Na blogu znajdziecie sporo przepisów na gofry, również jest już przepis na gofry czekoladowe, albo na gofry czekoladowo-bananowe.
Dziś mam dla Was przepis na gofry czekoladowe z przepisu Erica Lanlarda z książki „Czekolada” (podaję przepis z moimi zmianami).
Gofry różnią się mocno od innych, gdyż do ciasta dodaje się sporo cukru (dla zrównoważenia dużej ilości gorzkiego kakao). Gofry zaraz po wyjęciu z maszyny są miękkie, ale ostygając twardnieją i nabierają chrupkości.
Do tego porcja wychodzi ogromna – około 16-17 gofrów, więc starczy dla dużej rodziny :)
Ja swoje gofry podałam z sosem z mlecznej czekolady oraz frużeliną truskawkową (zrobiłam ją z mrożonych truskawek).
Gofry czekoladowe 2
- 50 g gorzkiego kakao
- 200 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- około 2 szklanki mleka (dodawane porcjami)
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mlecznej czekolady
- 50-75 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki miodu
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao i cynamon - wymieszaj.
- Przełóż masę do misy miksera i lekko ostudź.
- Dodaj cukier i zmiksuj.
- Dodaj żółtka i zmiksuj.
- Dodaj porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem.
- Ubij białka i delikatnie wmieszaj je do ciasta czekoladowego.
- Smaż gofry w gofrownicy, po upieczeniu układaj na kratce, aby ostygły.
- Czekoladę połam, rozpuść razem ze śmietaną kremówką i miodem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - zamieszaj do połączenia składników.
- Ciepłym sosem polej gofry (sos po ostygnięciu stężeje, wtedy wystarczy krótko podgrzać go w mikrofalówce).
Zachęcamy do dodania przepisu do konkursu czekoladowego na zBLOGowanych :) Dziś już ostatni dzień zmagań.
http://zblogowani.pl/akcja/terravita-zawsze-ze-mna
świetna propozycja! Zapraszam do mnie :)
dziękuję :)