Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Spaghetti z groszkiem zielonym

Spaghetti z groszkiem zielonym

 

kremowe spaghetti z groszkiem i szynką

 

Uwielbiam makarony i wszelkie dania z nimi – głównie za ich szybkie przygotowania i pyszny smak 🙂

Z takiego prostego zwykłego makaronu można wyczarować cuda, które zachwycą całą rodzinę.

Moje dzieciaki uwielbiają różne spaghetti i pasty – zwykle operujemy przy nich kolorami, gdy się pytają – jakie spaghetti na obiad – jest więc białe spaghetti (na serku mascarpone – muszę chyba też w końcu podzielić się tym przepisem, bo bardzo często je jemy), zielone (z bazyliowym pesto) i czerwone (z pesto na bazie suszonych pomidorów), do tego można jeszcze dorzucić spaghetti z mięsem – czyli bolognese – ale je robię rzadziej, bo dzieciaki siedzą i wybierają mięso z makaronu i zawsze zostaje na talerzu – taaa, na talerzu.

Niedawno wpadł mi w oko nowy przepis na spaghetti z groszkiem zielonym – jak zwykle niezmiernie prosty i szybki do przygotowania, a do tego pyszny.

Potrzebujecie do niego groszek (użyłam mrożony), włoską szynkę prosciutto (ale możecie użyć w zamian dowolnej szynki długo dojrzewającej – np. szwarcwaldzkiej) oraz śmietankę 12% w kartoniku (płynną) – taką do zup.

To danie idealne na szybki lunch, obiad lub kolację – gorąco je wam polecam.

Zajrzyjcie również na inne makaronowe przepisy – np. makaron z kremem dyniowym, makaron z kurkami, czy też na spaghetti z pieczonymi pomidorami – mniam.

 

spaghetti z groszkiem

 

spaghetti z groszkiem

 

makaron z groszkiem i włoską szynką długodojrzewającą

 

spaghetti z kremowym sosem, zielonym groszkiem oraz włoską szynką prosciutto

 

Spaghetti z groszkiem zielonym
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Pyszny makaron idealny na obiad lub lunch.
Autor:
Typ przepisu: Obiad
Ilość: 4
Składniki
  • 300 g makaronu tagiatelle
  • 250 ml śmietanki 12% do zup i sosów
  • około 300 g zielonego groszku - może być mrożony
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 kawałków prosciutto
  • parmezan
Wykonanie
  1. Makaron ugotuj wg informacji na opakowaniu - po ugotowaniu zostaw około pół szklanki wody z gotowania.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko go podsmaż.
  3. Włóż na patelnię groszek - nie musisz go wcześniej rozmrażać - i chwilę go podsmaż.
  4. Wlej śmietankę i gotuj na średnim ogniu, aż groszek zmięknie - wtedy lekko go rozgnieć spodnią stroną łyżki.
  5. Posól i popieprz sos do smaku.
  6. Dodaj do sosu makaron i wymieszaj - jeśli sos jest za gęsty, to dodaj do niego trochę odlanej wody z gotowania.
  7. Nałóż makaron na talerze, a na wierzchu ułóż lekko porwane plasterki prosciutto.
  8. Na koniec posyp spaghetti tartym parmezanem (możesz też położyć kilka listków mięty).
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 470 Tłuszcze: 12,3g Węglowodany: 69,5g Błonnik: 4,5g Białka: 19g

 

 

Przepis Donny Hay.

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux