Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski
Przepis na puszysty omlet cesarski rodem z Austrii
Kaiserschmarrn, czyli rwany omlet to delikatny, puszysty omlet podawany zazwyczaj jako danie deserowe lub śniadaniowe. Omlet ten przygotowuje się poprzez oddzielanie białek od żółtek, ubijanie białek na sztywno, a następnie delikatne połączenie z żółtkami oraz pozostałymi składnikami. Podczas smażenia omlet „rośnie”, dzięki czemu jest niezwykle puszysty i delikatny. Przed podaniem omlet rwie się lub tnie na małe kawałeczki i podaje na ciepło z dodatkami. Ten rwany omlet smakuje doskonale i na pewno zasmakuje również Tobie! Spróbuj koniecznie.
Spis treści
Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie śniadania i przekąski i do tego uwielbiasz puszyste omlety, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski przepis
Składniki
składnik na omlet rwany
- 6 jajek (rozmiar L)
- 35 g cukru pudru ((4 płaskie łyżki))
- 45 g mąki pszennej ((5 płaskich łyżek))
- 2 łyżeczki śmietanki kremówki ((ale może też być mleko))
- 1 szczypta soli
do podania:
- prażone jabłka
Instrukcja
Jak zrobić rwany omlet cesarski
- Oddziel żółtka od białek i białka zmiksuj z solą na gęstą i puszystą pianę.6 jajek
- Żółtka zmieszaj z cukrem pudrem i śmietanką.35 g cukru pudru, 2 łyżeczki śmietanki kremówki
- Mąkę przesiej przez sito.45 g mąki pszennej
- Do ubitej piany z białek dodaj żółtka i lekko wymieszał łopatką.
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Na patelni rozpuść trochę masła klarowanego – nałóż trochę ciasta (lepiej mi było smażyć mniejsze omlety – takie mniej więcej 10-12 cm średnicy niż duży na całą patelnię), smaż pod przykryciem na małym ogniu.
- Ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę.
- Potnij lub porwij omlet na mniejsze kawałki, posyp cukrem pudrem, na wierzch nałóż trochę jabłek.prażone jabłka
Prywatne
Składniki Odżywcze
Rwany omlet cesarski – uwagi
W tym roku nasz wyjazd narciarski zaplanowaliśmy w Austrii, a dokładnie w dolinie Zillertal (jeśli jeszcze tam nie byliście, to gorąco polecam, bo rasy w ośrodkach są rewelacyjne, a widoki zapierają dech :D). Zmęczeniu szusowaniem dodawaliśmy sobie energii w restauracjach na stokach, a tam te wszystkie wursty i frytasy. Chociaż muszę się przyznać, że żadnej kiełbaski nie zjadłam – ja to nie jestem zbyt kiełbasiana, za to nie mogłam przejść obojętnie wobec chyba najsłynniejszego dania na słodko serwowanego w Austrii :)
Co to jest Kaiserschmarrn?
Nazwa Kaiserschmarrn brzmi okropnie (a wymówienie tego to istne łamanie języka ;)), za to pod tak nieapetyczną nazwą kryje się pyszny, leciutki jak puch, delikatnie słodki omlet. Omlet nazywany jest również omletem cesarskim, bo podobno robiony był dla Cesarza Franciszka Józefa I. Słowo „Schmarrn” oznacza po niemiecku: miszmasz, bałagan, śmieć – co odnosi się do sposobu podania tego omletu. Pod koniec smażenia, tuż przed podaniem omlecik tnie się lub rozrywa na mniejsze kawałeczki.
Jak podawać rwanego omleta?
Na stokach wszędzie podawano go z musem z jabłek, chociaż słyszałam, że niektórzy jedli go z musem ze śliwek (muszę koniecznie spróbować tej wersji), czasami dodatkowo posypywano mi całość namoczonymi w rumie rodzynkami. Po powrocie do domu przygotowałam nam ten puszysty omlet na sobotnie śniadanie – podałam go oczywiście z ciepłymi jabłkami – część z nich zostawiłam w większych kawałkach.
Wy możecie wykorzystać jabłka ze słoika – świetnie nadadzą się takie prażone przygotowane do szarlotki :) a jeśli nie macie, to pokrójcie w drobną kostkę 2-3 jabłka, włóżcie je do rondelka, dodajcie trochę cukru (do smaku) oraz trochę wody i duście, aż jabłka zmiękną i się rozpadną.
Przepis jest na 2-3 porcje – podaję kaloryczność przy podzieleniu omleta na dwie porcje.
Jeśli lubicie takie delikatne i puszyste placki, to wypróbujcie też przepis mojego męża na omlety :)
Ps. Przepis na omlecik pochodzi z książki Zosi Cudny „Make Cooking Easier. Przepisy na cztery pory roku” (podaję z drobnymi zmianami).
Polecane przepisy na słodkie śniadanie
Koniecznie wypróbujcie koniecznie inne moje przepisy na słodkie śniadania, a znajdziecie u mnie przepisy na pyszne placuszki, idealne naleśniki i puszyste omlety. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski
Przepis na popularny puszysty omlet austriacki porwany na kawałki. Ten lekki biszkoptowy omlet podawany z duszonymi jabłkami, sosem waniliowym albo rodzynkami smakuje wyśmienicie nie tylko na śniadanie. Ten omlet cesarski jest tak pyszny, że możecie go zaserwować również na deser. Mi ten austriacki omlet smakuje niebywale. To zasługa jego lekkości i delikatności. W połączeniu z musem owocowym i odrobiną cukru pudru smakuje nieziemsko. Teraz ten słynny omlet austriacki możecie przygotować sobie w domu! Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku i usmażcie omlet Kaiserschmarrn dla swojej rodziny.
Austriacki omlet cesarski przepis
Przepis na omlet rwany lub krojony warto zapisać sobie na później, bo jest tak pyszny, że będziecie z niego często korzystać. Zimą możecie go przygotować z podgrzanym musem jabłkowym i posypać cukrem pudrem. Latem posypcie go świeżymi drobnymi owocami. W każdej postaci ten puszysty omlet biszkoptowy będzie smakował wyśmienicie.
Do tego omleta możecie sobie przygotować jeszcze gorącą czekoladę po wiedeńsku, a wtedy to już będzie prawdziwa rozpusta. Gorąco polecam wam również inne przepisy na placuszki z mojego bloga.