Przepyszne i wilgotne ciasto waniliowe

Zaktualizowany: 2024 19 maja
wilgotne ciasto waniliowe z lukrem

Przepis na proste waniliowe ciasto z lukrem z keksówki

Przygotuj dziś razem ze mną bardzo proste i pyszne wilgotne ciasto waniliowe. To ucierane ciasto na maśle ma cudownie puszyste, miękkie i delikatne wnętrze o waniliowym smaku. Ciasto oblane po upieczeniu prostym lukrem smakuje wyśmienicie i bardzo długo zachowuje świeżość. Takie ciasto będzie świetnym pomysłem na deser do kawy, ale także możesz je zabrać na piknik na świeżym powietrzu, na przyjęcie w ogrodzie, albo nawet podać na rodzinnych uroczystościach. Delikatny smak i wspaniała konsystencja ciasta sprawia, że to będzie idealne ciasto dla dzieci i dorosłych. Spróbuj koniecznie i upiecz takie puszyste ciasto dla swoich bliskich.

ciasto waniliowe z lukrem

Wilgotne ciasto waniliowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste, uniwersalne w smaku ciasta ucierane, to koniecznie przygotuj to przepyszne ciasto z wanilią.

wilgotne ciasto waniliowe polane lukrem

Wilgotne ciasto waniliowe przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne, wilgotne waniliowe ciasto pieczone w niedużej formie do pieczenia i oblane słodkim lukrem.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Porcje 10
Kalorie 368 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma keksowa o wymiarach 11×25 cm.
Składniki

składniki na ciasto waniliowe

  • 200 g masła (miękkiego – w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru (pudru – 1 szklanka – można użyć trochę więcej)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (rozmiar L, w temp. pokojowej)
  • 120 ml mleka (w temp. pokojowej)

składniki na lukier do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić wilgotne ciasto waniliowe krok po kroku

    Krok 1 – przygotowanie do ciasta

    • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą
    • Piekarnik rozgrzej do 160 stopni (w trybie góra-dół).
    • Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.
      250 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      przesiewanie mąki przez sitko

    Krok 2 – przygotowanie ciasta

    • Przełóż do miski miękkie masło, dodaj cukier oraz wanilię.
      200 g masła, 150 g cukru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      dodawanie ekstraktu waniliowego do ciasta
    • Utrzyj wszystko razem na puszystą i jasną masę – ja miksuję je na wysokich obrotach miksera przez kilka minut.
      zmiksuj miękkie masło z cukrem na puszystą masę
    • Do zmiksowanego masła dodaj pojedynczo jajka i do każdego dodaj od razu łyżkę przesianej mąki.
      3 jajka
      dodaj pojedynczo jajka do zmiksowanego masła
    • Zmiksuj jajka z masłem na niskich obrotach miksera – krótko, tylko do połączenia.
    • Wsyp mniej więcej połowę pozostałej mąki i krótko zmiksuj.
      dodawanie mąki do ucieranego ciasta waniliowego
    • Wlej mleko i zmiksuj na niskich obrotach miksera.
      120 ml mleka
      dodaj mleko w letniej temperaturze do ucieranego ciasta
    • Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.

    Krok 3 – pieczenie ciasta

    • Ciasto przełóż do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
      przełóż ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
    • Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 60-70 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto ostudź.

    Krok 4 – przygotowanie lukru

    • Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj 2 łyżki mleka i wymieszaj.
      ok 100 g cukru pudru, ok 2-3 łyżki mleka
      jak zrobić lukier na ciasto
    • W razie konieczności dodaj trochę więcej mleka – jeśli cały cukier się nie rozpuścił.
    • Lukrem polej ciasto.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 368kcalWeglowodany: 42gBiałko: 6gTłuszcz: 19g
    Słowa kluczowe ciasto z wanilią, wilgotne ciasto
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    waniliowe ciasto oblane lukrem

    Szybkie ciasto waniliowe w keksówce – uwagi

    Zapraszam dziś na przepyszne i do tego bardzo proste i szybkie ciasto, które piecze się w keksówce. Z tego przepisu otrzymasz nieduże ciasto idealne na około 10 porcji. Sprawdzi się więc ono idealnie przy mniejszej rodzinie, albo gdy planujesz upiec kilka ciast o różnych smakach. Sam przepis na to ucierane ciasto z wanilią jest niezwykle prosty i wymaga zaledwie kilku podstawowych składników ogólnie dostępnych w każdym sklepie. Koniecznie wypróbuj ten przepis jeśli lubisz wilgotne, miękkie i długo zachowujące świeżość ciasta o delikatnym smaku.

    Samo ciasto wypatrzyłam na blogu Browned Butter Blondie i jestem zachwycona jego smakiem oraz delikatnością ciasta. A jeśli lubisz takie nieduże ciasta na jedną osobę, to polecam ci mój przepis na szybkie ciasto waniliowe bez miksera pieczone w kubku :) Idealne na szybką przekąskę.

    wilgotne ciasto z wanilią i lukrem

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania waniliowego ciasta?

    Do upieczenia tego ciasta będziesz potrzebować zaledwie 6 podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualnych zamienników.

    • masło – potrzebujesz tu 200 g masła – ja polecam masło extra o zawartości tłuszczu 82% procent, może to też być masło osełka, możesz też skorzystać z masła roślinnego. Pamiętaj, że masło ma być w temperaturze pokojowej i ma być miękkie.
    • cukier – masło jest ucierane z cukrem, ja w takich przypadkach korzystam z cukru pudru – tutaj dodałam 150 g cukru pudru (czyli 1 szklankę) i ciasto nie było bardzo słodkie – dla mnie idealnie. Jeśli wolisz bardziej słodkie ciasta, to możesz użyć 200 g cukru. Zamiast cukru pudru możesz wykorzystać zwykły cukier kryształ – tylko wtedy jego miksowanie z masłem zajmie ci trochę więcej czasu
    • wanilia – ja użyłam ekstrakt z wanilii, możesz też użyć aromat waniliowy, albo część cukru zastąpić cukrem waniliowym – w tym przypadku możesz użyć całe mniejsze opakowanie
    • mleko – ja tu użyłam mleko 1,5 % – możesz użyć dowolne inne mleko, albo nawet mleko roślinne – pamiętaj aby miało ono temperaturę pokojową
    puszysta babka z wanilią i lukrem

    Jak przygotować składniki do ciasta?

    Masło, jajka i mleko muszą być w temperaturze pokojowej, aby ciasto ucierane się nie zwarzyło i nie wyszedł potem zakalec w cieście. Dlatego musisz je odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki – przynajmniej 2 godziny wcześniej. Co zrobić jeśli o tym zapomnisz? Masło możesz krótko ogrzać w mikrofalówce, podobnie jak i mleko. Za to jajka przełóż do miski i zalej gorącą wodą. Potrzymaj je w niej przez chociaż 5 minut. To pozwoli się im ogrzać. Dodatkowo potem przy dodawaniu jajek do masy maślanej miksuj je z dodatkiem łyżki mąki – to zapewnia lekkie wyrównanie temperatur składników.

    puszyste waniliowe ciasto z lukrem

    Jak piec ciasto waniliowe w keksówce?

    Ja swoje ciasto piekłam w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni w trybie góra dół przez godzinę. Po godzinie czasu sprawdziłam ciasto patyczkiem i wydawało się mi jeszcze delikatnie lepkie. Dlatego zmieniłam tryb na termoobieg (dalej przy temperaturze 160 stopni) i podpiekłam go jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie ciasto było już idealnie upieczone i patyczek włożony w środek był czysty.

    wilgotna babka waniliowa z lukrem

    Jak podawać waniliowe ciasto?

    Ja swoje ciasto po upieczeniu w keksówce najpierw zupełnie ostudziłam i dopiero wtedy polałam lukrem – nie rób zbyt luźnego lukru, bo on się jeszcze zwykle delikatnie rozrzedza po nałożeniu na ciasto i spływa. Dlatego lepiej zrobić trochę gęstszy lukier. Możesz też zamiast lukru posypać ciasto waniliowe cukrem pudrem – to na pewno obniży trochę kaloryczność ciasta. Zamiast lukru i cukru pudru możesz też przygotować polewę czekoladową – w tym przypadku fajnie się sprawdzi polewa z białej czekolady. Rozpuść 100 g białej czekolady w 50 ml śmietany kremówki. Przestudź i gdy polewa lekko zgęstnieje polej nią wierzch ciasta.

    proste waniliowe ciasto z lukrem

    Jak przechowywać ciasto waniliowe?

    Ciasto najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej – np. na blacie kuchennym, ale schowane w szczelny pojemnik lub pod osłonką. Dzięki temu ciasto nie będzie wysychać i długo zachowa świeżość. W takich warunkach może postać nawet kilka dni. Jeśli chcesz je przechować dłużej, to schowaj je do lodówki, a przed podaniem wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ogrzało i zmiękło.

    To waniliowe ciasto możesz też zamrozić – schowaj je do szczelnego woreczka na mrożonki i schowaj do zamrażarki. Tam może poleżeć około 3 miesiące.

    A jeśli lubisz ciasta z truskawkami, to polecam ci takie niezwykle proste, puszyste i wilgotne ciasto truskawkowe :)

    Polecane przepisy na ciasta z keksówki

    Jeśli szukasz jeszcze innych pomysłów na szybkie i proste ciasta pieczone w keksówce idealne na niedużą ilość porcji, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy:

    Opublikowano: 2024 20 maja

    Podziel się przepisem

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Szybkie ciasto w keksówce przepis

    Jeśli szukasz przepisu na nieduże ciasto do upieczenia w keksówce, to koniecznie zobacz mój przepis na szybkie ucierane ciasto waniliowe. To ciasto przygotujesz bardzo szybko i bardzo prosto. Wystarczy dobrze zmiksować masło z cukrem, a resztę składników już tylko delikatnie połączyć ze zmiksowanym masłem. Takie waniliowe ciasto ma lekki i delikatny smak, dlatego zasmakuje każdemu. Ciasto po upieczeniu jest cudownie miękkie i wilgotne, nie zapycha i doskonale smakuje w towarzystwie kubka kawy, herbaty czy też samo. Ciasto łatwo się kroi i można je zabrać wszędzie. Sprawdzi się nawet jako słodka przekąska w samochodzie podczas dłuższej podróży. Zobacz mój dokładnie opisany przepis, ze zdjęciami krok po kroku, zobacz moje wskazówki, a także zobacz mój krótki film video, gdzie pokazuję jak zrobić ucierane ciasto waniliowe i jak zrobić prosty lukier na ciasto. Z tym przepisem na szybkie ciasto upieczesz idealne nieduże ciasto w keksówce i nie będziesz się martwić, że coś ci się zmarnuje, co może się zdarzyć przy ciastach pieczonych w dużych formach.