Sos z suszonych pomidorów

idealny do makaronu 🙂

 

kremowy sos z suszonych pomidorów

 

Ten sos z suszonych pomidorów tworzy przepyszne połączenie z makaronem. Dzięki niemu wyczarujecie proste i szybkie spaghetti, które zasmakuje każdemu.

Jeśli lubicie bardziej treściwe dania, to możecie wcześniej podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i dodać do sosu i makaronu.

Sam sos przygotowuje się bardzo szybko – zrobicie go w trakcie gotowania makaronu – zupełnie nie ma potrzeby robienia go wcześniej.

Do sosu użyjcie pomidorów suszonych w oleju – polecam moje domowe pomidory 🙂

Pomidory przed zmiksowaniem odcedzamy z oleju – ja taki olej po pomidorach najchętniej dodaję do sałatek jako dressing ❤❤❤

Z przepisu otrzymacie mniej więcej 4 porcje sosu – u mnie to był obiad na naszą rodzinę – 4 porcje.

Na cztery osoby zjadamy około 240-250 g makaronu. Jeśli lubicie większe porcje, to zróbcie więcej sosu i ugotujcie więcej makaronu.

 

sos z suszonych pomidorów spaghetti z sosem z suszonych pomidorów
 

makaron z sosem z suszonych pomidorów kremowy sos z suszonych pomidorów
 

kremowy sos z pomidorów sos do makaronu z suszonych pomidorów
 

Sos z suszonych pomidorów – przepis do druku

Sos z suszonych pomidorów

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na sos dla około 4 osób.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • około 85 g (pół szklanki) suszonych pomidorów w oleju - odsączonych z oleju
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • pół litra mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • około 250 g makaronu
Wykonanie
  1. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.
  2. W tym czasie przygotuj sos.
  3. Pomidory suszone zmiksuj ze szklanką mleka i mąką na gładką masę.
  4. Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmaż.
  5. Wlej pomidory zmiksowane z mąką i krótko podgotuj - często mieszając.
  6. Wlej resztę mleka i dokładnie wymieszaj.
  7. Podgrzewaj aż sos zgęstnieje.
  8. Na koniec dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  9. Ugotowany makaron odcedź.
  10. Dodaj do patelni z sosem i podgrzej razem przez 1-2 minuty - mieszaj - tak aby sos obtoczył makaron.
  11. Podawaj na ciepło.
Notatki
Podaję kaloryczność dla samego sosu. Jeśli lubicie pikantne potrawy, to dodajcie do sosu chilli 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 135 Tłuszcze: 7,5 g Węglowodany: 10 g Białka: 6 g

 

 

Inspiracja – podaję z drobnymi zmianami.