Gofry z ziemniaków
Tak, tak dobrze widzicie – dziś mam dla Was przepis na gofry z ziemniaków :)
Te gofry to bardzo udana fuzja oponek z ziemniaków i gofrów belgijskich.
Już od dawna robiłam w domu drożdżowe oponki z gotowanymi ziemniakami i zawsze wszystkim bardzo one smakowały.
Teraz mój mąż dostał olśnienia i zapytał się mnie, czemu nie zrobię gofrów z ziemniakami?
No właśnie, czemu??
Obierając ziemniaki na obiad zrobiłam ich od razu więcej i następnego dnia usmażyłam gofry.
Moja córka zjadła na raz 5 gofrów, a następnego dnia dopytywała się czy jeszcze są :)
Gofry są pyszne i nikt, absolutnie nikt nie zorientuje się, że w środku są ziemniaki – to takie gofry niespodzianka.
Następnym razem ugotujcie więcej ziemniaków do obiadu i koniecznie usmażcie sobie gofry z ziemniakami – i nie przejmujcie się tym, że ziemniaki będą solone – w niczym to nie przeszkadza – chyba że je mocno przesolicie ;)
Ps. Zapraszam Was też do zapoznania się z innymi przepisami na gofry.

Gofry z ziemniaków
Składniki
- 200 g ugotowanych i zmielonych (albo porządnie ugniecionych) ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
- 150 ml ciepłego mleka
- 2 duże jajka
- 1 czubata łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 50 g rozpuszczonego masła
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, posyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj - odstaw na około 20 minut - jeśli używasz suszone drożdże to dodaj je od razu do mąki.
- W misie miksera umieść mąkę, zmielone ziemniaki, jajka, cynamon i cukier z wanilią.
- Dodaj rozczyn drożdżowy (albo ciepłe mleko jeśli używasz drożdże suszone) i zacznij wyrabiać ciasto.
- W trakcie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny.
- W tym czasie rozgrzej gofrownicę.
- Nałóż łyżką ciasto (ja nakładałam na środek bez dochodzenia do brzegów i smażyłam nieregularne gofry) i smaż gofry aż będą rumiane.
- Gotowe gofry połóż na kratce - nie układaj ich jeden na drugim, bo zmiękną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pierwszy raz przeglądam Twój blog i już mnie zaskoczyłaś ;) Szukałam właśnie dla urozmaicenia jakiegoś innego przepisu. U mnie gofry jada się w domu jakieś 2 razy w tygodniu, zazwyczaj tradycyjny przepis, ale mniej cukrów dodaję. Wolę naturalnie jakimś domowym dżemem je osłodzić ;) Ale z ziemniaków nigdy nie próbowałam. Ja kiedyś strasznie nie lubiłam robić gofrów, bo dla 8-10 sztuk później było zmywania 20 min. Na urodziny mąż kupił mi gofrownicę Profi, gdzie normalnie ręcznikiem papierowym ściągam resztki a później przecieram mokrą ściereczką. Wstręt do pieczenia gofrów mi przeszedł i eksperymentuję różnych przepisów. Ten na bank wypróbuję. Dzięki ;)
Super, bardzo mi miło, że blog Ci się spodobał :) Koniecznie zrób te gofry, bo są pyszne – możesz też do ciasta dodać mielony cynamon – świetnie się komponuje z ziemniakami :D
W sumie jak robiłyśmy kiedyś gofry z batatów to czemu nie i z klasycznych ziemniaków :D
No właśnie? Czemu nie?