Pieczony naleśnik – dutch baby

W sumie nie wiem, czemu nazywa się to „pieczony naleśnik”, bo bardziej by mi tu pasowała nazwa „pieczony omlet”.

I tak w zasadzie jest to pieczony omlet – czyli przygotowujemy puszyste, dość gęste ciasto, które następnie pieczemy w piekarniku.

Zwał jak zwał – na śniadanie jest to idealne rozwiązanie :)

Samo przygotowanie jest bardzo szybkie, a w trakcie pieczenia można spokojnie przygotować atrakcyjne dodatki.

Sezon na truskawki w pełni (a ja się jeszcze nimi nie przejadłam), więc dodałam mus z truskawek i świeże krojone truskawki. Do tego odrobina owocowego serka i pyszne śniadanie gotowe.

Naleśnik upiekłam w foremce od tarty (lepiej nie używać tej z ruchomym dnem) o średnicy 30 cm – i taka porcja wystarczyła na moją czteroosobową rodzinę.

 

pieczony naleśnik2 pieczony naleśnik3

pieczony naleśnik2

pieczony naleśnik4

 

Pieczony naleśnik

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • niepełna szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru

Instrukcja
 

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
  • Gdy będą sztywne dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
  • Dodaj żółtka oraz na zmianę przesianą mąkę i mleko - mieszaj na niskich obrotach, aby nie rozpić białek.
  • Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii lub inny aromat.
  • Formę do pieczenia wysmaruj masłem, wylej ciasto.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut - aż naleśnik się ładnie zrumieni.
  • Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z miniksiążeczki z przepisami Almette.