chocolate waffles

 

Na blogu znajdziecie sporo przepisów na gofry, również jest już przepis na gofry czekoladowe, albo na gofry czekoladowo-bananowe.

Dziś mam dla Was przepis na gofry czekoladowe z przepisu Erica Lanlarda z książki “Czekolada” (podaję przepis z moimi zmianami).

Gofry różnią się mocno od innych, gdyż do ciasta dodaje się sporo cukru (dla zrównoważenia dużej ilości gorzkiego kakao). Gofry zaraz po wyjęciu z maszyny są miękkie, ale ostygając twardnieją i nabierają chrupkości.

Do tego porcja wychodzi ogromna – około 16-17 gofrów, więc starczy dla dużej rodziny :)

Ja swoje gofry podałam z sosem z mlecznej czekolady oraz frużeliną truskawkową (zrobiłam ją z mrożonych truskawek).

chocolate waffles

chocolate waffles

gofry czekoladowe erica 6

chocolate waffles

waffles

Gofry czekoladowe 2

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 16

Składniki
  

gofry:

sos czekoladowy:

Instrukcja
 

gofry:

  • Masło rozpuść w rondelku, dodaj kakao i cynamon - wymieszaj.
  • Przełóż masę do misy miksera i lekko ostudź.
  • Dodaj cukier i zmiksuj.
  • Dodaj żółtka i zmiksuj.
  • Dodaj porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem.
  • Ubij białka i delikatnie wmieszaj je do ciasta czekoladowego.
  • Smaż gofry w gofrownicy, po upieczeniu układaj na kratce, aby ostygły.

sos:

  • Czekoladę połam, rozpuść razem ze śmietaną kremówką i miodem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - zamieszaj do połączenia składników.
  • Ciepłym sosem polej gofry (sos po ostygnięciu stężeje, wtedy wystarczy krótko podgrzać go w mikrofalówce).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!