gofry belgijskie

Chrupiące drożdżowe gofry belgijskie sprawdzony przepis

Czy ktoś jeszcze lubi się delektować pysznymi goframi w ciągu dnia? Właśnie upiekłam te belgijskie smakołyki w domu i są nieziemskie! Pachną cynamonem i wanilią, a wierzch jest idealnie chrupiący. Polecam każdemu, kto chce poczuć smak prawdziwych, domowych gofrów belgijskich. Uwielbiam je z bitą śmietaną, sosem czekoladowym i świeżymi owocami. To moje ulubione danie na śniadanie, ale nadaje się również na deser lub przekąskę. A Ty, kiedy ostatnio jadłeś/aś gofry? Najlepszy gofr belgijski może być Twój już dziś!

gofry belgijskie 4

Karmelowe gofry belgijskie – przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiacie słodkie i chrupiące gofry to koniecznie zróbcie belgijskie gofry na drożdżach z karmelizowanym cukrem perłowym. To chyba jedne z najlepszych gofrów na świecie!

gofry belgijskie

Gofry belgijskie przepis

Wypieki Beaty
Pyszne, chrupiące, karmelowe gofry belgijskie do zrobienia w domu.
4.13 z 48 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
2 days 2 hours
Czas całkowity 2 days 3 hours 10 minut
Porcje 18
Składniki

składniki na gofry belgijskie

Instrukcja
 

Jak zrobić gofry belgijskie krok po kroku

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zamieszaj. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru do drożdży, 160 ml mleka
  • W tym czasie do misy miksera wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, jajka, żółtka, sól, cynamon i cukier waniliowy.
    360 g mąki pszennej, 2 jajka, 2 żółtka, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 100 g masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut – możesz miskę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-35 stopni.
  • Po tym czasie dodaj do ciasta cukier perłowy i wymieszaj.
    100 g grubego cukru perłowego
  • Nakładaj łyżką stołową porcje ciasta na środek gofrownicy – nie rozprowadzaj ciasta po całej gofrownicy – gofry mają mieć nieregularny kształt.
  • Lekko dociśnij górną klapę i piecz gofry aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Dzięki dodatkowi masła w cieście nie musiałam dodatkowo smarować gofrownicy tłuszczem – sprawdź :)
CZYM ZASTĄPIĆ CUKIER PERŁOWY? Jeśli nie możecie dostać cukru perłowego, to możecie użyć cukier z grubej rafinady.
Prywatne
Słowa kluczowe chrupiące gofry
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gofry belgijskie 7

Drożdżowe gofry belgijskie – uwagi

Muszę przyznać, że gofry belgijskie do najlepsze gofry jakie jadłam!

Nie za duże, chrupiące, karmelowo-cynamonowe, a do tego bardzo sycące (najadłam się dwoma i nawet mój „głodek” nie nakłonił mnie na trzeciego).

Najbardziej ucieszyła mnie reakcja dzieci – córka powiedziała, że są przepyszne i chce codziennie. A syn chciał aby obudzić go o 5 rano, aby mógł upiec takie gofry kolegom w szkole.

gofry belgijskie 3

Jak zrobić belgijskie gofry drożdżowe – wskazówki

Gofr belgijski to gofr drożdżowy. Dlatego do ich zrobienia musicie przygotować ciasto drożdżowe. To jedna z przyczyn, dlaczego te gofry są tak bardzo chrupiące i pyszne.

Ciasto polecam przygotować z pomocą miksera – zdoła on dobrze napowietrzyć ciasto, dzięki czemu będzie lżejsze i bardziej puszyste. Gotowe ciasto na gofry odstawiamy w ciepłe miejsce (w temperaturze pokojowej), aby sobie trochę podrosło i stało się lżejsze.

Druga przyczyna – to cukier dodawany do ciasta.

Sekretem tych gofrów jest cukier.

Ale nie taki zwyczajny, tylko cukier perłowy – w dużych groszkach – dosypuje się go tuż przed pieczeniem – tak aby nie zdążył rozpuścić się w cieście i delikatnie miesza.

W trakcie pieczenia cukier zaczyna rozpuszczać się od mocno rozgrzanej gofrownicy i zamienia się w karmel – mniam.

Ciasto na gofry jest drożdżowe i jeśli rano macie mało czasu, to możecie przygotować go wieczorem – wtedy nie dodawajcie do ciasta cukru perłowego!

Rano trzeba go ogrzać (np. przez wstawienie do piekarnika nastawionego na temperaturę 30-35 stopni), dodać cukier i można piec pyszne gofry :D

Zjedz je jeszcze na ciepło – możesz je posypać cukrem pudrem, albo podać z ulubionymi dodatkami. Świetnie się tu sprawdzą świeże owoce i bita śmietana.

Podaję od razu większą porcję – na około 18 sztuk – bo i tak szybko Wam znikną.

A jak te znikną, to przygotujcie sobie gofry z moich innych przepisów – np. gofry bananowe, budyniowe, czy też czekoladowe.

gofry belgijskie 8
gofry belgijskie 9
gofry belgijskie 10
gofry belgijskie 1

Przepis znalazłam na stronie Chilli bite – podaję z małymi zmianami.

Polecane przepisy na gofry domowe

Jeśli lubicie domowe gofry, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne gofry idealne na śniadanie, a także jako słodka przekąska w ciągu dnia, czy też deser. Tutaj polecam trzy takie przepisy: