Przepis na gofry z ziemniaków gotowanych
Jeśli po obiedzie zostały Ci ugotowane ziemniaki, to ich nie wyrzucaj, tylko przygotuj gofry z ziemniaków. Te niezwykle pyszne drożdżowe gofry z ziemniakami smakują wręcz cudownie i na pewno zasmakują całej rodzinie. Tak przygotowane gofry to idealne śniadanie, deser albo kolację. Gofry ziemniaczane podajcie ze swoimi ulubionymi dodatkami i zjedzcie ze smakiem. Koniecznie zobaczcie mój przepis na gofry, które zawsze wychodzą!
Spis treści
Gofry z ziemniaków przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz chrupiące gofry i zostały ci po obiedzie ugotowane ziemniaki, to koniecznie zrób te gofry!
Gofry z ziemniaków przepis
Składniki
składniki na gofry z ziemniakami gotowanymi
- 200 g ziemniaków (ugotowanych i zmielonych (albo porządnie ugniecionych) )
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 20 g drożdży (świeżych (lub opakowanie suszonych))
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml mleka (ciepłego )
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 czubata łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu (mielonego )
- 50 g masła (rozpuszczonego )
Instrukcja
Jak zrobić gofry ziemniaczane
- Drożdże rozkrusz, posyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj – odstaw na około 20 minut – jeśli używasz suszone drożdże to dodaj je od razu do mąki.20 g drożdży, 150 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W misie miksera umieść mąkę, zmielone ziemniaki, jajka, cynamon i cukier z wanilią.200 g ziemniaków, 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 czubata łyżka cukru z wanilią
- Dodaj rozczyn drożdżowy (albo ciepłe mleko jeśli używasz drożdże suszone) i zacznij wyrabiać ciasto.
- W trakcie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.50 g masła
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny.
- W tym czasie rozgrzej gofrownicę.
- Nałóż łyżką ciasto (ja nakładałam na środek bez dochodzenia do brzegów i smażyłam nieregularne gofry) i smaż gofry aż będą rumiane.
- Gotowe gofry połóż na kratce – nie układaj ich jeden na drugim, bo zmiękną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Gofry z gotowanymi ziemniakami – uwagi
Tak, tak dobrze widzicie – dziś mam dla Was przepis na gofry z ziemniaków. Te gofry to bardzo udana fuzja oponek z ziemniaków i gofrów belgijskich. Już od dawna robiłam w domu drożdżowe oponki z gotowanymi ziemniakami i zawsze wszystkim bardzo one smakowały. Teraz mój mąż dostał olśnienia i zapytał się mnie, czemu nie zrobię gofrów z ziemniakami? No właśnie, czemu??
Obierając ziemniaki na obiad zrobiłam ich od razu więcej i następnego dnia usmażyłam gofry. Moja córka zjadła na raz 5 gofrów, a następnego dnia dopytywała się czy jeszcze są. Gofry ziemniaczane są pyszne i nikt, absolutnie nikt nie zorientuje się, że w środku są ziemniaki – to takie gofry niespodzianka. Następnym razem ugotujcie więcej ziemniaków do obiadu i koniecznie usmażcie sobie gofry z ziemniakami – i nie przejmujcie się tym, że ziemniaki będą solone – w niczym to nie przeszkadza – chyba że je mocno przesolicie ;)
Jak zrobić gofry z gotowanymi ziemniakami – wskazówki
To są gofry drożdżowe, więc przygotowujecie tu ciasto drożdżowe. Jedyną różnicą jest fakt, że do ciasta na gofry dodajecie ugotowane, przeciśnięte przez praskę i ostudzone ziemniaki. Ciasto wyrabiacie jak zwykle i odstawiacie do lekkiego wyrośnięcia. Potem smażycie gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy. Gofry na drożdżach są zawsze fajnie chrupiące z zewnątrz i mięsiste w środku. Świetnie smakują podane z bitą śmietaną, sosem czekoladowym, albo z masłem orzechowym. Mi bardzo smakowały właśnie te gofry z masłem orzechowym – idealne połączenie smaków.
Gofry – jak długo piec?
Czas pieczenia w sporej części zależy od mocy waszej gofrownicy. Jeśli ma dużą moc, to gofry robią się szybciej, ładniej się przypiekają i są bardziej chrupiące. Jaka gofrownica jest najlepsza do gofrów? Polecam wybierać taką, która ma przynajmniej 1000W. Te o słabszej mocy pieką gofry długo i nigdy nie są one zbyt mocno chrupiące. Ogólnie gofry pieczemy aż z wierzchu są ładnie złociste i bez problemu odrywają się od płyty grzewczej.
Ziemniaczane gofry kcal
Ile kalorii mają gofry? Ja tu robiłam takie mniejsze i mniej regularne gofry, a Wy możecie robić je większe lub mniejsze – zależnie od tego jaką gofrownicę macie. Dlatego podaję kaloryczność dla 100 g gofrów (bez dodatków) albo dla jednej sztuki, przy przygotowaniu 8 gofrów. Wtedy taki jeden gofr ma około 200 kalorii.
Ps. Zapraszam Was też do zapoznania się z innymi przepisami na gofry.
Polecane przepisy na gofry
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne gofry o różnych smakach i robione z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: