Gofry z jabłkami
Dogadzam ostatnio swoim dzieciom i przygotowałam im znowu gofry – tym razem trochę podobne do gofrów belgijskich.
Na drożdżach, ze sporą ilością masła – mmmm.
Za to nowością są jabłka – dodałam je drobno pokrojone do ciasta i tak usmażyłam gofry.
Wyszły mi racuszki w formie gofrów :D
Czadowe! Pyszne, chrupiące, a jednocześnie z miękkimi kawałeczkami jabłek.
Przy okazji okazało się, że moja gofrownica postanowiła się zrehabilitować i usmażyła cudne goferki – idealne.
Ostatnio gdy robiłam gofry wg przepisu Michela Roux coś mi szwankowała i słabo się grzała.
Już miałam zacząć poszukiwania nowej gofrownicy, ale na to wygląda, że nie muszę :D
Zapraszam na pyszne gofry z jabłkami :)






Przepis do druku

Gofry z jabłkami
Przepis na około 12-16 gofrów - zależy od ich wielkości.
Składniki
- 180 ml letniego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 360 g (2 i trochę ponad 1/3 szklanki) mąki pszennej
- 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 100 g rozpuszczonego masła
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 1 duże jabłko - moje po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego miało 190 g
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej letnie mleko - wymieszaj dokładnie, przykryj i ostaw na około 20 minut.
- W dużej misce umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz masło, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Na koniec dodaj drobno pokrojone jabłko - wymieszaj.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Mocno rozgrzej gofrownicę.
- Nakładaj ciasto razem z jabłkami - ja dawałam jedną bardzo czubatą łyżkę (aby uzyskać mniejsze, nieregularne gofry).
- Smaż aż będą rumiane, podawaj na ciepło.
Składniki Odżywcze
Porcja: 100gKalorie: 256kcalWeglowodany: 32gBiałko: 6gTłuszcz: 12gBłonnik: 1.4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Właśnie się robią
Super, życzę smacznego :)
A czy da się je zrobić z suchymi drożdżami i wtedy ile dać?
Pewnie, najpiej daj tak około 15 g, ale jak masz jedno opakowanie 7g, to też powinny wystarczyć.
A my nigdy nie jadłyśmy gofrów drożdżowych :) Zawsze zwykłe robiłyśmy ;)
Trzeba to nadrobić :)