Pancakes z borówkami

w stylu amerykańskim

pancakes z borówkami 6

Sama jestem zdziwiona, że pancakes z borówkami wcześniej u mnie zawitały – w końcu to już klasyka 🙂

Takie placuszki z dodanymi do środka borówkami są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych.

Teraz dołączyły do zacnego grona pancaków na moim blogu – mam ambicję posiadania największej liczy przepisów na placki w Polsce. Myślę, że idzie mi całkiem nieźle 😀

Placki usmażyłam na patelni z dołkami (takiej do jajek sadzonych), bo lubię ich rozmiar. Moje dzieci mogą je wygodnie wziąć do ręki i na pewno nic bokami im nie ucieknie.

Do pancaków najlepiej podać tradycyjny syrop klonowy, ale ja wybrałam domowy sos toffee oraz garść borówek – na prawdę nic więcej nie trzeba 🙂

Smacznego 🙂

Ps. Pojawiają się głosy, że ciasto jest zbyt rzadkie – placki smażyłam ponownie i ciasto jest takie jakie ma być – jeśli składniki są odmierzone dokładnie, to jest wszystko ok. Jeśli lubicie gęstsze ciasto, to dajcie mniej mleka.

Borówki podczas smażenia puszczają sok, co powoduje, że placuszki mogą lekko przywierać do patelni – ja po każdej porcji placków smaruję patelnię pędzelkiem zanurzonym w oleju.

 

pancakes z borówkami 1

pancakes z borówkami 3

pancakes z borówkami 4

pancakes z borówkami 7

pancakes z borówkami 8

Pancakes z borówkami – przepis do druku

 

Pancakes z borówkami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis mniej więcej na 4 osoby.
Autor:
Typ przepisu: Placki
Ilość: 4
Składniki
  • 200 g (1 i ¼ szklanki) przesianej przez sito mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 roztrzepane jajko
  • 250 - 300 ml mleka
  • łyżka oleju lub rozpuszczonego masła
  • około 200 g borówek - mniej więcej ¾- 1 szklanka
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem suche składniki.
  2. Jajko zmieszaj z mlekiem (możesz najpierw dać szklankę mleka, a potem dolać resztę wg potrzeby) i tłuszczem.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj.
  4. Borówki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  5. Smaż placuszki na lekko posmarowanej tłuszczem patelni (albo na patelni teflonowej bez tłuszczu) aż będą rumiane z obydwu stron.
  6. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Dla niektórych osób ciasto wydaje się za rzadkie - chociaż ja robiłam placki dokładnie z tych proporcji i placki wychodzą dobrze - dlatego możesz najpierw dodać szklankę mleka, a najwyżej po zmieszaniu z mąką dodać resztę.

 

Inspiracja.