Chrupiące drożdżowe gofry belgijskie
Muszę przyznać, że gofry belgijskie do najlepsze gofry jakie jadłam :)
Nie za duże, chrupiące, karmelowo-cynamonowe, a do tego bardzo sycące (najadłam się dwoma i nawet mój „głodek” nie nakłonił mnie na trzeciego ;)).
Najbardziej ucieszyła mnie reakcja dzieci – córka powiedziała, że są przepyszne i chce codziennie. A syn chciał aby obudzić go o 5 rano, aby mógł upiec takie gofry kolegom w szkole :)
Jak zrobić domowe belgijskie gofry drożdżowe?
Sekretem tych gofrów jest cukier.
Ale nie taki zwyczajny, tylko cukier perłowy – w dużych groszkach – dosypuje się go tuż przed pieczeniem – tak aby nie zdążył rozpuścić się w cieście i delikatnie miesza.
W trakcie pieczenia cukier zaczyna rozpuszczać się do gorąca gofrownicy i zamienia się w karmel – mniam :)
Ciasto na gofry jest drożdżowe i jeśli rano macie mało czasu, to możecie przygotować go wieczorem – wtedy nie dodawajcie do ciasta cukru perłowego!
Rano trzeba go ogrzać (np. przez wstawienie do piekarnika nastawionego na temperaturę 30-35 stopni), dodać cukier i można piec pyszne gofry :D
Podaję od razu większą porcję – na około 18 sztuk – bo i tak szybko Wam znikną :)
A jak te znikną, to przygotujcie sobie gofry z moich innych przepisów – np. gofry bananowe, budyniowe, czy też czekoladowe :)
Karmelowe gofry belgijskie – przepis do druku

Gofry belgijskie
Składniki
- 360 g mąki pszennej 2,5 szklanki
- 160 ml mleka ciepłego (ale nie gorącego)
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 2 jajka użyłam rozmiar L
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu opcjonalnie, ale gorąco polecam
- 100 g masła rozpuszczonego
- 100 g grubego cukru perłowego
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i zamieszaj. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru do drożdży, 160 ml mleka
- W tym czasie do misy miksera wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, jajka, żółtka, sól, cynamon i cukier waniliowy.360 g mąki pszennej, 2 jajka, 2 żółtka, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu, 100 g masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut - możesz miskę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-35 stopni.
- Po tym czasie dodaj do ciasta cukier perłowy i wymieszaj.100 g grubego cukru perłowego
- Nakładaj łyżką stołową porcje ciasta na środek gofrownicy - nie rozprowadzaj ciasta po całej gofrownicy - gofry mają mieć nieregularny kształt.
- Lekko dociśnij górną klapę i piecz gofry aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu wyjmij gofry na kratkę.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Notatki
Przepis znalazłam na stronie Chilli bite – podaję z małymi zmianami.