kluseczki leniwe

Przepis na leniwe kluski ze słodką bułką tartą

Dziś mam dla Was propozycję na obiad na słodko, którą pokochają pewnie przede wszystkim dzieci :) Zapraszam na kluski z twarogu podane z cukrem trzcinowym, cynamonem i bułką tartą z masłem. Tak przygotowane leniwe smakują wręcz wybornie i wszyscy w moim domu uwielbiamy je w takim wydaniu. Jeśli nie macie akurat pomysłu na obiad, to zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić leniwe kluski z twarogiem :)

leniwe kopytka

Kluseczki leniwe z twarogu przepis krok po kroku

Jeśli w dzieciństwie lubiliście takie leniwe zrobione z twarogu, to koniecznie przypomnijcie sobie ten smak z tym przepisem.

leniwe kopytka

Kluseczki leniwe przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na domowe leniwe kluski z twarogu podane z bułką tartą i cynamonem. Takie kluseczki z twarogu to świetny pomysł na obiad na słodko albo na lunch. Spróbujcie koniecznie!
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 182 kcal
Składniki

składniki na kluski leniwe z twarogu

  • 600 g twarogu (chudego lub pół tłustego (ja często robię z porcji 750 g))
  • 300-400 g mąki pszennej (jej ilość zależy od "mazistości" twarogu i lepiej dać najpierw 2 szklanki – 300 g, a potem ewentualnie resztę)
  • 3 jajka (rozmiar L)

dodatkowo do podania klusek

  • 3-4 łyżki masła
  • bułka tarta
  • cukier (do smaku)
  • cynamon (do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić leniwe kluski krok po kroku

  • Twaróg zmiel maszynką, albo bardzo porządnie ugnieć.
    600 g twarogu
    jak przygotować twaróg do leniwych
  • Dodaj do twarogu jajka.
    3 jajka
    dodawanie jajek do twarogu na leniwe
  • Dodaj mąkę – zagnieć ciasto (ciasto ma być zwarte, tak aby dało się rolować i kroić).
    300-400 g mąki pszennej
    zagniatanie ciasta z mąką na leniwe
  • Ja w trakcie zagniatania wyjmuję ciasto na blat i zagniatam podsypując mąką jeśli jest taka potrzeba.
    zagniatanie ciasta na leniwe
  • Odkrajaj nożem kawałki ciasta.
    jak zrobić kopytka leniwe
  • Dłońmi roluj je na długie kawałki, które następnie lekko przyklep.
    zrób wałek z ciasta na leniwe
  • Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 2 cm (podobnie jak robi się kopytka) – odłóż je na posypany mąką blat lub tackę.
    jak pokroić leniwe kopytka
  • Leniwe wrzuć na wrzątek z dodatkiem odrobiny oleju i gotuj przez kilka minut po ich wypłynięciu (około 5 minut).
    jak ugotować kopytka leniwe
  • Wyjmij ugotowane leniwe łyżką cedzakową.
    wyjmij kopytka łyżką cedzakową z gotującej się wody
  • Jeśli leniwych nie będziesz jeść od razu, to po wyjęciu z wody przelej je odrobiną oleju, aby się nie sklejały.
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą – ja daję tak na oko, sypię tyle, aby wchłonęło większość masła, cukier i cynamon do smaku, wymieszaj.
    3-4 łyżki masła, bułka tarta, cukier, cynamon
    dodaj cukier do rozpuszczonego masła
  • Polej masłem leniwe, albo wrzuć leniwe na patelnię i podgrzej je razem z masłem i bułką tartą.
    podsmaż leniwe z bułką i cukrem
Film
Notatki
Ja lubię jak moje leniwe są całe oblepione bułką, więc wrzucam je na patelnię, gdzie przygotowywałam masło z bułką i krótko podgrzewam i mieszam, aby bułka doszła wszędzie :)
 
Podaję kaloryczność samych leniwych – bez dodatków.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 182kcalWeglowodany: 22gBiałko: 15gTłuszcz: 3g
Słowa kluczowe kluski z twarogu, kopytka z twarogiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kopytka z twarogu

Kluski leniwe z twarogu – uwagi

Długo się zastanawiałam, czy publikować na blogu przepis na kluseczki leniwe. Nie byłam do końca pewna, czy będą tu pasowały. W końcu stwierdziłam, że szkoda nie podzielić się tym przepisem.

Kluski leniwe to jedno z dań dzieciństwa. Chociaż ja muszę się przyznać, że gdy ja byłam dzieckiem to ich nie lubiłam. Głównie dlatego, że nie lubiłam twarogu, a twaróg to główny składnik leniwych. Przekonałam się do nich dopiero jak już miałam dzieci. Pewnego razu mój mąż przyniósł z pracy porcję kluseczek z bułką tartą i cynamonem. O boziu – ależ one były pyszne! Pierwszy raz jadłam je podane w ten sposób i przepadłam! Teraz robię je dość systematycznie, bo moje dzieci je uwielbiają i pomagają przy pracy. Wszyscy uwielbiamy leniwe w tym wydaniu – oblepione rozpuszczonym masłem, bułką tartą, cukrem i dużą ilością cynamonu. Moja córka twierdzi, że to jej ulubione „kopytka”.

leniwe kluski

Jak zrobić kluseczki leniwe – wskazówki

Ja używam do nich zwykle twarogu klinek, więc przed zrobieniem leniwych dobrze do mielę. Do zmielonego twarogu dodaję mąkę i jajka. Nie daję od razu całej mąki, bo twaróg różnie ją „wchłania”. W razie potrzeby – jeśli twaróg jest bardziej mokry – dosypuję mąki. Ciasto zagniatam na blacie,  a następnie dzielę na porcje i turlam go aż utworzy się wałeczek. Lekko go spłaszczam i kroję nożem na kawałki. Kluski leniwe gotuję porcjami w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze przez jakieś 3 minuty i wtedy wyciągam łyżką cedzakową.

kluski leniwe

Jak podać leniwe?

Ja pokochałam całym sercem te kopytka z dodatkiem cukru, cynamonu i bułki tartej. Jak już mam wszystkie kluseczki ugotowane, to wtedy przekładam je na dużą patelnię i krótko podsmażam w maśle z bułką tartą, cukrem i cynamonem. Jak dla mnie ta wersja jest najlepsza. Za to mój syn jako jedyny nie lubi ich z bułką tartą. On polewa swoje danie rozpuszczonym masłem, posypuje cały wierzch cukrem trzcinowym i odrobiną cynamonu i zjada w takiej wersji. Gdy chcę trochę ograniczyć kaloryczność tego dania, to tylko posypuję kopytka cynamonem i erytrolem (bo nie ma kalorii) i podaję z dodatkiem owoców.

kopytka leniwe

Ile kcal mają leniwe?

Takie kluski (wyciągnięte z wody i bez dodatków) mają w 100 g około 180 kcal. Za to jeśli podaną przeze ze mnie całość dania podzielicie na cztery porcje, to każda z nich będzie miała około 500 kcal. To jest kaloryczność bez masełka, bułki tartej, cukru czy też owoców. Nie jest to mało, ale to danie jest sycące i dodaje energii na długo. A jak chcecie zjeść mniej kalorii, to posypcie je erytrolem jak ja – wtedy nie dodacie sobie do nich dodatkowych kalorii.

leniwe

Jak przechowywać leniwe kluski?

Jeśli nie zjecie na raz wszystkich ugotowanych kopytek, to możecie je przechować kilka dni w lodówce. Najlepiej je oblać i delikatnie przemieszać w oleju, tak aby się nie sklejały. Ja je wkładam do dużego pojemnika, polewam olejem i wstrząsam. Pojemnik zamykam pokrywką i chowam do lodówki. Gdy mamy ochotę na ich zjedzenie, to przekładam je na rozgrzaną patelnię, dodaję trochę masła, cukier, cynamon i bułkę tartą i tak razem podgrzewam. Smakują jak zaraz po przygotowaniu – czyli pysznie!

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na kluski leniwe ze śliwkami – to pyszna odmiana idealna do przygotowania jesienią, w sezonie na śliwki.

A tu moje wcześniejsze zdjęcie kopytek – tak dla porównania ;)

leniwe kluski

Polecane przepisy na obiad na słodko

Jeśli lubicie takie obiady na słodko, to koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy: