Takie śniadanko to ja lubię :)
Placuszki czekoladowe w czekoladowe piegi – mniam.
Jako uzupełnienie – krem truskawkowy, rozpuszczona czekolada i świeże truskawki.
Rozpusta dla oczu i brzucha :)
Dobrze, że leniwe soboty są tak rzadko, bo inaczej byłabym chyba okrąglutka ;)
Z podanej porcji otrzymacie około 12 placuszków (zależnie od ich wielkości – moje miały średnicę około 12 cm).

Piegowate placuszki czekoladowe
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- posiekana biała czekolada
Instrukcja
- W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki i dodaj je do suchych.
- Krótko zmiksuj całość.
- Wsyp część posiekanej czekolady i wymieszaj.
- Patelnię posmaruj małą ilością oleju i smaż placuszki - po wylaniu ciasta na patelnię ułóż na wierzchu kilka kawałków czekolady.
- Gdy ciasto z wierzchu się zetnie, przewróć placuszek na drugą stronę - podsmaż krótko (około 1 minutę).
- Podawaj cieple z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis z lekkimi zmianami pochodzi z tej strony.
Faktycznie z białą czekoladą smakują wybornie do tej pory stosowałem wyłącznie gorzką :0 same placuchy jednak przygotowałem do malin całkowicie bez cukru dla wybadania smaku i z niecałej tabliczki (Wedlowska czekolada nie dotrwała do końca :) bardzo dobrze wypadł na nich plasterek ananasa a nawet sam dżem ananasowy (ale lepiej w takiej opcji dać niskosł., miałem i użyłem z Gomaru). W końcu poddałem się i posmarowałem jogurtem naturalnym odstawiając wiśnie, wieczorem najlepsze okazały się dwa ostatnie, takie zimne prosto z lodówki :)
Też lubimy takie placuszki „same z siebie” zjadane na popołudniowe „przegryzki” :)
Jakie ciemne, apetyczne, z białą czekoladą i truskawkami- o tak, prawdziwa rozpusta!!! :)))
Ale smakowicie wyglądają: )
mam ochotę na coś tak pysznego! i to ogromną :)
Nie można odmawiać takim potrzebom ;)
Wyglądają pysznie, ach te białe piegi urocze :)