Przepis na pyszne zielone gofry ze szpinakiem w wersji na słodko lub słono
wpis sponsorowany

Zafundowałam ostatnio mojej rodzince takie pozytywnie zielone gofry szpinakowe.
Muszę przyznać, że ich kolor podział energetyzująco :)
Zresztą widać po zdjęciach, że wyglądały wręcz wiosennie.
Do tego smakowały wyśmienicie – i nie, nie było czuć smaku szpinaku.
Moja córka zjadła ich 4 za jednym razem!
Gofry szpinakowe wyszły mi chrupiące i „treściwe”.
Jak zrobić gofry ze szpinakiem?
Możecie użyć świeży szpinak, albo mrożony. Jeśli macie mrożony, to go wcześniej musicie rozmrozić.
Szpinak następnie miksujecie z wodą, olejem i odrobiną soku z cytryny.
Im lepiej zmiksujecie całość, tym lepiej – ja to zrobiłam blenderem.
Taki koktajl dodajecie do żółtek i mąki, a na koniec dodajecie ubite białka.
Gofry smażymy w mocno nagrzanej gofrownicy!
Gofry serwujemy od razu – i nie układamy gorących jeden na drugi!
Ja swoje gofry podałam w wersji na słodko z bitą śmietaną i konfiturą z czarnej porzeczki od Stovit.
Jeśli macie ochotę na wersję wytrawną, to zrezygnujcie z dodatku cukru w cieście.
Jeśli lubicie takie szpinakowe smaki, to polecam wam także naleśniki szpinakowe :)
Polecam wam także inne przepisy na pyszne domowe gofry.






Gofry szpinakowe przepis do druku

Gofry szpinakowe
Składniki
Instrukcja
- Jeśli masz mrożony szpinak, to go wcześniej rozmroź na sitku.
- Zmiksuj razem wodę, olej, sok z cytryny i szpinak, tak aby szpinak był jak najbardziej rozdrobniony.
- Żółtka zmiksuj z erytrolem lub cukrem.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do zmiksowanych żółtek dodawaj mąkę na zmianę z wodą ze szpinakiem – miksuj do połączenia składników.
- Zmiksuj białka ze szczyptą soli – aż będą gęste.
- Dodaj ubite białka do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką.
- Rozgrzej gofrownicę, nakładaj ciasto i smaż gofry.
- Po usmażeniu odłóż gofry na kratkę – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
- Gofry podaj ze swoją ulubioną konfiturą – ja użyłam Konfiturę z czarnych porzeczek od Stovit.
Notatki
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
