Przepis na chrupiące czekoladowe gofry

Na blogu znajdziecie sporo przepisów na gofry, również jest już przepis na gofry czekoladowe, albo na gofry czekoladowo-bananowe.
Dziś mam dla Was przepis na czekoladowe gofry z przepisu Erica Lanlarda z książki „Czekolada” (podaję przepis z moimi zmianami).
Gofry różnią się mocno od innych, gdyż do ciasta dodaje się sporo cukru (dla zrównoważenia dużej ilości gorzkiego kakao).
Gofry zaraz po wyjęciu z maszyny są miękkie, ale ostygając twardnieją i nabierają chrupkości.
Do tego porcja wychodzi ogromna – około 16-17 gofrów, więc starczy dla dużej rodziny :)
Ja swoje gofry czekoladowe podałam z sosem z mlecznej czekolady oraz frużeliną truskawkową (zrobiłam ją z mrożonych truskawek).
Gofry czekoladowe przepis do druku

Gofry czekoladowe
Instrukcja
gofry:
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao i cynamon - wymieszaj.50 g gorzkiego kakao, 200 g masła, 2 łyżeczki cynamonu
- Przełóż masę do misy miksera i lekko ostudź.
- Dodaj cukier i zmiksuj.200 g cukru trzcinowego
- Dodaj żółtka i zmiksuj.4 jajka
- Dodaj porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem.250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, około 2 szklanki mleka
- Ubij białka i delikatnie wmieszaj je do ciasta czekoladowego.
- Smaż gofry w gofrownicy, po upieczeniu układaj na kratce, aby ostygły.
sos:
- Czekoladę połam, rozpuść razem ze śmietaną kremówką i miodem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - zamieszaj do połączenia składników.100 g mlecznej czekolady, 50-75 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki miodu
- Ciepłym sosem polej gofry (sos po ostygnięciu stężeje, wtedy wystarczy krótko podgrzać go w mikrofalówce).