Przepis na chrupiące gofry kukurydziano-owsiane
Gofry kukurydziano-owsiane to kolejny udany eksperyment w mojej kuchni :)
Zwykle w weekendy rozpieszczamy się różnymi placuszkami, naleśnikami, czy goframi, a że jemy je co tydzień, to trzeba kombinować, aby nie było nudno ;)
Tym razem zajadaliśmy się zdrowymi, bezglutenowymi goframi na mące kukurydzianej i owsianej.
Wychodzą one „gęstsze” i bardziej „konkretne” niż gofry pszenne, a do tego są chyba nawet bardziej chrupiące.
Świetnie smakują również po odleżeniu – np. na kolację (ja je wtedy króciutko podgrzałam w mikrofalówce, bo gofry muszą być ciepłe i już ;)).
Jak zrobić takie gofry kukurydziano-owsiane?
Najpierw zmieszajcie razem obydwie mąki – mąkę kukurydzianą oraz mąkę owsianą. Zamiast mąki owsianej możecie też użyć inną mąkę bezlgutenową – np. gryczaną czy jaglaną.
Białko zmiksujcie z odrobiną cukru, a żółtko lekko roztrzepcie.
Do żółtka dodawajcie na zmianę zmieszane mąki i maślankę, a na koniec delikatnie wmieszajcie ubite białko.
Mieszajcie ciasto delikatnie, aby nie rozbić struktury białka – zapewni ono gofrom większą puszystość.
Gotowe gofry podajcie jeszcze na ciepło z ulubionymi dodatkami – u nas to najczęściej owoce, bita śmietana i sos karmelowy.
Możecie sobie przygotować domowy sos karmelowy!
Pamiętajcie też o innych przepisach na gofry – jest ich już całkiem niezła kolekcja :)
Ja ze swoją manią śniadaniową mogłabym zrobić książkę kucharską na samych pancakesach ;)
Gofry kukurydziano-owsiane przepis do druku

Gofry kukurydziano-owsiane
Składniki
- 2 białka rozmiar L
- 2 żółtka
- 125 g mąki kukurydzianej
- 125 g mąki owsianej
- 1 łyżeczka cukru - do piany z białek - opcjonalnie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml maślanki
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Instrukcja
- Zmieszaj razem suche składniki - poza cukrem.125 g mąki kukurydzianej, 125 g mąki owsianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu
- Białka ubij na sztywno z łyżeczką cukru (ale możesz go też nie dawać).2 białka, 1 łyżeczka cukru
- Żółtka lekko zmiksuj z solą, dodaj nich na zmianę mieszaninę mąki i maślankę.2 żółtka, 1 szczypta soli, 250 ml maślanki
- Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.
- Smaż gofry aż będą rumiane.
- Przestudź lekko na kratce z piekarnika - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Przepis własny.