Przepis na rewelacyjne ciasto cytrynowe na oleju i mleku
Latem nie mamy ochoty na zbyt długie siedzenie w kuchni i pieczenie, dlatego fajne są szybkie ciasta, które nie wymagają za wiele pracy, a świetnie się przechowują i nie psują się szybko. Takie właśnie jest moje dzisiejsze cytrynowe ciasto. Wspaniale puszyste i mięciutkie, fajnie aromatyczne i do tego długo jest świeże. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ciasto cytrynowe na oleju przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, które smakują równie dobrze drugiego dnia po upieczeniu to zrób to ciasto cytrynowe.
Ciasto cytrynowe na oleju przepis
Wyposażenie
- Podłużna foremka o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na ciasto cytrynowe na oleju
- 3 jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- skórka z dwóch cytryn
- ok 60 ml soku z cytryny
- 180 ml oleju (- 3/4 szklanki)
- 250 ml mleka (- 1 szklanka)
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
Jak zrobić cytrynowe ciasto na oleju
- Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.3 jajka, 200 g cukru
- Dodaj do jajek startą skórkę i sok z cytryny i krótko zmiksuj.skórka z dwóch cytryn, ok 60 ml soku z cytryny
- Dodawaj do ciasta porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem.300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 ml mleka
- Dodaj olej i krótko zmiksuj.180 ml oleju
- Przelej ciasto przygotowanej foremki (posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź i udekoruj wg uznania.
- Jeśli chcesz zrobić lukier na ciasto cytrynowe, to przeczytaj moje wskazówki pod przepisem.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto cytrynowe z olejem – uwagi
To ciasto cytrynowe na oleju przygotowałam zupełnie przypadkowo. Moja córka robiła lemoniadę i spytała się mnie, czy ma wyrzucać skórki po cytrynach, czy też mi się przydadzą. A potem jeszcze wymyśliła, że zjadłaby jakieś fajne ciasto cytrynowe.
I tym sposobem wzięłam się za pieczenie i tak powstało to przecudowne ciasto.
Delikatnie cytrynowe (jeśli lubicie mocno cytrynowe ciasta, to możecie użyć więcej soku z cytryny), a do tego niezwykle mięciutkie, a wręcz aksamitne w swojej teksturze. Moja córka i ja zajadaliśmy się nim i Weronika mówi, że to najlepsze ciasto jakie ostatnio jadła.
Taka rekomendacja dużo znaczy, bo ona jest bardzo wybredna przy ciastach.
Jak zrobić ciasto cytrynowe z olejem – wskazówki
Samo ciasto jest bardzo proste do zrobienia i potrzebujecie tu jedynie podstawowe składniki.
Po pierwsze cytryny – skórkę z dwóch cytryn i około 1/4 szklanki soku z cytryny – przy takiej ilości ciasto jest fajnie delikatnie cytrynowe, ale nie intensywnie. Jeśli lubicie bardziej intensywne smaki, to możecie użyć nawet pół szklanki soku z cytryny, a za to użyć wtedy mniej mleka.
Poza sokiem z cytryny do ciasta używamy jeszcze oczywiście olej i mleko. Do tego mąka, proszek do pieczenia, jajka i cukier.
Jak podać ciasto cytrynowe?
Ja postawiłam na prostotę i ciasto po upieczeniu posypałam już tylko cukrem pudrem. Możecie też przygotować lukier – nawet lukier cytrynowy i polać nim ciasto. Zyska ono wtedy na słodyczy, a jeśli zrobicie lukier cytrynowy, to doda on cytrynowego smaku.
Jak zrobić lukier na ciasto?
Aby zrobić lukier na ciasto cytrynowe wystarczy wymieszać szklankę cukru pudru (150 gram) z płynem – może to być mleko, woda, śmietana kremówka albo sok z cytryny. Płyn dodajemy do cukru pudru po łyżce i mieszamy, zwykle wystarcza około 2-3 łyżki płynu, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. Lukier powinien być dość gęsty, bo i tak rozpłynie się na cieście. Jeśli będzie zbyt rzadki, to może prawie cały spłynąć z ciasta. Najbardziej biały i gęsty lukier wyjdzie Wam po dodaniu śmietany kremówki. Bardziej przezroczysty po dodaniu wody lub soku z cytryny.
Zachęcam Was również do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne babki oraz na ciasta owocowe. Na blogu znajdziecie mnóstwo ciekawych i pysznych inspiracji.
Przy okazji polecam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 najlepszych przepisów na pyszne ciasta z mojego bloga, a także wiele niepublikowanych przepisów dostępnych jedynie w tej książce.
Polecane przepisy na ciasta cytrynowe
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta cytrynowe w różnych wydaniach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: