Przepis na żurek z białą kiełbasą i jajkiem

żurek z białą kiełbasą


Żurek to zupa, którą najchętniej robię i jadam późną jesienią i zimą.

Bardzo lubię, gdy „jest na bogato” 😁

Z boczkiem, białą kiełbasą, cebulą i jajkami. Zwykle wychodzi mi bardzo gęsty i sycący.

Teraz zrobiłam go bez cebuli, bo miałam nadzieję, że moje dzieci już się do niego przekonały.

No, niestety. Ciągle nie chcą jeść nic, co zawiera w sobie cebulę. Muszę jeszcze trochę poczekać ;)

Za to było więcej zupy dla mnie i męża :D

Jak zrobić zupę żurek?

Ja najpierw podsmażam pokrojony boczek i jeśli mam, to dodaję do nich wędzone żeberka.

Potem dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i wodę – gotuję do miękkości.

Zakwas na żur dodaję już po ugotowaniu ziemniaków, wtedy też dodaję ugotowaną wcześniej białą kiełbaskę pokrojoną w kostkę lub w cieńsze plasterki.

Zupę doprawiam do smaku i dodaję trochę majeranku.

Już na talerzach dokładam do każdej porcji ugotowane na twardo jajko.

W żurku jest tyle dobroci, że stanowi dla mnie cały obiad – po zjedzeniu miski nie jestem w stanie zjeść już drugiego dania.

A wy lubicie żurek?

Spróbujcie koniecznie mojej wersji!

Dodam jeszcze, że ta zupa z białą kiełbasą i jajkiem będzie idealna Wielkanoc :)

Ps. Przy gotowaniu wykorzystałam garnek WMF.

Markę WMF (https://www.garneczki.pl/marka/wmf) możecie znaleźć w sklepie internetowym Garneczki.pl

żur na boczki z kiełbasą żur z kiełbasą białą

żurek z kiełbasą i boczkiem żurek na wędzonce

żurek na boczku żurek z białą kiełbasą

Żurek Beaty – przepis do druku

żurek Beaty

Żurek Beaty

Wypieki Beaty
Przepis na duży garnek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Zupa
Porcje 14
Kalorie 58 kcal

Składniki
  

  • około 150 g wędzonego parzonego boczku
  • kawałek wędzonego żeberka
  • około 300 g (2-3) białe kiełbaski
  • 3 litry wody lub bulionu
  • około pół kilograma ziemniaków
  • 1 cebula
  • pół litra zakwasu na żurek
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1-2 łyżki tartego chrzanu (ja bardzo lubię)
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju
  • kilka jajek ugotowanych na twardo

Instrukcja
 

  • Do dużego garnka wlej trochę oleju.
  • Boczek pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka - przesmaż chwilę.
  • Dodaj żeberko oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • Wlej wodę lub bulion, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i gotuj całość aż ziemniaki zmiękną.
  • Jeśli masz surową białą kiełbasę to włóż ją do garnka, zalej wodą i ugotuj.
  • Cebulę drobno pokrój i podsmaż na patelni.
  • Do gotującej się zupy wlej zakwas, dodaj podsmażoną cebulę oraz pokrojoną w kostkę białą kiełbasę (ja z niej wcześniej zdejmuję skórkę).
  • Dodaj do zupy trochę chrzanu, sól i pieprz do smaku, oraz majeranek.
  • Przed podaniem dodaj do zupy ugotowane na twardo jajko - można je też pokroić w kostkę i dodać tak bezpośrednio do garnka.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 58kcalWeglowodany: 3gBiałko: 3gTłuszcz: 4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem internetowych Garneczki.pl