Przepis na te placuszki śniadaniowe powstał spontanicznie.
Śniadanie było rewelacyjne, więc chcę się z Wami podzielić przepisem :)
Mówię od razu, że porcja jest spora – mąż nawet przypuszczał, że zostaną nam na kolację, ale moim dzieciom tak zasmakowały, że córka zjadła rano 8 !! sztuk i po śniadaniu zostało ich dokładnie 4.
Zabrałam je w pudełeczku na basen i po pływaniu zapanował mały konflikt, kto może ich zjeść więcej ;)
Cóż – placuszki nie dotrwały do kolacji ;)
Sami zdecydujcie, czy chcecie dużą porcję, czy wystarczy Wam połowa … (ale ja bym nie ryzykowała ;)).

Placuszki śniadaniowe
Składniki
Instrukcja
- Żółtka zmiksuj z cukrem na kogel mogel.
- Dodaj na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko oraz kefir.
- Na koniec ubij na sztywno pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
- Patelnię posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju (nie wlewaj dużej ilości oleju na patelnię).
- Łyżką nakładaj ciasto na patelnię i smaż z obydwu stron na rumiano.
- Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis własny.
[…] Kaiserschmarrn (przepis tutaj), ale to była naprawdę pyszna odmiana. Przpis znalazłam na blogu Wypieki Beaty, a same placuszki okazły się mięciutkie, pulchne i bardzo smaczne. Jako dodatki zdecydowaliśmy […]