gofry na maśle

Przepis na chrupiące gofry Michela Roux

Przepis na proste chrupiące gofry to klucz do pysznych i szybkich wypieków na śniadanie czy podwieczorek. Ta łatwa do wykonania receptura gwarantuje, że gofry będą puszyste w środku, a zarazem chrupiące na zewnątrz. Idealne dla tych, którzy pragną szybkiego i satysfakcjonującego smakołyku. Gotowe w mig, te gofry staną się ulubionym przysmakiem w rodzinie!

szybkie gofry

Gofry Michela Roux przepis krok po kroku

Jeśli lubisz gofry, to wypróbuj przepis kulinarnego mistrza na tą pyszną przekąskę.

gofry michela roux

Gofry Michela Roux przepis

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące gofry wg Michela Roux.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 10
Kalorie 222 kcal
Składniki

składniki na gofry Michela Roux

Instrukcja
 

Jak zrobić gofry Michela Roux

  • W misce zmiksuj razem mąkę, cukier, masło, dwa żółtka oraz mniej więcej 1/3 mleka.
    160 g mąki pszennej, 1 łyżka cukru, 50 g masła, 2 żółtka, 270 ml mleka
  • Powoli dolej resztę mleka i zmiksuj.
  • Odstaw ciasto na około 10 minut.
  • W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli – aż będą gęste i białe.
    2 białka, 1 szczypta soli
  • Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Rozgrzej gofrownicę.
  • Nalewaj porcje ciasta (ja lałam 1 chochlę na dwa gofry) i smaż aż będą rumiane.
  • Gotowe gofry układaj na kratce, tak aby odparowały.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 222kcalWeglowodany: 24gBiałko: 6gTłuszcz: 11gBłonnik: 0.6g
Słowa kluczowe chrupiące gofry
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste gofry

Chrupiące gofry od mistrza – uwagi

Co jak co, ale moje dzieci uwielbiają gofry. Ciągle testuję nowe przepisy w poszukiwaniu świętego Graala gofrowego :) Szukam i szukam – jak na razie gofry belgijskie są dla mnie the best. Ale wymagają trochę czasu na przygotowanie i nie zawsze chce się mi z nimi bawić. Teraz usmażyłam dzieciakom gofry Michela Roux. Michel Roux był francuskim szefem kuchni, jednym z najbardziej renomowanych i wpływowych kucharzy na świecie. Wspólnie z bratem Albertem Roux założył słynną restaurację „Le Gavroche” w Londynie, która była jednym z pierwszych miejsc w Wielkiej Brytanii z trzygwiazdkową oceną przewodnika Michelin. Michel Roux był znany ze swojej niezwykłej umiejętności i talentu kulinarnego, a także z oddania się promocji francuskiej kuchni na całym świecie. Był autorem wielu książek kucharskich, prowadził programy kulinarno-telewizyjne i uczestniczył w różnych projektach związanych z gastronomią.

gofry maślane

Jak przygotować gofry Michela Roux – wskazówki

Ciasto robi się bardzo szybko i bezproblemowo – możecie je więc przygotować gdy macie mniej czasu. Ich lekkość i chrupkość to w dużej mierze zasługa oddzielnie ubitej piany z białek, którą należy delikatnie połączyć z ciastem na gofry. Zamiast zwykłego zwykłego cukru polecam również dodać łyżkę cukru z wanilią to wyniesie smak gofrów na nowe wyżyny!

Moja córka na raz zjadła 5 gofrów – posypanych tylko cukrem pudrem – i mówiła, że są pyszne. Poprosiła jednocześnie, aby następnego dnia też je zrobić. I pewnie bym spełniła jej prośbę, gdyby moja gofrownica postanowiła przejść na emeryturę. Ostatnie gofry to się chyba z 15 minut smażyły, a i tak daleko im było do ideału.

Teraz czekają mnie poszukiwania nowej gofrownicy, a wtedy na pewno zrobię powtórkę z tych gofrów, bo czuję, że słabo działająca gofrownica źle wpłynęła na ich „idealność” :D.

Jeśli lubicie domowe gofry, to koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na gofry z bloga.

gofry Michela Roux
truskawki  truskawki
wypieki beaty truskawki  gofry na maśle

Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki

Polecane przepisy na gofry

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne gofry idealne na śniadanie, deser, albo słodką przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy na gofry: