Przepis na gofry z ziemniaków

gofry drożdżowe


Tak, tak dobrze widzicie – dziś mam dla Was przepis na gofry z ziemniaków :)

Te gofry to bardzo udana fuzja oponek z ziemniaków i gofrów belgijskich.

Już od dawna robiłam w domu drożdżowe oponki z gotowanymi ziemniakami i zawsze wszystkim bardzo one smakowały.

Teraz mój mąż dostał olśnienia i zapytał się mnie, czemu  nie zrobię gofrów z ziemniakami?

No właśnie, czemu??

Obierając ziemniaki na obiad zrobiłam ich od razu więcej i następnego dnia usmażyłam gofry.

Moja córka zjadła na raz 5 gofrów, a następnego dnia dopytywała się czy jeszcze są :)

Gofry ziemniaczane są pyszne i nikt, absolutnie nikt nie zorientuje się, że w środku są ziemniaki – to takie gofry niespodzianka.

Następnym razem ugotujcie więcej ziemniaków do obiadu i koniecznie usmażcie sobie gofry z ziemniakami – i nie przejmujcie się tym, że ziemniaki będą solone – w niczym to nie przeszkadza – chyba że je mocno przesolicie ;)

Ps. Zapraszam Was też do zapoznania się z innymi przepisami na gofry.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

gofry z ziemniakami

proste gofry

gofry drożdżowe

gofry z masłem orzechowym

chrupiące gofry

Gofry z ziemniaków przepis do druku

gofry drożdżowe

Gofry z ziemniaków

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe gofry drożdżowe z gotowanymi ziemniakami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz
Porcje 4

Składniki

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, posyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj - odstaw na około 20 minut - jeśli używasz suszone drożdże to dodaj je od razu do mąki.
    20 g drożdży, 150 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • W misie miksera umieść mąkę, zmielone ziemniaki, jajka, cynamon i cukier z wanilią.
    200 g ziemniaków, 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 czubata łyżka cukru z wanilią
  • Dodaj rozczyn drożdżowy (albo ciepłe mleko jeśli używasz drożdże suszone) i zacznij wyrabiać ciasto.
  • W trakcie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
    50 g masła
  • Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • W tym czasie rozgrzej gofrownicę.
  • Nałóż łyżką ciasto (ja nakładałam na środek bez dochodzenia do brzegów i smażyłam nieregularne gofry) i smaż gofry aż będą rumiane.
  • Gotowe gofry połóż na kratce - nie układaj ich jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

gofry drożdżowe