Gofry szpinakowe przepis
![chrupiące gofry ze szpinakiem gofry szpinakowe](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2021/09/gofry-szpinakowe-na-slodko-1.jpg)
Przepis na pyszne zielone gofry ze szpinakiem w wersji na słodko lub słono
wpis sponsorowany
Zapraszam na pyszne i obłędnie zielone gofry szpinakowe. Tu ciasto na gofry przygotowałam ze szpinakiem i dzięki temu uzyskałam ten cudowny, świeży kolor zielony. Do tych gofrów możecie użyć zarówno świeży jak i mrożony szpinak (musicie go wcześniej rozmrozić na sitku). Ja swoje gofry podałam na słodko, ale równie dobrze, możesz je podać na słono – np. z twarożkiem, awokado, a nawet jajkiem sadzonym!
Spis treści
![szpinakowe gofry na śniadanie zielone gofry ze szpinakiem](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2021/09/gofry-szpinakowe-na-slodko-5-400x600.jpg)
Gofry szpinakowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz chrupiące gofry i możesz je jeść o każdej porze dnia, to koniecznie usmaż te rewelacyjne zielone gofry.
![gofry szpinakowe na slodko 8 gofry szpinakowe na słodko](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2021/09/gofry-szpinakowe-na-slodko-8-400x600.jpg)
Gofry szpinakowe przepis
Składniki
składniki na zielone gofry ze szpinakiem
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 2 białka
- 2 łyżki erytrolu (lub cukru)
- 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml wody
- 50 g szpinaku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- Konfitura (z czarnej porzeczki od Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić zielone gofry szpinakowe
- Jeśli masz mrożony szpinak, to go wcześniej rozmroź na sitku.50 g szpinaku
- Zmiksuj razem wodę, olej, sok z cytryny i szpinak, tak aby szpinak był jak najbardziej rozdrobniony.200 ml wody, 3 łyżki oleju, 1 łyżka soku z cytryny, 50 g szpinaku
- Żółtka zmiksuj z erytrolem lub cukrem.2 żółtka, 2 łyżki erytrolu
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do zmiksowanych żółtek dodawaj mąkę na zmianę z wodą ze szpinakiem – miksuj do połączenia składników.
- Zmiksuj białka ze szczyptą soli – aż będą gęste.2 białka
- Dodaj ubite białka do ciasta i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką.
- Rozgrzej gofrownicę, nakładaj ciasto i smaż gofry.
- Po usmażeniu odłóż gofry na kratkę – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
- Gofry podaj ze swoją ulubioną konfiturą – ja użyłam Konfiturę z czarnych porzeczek od Stovit.Konfitura
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto na gofry ze szpinakiem – uwagi
Zafundowałam ostatnio mojej rodzince takie pozytywnie zielone gofry szpinakowe.
Muszę przyznać, że ich kolor podział energetyzująco :)
Zresztą widać po zdjęciach, że wyglądały wręcz wiosennie.
Do tego smakowały wyśmienicie – i nie, nie było czuć smaku szpinaku.
Moja córka zjadła ich 4 za jednym razem!
Gofry szpinakowe wyszły mi chrupiące i „treściwe”.
Jak zrobić gofry ze szpinakiem – wskazówki
Możecie użyć świeży szpinak, albo mrożony. Jeśli macie mrożony, to go wcześniej musicie rozmrozić.
Szpinak następnie miksujecie z wodą, olejem i odrobiną soku z cytryny.
Im lepiej zmiksujecie całość, tym lepiej – ja to zrobiłam blenderem.
Taki koktajl dodajecie do żółtek i mąki, a na koniec dodajecie ubite białka.
Gofry smażymy w mocno nagrzanej gofrownicy!
Gofry serwujemy od razu – i nie układamy gorących jeden na drugi!
Ja swoje gofry podałam w wersji na słodko z bitą śmietaną i konfiturą z czarnej porzeczki od Stovit.
Jeśli macie ochotę na wersję wytrawną, to zrezygnujcie z dodatku cukru w cieście.
Jeśli lubicie takie szpinakowe smaki, to polecam wam także naleśniki szpinakowe :)
Polecam wam także inne przepisy na pyszne domowe gofry.
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na gofry
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne gofry o różnych smakach, które możesz zjeść na śniadanie, na deser, czy też przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szpinakowe gofry przepis
Zapraszam dziś na przepis na ciasto na gofry ze szpinakiem. Te zielone gofry wyglądają uroczo i do tego świetnie smakują! Gofry ze szpinakiem wychodzą fajnie chrupiące i jednocześnie lekko puszyste w środku. Jeśli się obawiasz smaku szpinaku w cieście, to mogę Cię uspokoić. Gofry smakują wyśmienicie i nikt nie będzie wiedział, że właśnie je szpinak, o ile o tym nie powiesz! Jeśli lubisz ciasto szpinakowe takie jak ciasto leśny mech, to dobrze wiesz o czym mówię :) Zobacz więc mój dokładny przepis opisany krok po kroku i koniecznie usmaż te rewelacyjne szpinakowe gofry. Przekonaj się, że gofry i szpinak to idealne połączenie.