Przepis na chrupiące gofry Michela Roux

gofry na maśle

Co jak co, ale moje dzieci uwielbiają gofry.

Ciągle testuję nowe przepisy w poszukiwaniu świętego Graala gofrowego :)

Szukam i szukam – jak na razie gofry belgijskie są dla mnie the best. Ale wymagają trochę czasu na przygotowanie i nie zawsze chce się mi z nimi bawić.

Teraz usmażyłam dzieciakom gofry Michela Roux.

Ciasto robi się bardzo szybko i bezproblemowo – możecie je więc przygotować gdy macie mniej czasu.

Zamiast zwykłego cukru dałam do nich łyżkę cukru z wanilią i muszę przyznać, że dzięki temu smakowały wybornie.

Moja córka na raz zjadła 5 gofrów – posypanych tylko cukrem pudrem – i mówiła, że są pyszne.

Poprosiła jednocześnie, aby następnego dnia też je zrobić.

I pewnie bym spełniła jej prośbę, gdyby moja gofrownica postanowiła przejść na emeryturę.

Ostatnie gofry to się chyba z 15 minut smażyły, a i tak daleko im było do ideału.

Teraz czekają mnie poszukiwania nowej gofrownicy, a wtedy na pewno zrobię powtórkę z tych gofrów, bo czuję, że słabo działająca gofrownica źle wpłynęła na ich „idealność” :D.

Jeśli lubicie domowe gofry, to koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na gofry z bloga.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

gofry maślane  gofry Michela Roux

szybkie gofry  proste gofry

truskawki  truskawki

Gofry Michela Roux – przepis do druku

gofry michela roux

Gofry Michela Roux

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące gofry wg Michela Roux.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 10
Kalorie 222 kcal

Składniki
  

  • 160 g mąki pszennej (lekko czubata szklanka)
  • 1 łyżka cukru (użyłam cukru z wanilią)
  • 50 g masła rozpuszczonego
  • 270 ml mleka
  • 2 duże jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • szczypta soli
  • opcjonalnie ulubiony aromat

Instrukcja
 

  • W misce zmiksuj razem mąkę, cukier, masło, dwa żółtka oraz mniej więcej 1/3 mleka.
  • Powoli dolej resztę mleka i zmiksuj.
  • Odstaw ciasto na około 10 minut.
  • W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli - aż będą gęste i białe.
  • Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Rozgrzej gofrownicę.
  • Nalewaj porcje ciasta (ja lałam 1 chochlę na dwa gofry) i smaż aż będą rumiane.
  • Gotowe gofry układaj na kratce, tak aby odparowały.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 222kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6gTłuszcz: 11gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

wypieki beaty truskawki  gofry na maśle

Przepis znalazłam tutaj.