Przepis na omlet biszkoptowy

omlet biszkoptowy

Taki omlet biszkoptowy robię w domu już od jakiegoś czasu i to dość często, bo moja córka go uwielbia.

Dlaczego dopiero teraz dzielę się przepisem – nie wiem – ale lepiej późno niż wcale :)

A ten omlet to cudo :)

Zawsze wychodzi mega puszysty i do tego jest sycący.

Mi wystarcza porcja z jednego jajka. Jak go zrobię z dwóch jajek, to córka nie jest w stanie zjeść :)

Gdy mam więcej czasu, to go piekę w piekarniku, wtedy jest jeszcze bardziej puszysty i tylko lekko opada.

Jak mi się spieszy, to smażę ten biszkoptowy omlet na patelni – na małym ogniu pod przykryciem.

Tak przygotowywany niestety przy obracaniu bardziej opada i nie jest aż tak puszysty.

Przepis bardzo łatwo zwielokrotnić – wszystko podaję na jedno jajko, jak zwiększamy ilość jajek, to zwiększamy ilość innych składników.

Na dwie osoby do najedzenia wystarczy wg mnie porcja z 3 jajek – ale to zależy od „żarłoczności” :D

Polecam wam także wypróbowanie innych przepisów na pyszne placki i naleśniki :)

Dodam, że omlet jest fit i jedna porcja ma niewiele kalorii :D

waniliowy naleśnik pieczony waniliowy omlet pieczony

puszysty naleśnik pieczony puszysty pieczony omlet

szybki omlet puszysty puszysty pieczony naleśnik

puszysty omlet pieczony puszysty omlet biszkoptowy

Przepis na fit omlet biszkoptowy

omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo puszysty i delikatny omlet jak biszkopt.
4.22 z 19 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 1
Kalorie 215 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W jednej misce umieść żółtko, mleko i mąkę.
  • W drugiej misce zmiksuj białko aż będzie puszyste.
  • Zmiksuj składniki z drugiej miski.
  • Dodaj białko do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia posmaruj masłem, przelej ciasto.
  • Piecz w 200 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Jedz na ciepło.
  • Jeśli omlet smażysz, to patelnię teflonową posmaruj odrobiną oleju.
  • Wylej ciasto, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień.
  • Smaż około 5 minut, a następnie ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż do ścięcia.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 215kcalWeglowodany: 17gBiałko: 13gTłuszcz: 10g
Słowa kluczowe jajka, omlet, śniadanie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam kiedyś dawno temu na Kwestii Smaku.