Pancakes z borówkami
w stylu amerykańskim
Sama jestem zdziwiona, że pancakes z borówkami wcześniej u mnie zawitały – w końcu to już klasyka :)
Takie placuszki z dodanymi do środka borówkami są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych.
Teraz dołączyły do zacnego grona pancaków na moim blogu – mam ambicję posiadania największej liczy przepisów na placki w Polsce. Myślę, że idzie mi całkiem nieźle :D
Placki usmażyłam na patelni z dołkami (takiej do jajek sadzonych), bo lubię ich rozmiar. Moje dzieci mogą je wygodnie wziąć do ręki i na pewno nic bokami im nie ucieknie.
Do pancaków najlepiej podać tradycyjny syrop klonowy, ale ja wybrałam domowy sos toffee oraz garść borówek – na prawdę nic więcej nie trzeba :)
Smacznego :)
Ps. Pojawiają się głosy, że ciasto jest zbyt rzadkie – placki smażyłam ponownie i ciasto jest takie jakie ma być – jeśli składniki są odmierzone dokładnie, to jest wszystko ok. Jeśli lubicie gęstsze ciasto, to dajcie mniej mleka.
Borówki podczas smażenia puszczają sok, co powoduje, że placuszki mogą lekko przywierać do patelni – ja po każdej porcji placków smaruję patelnię pędzelkiem zanurzonym w oleju.
Pancakes z borówkami – przepis do druku
Pancakes z borówkami
- 200 g (1 i ¼ szklanki) przesianej przez sito mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 roztrzepane jajko
- 250 - 300 ml mleka
- łyżka oleju lub rozpuszczonego masła
- około 200 g borówek - mniej więcej ¾- 1 szklanka
- Zmieszaj razem suche składniki.
- Jajko zmieszaj z mlekiem (możesz najpierw dać szklankę mleka, a potem dolać resztę wg potrzeby) i tłuszczem.
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj.
- Borówki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Smaż placuszki na lekko posmarowanej tłuszczem patelni (albo na patelni teflonowej bez tłuszczu) aż będą rumiane z obydwu stron.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
u mnie podobnie – mam wrażenie, że za dużo mleka, bo miejscami się przypalają, mimo, że robiłam na patelni naleśnikowej, która nie przypala nawet najrzadszych naleśników
następne podejście – zmniejszam ilość mleka
Może ja nie miałam takiego problemu, bo smażyłam je na patelni z dołkami – hmm muszę spróbować na normalnej patelni
.
Usmażyłam placuszki ponownie – ściśle wg przepisu. Ciasto jest dość rzadkie, ale takie ma być – placuszki smażą się dobrze. Jeśli przeszkadza ci konsystencja, to możesz dać szklankę mleka. Placuszki mogą lekko przywierać, ponieważ borówki podczas smażenia puszczają sok i on powoduje lekkie przywieranie placuszków.
Niestety placki wyszly beznadziejne, sa podane zle proporcje i ciasto jest za rzadkie
Nie wiem, czemu placki ci nie wyszły – jak widać na zdjęciach – u mnie były idealne.