Przepis na proste ciasto cytrynowe z cytrynową kruszonką

Zapraszam na proste i pyszne cytrynowe ciasto z kruszonką cytrynową.
Mój mąż miał niedawno duży bieg i wyjeżdżał na niego z kolegami. Tym razem start był bardzo wymagający, bo startowali na dystansie 240 km w Dolnośląskim Festiwalu Biegów Górskich. Jeśli was interesuje taki temat, to serdecznie zapraszam na blog mojego męża, gdzie zobaczycie relację z tego wydarzenia :)
Gdy Bartek wyjeżdża na takie biegi, to zawsze staram się upiec chłopakom jakieś fajne ciacho, które doda im trochę energii.
Wybieram najczęściej ciasta proste, smaczne i niewymagające lodówki. Łatwe do przechowania, szybkie do zjedzenia i nie psujące się.
Tym razem wpadł mi w oko przepis na cytrynowe ciasto z kruszonką cytrynową od Trici.
Ciasto cytrynowe wyszło świetne i moooocno cytrynowe.
W sumie poszły do dość niedużego ciasta aż 3 cytryny – skórka i sok.
Mi ciasto bardzo smakowało, ale moja córka powiedziała, że dla niej było zbyt cytrynowe.
Dlatego jeśli średnio lubicie smak cytrynowy, to możecie do ciasta dodać sok z jednej cytryny zamiast z dwóch.
Jak zrobić ciasto cytrynowe z kruszonką?
Samo przygotowanie jest bardzo proste – wręcz dziecinnie.
Musicie jednak zwrócić uwagę, aby składniki miały temperaturę pokojową, albo żeby chociaż były lekko ogrzane.
Jeśli nie wyjęliście wcześniej jajek z lodówki, to zalejcie ją gorącą wodą z kranu i pozostawcie tak na około 10-15 minut – ogrzeją się na tyle, że będzie można je użyć.
Maślankę możecie krótko podgrzać w mikrofalówce lub rondelku.
Jeśli nie macie miękkiego masła, to podgrzejcie je chwilę z mikrofalówce.
Aby ciasto cytrynowe było puszyste musicie porządnie zmiksować masło z cukrem – aż będzie białe i puszyste. Ja lubię tu zamiast zwykłego cukru kryształu użyć cukier puder. Zwykle masło z cukrem miksuję nawet z 10 minut, a w tym czasie „ogarniam” pozostałe składniki.
Druga bardzo ważna sprawa – jak dodacie do ciasta całą mąkę, to miksujcie już na niskich obrotach i to tylko do połączenia składników. Wyłączcie mikser, gdy widać jeszcze ślady mąki. Zbyt długie miksowanie ciasta z mąką może doprowadzić do zakalca!
Ciasto z kruszonką pieczemy, a potem studzimy. Możecie go dodatkowo przed podaniem posypać odrobiną cukru pudru.
Samej kruszonki w przepisie jest bardzo dużo i u mnie część wręcz się zapadła do ciasta.
Ale to nie przeszkodziło w znakomitym smaku :)
Takie cytrynowe ciasto z kruszonką cytrynową to świetne ciasto do kawy, na piknik, albo nawet na śniadanie.
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe ciasta, a przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 przepysznych słodkości.






Cytrynowe ciasto z kruszonką przepis

Cytrynowe ciasto z kruszonką
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy maksymalnej 21-22 cm.
Składniki
cytrynowa kruszonka
- 80 g cukru 1/3 szklanki
- skórka starta z jednej cytryny
- 60 g masła rozpuszczonego
- 100 g mąki pszennej 2/3 szklanki
- 1 łyżka soku z cytryny
ciasto cytrynowe
- 250 g mąki pszennej 1 i 2/3 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli – można pominąć
- 110 g masła miękkiego
- skórka starta z 2 cytryny
- 170 g cukru 3/4 szklanki
- 2 jajka rozmiar L – w temperaturze pokojowej
- 120 ml maślanki pół szklanki – w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki soku z cytryny mniej więcej z 2 cytryn
Instrukcja
kruszonka cyrtynowa
- Zmiksuj cukier ze skórką z cytryny.80 g cukru, skórka
- Dodaj mąkę, rozpuszczone masło i sok z cytryny – krótko zmiksuj, lub ugnieć palcami na kruszonkę.60 g masła, 100 g mąki pszennej, 1 łyżka soku z cytryny
ciasto cytrynowe
- W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem (użyłam cukier puder, aby było szybciej – cukru pudru użyj 1 lekko czubatą szklankę) oraz ze skórką z cytryny.110 g masła, 170 g cukru, skórka
- Masło miksuj, aż masa zrobi się biała i puszysta.
- Dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki – zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.2 jajka
- Dodaj sok z cytryny i krótko zmiksuj.1/4 szklanki soku z cytryny
- Dodaj mniej więcej połowę mąki oraz maślankę – zmiksuj.120 ml maślanki
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników – nie miksuj zbyt długo, bo może powstać potem zakalec!
- Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki.
- Na wierzchu ułóż kruszonkę.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź ciasto i jeśli chcesz to posyp wierzch cukrem pudrem.