Gofry z jabłkami

 

gofry na drożdżach

 

Dogadzam ostatnio swoim dzieciom i przygotowałam im znowu gofry – tym razem trochę podobne do gofrów belgijskich.

Na drożdżach, ze sporą ilością masła – mmmm.

Za to nowością są jabłka – dodałam je drobno pokrojone do ciasta i tak usmażyłam gofry.

Wyszły mi racuszki w formie gofrów 😀

Czadowe! Pyszne, chrupiące, a jednocześnie z miękkimi kawałeczkami jabłek.

Przy okazji okazało się, że moja gofrownica postanowiła się zrehabilitować i usmażyła cudne goferki – idealne.

Ostatnio gdy robiłam gofry wg przepisu Michela Roux coś mi szwankowała i słabo się grzała.

Już miałam zacząć poszukiwania nowej gofrownicy, ale na to wygląda, że nie muszę 😀

Zapraszam na pyszne gofry z jabłkami 🙂

 

drożdżowe gofry  drożdżowe gofry z jabłkami
 

gofry z jabłkami  chrupiące gofry z jabłkami
 

gofry na drożdżach z jabłkami  szarlotkowe gofry

Przepis do druku

Gofry z jabłkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12-16 gofrów - zależy od ich wielkości.
Autor:
Typ przepisu: Gofry
Ilość: 12
Składniki
  • 180 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 360 g (2 i trochę ponad ⅓ szklanki) mąki pszennej
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 1 duże jabłko - moje po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego miało 190 g
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej letnie mleko - wymieszaj dokładnie, przykryj i ostaw na około 20 minut.
  2. W dużej misce umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz masło, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  3. Na koniec dodaj drobno pokrojone jabłko - wymieszaj.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  5. Mocno rozgrzej gofrownicę.
  6. Nakładaj ciasto razem z jabłkami - ja dawałam jedną bardzo czubatą łyżkę (aby uzyskać mniejsze, nieregularne gofry).
  7. Smaż aż będą rumiane, podawaj na ciepło.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 256 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 32 g Błonnik: 1,4 g Białka: 6 g