Omlet biszkoptowy przepis
Przepis na puszysty omlet biszkoptowy
Puszysty biszkoptowy omlet to świetna propozycja na pyszne słodkie śniadanie. Omlet dzięki mocnemu ubiciu piany i delikatnym mieszaniu mąki jest super puszysty i delikatny jak biszkopt. Taki omlet możecie albo usmażyć na patelni na małym ogniu, albo upiec w piekarniku. Podajcie go na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Spis treści
Przepis na omlet biszkoptowy krok po kroku
Jeśli lubisz niespieszne słodkie śniadania to rozpieść się takim idealnym biszkoptowym omletem!
Omlet biszkoptowy przepis
Składniki
składniki na omlet biszkoptowy
- 1 białko (rozmiar L )
- 1 żółtko
- 25 g mąki pszennej ((bardziej czubata łyżka))
- 40 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- masło (do wysmarowania formy)
Instrukcja
Jak zrobić omlet biszkoptowy krok po kroku
- W jednej misce umieść żółtko, mleko, mąkę i cukier z wanilią.25 g mąki pszennej, 40 ml mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 żółtko
- W drugiej misce zmiksuj białko aż będzie puszyste.1 białko
- Zmiksuj składniki z drugiej miski.
- Dodaj białko do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia posmaruj masłem, przelej ciasto.masło
- Piecz w 200 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Jedz na ciepło.
- Jeśli omlet smażysz, to patelnię teflonową posmaruj odrobiną oleju.
- Wylej ciasto, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień.
- Smaż około 5 minut, a następnie ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż do ścięcia.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Puszysty omlet jak biszkopt – uwagi
Taki omlet biszkoptowy robię w domu już od jakiegoś czasu i to dość często, bo moja córka go uwielbia.
Dlaczego dopiero teraz dzielę się przepisem – nie wiem – ale lepiej późno niż wcale. A ten omlet to cudo! Zawsze wychodzi mega puszysty i do tego jest sycący.
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia omleta biszkoptowego?
Do omletu potrzebujecie jedynie podstawowych składników, które na pewno macie w domu, a jak nie, to bez problemu kupicie w każdym sklepie. Ja tu zawsze używam takie produkty:
- jajka – najlepiej rozmiar L
- mąka pszennej – zwykle używam tu tortową typ 450
- mleko – u mnie 1,5%, ale można go zastąpić mlekiem roślinnym, albo innym mlekiem
- cukier z wanilią
Zależnie od ilości jajek dobieracie ilość pozostałych składników. Mi wystarcza porcja z jednego jajka. Jak go zrobię z dwóch jajek, to córka nie jest w stanie zjeść :)
Jak przygotować biszkoptowy omlet – wskazówki
Aby omlet był lekki jak piórko i mega puszysty musicie najpierw rozdzielić żółtka od białek. Ja do żółtek dodaję od razu odmierzoną ilość mąki i mleka, dodaję cukier z wanilią. W drugiej misce miksuję białka na bardzo gęstą i puszystą masę. Wtedy miksuję żółtka z pozostałymi składnikami. Dodaję pianę z białek do ciasta i delikatnie mieszam, aby ciasto zachowało swoją puszystość. Tak przygotowane ciasto na omlet można już smażyć.
Gdy mam więcej czasu, to go piekę omlet w piekarniku, wtedy jest jeszcze bardziej puszysty i tylko lekko opada.
Jak mi się spieszy, to smażę ten biszkoptowy omlet na rozgrzanej patelni delikatnie posmarowanej olejem lub rozpuszczonym masłem. Omlet smażę na małym ogniu pod przykryciem i w trakcie bardzo ostrożnie przewracam na drugą stronę i smażę go jeszcze chwilkę. Tak przygotowywany niestety przy obracaniu bardziej opada i nie jest aż tak puszysty jak upieczony w piekarniku. Ale dalej jest bardziej puszysty niż tradycyjne placuszki i omlety.
Przepis bardzo łatwo zwielokrotnić – wszystko podaję na jedno jajko, jak zwiększamy ilość jajek, to zwiększamy ilość innych składników. Na dwie osoby do najedzenia wystarczy wg mnie porcja z 3 jajek – ale to zależy od „żarłoczności” :D
Polecam wam także wypróbowanie innych przepisów na pyszne placki i naleśniki :)
Dodam, że omlet jest fit i jedna porcja ma niewiele kalorii :D
Polecane przepisy na placuszki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne słodkie i puszyste placuszki idealne na śniadanie i przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Omlet biszkoptowy przepis
Szukasz wyjątkowego pomysłu na śniadanie? Przepis na omlet biszkoptowy z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jest dość nietypowy, bo omlet możesz piec w piekarniku i smażyć na patelni! Aby uzyskać efekt naprawdę pulchnego ciasta - wybierz piekarnik. Omlet biszkoptowy przypomina tradycyjny biszkopt, ale nie wyrasta aż tak wysoki.
Wypróbuj też mojego przepisu na placki z mascarpone. To również fantastyczna propozycja na śniadanie, smakują równie dobrze i z dżemem i cukrem pudrem. A mascarpone, który również występuje w przepisie, nadaje im delikatnej konsystencji.
Omlet na słodko wykonasz naprawdę szybko! Potrzebujesz jedynie wymieszać wszystkie składniki, a później piec około 20 minut i gotowe. Ten przepis na omlety na słodko jest doskonały nie tylko na śniadanie. To świetny deser, ale pamiętaj jednak, że chociaż nie wygląda, ten omlet biszkoptowy jest sycący. Posmaruj go z wierzchu dżemem owocowym lub posyp cukrem pudrem i ciesz się nietypowym, puszystym i słodkim ciastem. Omlet na słodko najlepiej smakuje na ciepło.
Jeśli szukasz czegoś podobnego, co będzie rozpływało się w ustach, koniecznie wypróbuj mój przepis na tosty francuskie jak gofry. Przypadną do gustu nie tylko dzieciom! Zawarty w nich cynamon nada im niezwykłej słodyczy i unikatowego charakteru.