Gofry Michela Roux

 

gofry na maśle

 

Co jak co, ale moje dzieci uwielbiają gofry.

Ciągle testuję nowe przepisy w poszukiwaniu świętego Graala gofrowego 🙂

Szukam i szukam – jak na razie gofry belgijskie są dla mnie the best. Ale wymagają trochę czasu na przygotowanie i nie zawsze chce się mi z nimi bawić.

Teraz usmażyłam dzieciakom gofry Michela Roux.

Ciasto robi się bardzo szybko i bezproblemowo – możecie je więc przygotować gdy macie mniej czasu.

Zamiast zwykłego cukru dałam do nich łyżkę cukru z wanilią i muszę przyznać, że dzięki temu smakowały wybornie.

Moja córka na raz zjadła 5 gofrów – posypanych tylko cukrem pudrem – i mówiła, że są pyszne.

Poprosiła jednocześnie, aby następnego dnia też je zrobić.

I pewnie bym spełniła jej prośbę, gdyby moja gofrownica postanowiła przejść na emeryturę.

Ostatnie gofry to się chyba z 15 minut smażyły, a i tak daleko im było do ideału.

Teraz czekają mnie poszukiwania nowej gofrownicy, a wtedy na pewno zrobię powtórkę z tych gofrów, bo czuję, że słabo działająca gofrownica źle wpłynęła na ich „idealność” :D.

 

gofry maślane  gofry Michela Roux
 

szybkie gofry  proste gofry
 

truskawki  truskawki

Przepis do druku

Gofry Michela Roux

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 10 małych - niepełnych gofrów.
Autor:
Typ przepisu: Gofry
Ilość: 10
Składniki
  • 160 g (lekko czubata szklanka) mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru (użyłam cukru z wanilią)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 270 ml mleka
  • 2 duże jajka - żółtka i białka oddzielnie
  • szczypta soli
  • opcjonalnie ulubiony aromat
Wykonanie
  1. W misce zmiksuj razem mąkę, cukier, masło, dwa żółtka oraz mniej więcej ⅓ mleka.
  2. Powoli dolej resztę mleka i zmiksuj.
  3. Odstaw ciasto na około 10 minut.
  4. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli - aż będą gęste i białe.
  5. Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  6. Rozgrzej gofrownicę.
  7. Nalewaj porcje ciasta (ja lałam 1 chochlę na dwa gofry) i smaż aż będą rumiane.
  8. Gotowe gofry układaj na kratce, tak aby odparowały.
  9. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 222 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 0,6 g Białka: 6 g

 

wypieki beaty truskawki  gofry na maśle
 

Przepis znalazłam tutaj.