Przepis na proste ciasto cytrynowe z cytrynową kruszonką

cytrynowe ciasto z kruszonką

Zapraszam na proste i pyszne cytrynowe ciasto z kruszonką cytrynową.

Mój mąż miał niedawno duży bieg i wyjeżdżał na niego z kolegami. Tym razem start był bardzo wymagający, bo startowali na dystansie 240 km w Dolnośląskim Festiwalu Biegów Górskich. Jeśli was interesuje taki temat, to serdecznie zapraszam na blog mojego męża, gdzie zobaczycie relację z tego wydarzenia :)

Gdy Bartek wyjeżdża na takie biegi, to zawsze staram się upiec chłopakom jakieś fajne ciacho, które doda im trochę energii.

Wybieram najczęściej ciasta proste, smaczne i niewymagające lodówki. Łatwe do przechowania, szybkie do zjedzenia i nie psujące się.

Tym razem wpadł mi w oko przepis na cytrynowe ciasto z kruszonką cytrynową od Trici.

Ciasto cytrynowe wyszło świetne i moooocno cytrynowe.

W sumie poszły do dość niedużego ciasta aż 3 cytryny – skórka i sok.

Mi ciasto bardzo smakowało, ale moja córka powiedziała, że dla niej było zbyt cytrynowe.

Dlatego jeśli średnio lubicie smak cytrynowy, to możecie do ciasta dodać sok z jednej cytryny zamiast z dwóch.

Jak zrobić ciasto cytrynowe z kruszonką?

Samo przygotowanie jest bardzo proste – wręcz dziecinnie.

Musicie jednak zwrócić uwagę, aby składniki miały temperaturę pokojową, albo żeby chociaż były lekko ogrzane.

Jeśli nie wyjęliście wcześniej jajek z lodówki, to zalejcie ją gorącą wodą z kranu i pozostawcie tak na około 10-15 minut – ogrzeją się na tyle, że będzie można je użyć.

Maślankę możecie krótko podgrzać w mikrofalówce lub rondelku.

Jeśli nie macie miękkiego masła, to podgrzejcie je chwilę z mikrofalówce.

Aby ciasto cytrynowe było puszyste musicie porządnie zmiksować masło z cukrem – aż będzie białe i puszyste. Ja lubię tu zamiast zwykłego cukru kryształu użyć cukier puder. Zwykle masło z cukrem miksuję nawet z 10 minut, a w tym czasie „ogarniam” pozostałe składniki.

Druga bardzo ważna sprawa – jak dodacie do ciasta całą mąkę, to miksujcie już na niskich obrotach i to tylko do połączenia składników. Wyłączcie mikser, gdy widać jeszcze ślady mąki. Zbyt długie miksowanie ciasta z mąką może doprowadzić do zakalca!

Ciasto z kruszonką pieczemy, a potem studzimy. Możecie go dodatkowo przed podaniem posypać odrobiną cukru pudru.

Samej kruszonki w przepisie jest bardzo dużo i u mnie część wręcz się zapadła do ciasta.

Ale to nie przeszkodziło w znakomitym smaku :)

Takie cytrynowe ciasto z kruszonką cytrynową to świetne ciasto do kawy, na piknik, albo nawet na śniadanie.

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe ciasta, a przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie 100 przepysznych słodkości.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

Cytrynowe ciasto z kruszonką przepis

cytrynowe ciasto z kruszonką

Cytrynowe ciasto z kruszonką

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto cytrynowe z cytrynową kruszonką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 12
Kalorie 339 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy maksymalnej 21-22 cm.

Składniki

cytrynowa kruszonka

ciasto cytrynowe

  • 250 g mąki pszennej 1 i 2/3 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli – można pominąć
  • 110 g masła miękkiego
  • skórka starta z 2 cytryny
  • 170 g cukru 3/4 szklanki
  • 2 jajka rozmiar L – w temperaturze pokojowej
  • 120 ml maślanki pół szklanki – w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki soku z cytryny mniej więcej z 2 cytryn

Instrukcja
 

kruszonka cyrtynowa

  • Zmiksuj cukier ze skórką z cytryny.
    80 g cukru, skórka
    cytrynowa kruszonka do ciasta
  • Dodaj mąkę, rozpuszczone masło i sok z cytryny – krótko zmiksuj, lub ugnieć palcami na kruszonkę.
    60 g masła, 100 g mąki pszennej, 1 łyżka soku z cytryny
    jak zrobić kruszonkę do ciasta

ciasto cytrynowe

  • W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
    250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem (użyłam cukier puder, aby było szybciej – cukru pudru użyj 1 lekko czubatą szklankę) oraz ze skórką z cytryny.
    110 g masła, 170 g cukru, skórka
    przygotowanie cytrynowego ciasta ucieranego
  • Masło miksuj, aż masa zrobi się biała i puszysta.
    ucieranie masła na ciasto ucierane
  • Dodaj po jednym jajku i po każdym dodaj łyżkę mąki – zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników.
    2 jajka
    kiedy dodać jajka do ciasta ucieranego
  • Dodaj sok z cytryny i krótko zmiksuj.
    1/4 szklanki soku z cytryny
    dodawanie soku cytrynowego do ciasta
  • Dodaj mniej więcej połowę mąki oraz maślankę – zmiksuj.
    120 ml maślanki
    dodawanie maślanki do ciasta ucieranego
  • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników – nie miksuj zbyt długo, bo może powstać potem zakalec!
    dodawanie mąki do ucieranego ciasta cytrynowego
  • Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki.
  • Na wierzchu ułóż kruszonkę.
    posypywanie ciasta kruszonką cytrynową
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez mniej więcej 40 minut – do suchego patyczka.
    ciasto z kruszonką przed pieczeniem
  • Po upieczeniu ostudź ciasto i jeśli chcesz to posyp wierzch cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 339kcalWeglowodany: 44gBiałko: 6gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe ciasto cytrynowe, ciasto z cytrynami, wegańskie ciasto z kruszonką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Cytrynowe blondie z borówkami

Sprawdź ten przepis
cytrynowe blondie z borówkami

Torcik cytrynowo-malinowy

Sprawdź ten przepis
torcik cytrynowo-malinowy

Babeczki cytrynowo-makowe

Sprawdź ten przepis
babeczki cytrynowo-makowe