Przepis na chrupiące gofry kukurydziano-owsiane

gofry kukurydziano-owsiane


Gofry kukurydziano-owsiane to kolejny udany eksperyment w mojej kuchni :)

Zwykle w weekendy rozpieszczamy się różnymi placuszkami, naleśnikami, czy goframi, a że jemy je co tydzień, to trzeba kombinować, aby nie było nudno ;)

Tym razem zajadaliśmy się zdrowymi, bezglutenowymi goframi na mące kukurydzianej i owsianej.

Wychodzą one „gęstsze” i bardziej „konkretne” niż gofry pszenne, a do tego są chyba nawet bardziej chrupiące.

Świetnie smakują również po odleżeniu – np. na kolację (ja je wtedy króciutko podgrzałam w mikrofalówce, bo gofry muszą być ciepłe i już ;)).

Jak zrobić takie gofry kukurydziano-owsiane?

Najpierw zmieszajcie razem obydwie mąki – mąkę kukurydzianą oraz mąkę owsianą. Zamiast mąki owsianej możecie też użyć inną mąkę bezlgutenową – np. gryczaną czy jaglaną.

Białko zmiksujcie z odrobiną cukru, a żółtko lekko roztrzepcie.

Do żółtka dodawajcie na zmianę zmieszane mąki i maślankę, a na koniec delikatnie wmieszajcie ubite białko.

Mieszajcie ciasto delikatnie, aby nie rozbić struktury białka – zapewni ono gofrom większą puszystość.

Gotowe gofry podajcie jeszcze na ciepło z ulubionymi dodatkami – u nas to najczęściej owoce, bita śmietana i sos karmelowy.

Możecie sobie przygotować domowy sos karmelowy!

Pamiętajcie też o innych przepisach na gofry – jest ich już całkiem niezła kolekcja :)

Ja ze swoją manią śniadaniową mogłabym zrobić książkę kucharską na samych pancakesach ;)


gofry kukurydziano-owsiane 1

gofry kukurydziano-owsiane 4

gofry kukurydziano-owsiane 5

gofry kukurydziano-owsiane 3

gofry kukurydziano-owsiane 10

Gofry kukurydziano-owsiane przepis do druku

gofry bezglutenowe

Gofry kukurydziano-owsiane

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące gofry na mące kukurydzianej i owsianej.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem suche składniki - poza cukrem.
  • Białka ubij na sztywno z łyżeczką cukru (ale możesz go też nie dawać).
  • Żółtka lekko zmiksuj z solą, dodaj nich na zmianę mieszaninę mąki i maślankę.
  • Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.
  • Smaż gofry aż będą rumiane.
  • Przestudź lekko na kratce z piekarnika - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

gofry kukurydziano-owsiane 7

Przepis własny.