Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pieczony naleśnik

By | 2018-06-05T17:56:57+00:00 2014 Czerwiec 21st|Pancakes, Smażone, Śniadania|

Pieczony naleśnik – dutch baby

W sumie nie wiem, czemu nazywa się to „pieczony naleśnik”, bo bardziej by mi tu pasowała nazwa „pieczony omlet”.

I tak w zasadzie jest to pieczony omlet – czyli przygotowujemy puszyste, dość gęste ciasto, które następnie pieczemy w piekarniku.

Zwał jak zwał – na śniadanie jest to idealne rozwiązanie 🙂

Samo przygotowanie jest bardzo szybkie, a w trakcie pieczenia można spokojnie przygotować atrakcyjne dodatki.

Sezon na truskawki w pełni (a ja się jeszcze nimi nie przejadłam), więc dodałam mus z truskawek i świeże krojone truskawki. Do tego odrobina owocowego serka i pyszne śniadanie gotowe.

Naleśnik upiekłam w foremce od tarty (lepiej nie używać tej z ruchomym dnem) o średnicy 30 cm – i taka porcja wystarczyła na moją czteroosobową rodzinę.

 

pieczony naleśnik2 pieczony naleśnik3

pieczony naleśnik2

pieczony naleśnik4

 

Pieczony naleśnik
 
Autor:
Składniki
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • niepełna szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
  1. Ubij białka ze szczyptą soli.
  2. Gdy będą sztywne dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
  3. Dodaj żółtka oraz na zmianę przesianą mąkę i mleko - mieszaj na niskich obrotach, aby nie rozpić białek.
  4. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii lub inny aromat.
  5. Formę do pieczenia wysmaruj masłem, wylej ciasto.
  6. Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut - aż naleśnik się ładnie zrumieni.
  7. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

 

Przepis pochodzi z miniksiążeczki z przepisami Almette.

 

Reklama

3 komentarze

  1. Daria 2014/11/14 at 18:29 - Reply

    Kolejna propozycja to pieczony naleśnik – przyznaję, ze robiłam parę razy, ale dopiero za jakimś 3 udał się bez zarzutu! 🙂
    Przepis jest świetny, ciepłę śniadanie albo szybki obiad. I lubię duuuże porcje 🙂

  2. Angie 2014/06/21 at 14:21 - Reply

    Jaki pulchniutki<3

    • wypiekibeaty 2014/06/27 at 08:41 - Reply

      właśnie był super pulchny i lekki – na pewno powtórzę tan przepis nie raz 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: