Przepis na chrupiące czekoladowe gofry

chocolate waffles


Na blogu znajdziecie sporo przepisów na gofry, również jest już przepis na gofry czekoladowe, albo na gofry czekoladowo-bananowe.

Dziś mam dla Was przepis na  czekoladowe gofry z przepisu Erica Lanlarda z książki „Czekolada” (podaję przepis z moimi zmianami).

Gofry różnią się mocno od innych, gdyż do ciasta dodaje się sporo cukru (dla zrównoważenia dużej ilości gorzkiego kakao).

Gofry zaraz po wyjęciu z maszyny są miękkie, ale ostygając twardnieją i nabierają chrupkości.

Do tego porcja wychodzi ogromna – około 16-17 gofrów, więc starczy dla dużej rodziny :)

Ja swoje gofry czekoladowe podałam z sosem z mlecznej czekolady oraz frużeliną truskawkową (zrobiłam ją z mrożonych truskawek).

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

chocolate waffles

chocolate waffles

gofry czekoladowe erica 6

chocolate waffles

Gofry czekoladowe przepis do druku

waffles

Gofry czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące czekoladowe gofry idealne na śniadanie.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 16

Składniki

gofry:

  • 50 g gorzkiego kakao
  • 200 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 4 jajka rozmiar L (żółtka i białka oddzielnie)
  • około 2 szklanki mleka (dodawane porcjami)
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

sos czekoladowy:

Instrukcja
 

gofry:

  • Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao i cynamon - wymieszaj.
    50 g gorzkiego kakao, 200 g masła, 2 łyżeczki cynamonu
  • Przełóż masę do misy miksera i lekko ostudź.
  • Dodaj cukier i zmiksuj.
    200 g cukru trzcinowego
  • Dodaj żółtka i zmiksuj.
    4 jajka
  • Dodaj porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem.
    250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, około 2 szklanki mleka
  • Ubij białka i delikatnie wmieszaj je do ciasta czekoladowego.
  • Smaż gofry w gofrownicy, po upieczeniu układaj na kratce, aby ostygły.

sos:

  • Czekoladę połam, rozpuść razem ze śmietaną kremówką i miodem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - zamieszaj do połączenia składników.
    100 g mlecznej czekolady, 50-75 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki miodu
  • Ciepłym sosem polej gofry (sos po ostygnięciu stężeje, wtedy wystarczy krótko podgrzać go w mikrofalówce).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!