gofry drożdżowe

Przepis na gofry z ziemniaków gotowanych

Jeśli po obiedzie zostały Ci ugotowane ziemniaki, to ich nie wyrzucaj, tylko przygotuj gofry z ziemniaków. Te niezwykle pyszne drożdżowe gofry z ziemniakami smakują wręcz cudownie i na pewno zasmakują całej rodzinie. Tak przygotowane gofry to idealne śniadanie, deser albo kolację. Gofry ziemniaczane podajcie ze swoimi ulubionymi dodatkami i zjedzcie ze smakiem. Koniecznie zobaczcie mój przepis na gofry, które zawsze wychodzą!

gofry z ziemniaków

Gofry z ziemniaków przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz chrupiące gofry i zostały ci po obiedzie ugotowane ziemniaki, to koniecznie zrób te gofry!

gofry drożdżowe

Gofry z ziemniaków przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe gofry drożdżowe z gotowanymi ziemniakami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours
Porcje 8
Kalorie 211 kcal
Składniki

składniki na gofry z ziemniakami gotowanymi

  • 200 g ziemniaków (ugotowanych i zmielonych (albo porządnie ugniecionych) )
  • 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
  • 20 g drożdży (świeżych (lub opakowanie suszonych))
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml mleka (ciepłego )
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 czubata łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu (mielonego )
  • 50 g masła (rozpuszczonego )
Instrukcja
 

Jak zrobić gofry ziemniaczane

  • Drożdże rozkrusz, posyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj – odstaw na około 20 minut – jeśli używasz suszone drożdże to dodaj je od razu do mąki.
    20 g drożdży, 150 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • W misie miksera umieść mąkę, zmielone ziemniaki, jajka, cynamon i cukier z wanilią.
    200 g ziemniaków, 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 czubata łyżka cukru z wanilią
  • Dodaj rozczyn drożdżowy (albo ciepłe mleko jeśli używasz drożdże suszone) i zacznij wyrabiać ciasto.
  • W trakcie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
    50 g masła
  • Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • W tym czasie rozgrzej gofrownicę.
  • Nałóż łyżką ciasto (ja nakładałam na środek bez dochodzenia do brzegów i smażyłam nieregularne gofry) i smaż gofry aż będą rumiane.
  • Gotowe gofry połóż na kratce – nie układaj ich jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 211kcalWeglowodany: 27gBiałko: 7gTłuszcz: 8g
Słowa kluczowe gofry drożdżowe, gofry z ziemniakami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gofry drożdżowe

Gofry z gotowanymi ziemniakami – uwagi

Tak, tak dobrze widzicie – dziś mam dla Was przepis na gofry z ziemniaków. Te gofry to bardzo udana fuzja oponek z ziemniaków i gofrów belgijskich. Już od dawna robiłam w domu drożdżowe oponki z gotowanymi ziemniakami i zawsze wszystkim bardzo one smakowały. Teraz mój mąż dostał olśnienia i zapytał się mnie, czemu  nie zrobię gofrów z ziemniakami? No właśnie, czemu??

Obierając ziemniaki na obiad zrobiłam ich od razu więcej i następnego dnia usmażyłam gofry. Moja córka zjadła na raz 5 gofrów, a następnego dnia dopytywała się czy jeszcze są. Gofry ziemniaczane są pyszne i nikt, absolutnie nikt nie zorientuje się, że w środku są ziemniaki – to takie gofry niespodzianka. Następnym razem ugotujcie więcej ziemniaków do obiadu i koniecznie usmażcie sobie gofry z ziemniakami – i nie przejmujcie się tym, że ziemniaki będą solone – w niczym to nie przeszkadza – chyba że je mocno przesolicie ;)

gofry z ziemniakami

Jak zrobić gofry z gotowanymi ziemniakami – wskazówki

To są gofry drożdżowe, więc przygotowujecie tu ciasto drożdżowe. Jedyną różnicą jest fakt, że do ciasta na gofry dodajecie ugotowane, przeciśnięte przez praskę i ostudzone ziemniaki. Ciasto wyrabiacie jak zwykle i odstawiacie do lekkiego wyrośnięcia. Potem smażycie gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy. Gofry na drożdżach są zawsze fajnie chrupiące z zewnątrz i mięsiste w środku. Świetnie smakują podane z bitą śmietaną, sosem czekoladowym, albo z masłem orzechowym. Mi bardzo smakowały właśnie te gofry z masłem orzechowym – idealne połączenie smaków.

Gofry – jak długo piec?

Czas pieczenia w sporej części zależy od mocy waszej gofrownicy. Jeśli ma dużą moc, to gofry robią się szybciej, ładniej się przypiekają i są bardziej chrupiące. Jaka gofrownica jest najlepsza do gofrów? Polecam wybierać taką, która ma przynajmniej 1000W. Te o słabszej mocy pieką gofry długo i nigdy nie są one zbyt mocno chrupiące. Ogólnie gofry pieczemy aż z wierzchu są ładnie złociste i bez problemu odrywają się od płyty grzewczej.

gofry z masłem orzechowym

Ziemniaczane gofry kcal

Ile kalorii mają gofry? Ja tu robiłam takie mniejsze i mniej regularne gofry, a Wy możecie robić je większe lub mniejsze – zależnie od tego jaką gofrownicę macie. Dlatego podaję kaloryczność dla 100 g gofrów (bez dodatków) albo dla jednej sztuki, przy przygotowaniu 8 gofrów. Wtedy taki jeden gofr ma około 200 kalorii.

Ps. Zapraszam Was też do zapoznania się z innymi przepisami na gofry.

chrupiące gofry
gofry drożdżowe

Polecane przepisy na gofry

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne gofry o różnych smakach i robione z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: