Omlet biszkoptowy

 

omlet biszkoptowy

 

Taki omlet biszkoptowy robię w domu już od jakiegoś czasu i to dość często, bo moja córka go uwielbia.

Dlaczego dopiero teraz dzielę się przepisem – nie wiem – ale lepiej późno niż wcale 🙂

A ten omlet to cudo 🙂

Zawsze wychodzi mega puszysty i do tego jest sycący. Mi wystarcza porcja z jednego jajka. Jak go zrobię z dwóch jajek, to córka nie jest w stanie zjeść 🙂

Gdy mam więcej czasu, to go piekę w piekarniku, wtedy jest jeszcze bardziej puszysty i tylko lekko opada.

Jak mi się spieszy, to smażę na patelni – na małym ogniu pod przykryciem. Tak przygotowywany niestety przy obracaniu bardziej opada i nie jest aż tak puszysty.

Przepis bardzo łatwo zwielokrotnić – wszystko podaję na jedno jajko, jak zwiększamy ilość jajek, to zwiększamy ilość innych składników.

Na dwie osoby do najedzenia wystarczy wg mnie porcja z 3 jajek – ale to zależy od „żarłoczności” 😀

Polecam wam także wypróbowanie innych przepisów na pyszne placki i naleśniki 🙂

 

waniliowy naleśnik pieczony waniliowy omlet pieczony
 

puszysty naleśnik pieczony puszysty pieczony omlet
 

szybki omlet puszysty puszysty pieczony naleśnik
 

puszysty omlet pieczony puszysty omlet biszkoptowy
 

Omlet biszkoptowy – przepis do druku

 

Omlet biszkoptowy

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną porcję.
Autor:
Typ przepisu: Omlet
Ilość: 1
Składniki
  • 1 duże jajko rozmiar L - żółtko i białko oddzielnie
  • 25 g mąki (bardziej czubata łyżka)
  • 40 ml mleka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • odrobina masła - do formy lub smażenia
Wykonanie
  1. W jednej misce umieść żółtko, mleko i mąkę.
  2. W drugiej misce zmiksuj białko aż będzie puszyste.
  3. Zmiksuj składniki z drugiej miski.
  4. Dodaj białko do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  5. Formę do pieczenia posmaruj masłem, przelej ciasto.
  6. Piecz w 200 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Jedz na ciepło.
  8. Jeśli omlet smażysz, to patelnię teflonową posmaruj odrobiną oleju.
  9. Wylej ciasto, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień.
  10. Smaż około 5 minut, a następnie ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż do ścięcia.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 215 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 17 g Białka: 13 g

 

Przepis znalazłam kiedyś dawno temu na Kwestii Smaku.