Gofry bananowe chrupiące

 

drożdżowe gofry ze świeżymi owocami z borówkami i malinami

 

Te gofry bananowe na cieście drożdżowym zasmakują i dużym i małym – możecie mi wierzyć :)

Dzięki drożdżowemu ciastu są lekkie, a jednocześnie chrupiące, a banany nadają im niecodziennego smaku i naturalnej słodyczy (co prawda dodałam też do ciasta trochę cukru, ale możecie z niego zrezygnować).

Ostatnio bardzo polubiłam takie małe, nieregularne gofry – podobnie jak gofry belgijskie – więc te też upiekłam w takiej formie.

Plusem takich niedużych gofrów jest to, że każdy możecie zjeść z innymi dodatkami – super prawda?

Moje gofry bananowe na zdjęciach są po prostu posypane cukrem pudrem i podane z owocami, ale potem dodałam sobie do nich bitą śmietanę i solony karmel – w takiej kombinacji smakowały nieziemsko :D

Z przepisu otrzymacie dużo gofrów – my je jedliśmy w 6 osób i nawet kilka zostało na później.

 

śniadanie z goframi, owocami, borówkami i malinami na talerzu

 

gofry z bananami borówkami i malinami posypane cukrem pudrem

 

chrupiące gofry z owocami i cukrem pudrem

 

chrupiące gofry idealne dla dzieci

 

proste chrupiące gofry z owocami, cukrem pudrem oraz sosem karmelowym

Gofry bananowe chrupiące

Wypieki Beaty
Przepis na gofry dla całej rodziny :)
3 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 2 godz 5 minut
Porcje 12
Kalorie 252 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz i zasyp łyżeczką cukru, wlej letnie mleko (nie może być gorące) i dokładnie wymieszaj.
  • Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut - aby rozczyn zaczął pracować.
  • W dużej misie umieść mąkę, rozgniecione banany, sól, jajko, olej i cukier (jeśli używasz).
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i ostaw do wyrośnięcia na około godzinę, po tym czasie ciasto ponownie przemieszaj łyżką.
  • Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy, a po usmażeniu odkładaj pojedynczo na kratkę - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 252kcalWeglowodany: 38gBiałko: 4.7gTłuszcz: 9.7gBłonnik: 1.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!