Przepis na leniwe kluski ze słodką bułką tartą
Długo się zastanawiałam, czy publikować na blogu przepis na kluseczki leniwe.
Nie byłam do końca pewna, czy będą tu pasowały.
W końcu stwierdziłam, że szkoda nie podzielić się tym przepisem :)
Kluski leniwe to jedno z dań dzieciństwa. Chociaż ja muszę się przyznać, że gdy ja byłam dzieckiem to ich nie lubiłam 😅
Głównie dlatego, że nie lubiłam twarogu, a twaróg to główny składnik leniwych.
Przekonałam się do nich dopiero jak już miałam dzieci. Pewnego razu mój mąż przyniósł z pracy porcję kluseczek z bułką tartą i cynamonem.
O boziu – ależ one były pyszne! Pierwszy raz jadłam je podane w ten sposób i przepadłam!
Teraz robię je dość systematycznie, bo moje dzieci je uwielbiają i pomagają przy pracy.
Wszyscy uwielbiamy leniwe w tym wydaniu – oblepione rozpuszczonym masłem, bułką tartą, cukrem i dużą ilością cynamonu :)
Moja córka twierdzi, że to jej ulubione „kopytka” ;)
Od tradycyjnych kopytek leniwe różnią się w kilku punktach – te pierwsze są robione z gotowanych ziemniaków, a drugie z twarogu. Kopytka są dodatkiem „wytrawnym”, a leniwe podaje się na słodko i stanowią samodzielny posiłek, a nie dodatek do niego.
Podaję porcję rodzinną :)
Zachęcam również do wypróbowania przepisu na kluski leniwe ze śliwkami – to pyszna odmiana :)
A tu moje wcześniejsze zdjęcie kopytek – tak dla porównania ;)
Kluseczki leniwe z twarogu przepis do druku

Kluseczki leniwe
Składniki
leniwe:
- 600 g twarogu pół tłustego (ja często robię z porcji 750 g)
- 300-400 g mąki jej ilość zależy od "mazistości" twarogu i lepiej dać najpierw 2 szklanki - 300 g, a potem ewentualnie resztę
- 3 jajka rozmiar L
dodatkowo:
- 3-4 łyżki masła
- bułka tarta
- cukier do smaku
- cynamon do smaku
Instrukcja
- Twaróg zmiel maszynką, albo bardzo porządnie ugnieć.
- Dodaj mąkę i jajka - zagnieć ciasto (ciasto ma być zwarte, tak aby dało się rolować i kroić).
- Odkrajaj nożem kawałki ciasta, a następnie dłońmi roluj je na długie kawałki, które następnie lekko przyklep.
- Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 2 cm (podobnie jak robi się kopytka).
- Leniwe wrzuć na wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju i gotuj przez kilka minut po ich wypłynięciu (około 5 minut).
- Jeśli leniwych nie będziesz jeść od razu, to po wyjęciu z wody przelej je odrobiną oleju, aby się nie sklejały.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą - ja daję tak na oko, sypię tyle, aby wchłonęło większość masła, cukier i cynamon do smaku, wymieszaj.
- Polej masłem leniwe.
[…] oprócz wspomnianego wcześniej kurczaka i placków ziemniaczanych moje dzieci zrobiły już kopytka leniwe, spaghetti z mascarpone i hamburgery […]
[…] twarogowe kluski idealnie smakują z cynamonem i bułką tartą z masłem i taką wersję już prezentowałam na […]