Makaron z kremem dyniowym
wpis zawiera lokowanie produktu
Makaron z kremem dyniowym to moja propozycja na szybki, pyszny, zdrowy i pożywny obiad jesienny :)
Jeśli obserwujecie mojego facebooka, to pewnie wiecie, że żyję szybko i często w niezłym rozgardiaszu.
Mam do opanowania dwoje dzieciaków i domowy zwierzyniec – wszyscy są niezłymi indywidualnościami, a ja kręcę się wokół nich jak elektron i spalam się energetycznie.
A jak do tego dołożymy moje prawie codzienne bieganie na przynajmniej 7 km, to się okazuje, że potrzebuję niezłego paliwka ;)
Nic mi nie daje tyle energii co węglowodanki, ale żeby było zdrowiej, dietetyczniej i smaczniej od dłuższego czasu używam w domu głównie makaronu pełnoziarnistego.
Robię do niego różne kremowe sosy (w zasadzie rzadko używamy do nich mięsa) i dodaję warzywa.
Moja dzisiejsza propozycja to makaron pełnoziarnisty tagliatelle z sosem z puree dyniowego, ricotty, sera pleśniowego i orzechów włoskich.
Polecam Wam do tego dania makaron Pełne Ziarno Lubelli i zgodnie z ich hasłem „1000 pomysłów, jedna Lubella” zachęcam Was gorąco do wypróbowania tego przepisu oraz innych przepisów na dania makaronowe, które znajdziecie na moim blogu :D
Podaję przepis na 4 porcje.
Makaron z kremem dyniowym
- opakowanie makaronu Pełne Ziarno Gniazda Wstążki Lubella
- 300 g puree z dyni
- 200 g serka ricotta
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- około 50 g orzechów włoskich
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ostra papryka
- Dynię pokrój w łódeczki, ułóż na blaszce i piecz w 190 stopniach przez około godzinę.
- Gdy dynia będzie miękka, to usuń z niej skórkę, a miąższ zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Puree z dyni umieść w rondelku, dodaj ricottę i ser pleśniowy pokrojony na kawałki - pogrzej całość często mieszając.
- Dopraw krem szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem (jeśli lubisz ostre sosy, to dodaj ostrej papryki), wymieszaj.
- Do ugotowanego makaronu dodaj sos dyniowy i dokładnie wymieszaj.
- Nałóż na talerze, posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Zostaw komentarz