Przepis na spaghetti z groszkiem zielonym

kremowe spaghetti z groszkiem i szynką


Uwielbiam makarony i wszelkie dania z nimi – głównie za ich szybkie przygotowania i pyszny smak :)

Z takiego prostego zwykłego makaronu można wyczarować cuda, które zachwycą całą rodzinę.

Moje dzieciaki uwielbiają różne spaghetti i pasty – zwykle operujemy przy nich kolorami, gdy się pytają – jakie spaghetti na obiad.

Jest więc białe spaghetti (na serku mascarpone – muszę chyba też w końcu podzielić się tym przepisem, bo bardzo często je jemy), zielone (z bazyliowym pesto) i czerwone (z pesto na bazie suszonych pomidorów). Do tego można jeszcze dorzucić spaghetti z mięsem – czyli bolognese – ale je robię rzadziej, bo dzieciaki siedzą i wybierają mięso z makaronu i zawsze zostaje na talerzu – taaa, na talerzu.

Niedawno wpadł mi w oko nowy przepis na spaghetti z groszkiem zielonym – jak zwykle niezmiernie prosty i szybki do przygotowania, a do tego pyszny.

Potrzebujecie do niego groszek (użyłam mrożony), włoską szynkę prosciutto (ale możecie użyć w zamian dowolnej szynki długo dojrzewającej – np. szwarcwaldzkiej) oraz śmietankę 12% w kartoniku (płynną) – taką do zup.

To danie idealne na szybki lunch, obiad lub kolację – gorąco je wam polecam.

Zajrzyjcie również na inne makaronowe przepisy – np. makaron z kremem dyniowym, makaron z kurkami, czy też na spaghetti z pieczonymi pomidorami – mniam.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

spaghetti z groszkiem

spaghetti z groszkiem

makaron z groszkiem i włoską szynką długodojrzewającą

spaghetti z kremowym sosem, zielonym groszkiem oraz włoską szynką prosciutto

Spaghetti z groszkiem zielonym przepis do druku

proste spaghetti z zielonym groszkiem i parmezanem

Spaghetti z groszkiem zielonym

Wypieki Beaty
Pyszny makaron z zielonym groszkiem i szynką idealny na obiad lub lunch.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Danie Obiad
Porcje 4
Kalorie 470 kcal

Składniki

  • 300 g makaronu tagiatelle
  • 250 ml śmietanki 12% do zup i sosów
  • około 300 g zielonego groszku - może być mrożony
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 kawałków prosciutto lub innej szynki
  • parmezan do podania

Instrukcja
 

  • Makaron ugotuj wg informacji na opakowaniu - po ugotowaniu zostaw około pół szklanki wody z gotowania.
    300 g makaronu tagiatelle
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko go podsmaż.
    2 ząbki czosnku
  • Włóż na patelnię groszek - nie musisz go wcześniej rozmrażać - i chwilę go podsmaż.
    około 300 g zielonego groszku
  • Wlej śmietankę i gotuj na średnim ogniu, aż groszek zmięknie - wtedy lekko go rozgnieć spodnią stroną łyżki.
    250 ml śmietanki
  • Posól i popieprz sos do smaku.
  • Dodaj do sosu makaron i wymieszaj - jeśli sos jest za gęsty, to dodaj do niego trochę odlanej wody z gotowania.
  • Nałóż makaron na talerze, a na wierzchu ułóż lekko porwane plasterki prosciutto.
    8 kawałków prosciutto
  • Na koniec posyp spaghetti tartym parmezanem (możesz też położyć kilka listków mięty).
    parmezan

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 470kcalWeglowodany: 69.5gBiałko: 19gTłuszcz: 12.3gBłonnik: 4.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis Donny Hay.