Przepis na leniwe kluski ze słodką bułką tartą

kluseczki leniwe


Długo się zastanawiałam, czy publikować na blogu przepis na kluseczki leniwe.

Nie byłam do końca pewna, czy będą tu pasowały.

W końcu stwierdziłam, że szkoda nie podzielić się tym przepisem :)

Kluski leniwe to jedno z dań dzieciństwa. Chociaż ja muszę się przyznać, że gdy ja byłam dzieckiem to ich nie lubiłam 😅

Głównie dlatego, że nie lubiłam twarogu, a twaróg to główny składnik leniwych.

Przekonałam się do nich dopiero jak już miałam dzieci. Pewnego razu mój mąż przyniósł z pracy porcję kluseczek z bułką tartą i cynamonem.

O boziu – ależ one były pyszne! Pierwszy raz jadłam je podane w ten sposób i przepadłam!

Teraz robię je dość systematycznie, bo moje dzieci je uwielbiają i pomagają przy pracy.

Wszyscy uwielbiamy leniwe w tym wydaniu – oblepione rozpuszczonym masłem, bułką tartą, cukrem i dużą ilością cynamonu :)

Moja córka twierdzi, że to jej ulubione „kopytka” ;)

Od tradycyjnych kopytek leniwe różnią się w kilku punktach – te pierwsze są robione z gotowanych ziemniaków, a drugie z twarogu. Kopytka są dodatkiem „wytrawnym”, a leniwe podaje się na słodko i stanowią samodzielny posiłek, a nie dodatek do niego.

Podaję porcję rodzinną :)

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na kluski leniwe ze śliwkami – to pyszna odmiana :)

kopytka z twarogu

leniwe kluski

leniwe kopytka

kluski leniwe

kopytka leniwe

A tu moje wcześniejsze zdjęcie kopytek – tak dla porównania ;)

leniwe kluski

Kluseczki leniwe z twarogu przepis do druku

leniwe kopytka

Kluseczki leniwe

Wypieki Beaty
Przepis na domowe leniwe kluski z twarogu podane z bułką tartą i cynamonem.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 20 minut
Danie Obiad
Kuchnia Kuchania polska
Porcje 1

Składniki
  

leniwe:

  • 600 g twarogu pół tłustego (ja często robię z porcji 750 g)
  • 300-400 g mąki jej ilość zależy od "mazistości" twarogu i lepiej dać najpierw 2 szklanki - 300 g, a potem ewentualnie resztę
  • 3 jajka rozmiar L

dodatkowo:

  • 3-4 łyżki masła
  • bułka tarta
  • cukier do smaku
  • cynamon do smaku

Instrukcja
 

  • Twaróg zmiel maszynką, albo bardzo porządnie ugnieć.
  • Dodaj mąkę i jajka - zagnieć ciasto (ciasto ma być zwarte, tak aby dało się rolować i kroić).
  • Odkrajaj nożem kawałki ciasta, a następnie dłońmi roluj je na długie kawałki, które następnie lekko przyklep.
  • Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 2 cm (podobnie jak robi się kopytka).
  • Leniwe wrzuć na wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju i gotuj przez kilka minut po ich wypłynięciu (około 5 minut).
  • Jeśli leniwych nie będziesz jeść od razu, to po wyjęciu z wody przelej je odrobiną oleju, aby się nie sklejały.
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą - ja daję tak na oko, sypię tyle, aby wchłonęło większość masła, cukier i cynamon do smaku, wymieszaj.
  • Polej masłem leniwe.

Notatki

Ja lubię jak moje leniwe są całe oblepione bułką, więc wrzucam je na patelnię, gdzie przygotowywałam masło z bułką i krótko podgrzewam i mieszam, aby bułka doszła wszędzie :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

leniwe