gofry twarogowe

Przepis na gofry twarogowe – przepyszne

Zapraszam dziś na idealne twarożkowe gofry z aksamitnym serkiem (polecam mascarpone). Takie chrupiące gofry będą idealne na śniadanie, ale także na pyszny deser, czy też słodką przekąskę w ciągu dnia. Podajcie gofry ze swoimi ulubionymi dodatkami i rozkoszujcie się ich niezwykłym smakiem!

gofry twarogowe_6

Gofry twarogowe przepis krok po kroku

Jeśli lubicie domowe gofry, to zróbcie te pyszne twarogowe gofry i zachwyćcie nimi całą rodzinę!

gofry twarogowe 3

Gofry twarogowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne gofry z twarożkiem dodanym do ciasta – idealne na śniadanie.
5 z 10 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na gofry twarogowe

  • 2 szklanki mąki pszennej (- przesianej z proszkiem do pieczenia – 300 g)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 125 g twarożku ((użyłam mascarpone, może też być np. Bieluch))
  • 2 białka (z jajek rozmiar L)
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki mleka (- 360 ml)
  • 2 łyżki oleju
Instrukcja
 

Jak zrobić gofry twarogowe

  • Mąkę przesiej przez sito i połącz razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
    2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru, 1 szczypta soli
  • Żółtka zmiksuj razem z twarożkiem.
    2 żółtka, 125 g twarożku
  • Do masy twarogowej dodawaj na zmianę mąkę i mleko, dodaj olej.
    1,5 szklanki mleka, 2 łyżki oleju
  • Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do ciasta.
    2 białka
  • Smaż gofry w mocno nagrzanej gofrownicy.
  • Po upieczeniu odłóż gofry na kratkę z piekarnika, aby lekko przestygły (nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną).
  • Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Słowa kluczowe gofry z twarożkiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gofry twarogowe_4

Twarogowe gofry – uwagi

Powiem krótko – gofry twarogowe, to jest to :)

Jedne ze smaczniejszych gofrów jakie jadłam – nawet jedzone same, „na sucho” smakują wyśmienicie.

To wszystko jest zasługą dodanego do ciasta twarożku. Ja użyłam serek mascarpone.

Możecie użyć także inny gładki twarożek, a jeśli macie twaróg w kostce, to go wcześniej zmielcie, aby by gładki.

Gofry z twarogiem nie są mocno chrupiące, ale też nie miękną szybko i dobrze trzymają kształt.

Z dodatkiem świeżych owoców smakują rewelacyjnie.

Ja swoje gofry podałam polane syropem klonowym, ale świetna będzie też bita śmietana, albo twarożek.

Z tej porcji wyszło mi 8 dużych gofrów.

Jeśli lubicie gofry, to koniecznie wypróbujcie również moje pozostałe przepisy na pyszne gofry!


gofry twarogowe_2
gofry twarogowe_5

Przepis znalazłam tutaj. 

Polecane przepisy na gofry

Koniecznie zróbcie również inne moje gofry o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: