Już się pewnie zorientowaliście, że w moim domu uwielbiamy na weekendowe śniadania różne naleśniki, omleciki i panckes.
Namiętnie zbieram na nie przepisy, a ostatnio wzięłam się za czekoladowe pancakes.
Placuszki wychodzą świetne i bardzo sycące.
Podałam je z rozpuszczoną mleczną czekoladą, bananami i bitą śmietaną, a mój syn dołożył sobie jeszcze do tego zestawu dżem malinowy – pycha.
Podaję porcję rodzinną na około 12 pancakes.
Czekoladowe pancakes
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Autor: Wypieki Beaty
Ilość: 12
Składniki
- ⅔ szklanki cukru
- ⅓ szklanki gorzkiego kakao
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki mleka
- pół szklanki maślanki
- 2 duże jajka
- 3,5 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
- Dodaj mokre do suchych i krótko zmiksuj (ciasto powinno być lekko grudkowate).
- Patelnię rozgrzej (ja używałam dwóch malutkich) i posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju.
- Nakładaj po dwie łyżki masy i smaż z dwóch stron.
- Pancakes możesz podać z rozpuszczoną czekoladą (100 g mlecznej czekolady rozpuść z około 100 ml śmietany kremówki).
Przepis znalazłam tutaj.
Zostaw komentarz