Gofry z jabłkami

 

gofry na drożdżach

 

Dogadzam ostatnio swoim dzieciom i przygotowałam im znowu gofry – tym razem trochę podobne do gofrów belgijskich.

Na drożdżach, ze sporą ilością masła – mmmm.

Za to nowością są jabłka – dodałam je drobno pokrojone do ciasta i tak usmażyłam gofry.

Wyszły mi racuszki w formie gofrów :D

Czadowe! Pyszne, chrupiące, a jednocześnie z miękkimi kawałeczkami jabłek.

Przy okazji okazało się, że moja gofrownica postanowiła się zrehabilitować i usmażyła cudne goferki – idealne.

Ostatnio gdy robiłam gofry wg przepisu Michela Roux coś mi szwankowała i słabo się grzała.

Już miałam zacząć poszukiwania nowej gofrownicy, ale na to wygląda, że nie muszę :D

Zapraszam na pyszne gofry z jabłkami :)

 

drożdżowe gofry  drożdżowe gofry z jabłkami
 

gofry z jabłkami  chrupiące gofry z jabłkami
 

gofry na drożdżach z jabłkami  szarlotkowe gofry

Przepis do druku

gofry drożdżowe z jabłkami

Gofry z jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na około 12-16 gofrów - zależy od ich wielkości.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Danie Gofry
Porcje 12
Kalorie 256 kcal

Składniki
  

  • 180 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 360 g (2 i trochę ponad 1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 1 duże jabłko - moje po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego miało 190 g

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej letnie mleko - wymieszaj dokładnie, przykryj i ostaw na około 20 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz masło, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Na koniec dodaj drobno pokrojone jabłko - wymieszaj.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Mocno rozgrzej gofrownicę.
  • Nakładaj ciasto razem z jabłkami - ja dawałam jedną bardzo czubatą łyżkę (aby uzyskać mniejsze, nieregularne gofry).
  • Smaż aż będą rumiane, podawaj na ciepło.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 256kcalWeglowodany: 32gBiałko: 6gTłuszcz: 12gBłonnik: 1.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!