukcja
 

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
    4 białka
  • Gdy będą sztywne dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
    2 łyżki cukru pudru
  • Dodaj żółtka oraz na zmianę przesianą mąkę i mleko - mieszaj na niskich obrotach, aby nie rozpić białek.
    4 żółtka, 140 g mąki, 1 szklanka mleka
  • Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii lub inny aromat.
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Formę do pieczenia wysmaruj masłem, wylej ciasto.
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - aż naleśnik się ładnie zrumieni.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z miniksiążeczki z przepisami Almette.