Takie śniadanko to ja lubię :)

Placuszki czekoladowe w czekoladowe piegi – mniam.

Jako uzupełnienie – krem truskawkowy, rozpuszczona czekolada i świeże truskawki.

Rozpusta dla oczu i brzucha :)

Dobrze, że leniwe soboty są tak rzadko, bo inaczej byłabym chyba okrąglutka ;)

Z podanej porcji otrzymacie około 12 placuszków (zależnie od ich wielkości – moje miały średnicę około 12 cm).

 

czekoladowe pancakes piegowate1
czekoladowe pancakes piegowate2

czekoladowe pancakes piegowate3

czekoladowe pancakes piegowate zbiorowe

Piegowate placuszki czekoladowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 12

Składniki
  

  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • posiekana biała czekolada

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki i dodaj je do suchych.
  • Krótko zmiksuj całość.
  • Wsyp część posiekanej czekolady i wymieszaj.
  • Patelnię posmaruj małą ilością oleju i smaż placuszki - po wylaniu ciasta na patelnię ułóż na wierzchu kilka kawałków czekolady.
  • Gdy ciasto z wierzchu się zetnie, przewróć placuszek na drugą stronę - podsmaż krótko (około 1 minutę).
  • Podawaj cieple z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis z lekkimi zmianami pochodzi z tej strony.