Gofry z borówkami

 

gofry z borówkami

 

Coś dawno nie było tu u mnie przepisu na gofry.

Wszystko przez to, że od dłuższego czasu ciągle robiłam je z tego przepisu na ciasto na gofry – zawsze wychodzą lekkie i chrupiące.

Teraz zachciało mi się czegoś nowego i zrobiłam gofry z borówkami.

Do ciasta dodałam trochę mąki pełnoziarnistej i miodu.

Jeśli macie ochotę, to możecie je zrobić na samej mące pełnoziarnistej, a masło zastąpić olejem kokosowym 🙂

Borówki do ciasta dodałam świeże, ale poza sezonem możecie użyć również mrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.

Z przepisu wyszło mi dużo gofrów – dokładnie 16 sztuk.

Mam taką gofrownicę, gdzie wychodzą na raz 4 gofry.

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne gofry, które pojawiły się już na blogu 😀

 

pełnoziarniste gofry z borówkami chrupiące gofry z borówkami
 

borówkowe gofry gofry na mące pełnoziarnistej z borówkami
 

proste gofry z borówkami szybkie gofry z borówkami
 

Gofry z borówkami – przepis do druku

Gofry z borówkami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 16 średnich gofrów.
Autor:
Typ przepisu: Gofry
Ilość: 16
Składniki
gofry:
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • 100 g rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 60 g (pół szklanki) mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 150 g (1 szklanka) borówek
sos borówkowy:
  • 300 g (2 szklanki) borówek
  • 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
Wykonanie
  1. W dużej misce wymieszaj maślankę, rozpuszczone masło, jajka i miód.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
  3. Dodaj mąkę do mokrych składników i wymieszaj łyżką.
  4. Ciasto ma być dość gęste - jeśli jest za rzadkie, to dodaj trochę więcej mąki.
  5. Wsyp borówki i wymieszaj.
  6. Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy - ja swojej nie smarowałam już dodatkowym tłuszczem.
  7. W między czasie przygotuj sos borówkowy - w rondelku umieść borówki i syrop klonowy lub miód - podgrzewaj aż owoce się rozpadną.
  8. Ciepłe gofry podawaj z sosem borówkowym oraz twarożkiem lub jogurtem naturalnym.
Notatki
Podaję kaloryczność gofrów bez dodatków oraz dla gofra przy 16 sztukach.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 142 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 15 g Białka: 7 g

 

Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.