Przepis na gofry twarogowe – przepyszne

gofry twarogowe


Powiem krótko – gofry twarogowe, to jest to :)

Jedne ze smaczniejszych gofrów jakie jadłam – nawet jedzone same, „na sucho” smakują wyśmienicie.

To wszystko jest zasługą dodanego do ciasta twarożku. Ja użyłam serek mascarpone.

Możecie użyć także inny gładki twarożek, a jeśli macie twaróg w kostce, to go wcześniej zmielcie, aby by gładki.

Gofry z twarogiem nie są mocno chrupiące, ale też nie miękną szybko i dobrze trzymają kształt.

Z dodatkiem świeżych owoców smakują rewelacyjnie.

Ja swoje gofry podałam polane syropem klonowym, ale świetna będzie też bita śmietana, albo twarożek.

Z tej porcji wyszło mi 8 dużych gofrów.

Jeśli lubicie gofry, to koniecznie wypróbujcie również moje pozostałe przepisy na pyszne gofry!


gofry twarogowe_4

gofry twarogowe_2

gofry twarogowe_6

gofry twarogowe_5

Gofry twarogowe przepis do druku

Gofry twarogowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne gofry z twarożkiem dodanym do ciasta - idealne na śniadanie.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 8

Składniki
  

  • 2 szklanki mąki (przesianej)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g twarożku (użyłam mascarpone)
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) rozmiar L
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju

Instrukcja
 

  • Mąkę przesiej przez sito i połącz razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
  • Żółtko zmiksuj razem z twarożkiem.
  • Do masy twarogowej dodawaj na zmianę mąkę i mleko, dodaj olej.
  • Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do ciasta.
  • Smaż gofry w mocno nagrzanej gofrownicy.
  • Po upieczeniu odłóż gofry na kratkę z piekarnika, aby lekko przestygły (nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną).
  • Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.