cytrynowe ciasto na oleju

Przepis na rewelacyjne ciasto cytrynowe na oleju i mleku

Latem nie mamy ochoty na zbyt długie siedzenie w kuchni i pieczenie, dlatego fajne są szybkie ciasta, które nie wymagają za wiele pracy, a świetnie się przechowują i nie psują się szybko. Takie właśnie jest moje dzisiejsze cytrynowe ciasto. Wspaniale puszyste i mięciutkie, fajnie aromatyczne i do tego długo jest świeże. Spróbujcie koniecznie!

ciasto z olejem i mlekiem

Ciasto cytrynowe na oleju przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasta, które smakują równie dobrze drugiego dnia po upieczeniu to zrób to ciasto cytrynowe.

cytrynowe ciasto na oleju

Ciasto cytrynowe na oleju przepis

Wypieki Beaty
Upiecz dziś takie pyszne, aromatyczne i niezwykle mięciutkie ciasto cytrynowe z jedynie podstawowych składników.
4.60 z 5 ocen
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 307 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna foremka o długości około 30 cm.
Składniki

składniki na ciasto cytrynowe na oleju

Instrukcja
 

Jak zrobić cytrynowe ciasto na oleju

  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    3 jajka, 200 g cukru
    miksowanie jajek z cukrem do ciasta cytrynowego
  • Dodaj do jajek startą skórkę i sok z cytryny i krótko zmiksuj.
    skórka z dwóch cytryn, ok 60 ml soku z cytryny
    dodawanie tartej skórki cytrynowej do ciasta cytrynowego
  • Dodawaj do ciasta porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 ml mleka
    dodawanie mąki do ciasta cytrynowego
  • Dodaj olej i krótko zmiksuj.
    180 ml oleju
    dodawanie oleju do ciasta cytrynowego
  • Przelej ciasto przygotowanej foremki (posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą).
    ciasto cytrynowe w foremce do pieczenia
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź i udekoruj wg uznania.
  • Jeśli chcesz zrobić lukier na ciasto cytrynowe, to przeczytaj moje wskazówki pod przepisem.
Notatki
Możesz użyć więcej soku z cytryny dla bardziej intensywnego smaku – wtedy użyj odpowiednio mniej mleka. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 307kcalWeglowodany: 34gBiałko: 6gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe ciasto cytrynowe, ciasto z olejem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
puszysta i miękka babka cytrynowa z olejem

Ciasto cytrynowe z olejem – uwagi

To ciasto cytrynowe na oleju przygotowałam zupełnie przypadkowo. Moja córka robiła lemoniadę i spytała się mnie, czy ma wyrzucać skórki po cytrynach, czy też mi się przydadzą. A potem jeszcze wymyśliła, że zjadłaby jakieś fajne ciasto cytrynowe.

I tym sposobem wzięłam się za pieczenie i tak powstało to przecudowne ciasto.

Delikatnie cytrynowe (jeśli lubicie mocno cytrynowe ciasta, to możecie użyć więcej soku z cytryny), a do tego niezwykle mięciutkie, a wręcz aksamitne w swojej teksturze. Moja córka i ja zajadaliśmy się nim i Weronika mówi, że to najlepsze ciasto jakie ostatnio jadła.

Taka rekomendacja dużo znaczy, bo ona jest bardzo wybredna przy ciastach.

prosta babka cytrynowa z olejem

Jak zrobić ciasto cytrynowe z olejem – wskazówki

Samo ciasto jest bardzo proste do zrobienia i potrzebujecie tu jedynie podstawowe składniki.

Po pierwsze cytryny – skórkę z dwóch cytryn i około 1/4 szklanki soku z cytryny – przy takiej ilości ciasto jest fajnie delikatnie cytrynowe, ale nie intensywnie. Jeśli lubicie bardziej intensywne smaki, to możecie użyć nawet pół szklanki soku z cytryny, a za to użyć wtedy mniej mleka.

Poza sokiem z cytryny do ciasta używamy jeszcze oczywiście olej i mleko. Do tego mąka, proszek do pieczenia, jajka i cukier.

mięciutkie i puszyste ciasto na oleju

Jak podać ciasto cytrynowe?

Ja postawiłam na prostotę i ciasto po upieczeniu posypałam już tylko cukrem pudrem. Możecie też przygotować lukier – nawet lukier cytrynowy i polać nim ciasto. Zyska ono wtedy na słodyczy, a jeśli zrobicie lukier cytrynowy, to doda on cytrynowego smaku.

miękkie ciasto cytrynowe

Jak zrobić lukier na ciasto?

Aby zrobić lukier na ciasto cytrynowe wystarczy wymieszać szklankę cukru pudru (150 gram) z płynem – może to być mleko, woda, śmietana kremówka albo sok z cytryny. Płyn dodajemy do cukru pudru po łyżce i mieszamy, zwykle wystarcza około 2-3 łyżki płynu, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. Lukier powinien być dość gęsty, bo i tak rozpłynie się na cieście. Jeśli będzie zbyt rzadki, to może prawie cały spłynąć z ciasta. Najbardziej biały i gęsty lukier wyjdzie Wam po dodaniu śmietany kremówki. Bardziej przezroczysty po dodaniu wody lub soku z cytryny.

puszyste i miękkie ciasto cytrynowe z olejem

Zachęcam Was również do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne babki oraz na ciasta owocowe. Na blogu znajdziecie mnóstwo ciekawych i pysznych inspiracji.

Przy okazji polecam również moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 najlepszych przepisów na pyszne ciasta z mojego bloga, a także wiele niepublikowanych przepisów dostępnych jedynie w tej książce.

najlepsze wypieki beaty

KUP TUTAJ

Polecane przepisy na ciasta cytrynowe

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne i proste ciasta cytrynowe w różnych wydaniach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: