Przepis na te placuszki śniadaniowe powstał spontanicznie.

Śniadanie było rewelacyjne, więc chcę się z Wami podzielić przepisem :)

Mówię od razu, że porcja jest spora – mąż nawet przypuszczał, że zostaną nam na kolację, ale moim dzieciom tak zasmakowały, że córka zjadła rano 8 !! sztuk i po śniadaniu zostało ich dokładnie 4.

Zabrałam je w pudełeczku na basen i po pływaniu zapanował mały konflikt, kto może ich zjeść więcej ;)

Cóż – placuszki nie dotrwały do kolacji ;)

Sami zdecydujcie, czy chcecie dużą porcję, czy wystarczy Wam połowa … (ale ja bym nie ryzykowała ;)).

 

placuszki śniadaniowe_7

placuszki śniadaniowe_2

placuszki śniadaniowe_4

placuszki śniadaniowe_6

placuszki śniadaniowe_8

 

Placuszki śniadaniowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 300 g przesianej przez sitko mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml mleka
  • 250 ml kefiru (może też być jogurt naturalny)
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 2 łyżki cukru

Instrukcja
 

  • Żółtka zmiksuj z cukrem na kogel mogel.
  • Dodaj na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko oraz kefir.
  • Na koniec ubij na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
  • Patelnię posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju (nie wlewaj dużej ilości oleju na patelnię).
  • Łyżką nakładaj ciasto na patelnię i smaż z obydwu stron na rumiano.
  • Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.