Przepis na gofry z ziemniaków
Tak, tak dobrze widzicie – dziś mam dla Was przepis na gofry z ziemniaków :)
Te gofry to bardzo udana fuzja oponek z ziemniaków i gofrów belgijskich.
Już od dawna robiłam w domu drożdżowe oponki z gotowanymi ziemniakami i zawsze wszystkim bardzo one smakowały.
Teraz mój mąż dostał olśnienia i zapytał się mnie, czemu nie zrobię gofrów z ziemniakami?
No właśnie, czemu??
Obierając ziemniaki na obiad zrobiłam ich od razu więcej i następnego dnia usmażyłam gofry.
Moja córka zjadła na raz 5 gofrów, a następnego dnia dopytywała się czy jeszcze są :)
Gofry ziemniaczane są pyszne i nikt, absolutnie nikt nie zorientuje się, że w środku są ziemniaki – to takie gofry niespodzianka.
Następnym razem ugotujcie więcej ziemniaków do obiadu i koniecznie usmażcie sobie gofry z ziemniakami – i nie przejmujcie się tym, że ziemniaki będą solone – w niczym to nie przeszkadza – chyba że je mocno przesolicie ;)
Ps. Zapraszam Was też do zapoznania się z innymi przepisami na gofry.
Gofry z ziemniaków przepis do druku

Gofry z ziemniaków
Składniki
- 200 g ziemniaków ugotowanych i zmielonych (albo porządnie ugniecionych)
- 250 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych (lub opakowanie suszonych)
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml mleka ciepłego
- 2 jajka rozmiar L
- 1 czubata łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 50 g masła rozpuszczonego
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, posyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj - odstaw na około 20 minut - jeśli używasz suszone drożdże to dodaj je od razu do mąki.20 g drożdży, 150 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W misie miksera umieść mąkę, zmielone ziemniaki, jajka, cynamon i cukier z wanilią.200 g ziemniaków, 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 czubata łyżka cukru z wanilią
- Dodaj rozczyn drożdżowy (albo ciepłe mleko jeśli używasz drożdże suszone) i zacznij wyrabiać ciasto.
- W trakcie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.50 g masła
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny.
- W tym czasie rozgrzej gofrownicę.
- Nałóż łyżką ciasto (ja nakładałam na środek bez dochodzenia do brzegów i smażyłam nieregularne gofry) i smaż gofry aż będą rumiane.
- Gotowe gofry połóż na kratce - nie układaj ich jeden na drugim, bo zmiękną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.