Przepis na drożdżowe gofry z jabłkami
Dogadzam ostatnio swoim dzieciom i przygotowałam im znowu gofry – tym razem trochę podobne do gofrów belgijskich.
Na drożdżach, ze sporą ilością masła – mmmm.
Za to nowością są jabłka – dodałam je drobno pokrojone do ciasta i tak usmażyłam gofry.
Wyszły mi racuszki w formie gofrów :D
Czadowe! Pyszne, chrupiące, a jednocześnie z miękkimi kawałeczkami jabłek.
Przy okazji okazało się, że moja gofrownica postanowiła się zrehabilitować i usmażyła cudne goferki – idealne.
Ostatnio gdy robiłam gofry wg przepisu Michela Roux coś mi szwankowała i słabo się grzała.
Już miałam zacząć poszukiwania nowej gofrownicy, ale na to wygląda, że nie muszę :D
Zapraszam na pyszne gofry z jabłkami :)
Mam nadzieję, że zasmakują wam tak bardzo jak nam.
Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na gofry.






Gofry z jabłkami – przepis do druku

Gofry z jabłkami
Składniki
- 180 ml mleka letniego
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 360 g mąki pszennej (2 i trochę ponad 1/3 szklanki)
- 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 100 g masła rozpuszczonego
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 1 duże jabłko - moje po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego miało 190 g
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej letnie mleko - wymieszaj dokładnie, przykryj i ostaw na około 20 minut.180 ml mleka, 30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misce umieść mąkę, jajka, cukier oraz masło, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.360 g mąki pszennej, 50 g cukru, 100 g masła
- Na koniec dodaj drobno pokrojone jabłko - wymieszaj.1 duże jabłko
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Mocno rozgrzej gofrownicę.
- Nakładaj ciasto razem z jabłkami - ja dawałam jedną bardzo czubatą łyżkę (aby uzyskać mniejsze, nieregularne gofry).
- Smaż aż będą rumiane, podawaj na ciepło.