Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Gofry bananowe chrupiące

Gofry bananowe chrupiące

 

drożdżowe gofry ze świeżymi owocami z borówkami i malinami

 

Te gofry bananowe na cieście drożdżowym zasmakują i dużym i małym – możecie mi wierzyć 🙂

Dzięki drożdżowemu ciastu są lekkie, a jednocześnie chrupiące, a banany nadają im niecodziennego smaku i naturalnej słodyczy (co prawda dodałam też do ciasta trochę cukru, ale możecie z niego zrezygnować).

Ostatnio bardzo polubiłam takie małe, nieregularne gofry – podobnie jak gofry belgijskie – więc te też upiekłam w takiej formie.

Plusem takich niedużych gofrów jest to, że każdy możecie zjeść z innymi dodatkami – super prawda?

Moje gofry bananowe na zdjęciach są po prostu posypane cukrem pudrem i podane z owocami, ale potem dodałam sobie do nich bitą śmietanę i solony karmel – w takiej kombinacji smakowały nieziemsko 😀

Z przepisu otrzymacie dużo gofrów – my je jedliśmy w 6 osób i nawet kilka zostało na później.

 

śniadanie z goframi, owocami, borówkami i malinami na talerzu

 

gofry z bananami borówkami i malinami posypane cukrem pudrem

 

chrupiące gofry z owocami i cukrem pudrem

 

chrupiące gofry idealne dla dzieci

 

Gofry bananowe chrupiące
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na gofry dla całej rodziny 🙂
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 12
Składniki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 180 ml letniego mleka
  • łyżeczka cukru - do drożdży
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • 3 bardzo dojrzałe banany - rozgniecione widelcem
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 100 ml oleju
  • 50 g cukru - można pominąć
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz i zasyp łyżeczką cukru, wlej letnie mleko (nie może być gorące) i dokładnie wymieszaj.
  2. Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut - aby rozczyn zaczął pracować.
  3. W dużej misie umieść mąkę, rozgniecione banany, sól, jajko, olej i cukier (jeśli używasz).
  4. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i ostaw do wyrośnięcia na około godzinę, po tym czasie ciasto ponownie przemieszaj łyżką.
  6. Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy, a po usmażeniu odkładaj pojedynczo na kratkę - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 252 Tłuszcze: 9,7 g Węglowodany: 38g Błonnik: 1,8g Białka: 4,7g

 

Related Post

Reklama

  • Jeszcze nigdy nie próbowałyśmy drożdżowych gofrów, jesteśmy ciekawe ich smaku 🙂

  • Bardzo lubię drożdżowe gofry <3 Zrobiłaś mi smaka 🙂

  • Anna

    …Pani Beato, proszę o uchylenie rąbka tajemnicy 😉 jaką moc ma Pani gofrownica? Pozdrawiam 🙂

    • Aniu, na tabliczce znamionowej mam napisane 1300W :), pozdrawiam Beata

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux