Przepis na Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski

Kaiserschmarrn


W tym roku nasz wyjazd narciarski zaplanowaliśmy w Austrii, a dokładnie w dolinie Zillertal (jeśli jeszcze tam nie byliście, to gorąco polecam, bo rasy w ośrodkach są rewelacyjne, a widoki zapierają dech :D). Zmęczeniu szusowaniem dodawaliśmy sobie energii w restauracjach na stokach, a tam te wszystkie wursty i frytasy. Chociaż muszę się przyznać, że żadnej kiełbaski nie zjadłam – ja to nie jestem zbyt kiełbasiana, za to nie mogłam przejść obojętnie wobec chyba najsłynniejszego dania na słodko serwowanego w Austrii :)

Nazwa Kaiserschmarrn brzmi okropnie (a wymówienie tego to istne łamanie języka ;)), za to pod tak nieapetyczną nazwą kryje się pyszny, leciutki jak puch, delikatnie słodki omlet.

Omlet nazywany jest również omletem cesarskim, bo podobno robiony był dla Cesarza Franciszka Józefa I.  Słowo „Schmarrn” oznacza po niemiecku: miszmasz, bałagan, śmieć – co odnosi się do sposobu podania tego omletu. Pod koniec smażenia, tuż przed podaniem omlecik tnie się lub rozrywa na mniejsze kawałeczki.

Na stokach wszędzie podawano go z musem z jabłek, chociaż słyszałam, że niektórzy jedli go z musem ze śliwek (muszę koniecznie spróbować tej wersji), czasami dodatkowo posypywano mi całość namoczonymi w rumie rodzynkami :)

Po powrocie do domu przygotowałam również Kaiserschmarrn na sobotnie śniadanie – podałam go oczywiście z ciepłymi jabłkami – część z nich zostawiłam w większych kawałkach.

Wy możecie wykorzystać jabłka ze słoika – świetnie nadadzą się takie prażone przygotowane do szarlotki :) a jeśli nie macie, to pokrójcie w drobną kostkę 2-3 jabłka, włóżcie je do rondelka, dodajcie trochę cukru (do smaku) oraz trochę wody i duście, aż jabłka zmiękną i się rozpadną.

Przepis jest na 2-3 porcje.

Jeśli lubicie takie delikatne i puszyste placki, to wypróbujcie też przepis mojego męża na omlety :)

Ps. Przepis na omlecik pochodzi z książki Zosi Cudny „Make Cooking Easier. Przepisy na cztery pory roku” (podaję z drobnymi zmianami).

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

omlet austriacki

omlet z jabłkami

placek keiserschmarrn

placek rwany

keiserschmarrn

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski przepis do druku

pancake z jabłkami

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski

Wypieki Beaty
Przepis na słynny austriacki puszysty omlet w kawałkach.
5 z 2 ocen
Porcje 2

Składniki

omlet:

do podania:

  • prażone jabłka

Instrukcja
 

  • Oddziel żółtka od białek i białka zmiksuj z solą na gęstą i puszystą pianę.
    6 jajek
  • Żółtka zmieszaj z cukrem pudrem i śmietanką.
    35 g cukru pudru, 2 łyżeczki śmietanki kremówki
  • Mąkę przesiej przez sito.
    45 g mąki pszennej
  • Do ubitej piany z białek dodaj żółtka i lekko wymieszał łopatką.
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Na patelni rozpuść trochę masła klarowanego - nałóż trochę ciasta (lepiej mi było smażyć mniejsze omlety - takie mniej więcej 10-12 cm średnicy niż duży na całą patelnię), smaż pod przykryciem na małym ogniu.
  • Ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę.
  • Potnij lub porwij omlet na mniejsze kawałki, posyp cukrem pudrem, na wierzch nałóż trochę jabłek.
    prażone jabłka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

omlet keiserschmarrn