Przepis na żurek Beaty
Przepis na żurek Beaty z białą kiełbasą i jajkiem
wpis sponsorowany
Dziś zapraszam Was na przepis idealny w chłodne jesienne i zimowe dni. Wtedy treściwe zupy to świetny pomysł na obiad czy na lunch. Zupa żurek, to tradycyjna polska zupa i znajdziecie na nią mnóstwo przepisów w sieci. Ja ją uwielbiam z białą kiełbasą i jajkiem – w takiej wersji sprawdzi się również na Wielkanoc. Zobaczcie wiec mój przepis na żurek z białą kiełbasą i jajkiem i ugotujcie sobie duży garnek tej pysznej rozgrzewającej i pożywnej zupy!
Spis treści
Tradycyjny żurek przepis krok po kroku
Jeśli lubisz tradycyjne i do tego sycące zupy, to koniecznie wypróbuj ten przepis na najlepszą zimową zupę!
Żurek z kiełbasą i jajkiem przepis
Składniki
składniki na zupę żurek
- około 150 g boczku (wędzonego parzonego )
- 1 kawałek wędzonego żeberka
- około 300 g białej kiełbasy ((2-3) )
- 3 litry wody (lub bulionu)
- 500 g ziemniaków (- obranych)
- 1 cebula
- 0,5 litra zakwasu na żurek
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę)
- 1-2 łyżki tartego chrzanu ((ja bardzo lubię))
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz ( do smaku)
- odrobina oleju
- kilka jajek ( ugotowanych na twardo)
Instrukcja
Jak zrobić zupę żurek krok po kroku
- Do dużego garnka wlej trochę oleju.odrobina oleju
- Boczek pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka – przesmaż chwilę.około 150 g boczku
- Dodaj żeberko oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.1 kawałek wędzonego żeberka, 500 g ziemniaków
- Wlej wodę lub bulion, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i gotuj całość aż ziemniaki zmiękną.3 litry wody, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku
- Jeśli masz surową białą kiełbasę to włóż ją do garnka, zalej wodą i ugotuj.około 300 g białej kiełbasy
- Cebulę drobno pokrój i podsmaż na patelni.1 cebula
- Do gotującej się zupy wlej zakwas, dodaj podsmażoną cebulę oraz pokrojoną w kostkę białą kiełbasę (ja z niej wcześniej zdejmuję skórkę). Doprowadź do zagotowania.0,5 litra zakwasu na żurek
- Dodaj do zupy trochę chrzanu, sól i pieprz do smaku, oraz majeranek.1-2 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżka majeranku, sól i pieprz
- Przed podaniem dodaj do zupy ugotowane na twardo jajko – można je też pokroić w kostkę i dodać tak bezpośrednio do garnka.kilka jajek
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tradycyjny żurek z białą kiełbasą i jajkiem – uwagi
Żurek to zupa, którą najchętniej robię i jadam późną jesienią i zimą. Bardzo lubię, gdy „jest na bogato”. Z boczkiem, białą kiełbasą, cebulą i jajkami. Zwykle wychodzi mi bardzo gęsty i sycący. Teraz zrobiłam go bez cebuli, bo miałam nadzieję, że moje dzieci już się do niego przekonały. No, niestety. Ciągle nie chcą jeść nic, co zawiera w sobie cebulę. Muszę jeszcze trochę poczekać. Za to było więcej zupy dla mnie i męża. Na pewno się nie zmarnuje!
Jak zrobić żurek z jajkiem i kiełbasą – wskazówki
Ja najpierw podsmażam pokrojony boczek i jeśli mam, to dodaję do nich wędzone żeberka. Potem dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i wodę – gotuję do miękkości. Zakwas na żur dodaję już po ugotowaniu ziemniaków, wtedy też dodaję ugotowaną wcześniej białą kiełbaskę pokrojoną w kostkę lub w cieńsze plasterki. Zupę doprawiam do smaku i dodaję trochę majeranku. Już na talerzach dokładam do każdej porcji ugotowane na twardo jajko.
W żurku jest tyle dobroci, że stanowi dla mnie cały obiad – po zjedzeniu miski nie jestem w stanie zjeść już drugiego dania.
A wy lubicie żurek? Spróbujcie koniecznie mojej wersji!
Koniecznie wypróbujcie mój przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem! Dodam jeszcze, że ta zupa z białą kiełbasą i jajkiem będzie idealna Wielkanoc :)
Ps. Przy gotowaniu wykorzystałam garnek WMF.
Markę WMF (https://www.garneczki.pl/marka/wmf) możecie znaleźć w sklepie internetowym Garneczki.pl
Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowych Garneczki.pl
Polecane przepisy na rozgrzewające zupy
Jeśli lubicie zupy, to koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i sycące zupy, które doskonale smakują i świetnie rozgrzewają. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na żurek z kiełbasą
Dziś u mnie przepis na obiad dla całej rodziny. Bo ta zupa ma w sobie tyle dobrego, że sama w sobie stanowi pierwsze i drugie danie :) Mocno zawiesista zupa o wyrazistym smaku zawiera w sobie tyle dobroci, że w trakcie jedzenia ciągle wyławia się łyżką pyszne kąski. A to kawałek podsmażonego boczku, a to pyszna polska biała kiełbasa, a to jajeczko - no miodzio :) Takie treściwe zupy to idealny posiłek w jesienne i zimowe dni - wtedy jest chłodno, a zupa doskonale nas rozgrzeje. Do tego dzięki dużej ilości dodatków dostarczy nam dużo energii. Ja uwielbiam tą zupę za jej wyjątkowy smak i jak ja robię, to zawsze wielki garnek :)
Jak zrobić żurek z białą kiełbasą?
Przygotowałam dla Was specjalnie dokładny przepis, który opisałam krok po kroku, tak abyście nie mieli żadnych wątpliwości w trakcie przygotowania. Pamiętajcie, że nie zmuszam Was do dodawania wszystkich dodatków - jak np. boczku, ale zupa z nim jest pyszniejsza. Ja też z kolei nie dodaję dużo cebuli, bo moje dzieci jej nie lubią. Za to wy możecie spokojnie użyć np. dwie cebule - podsmażcie je na rumiano i dodajcie do zupy - będzie pyszna. Jeśli chcecie zaimponować rodzinie albo gościom to żurek możecie podać w chlebie :) Wystarczy nieduże bochenki chleba wydrążyć w środku i wlać do nich zupę. Tak ją serwujecie i zbieracie oklaski :) Przepis na żurek wykorzystuję często i gorąco go wam polecam. A jeśli macie w domu mięsożercę, to jestem przekonana, że taki żurek z kiełbasą i boczkiem na pewno mu zasmakuje :) Sprawdźcie koniecznie!
Żurek z kiełbasą na Wielkanoc
Ten żurek będzie również idealny na Wielkanoc - tu się wszyscy dzielą na wielbicieli żurku i barszczu białego. Ja nie widzę jakieś stosunkowo mocnej różnicy między tymi zupami i polecam żurek z kiełbasą białą i jajkiem na święta :)
A wszystkich wielbicieli zup zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na zupy dla całej rodziny.