Przepis na pyszne gofry z borówkami
Coś dawno nie było tu u mnie przepisu na gofry.
Wszystko przez to, że od dłuższego czasu ciągle robiłam je z tego przepisu na ciasto na gofry – zawsze wychodzą lekkie i chrupiące.
Teraz zachciało mi się czegoś nowego i zrobiłam gofry z borówkami.
Do ciasta dodałam trochę mąki pełnoziarnistej i miodu.
Jeśli macie ochotę, to możecie je zrobić na samej mące pełnoziarnistej, a masło zastąpić olejem kokosowym :)
Borówki do ciasta dodałam świeże, ale poza sezonem możecie użyć również mrożone – nie trzeba ich wcześniej rozmrażać.
Z przepisu wyszło mi dużo gofrów – dokładnie takich mniejszych, nieregularnych 16 sztuk.
Mam taką gofrownicę, gdzie wychodzą na raz 4 gofry.
Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne gofry, które pojawiły się już na blogu :D
Mam nadzieję, że te gofry borówkowe wam zasmakują!
Gofry z borówkami – przepis do druku

Gofry z borówkami
Składniki
gofry:
- 1,5 szklanki maślanki
- 2 jajka rozmiar L
- 100 g masła rozpuszczonego lub oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 60 g mąki pełnoziarnistej (pół szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 150 g borówek (1 szklanka)
sos borówkowy:
- 300 g borówek (2 szklanki)
- 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
Instrukcja
- W dużej misce wymieszaj maślankę, rozpuszczone masło, jajka i miód.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
- Dodaj mąkę do mokrych składników i wymieszaj łyżką.
- Ciasto ma być dość gęste - jeśli jest za rzadkie, to dodaj trochę więcej mąki.
- Wsyp borówki i wymieszaj.
- Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy - ja swojej nie smarowałam już dodatkowym tłuszczem.
- W między czasie przygotuj sos borówkowy - w rondelku umieść borówki i syrop klonowy lub miód - podgrzewaj aż owoce się rozpadną.
- Ciepłe gofry podawaj z sosem borówkowym oraz twarożkiem lub jogurtem naturalnym.
Notatki
Składniki Odżywcze
Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.