Gofry szpinakowe przepis
Przepis na pyszne zielone gofry ze szpinakiem w wersji na słodko lub słono
wpis sponsorowany
Zapraszam na pyszne i obłędnie zielone gofry szpinakowe. Tu ciasto na gofry przygotowałam ze szpinakiem i dzięki temu uzyskałam ten cudowny, świeży kolor zielony. Do tych gofrów możecie użyć zarówno świeży jak i mrożony szpinak (musicie go wcześniej rozmrozić na sitku). Ja swoje gofry podałam na słodko, ale równie dobrze, możesz je podać na słono – np. z twarożkiem, awokado, a nawet jajkiem sadzonym!
Spis treści
Gofry szpinakowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz chrupiące gofry i możesz je jeść o każdej porze dnia, to koniecznie usmaż te rewelacyjne zielone gofry.
Gofry szpinakowe przepis
Składniki
składniki na zielone gofry ze szpinakiem
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 2 białka
- 2 łyżki erytrolu (lub cukru)
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml wody
- 50 g szpinaku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- Konfitura (z czarnej porzeczki od Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić zielone gofry szpinakowe
- Jeśli masz mrożony szpinak, to go wcześniej rozmroź na sitku.50 g szpinaku
- Zmiksuj razem wodę, olej, sok z cytryny i szpinak, tak aby szpinak był jak najbardziej rozdrobniony.200 ml wody, 3 łyżki oleju, 1 łyżka soku z cytryny, 50 g szpinaku
- Żółtka zmiksuj z erytrolem lub cukrem.2 żółtka, 2 łyżki erytrolu
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do zmiksowanych żółtek dodawaj mąkę na zmianę z wodą ze szpinakiem – miksuj do połączenia składników.
- Zmiksuj białka ze szczyptą soli – aż będą gęste.2 białka
- Dodaj ubite białka do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką.
- Rozgrzej gofrownicę, nakładaj ciasto i smaż gofry.
- Po usmażeniu odłóż gofry na kratkę – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
- Gofry podaj ze swoją ulubioną konfiturą – ja użyłam Konfiturę z czarnych porzeczek od Stovit.Konfitura
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto na gofry ze szpinakiem – uwagi
Zafundowałam ostatnio mojej rodzince takie pozytywnie zielone gofry szpinakowe.
Muszę przyznać, że ich kolor podział energetyzująco :)
Zresztą widać po zdjęciach, że wyglądały wręcz wiosennie.
Do tego smakowały wyśmienicie – i nie, nie było czuć smaku szpinaku.
Moja córka zjadła ich 4 za jednym razem!
Gofry szpinakowe wyszły mi chrupiące i „treściwe”.
Jak zrobić gofry ze szpinakiem – wskazówki
Możecie użyć świeży szpinak, albo mrożony. Jeśli macie mrożony, to go wcześniej musicie rozmrozić.
Szpinak następnie miksujecie z wodą, olejem i odrobiną soku z cytryny.
Im lepiej zmiksujecie całość, tym lepiej – ja to zrobiłam blenderem.
Taki koktajl dodajecie do żółtek i mąki, a na koniec dodajecie ubite białka.
Gofry smażymy w mocno nagrzanej gofrownicy!
Gofry serwujemy od razu – i nie układamy gorących jeden na drugi!
Ja swoje gofry podałam w wersji na słodko z bitą śmietaną i konfiturą z czarnej porzeczki od Stovit.
Jeśli macie ochotę na wersję wytrawną, to zrezygnujcie z dodatku cukru w cieście.
Jeśli lubicie takie szpinakowe smaki, to polecam wam także naleśniki szpinakowe :)
Polecam wam także inne przepisy na pyszne domowe gofry.
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na gofry
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne gofry o różnych smakach, które możesz zjeść na śniadanie, na deser, czy też przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
5 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej?
Możesz, tylko nie dodawaj białek. Ubij je następnego dnia i wtedy zmieszaj z ciastem
Potwierdzam, gofry są pyszne dzieci stwierdziły, że to „szrekowe” gofry i zjadły z apetytem.
Dziękuję za przepis. Gofry wyszły bardzo smaczne. Wogole nie czuć szpinaku.
Super, bardzo mnie to cieszy!