Chrupiące drożdżowe gofry belgijskie

gofry belgijskie


Muszę przyznać, że gofry belgijskie do najlepsze gofry jakie jadłam :)

Nie za duże, chrupiące, karmelowo-cynamonowe, a do tego bardzo sycące (najadłam się dwoma i nawet mój „głodek” nie nakłonił mnie na trzeciego ;)).

Najbardziej ucieszyła mnie reakcja dzieci – córka powiedziała, że są przepyszne i chce codziennie. A syn chciał aby obudzić go o 5 rano, aby mógł upiec takie gofry kolegom w szkole :)

Jak zrobić domowe belgijskie gofry drożdżowe?

Sekretem tych gofrów jest cukier.

Ale nie taki zwyczajny, tylko cukier perłowy – w dużych groszkach – dosypuje się go tuż przed pieczeniem – tak aby nie zdążył rozpuścić się w cieście i delikatnie miesza.

W trakcie pieczenia cukier zaczyna rozpuszczać się do gorąca gofrownicy i zamienia się w karmel – mniam :)

Ciasto na gofry jest drożdżowe i jeśli rano macie mało czasu, to możecie przygotować go wieczorem – wtedy nie dodawajcie do ciasta cukru perłowego!

Rano trzeba go ogrzać (np. przez wstawienie do piekarnika nastawionego na temperaturę 30-35 stopni), dodać cukier i można piec pyszne gofry :D

Podaję od razu większą porcję – na około 18 sztuk – bo i tak szybko Wam znikną :)

A jak te znikną, to przygotujcie sobie gofry z moich innych przepisów – np. gofry bananowe, budyniowe, czy też czekoladowe :)

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


gofry belgijskie 3

gofry belgijskie 4

gofry belgijskie 7

gofry belgijskie 8

gofry belgijskie 9

gofry belgijskie 10

Karmelowe gofry belgijskie – przepis do druku

gofry belgijskie

Gofry belgijskie

Wypieki Beaty
Pyszne, chrupiące, karmelowe gofry belgijskie do zrobienia w domu.
3.97 z 29 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
2 d 2 godz
Czas całkowity 2 d 3 godz 10 minut
Porcje 18

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zamieszaj. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W tym czasie do misy miksera wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, jajka, żółtka, sól, cynamon i cukier waniliowy.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut - możesz miskę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-35 stopni.
  • Po tym czasie dodaj do ciasta cukier perłowy i wymieszaj.
  • Nakładaj łyżką stołową porcje ciasta na środek gofrownicy - nie rozprowadzaj ciasta po całej gofrownicy - gofry mają mieć nieregularny kształt.
  • Lekko dociśnij górną klapę i piecz gofry aż będą ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Notatki

Dzięki dodatkowi masła w cieście nie musiałam dodatkowo smarować gofrownicy tłuszczem - sprawdź :)
Słowa kluczowe chrupiące gofry
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

gofry belgijskie 1

Przepis znalazłam na stronie Chilli bite – podaję z małymi zmianami.