Spaghetti z groszkiem zielonym
Uwielbiam makarony i wszelkie dania z nimi – głównie za ich szybkie przygotowania i pyszny smak 🙂
Z takiego prostego zwykłego makaronu można wyczarować cuda, które zachwycą całą rodzinę.
Moje dzieciaki uwielbiają różne spaghetti i pasty – zwykle operujemy przy nich kolorami, gdy się pytają – jakie spaghetti na obiad – jest więc białe spaghetti (na serku mascarpone – muszę chyba też w końcu podzielić się tym przepisem, bo bardzo często je jemy), zielone (z bazyliowym pesto) i czerwone (z pesto na bazie suszonych pomidorów), do tego można jeszcze dorzucić spaghetti z mięsem – czyli bolognese – ale je robię rzadziej, bo dzieciaki siedzą i wybierają mięso z makaronu i zawsze zostaje na talerzu – taaa, na talerzu.
Niedawno wpadł mi w oko nowy przepis na spaghetti z groszkiem zielonym – jak zwykle niezmiernie prosty i szybki do przygotowania, a do tego pyszny.
Potrzebujecie do niego groszek (użyłam mrożony), włoską szynkę prosciutto (ale możecie użyć w zamian dowolnej szynki długo dojrzewającej – np. szwarcwaldzkiej) oraz śmietankę 12% w kartoniku (płynną) – taką do zup.
To danie idealne na szybki lunch, obiad lub kolację – gorąco je wam polecam.
Zajrzyjcie również na inne makaronowe przepisy – np. makaron z kremem dyniowym, makaron z kurkami, czy też na spaghetti z pieczonymi pomidorami – mniam.
- 300 g makaronu tagiatelle
- 250 ml śmietanki 12% do zup i sosów
- około 300 g zielonego groszku - może być mrożony
- 2 ząbki czosnku
- 8 kawałków prosciutto
- parmezan
- Makaron ugotuj wg informacji na opakowaniu - po ugotowaniu zostaw około pół szklanki wody z gotowania.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko go podsmaż.
- Włóż na patelnię groszek - nie musisz go wcześniej rozmrażać - i chwilę go podsmaż.
- Wlej śmietankę i gotuj na średnim ogniu, aż groszek zmięknie - wtedy lekko go rozgnieć spodnią stroną łyżki.
- Posól i popieprz sos do smaku.
- Dodaj do sosu makaron i wymieszaj - jeśli sos jest za gęsty, to dodaj do niego trochę odlanej wody z gotowania.
- Nałóż makaron na talerze, a na wierzchu ułóż lekko porwane plasterki prosciutto.
- Na koniec posyp spaghetti tartym parmezanem (możesz też położyć kilka listków mięty).
Przepis Donny Hay.
Wszystkie Twoje wersje spaghetti brzmią naprawdę przepysznie 🙂
Bardzo się cieszę i zachęcam do przetestowania 🙂