Te gofry czekoladowo-bananowe, to wynik eksperymentu – i to eksperymentu bardzo udanego :)

Leżałam sobie rano w łóżku myśląc, co tu zrobić na śniadanie.

Dzieciaki od jakiegoś czasu męczyły mnie o zrobienie gofrów, więc planowałam gofry.

I wtedy właśnie mnie olśniło ;)

Czemu by nie spróbować gofrów czekoladowo-bananowych!

Obawiałam się trochę, czy dodatek bananów nie sprawi, że gofry będą przywierać (ostatnio moja gofrownica ma z tym problem :( ), ale wszystko było w porządku i gofry wyszły świetne :)

Spróbujcie koniecznie, a jeśli nie macie gofrownicy, to spokojnie możecie usmażyć z tego ciasta pancakesy :)

 

gofry czekoladowo-bananowe1

gofry czekoladowo-bananowe3

gofry czekoladowo-bananowe4

gofry czekoladowo-bananowe zbiorowe

Gofry czekoladowo-bananowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 10

Składniki
  

  • 2 szklanki mąki
  • czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja (żółtka oddzielić od białek)
  • 1 do jrzały rozgnieciony widelcem banan

Instrukcja
 

  • Żółtka zmiksuj z odrobiną mleka, a następnie dodawaj na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, olej i mleko.
  • Dodaj rozgniecionego banana i krótko zmiksuj.
  • Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem.
  • Gofrownicę rozgrzej, po smaruj delikatnie olejem i piecz gofry do momentu, aż będą rumiane.
  • Gorące gofry ułóż na kratce do lekkiego ostudzenia - wtedy nie zmiękną :)
  • Podaj z bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, sosami :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.