Przepis na pyszne zielone gofry ze szpinakiem w wersji na słodko lub słono

wpis sponsorowany

gofry szpinakowe

Zafundowałam ostatnio mojej rodzince takie pozytywnie zielone gofry szpinakowe.

Muszę przyznać, że ich kolor podział energetyzująco :)

Zresztą widać po zdjęciach, że wyglądały wręcz wiosennie.

Do tego smakowały wyśmienicie – i nie, nie było czuć smaku szpinaku.

Moja córka zjadła ich 4 za jednym razem!

Gofry szpinakowe wyszły mi chrupiące i “treściwe”.

Jak zrobić gofry ze szpinakiem?

Możecie użyć świeży szpinak, albo mrożony. Jeśli macie mrożony, to go wcześniej musicie rozmrozić.

Szpinak następnie miksujecie z wodą, olejem i odrobiną soku z cytryny.

Im lepiej zmiksujecie całość, tym lepiej – ja to zrobiłam blenderem.

Taki koktajl dodajecie do żółtek i mąki, a na koniec dodajecie ubite białka.

Gofry smażymy w mocno nagrzanej gofrownicy!

Gofry serwujemy od razu – i nie układamy gorących jeden na drugi!

Ja swoje gofry podałam w wersji na słodko z bitą śmietaną i konfiturą z czarnej porzeczki od Stovit.

Jeśli macie ochotę na wersję wytrawną, to zrezygnujcie z dodatku cukru w cieście.

Jeśli lubicie takie szpinakowe smaki, to polecam wam także naleśniki szpinakowe :)

Polecam wam także inne przepisy na pyszne domowe gofry.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
pyszne gofry
chrupiące gofry
zielone gofry szpinakowe
zielone gofry ze szpinakiem
gofry ze szpinakiem
gofry szpinakowe

Gofry szpinakowe przepis do druku

gofry szpinakowe na słodko

Gofry szpinakowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i mega zielone gofry ze szpinakiem idealne na śniadanie.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 7
Kalorie 157 kcal

Składniki
  

  • 2 jajka białka i żółtka oddzielnie – rozmiar L
  • 2 łyżki erytrolu lub cukru
  • 225 g mąki 1,5 szklanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml wody
  • 50 g szpinaku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Konfitura z czarnej porzeczki od Stovit

Instrukcja
 

  • Jeśli masz mrożony szpinak, to go wcześniej rozmroź na sitku.
  • Zmiksuj razem wodę, olej, sok z cytryny i szpinak, tak aby szpinak był jak najbardziej rozdrobniony.
  • Żółtka zmiksuj z erytrolem lub cukrem.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do zmiksowanych żółtek dodawaj mąkę na zmianę z wodą ze szpinakiem – miksuj do połączenia składników.
  • Zmiksuj białka ze szczyptą soli – aż będą gęste.
  • Dodaj ubite białka do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Rozgrzej gofrownicę, nakładaj ciasto i smaż gofry.
  • Po usmażeniu odłóż gofry na kratkę – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Gofry podaj ze swoją ulubioną konfiturą – ja użyłam Konfiturę z czarnych porzeczek od Stovit.

Notatki

Mi z przepisu wyszło 7 dużych gofrów, podaję kaloryczność dla jednego takiego dużego gofra.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 157kcalWeglowodany: 20gBiałko: 6gTłuszcz: 5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit