Gofry szpinakowe przepis

Zaktualizowany: 2023 29 sierpnia
gofry szpinakowe

Przepis na pyszne zielone gofry ze szpinakiem w wersji na słodko lub słono

wpis sponsorowany

Zapraszam na pyszne i obłędnie zielone gofry szpinakowe. Tu ciasto na gofry przygotowałam ze szpinakiem i dzięki temu uzyskałam ten cudowny, świeży kolor zielony. Do tych gofrów możecie użyć zarówno świeży jak i mrożony szpinak (musicie go wcześniej rozmrozić na sitku). Ja swoje gofry podałam na słodko, ale równie dobrze, możesz je podać na słono – np. z twarożkiem, awokado, a nawet jajkiem sadzonym!

zielone gofry ze szpinakiem

Gofry szpinakowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz chrupiące gofry i możesz je jeść o każdej porze dnia, to koniecznie usmaż te rewelacyjne zielone gofry.

gofry szpinakowe na słodko

Gofry szpinakowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i mega zielone gofry ze szpinakiem idealne na śniadanie.
4.82 z 11 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 7
Kalorie 157 kcal
Składniki

składniki na zielone gofry ze szpinakiem

Instrukcja
 

Jak zrobić zielone gofry szpinakowe

  • Jeśli masz mrożony szpinak, to go wcześniej rozmroź na sitku.
    50 g szpinaku
  • Zmiksuj razem wodę, olej, sok z cytryny i szpinak, tak aby szpinak był jak najbardziej rozdrobniony.
    200 ml wody, 3 łyżki oleju, 1 łyżka soku z cytryny, 50 g szpinaku
  • Żółtka zmiksuj z erytrolem lub cukrem.
    2 żółtka, 2 łyżki erytrolu
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do zmiksowanych żółtek dodawaj mąkę na zmianę z wodą ze szpinakiem – miksuj do połączenia składników.
  • Zmiksuj białka ze szczyptą soli – aż będą gęste.
    2 białka
  • Dodaj ubite białka do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Rozgrzej gofrownicę, nakładaj ciasto i smaż gofry.
  • Po usmażeniu odłóż gofry na kratkę – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Gofry podaj ze swoją ulubioną konfiturą – ja użyłam Konfiturę z czarnych porzeczek od Stovit.
    Konfitura
Notatki
Mi z przepisu wyszło 7 dużych gofrów, podaję kaloryczność dla jednego takiego dużego gofra bez dodatków.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 157kcalWeglowodany: 20gBiałko: 6gTłuszcz: 5g
Słowa kluczowe ciasto na gofry ze szpinakiem, gofry ze szpinakiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
zielone gofry szpinakowe

Ciasto na gofry ze szpinakiem – uwagi

Zafundowałam ostatnio mojej rodzince takie pozytywnie zielone gofry szpinakowe.

Muszę przyznać, że ich kolor podział energetyzująco :)

Zresztą widać po zdjęciach, że wyglądały wręcz wiosennie.

Do tego smakowały wyśmienicie – i nie, nie było czuć smaku szpinaku.

Moja córka zjadła ich 4 za jednym razem!

Gofry szpinakowe wyszły mi chrupiące i „treściwe”.

gofry szpinakowe

Jak zrobić gofry ze szpinakiem – wskazówki

Możecie użyć świeży szpinak, albo mrożony. Jeśli macie mrożony, to go wcześniej musicie rozmrozić.

Szpinak następnie miksujecie z wodą, olejem i odrobiną soku z cytryny.

Im lepiej zmiksujecie całość, tym lepiej – ja to zrobiłam blenderem.

Taki koktajl dodajecie do żółtek i mąki, a na koniec dodajecie ubite białka.

Gofry smażymy w mocno nagrzanej gofrownicy!

Gofry serwujemy od razu – i nie układamy gorących jeden na drugi!

Ja swoje gofry podałam w wersji na słodko z bitą śmietaną i konfiturą z czarnej porzeczki od Stovit.

Jeśli macie ochotę na wersję wytrawną, to zrezygnujcie z dodatku cukru w cieście.

Jeśli lubicie takie szpinakowe smaki, to polecam wam także naleśniki szpinakowe :)

Polecam wam także inne przepisy na pyszne domowe gofry.

gofry ze szpinakiem
pyszne gofry
chrupiące gofry

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na gofry

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne gofry o różnych smakach, które możesz zjeść na śniadanie, na deser, czy też przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2021 4 października

Podziel się przepisem

5 komentarzy

  1. c27663785ea6cf59b03b4f2c3ae2e2c0?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2022 10 listopada w 19:24- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 10 listopada w 19:31- Odpowiedz

      Możesz, tylko nie dodawaj białek. Ubij je następnego dnia i wtedy zmieszaj z ciastem

  2. f90ffda16d05b1c38f62e5905a225dd6?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2022 23 sierpnia w 21:24- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Potwierdzam, gofry są pyszne dzieci stwierdziły, że to „szrekowe” gofry i zjadły z apetytem.

  3. fd09461bc6339b54d6df67986cdf1602?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2021 7 października w 18:12- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Dziękuję za przepis. Gofry wyszły bardzo smaczne. Wogole nie czuć szpinaku.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 8 października w 07:34- Odpowiedz

      Super, bardzo mnie to cieszy!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy