Przepis na placuszki z borówkami w stylu amerykańskim

Sama jestem zdziwiona, że pancakes z borówkami wcześniej u mnie zawitały – w końcu to już klasyka :)
Takie placuszki z dodanymi do środka borówkami są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych.
Teraz dołączyły do zacnego grona pancaków na moim blogu – mam ambicję posiadania największej liczy przepisów na placki w Polsce. Myślę, że idzie mi całkiem nieźle :D
Placki usmażyłam na patelni z dołkami (takiej do jajek sadzonych), bo lubię ich rozmiar. Moje dzieci mogą je wygodnie wziąć do ręki i na pewno nic bokami im nie ucieknie.
Do pancaków najlepiej podać tradycyjny syrop klonowy, ale ja wybrałam domowy sos toffee oraz garść borówek – na prawdę nic więcej nie trzeba :)
Smacznego :)
Ps. Pojawiają się głosy, że ciasto jest zbyt rzadkie – placki smażyłam ponownie i ciasto jest takie jakie ma być – jeśli składniki są odmierzone dokładnie, to jest wszystko ok. Jeśli lubicie gęstsze ciasto, to dajcie mniej mleka.
Borówki podczas smażenia puszczają sok, co powoduje, że placuszki mogą lekko przywierać do patelni – ja po każdej porcji placków smaruję patelnię pędzelkiem zanurzonym w oleju.
Pancakes z borówkami – przepis do druku

Pancakes z borówkami
Składniki
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki) przesianej przez sito
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko roztrzepane
- 250 - 300 ml mleka
- 1 łyżka oleju lub rozpuszczonego masła
- 200 g borówek - mniej więcej 3/4- 1 szklanka
Instrukcja
- Zmieszaj razem suche składniki.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajko zmieszaj z mlekiem (możesz najpierw dać szklankę mleka, a potem dolać resztę wg potrzeby) i tłuszczem.1 jajko, 250 - 300 ml mleka, 1 łyżka oleju
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj.
- Borówki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.200 g borówek
- Smaż placuszki na lekko posmarowanej tłuszczem patelni (albo na patelni teflonowej bez tłuszczu) aż będą rumiane z obydwu stron.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.