Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Leniwe kluski

Leniwe kluski ze słodką bułką tartą

leniwe

Długo się zastanawiałam, czy publikować na blogu przepis na leniwe kluski. Nie byłam do końca pewna, czy będą tu pasowały.

W końcu stwierdziłam, że szkoda nie podzielić się tym przepisem 🙂

W moim domu wszyscy uwielbiamy leniwe w moim wykonaniu – oblepione rozpuszczonym masłem, bułką tartą, cukrem i dużą ilością cynamonu 🙂

Moja córka twierdzi, że to jej ulubione „kopytka” 😉

Od tradycyjnych kopytek leniwe różnią się w kilku punktach – te pierwsze są robione z gotowanych ziemniaków, a drugie z twarogu. Kopytka są dodatkiem „wytrawnym”, a leniwe podaje się na słodko i stanowią samodzielny posiłek, a nie dodatek do niego.

Podaję porcję rodzinną 🙂

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na kluski leniwe ze śliwkami – to pyszna odmiana 🙂

kopytka z twarogu

 

leniwe kluski

 

leniwe kopytka

 

kluski leniwe

 

kopytka leniwe

 

A tu moje wcześniejsze zdjęcie kopytek – tak dla porównania 😉

 

leniwe kluski

 

Leniwe
 
Autor:
Składniki
leniwe:
  • 600 g twarogu pół tłustego (ja często robię z porcji 750 g)
  • około 2-2,5 szklanki mąki (jej ilość zależy od "mazistości" twarogu i lepiej dać najpierw 2 szklanki, a potem ewentualnie resztę)
  • 3 jajka
dodatkowo:
  • około 3-4 łyżki masła
  • bułka tarta
  • cukier
  • cynamon
Wykonanie
  1. Twaróg zmiel maszynką, albo bardzo porządnie ugnieć.
  2. Dodaj mąkę i jajka - zagnieć ciasto (ciasto ma być zwarte, tak aby dało się rolować i kroić).
  3. Odkrajaj nożem kawałki ciasta, a następnie dłońmi roluj je na długie kawałki, które następnie lekko przyklep.
  4. Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 2 cm (podobnie jak robi się kopytka).
  5. Leniwe wrzuć na wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju i gotuj przez kilka minut po ich wypłynięciu (około 5 minut).
  6. Jeśli leniwych nie będziesz jeść od razu, to po wyjęciu z wody przelej je odrobiną oleju, aby się nie sklejały.
  7. Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą, cukier i cynamon, wymieszaj.
  8. Polej masłem leniwe.
Notatki
Ja lubię jak moje leniwe są całe oblepione bułką, więc wrzucam je na patelnię, gdzie przygotowywałam masło z bułką i krótko podgrzewam i mieszam, aby bułka doszła wszędzie 🙂
 

leniwe

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux