Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski

 

pancake z jabłkami

 

W tym roku nasz wyjazd narciarski zaplanowaliśmy w Austrii, a dokładnie w dolinie Zillertal (jeśli jeszcze tam nie byliście, to gorąco polecam, bo rasy w ośrodkach są rewelacyjne, a widoki zapierają dech :D). Zmęczeniu szusowaniem dodawaliśmy sobie energii w restauracjach na stokach, a tam te wszystkie wursty i frytasy. Chociaż muszę się przyznać, że żadnej kiełbaski nie zjadłam – ja to nie jestem zbyt kiełabasiana, za to nie mogłam przejść obojętnie wobec chyba najsłynniejszego dania na słodko serwowanego w Austrii 🙂

Nazwa Kaiserschmarrn brzmi okropnie (a wymówienie tego to istne łamanie języka ;)), za to pod tak nieapetyczną nazwą kryje się pyszny, leciutki jak puch, delikatnie słodki omlet.

Omlet nazywany jest również omletem cesarskim, bo podobno robiony był dla Cesarza Franciszka Józefa I.  Słowo „Schmarrn” oznacza po niemiecku: miszmasz, bałagan, śmieć – co odnosi się do sposobu podania tego omletu. Pod koniec smażenia, tuż przed podaniem omlecik tnie się lub rozrywa na mniejsze kawałeczki.

Na stokach wszędzie podawano go z musem z jabłek, chociaż słyszałam, że niektórzy jedli go z musem ze śliwek (muszę koniecznie spróbować tej wersji), czasami dodatkowo posypywano mi całość namoczonymi w rumie rodzynkami 🙂

Po powrocie do domu przygotowałam również Kaiserschmarrn na sobotnie śniadanie – podałam go oczywiście z ciepłymi jabłkami – część z nich zostawiłam w większych kawałkach.

Wy możecie wykorzystać jabłka ze słoika – świetnie nadadzą się takie prażone przygotowane do szarlotki 🙂 a jeśli nie macie, to pokrójcie w drobną kostkę 2-3 jabłka, włóżcie je do rondelka, dodajcie trochę cukru (do smaku) oraz trochę wody i duście, aż jabłka zmiękną i się rozpadną.

Przepis jest na 2-3 porcje.

Jeśli lubicie takie delikatne i puszyste placki, to wypróbujcie też przepis mojego męża na omlety 🙂

Ps. Przepis na omlecik pochodzi z książki Zosi Cudny „Make Cooking Easier. Przepisy na cztery pory roku” (podaję z drobnymi zmianami).

 

omlet austriacki

 

omlet z jabłkami

 

placek keiserschmarrn

 

placek rwany

 

keiserschmarrn

 

Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski
 
Autor:
Składniki
omlet:
  • 6 dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • 35 g cukru pudru (4 płaskie łyżki)
  • 45 g mąki pszennej (5 płaskich łyżek)
  • 2 łyżeczki śmietanki kremówki (ale może też być mleko)
  • szczypta soli
do podania:
  • prażone jabłka
Wykonanie
  1. Oddziel żółtka od białek i białka zmiksuj z solą na gęstą i puszystą pianę.
  2. Żółtka zmieszaj z cukrem pudrem i śmietanką.
  3. Mąkę przesiej przez sito.
  4. Do ubitej piany z białek dodaj żółtka i lekko wymieszał łopatką.
  5. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  6. Na patelni rozpuść trochę masła klarowanego - nałóż trochę ciasta (lepiej mi było smażyć mniejsze omlety - takie mniej więcej 10-12 cm średnicy niż duży na całą patelnię), smaż pod przykryciem na małym ogniu.
  7. Ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę.
  8. Potnij lub porwij omlet na mniejsze kawałki, posyp cukrem pudrem, na wierzch nałóż trochę jabłek.
 

 

omlet keiserschmarrn

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux