Przepis na bananowe gofry chrupiące

drożdżowe gofry ze świeżymi owocami z borówkami i malinami


Te gofry bananowe na cieście drożdżowym zasmakują i dużym i małym – możecie mi wierzyć :)

Dzięki drożdżowemu ciastu są lekkie, a jednocześnie chrupiące, a banany nadają im niecodziennego smaku i naturalnej słodyczy (co prawda dodałam też do ciasta trochę cukru, ale możecie z niego zrezygnować).

Ostatnio bardzo polubiłam takie małe, nieregularne gofry – podobnie jak gofry belgijskie – więc te też upiekłam w takiej formie.

Plusem takich niedużych gofrów jest to, że każdy możecie zjeść z innymi dodatkami – super prawda?

Moje gofry bananowe na zdjęciach są po prostu posypane cukrem pudrem i podane z owocami, ale potem dodałam sobie do nich bitą śmietanę i solony karmel – w takiej kombinacji smakowały nieziemsko :D

Z przepisu otrzymacie dużo gofrów – my je jedliśmy w 6 osób i nawet kilka zostało na później.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 4 ocen
Postaw mi kawę

śniadanie z goframi, owocami, borówkami i malinami na talerzu

gofry z bananami borówkami i malinami posypane cukrem pudrem

chrupiące gofry z owocami i cukrem pudrem

chrupiące gofry idealne dla dzieci

Drożdżowe gofry bananowe przepis do druku

proste chrupiące gofry z owocami, cukrem pudrem oraz sosem karmelowym

Gofry bananowe chrupiące

Wypieki Beaty
Przepis na gofry dla całej rodziny :)
4 z 4 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 2 godz 5 minut
Porcje 12
Kalorie 252 kcal

Składniki

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz i zasyp łyżeczką cukru, wlej letnie mleko (nie może być gorące) i dokładnie wymieszaj.
    30 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru - do drożdży, 180 ml letniego mleka
  • Miseczkę z rozczynem przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut - aby rozczyn zaczął pracować.
  • W dużej misie umieść mąkę, cynamon, rozgniecione banany, sól, jajko, olej i cukier (jeśli używasz).
    400 g mąki, 1 jajko, 3 bardzo dojrzałe banany - rozgniecione widelcem, szczypta soli, 50 g cukru - można pominąć, łyżeczka cynamonu
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i ostaw do wyrośnięcia na około godzinę, po tym czasie ciasto ponownie przemieszaj łyżką.
  • Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy, a po usmażeniu odkładaj pojedynczo na kratkę - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 252kcalWeglowodany: 38gBiałko: 4.7gTłuszcz: 9.7gBłonnik: 1.8g
Słowa kluczowe bananowe gofry na drożdżach, gofry z bananami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!