Przepis na sos z suszonych pomidorów idealny do makaronu :)
Ten sos z suszonych pomidorów tworzy przepyszne połączenie z makaronem.
Dzięki niemu wyczarujecie proste i szybkie spaghetti, które zasmakuje każdemu.
Jeśli lubicie bardziej treściwe dania, to możecie wcześniej podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i dodać do sosu i makaronu.
Jak zrobić kremowy sos z pomidorów?
Sam sos przygotowuje się bardzo szybko – zrobicie go w trakcie gotowania makaronu – zupełnie nie ma potrzeby robienia go wcześniej.
Do sosu użyjcie pomidorów suszonych w oleju – polecam moje domowe pomidory :)
Pomidory miksujemy z mlekiem i mąką na gładką masę.
Przed zmiksowaniem odcedzamy je z oleju – ja taki olej po pomidorach najchętniej dodaję do sałatek jako dressing ❤❤❤
Tak przygotowany wstępnie sos gotujemy aż stężeje i na koniec mieszamy z makaronem.
Z przepisu otrzymacie mniej więcej 4 porcje sosu – u mnie to był obiad na naszą rodzinę – 4 porcje.
Na cztery osoby zjadamy około 240-250 g makaronu. Jeśli lubicie większe porcje, to zróbcie więcej sosu i ugotujcie więcej makaronu.






Sos z suszonych pomidorów – przepis do druku

Sos z suszonych pomidorów
Składniki
Instrukcja
- Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.250 g makaronu
- W tym czasie przygotuj sos.
- Pomidory suszone zmiksuj ze szklanką mleka i mąką na gładką masę.85 g suszonych pomidorów w oleju, 250 ml mleka, 1,5 łyżki mąki pszennej
- Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmaż.3-4 ząbki czosnku
- Wlej pomidory zmiksowane z mąką i krótko podgotuj - często mieszając.
- Wlej resztę mleka i dokładnie wymieszaj.250 ml mleka
- Podgrzewaj aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią.sól i pieprz, 0,5 łyżeczki oregano, 0,5 łyżeczki bazylii
- Ugotowany makaron odcedź.
- Dodaj do patelni z sosem i podgrzej razem przez 1-2 minuty - mieszaj - tak aby sos obtoczył makaron.
- Podawaj na ciepło.
Notatki
Składniki Odżywcze