Przepis na lazanię z mięsem mielonym

Już od dawna miałam wam podać mój przepis na lazanię, ale ciągle mi to jakoś wypadało z głowy.
W końcu się jednak ogarnęłam, zrobiłam zdjęcia i przygotowałam dla was dokładny przepis.
Tutaj podaję moją wersję na to danie.
Tak jak ją robię od lat i jak ją najbardziej lubimy.
Spotykałam się z przepisami, gdzie do sosu mięsnego dodawane są różne warzywa, ale z moimi dziećmi to nie przejdzie.
Dlatego przepis jest tak prosty jak to tylko możliwe!
Jak zrobić lazanię z mięsem mielonym?
Nie jest to trudne i czasochłonne, ale wymaga trochę zorganizowania się.
Ja zaczynam od przygotowania sosu mięsnego – podsmażam najpierw samo mięso, a potem jeszcze chwilę smażę je z passatą pomidorową.
W trakcie przygotowuję beszamel – zawsze robię go dużo, bo lubimy jego smak :)
Mając te dwa sosy, możecie przystąpić do „składania” lazanii.
Będziecie tu potrzebować specjalny makaron – w postaci prostokątnych dużych kawałków makaronu.
Czy trzeba wcześniej gotować makaron?
Ja robię różnie – jeśli mam czas, to podgotowuję makaron przez 2-3 minuty – wtedy łatwiej się układa w formie do pieczenia.
Jeśli nie mam czasu, albo nie chce mi się bawić – wtedy używam go w wersji suchej.
Beszamel i sos mięsny są na tyle wilgotne, że makaron w trakcie pieczenia nasiąka od nich i mięknie.
Warstwy makaronu smaruję beszamelem, a na sos mięsny wykładam trochę tartego sera- może to być mozzarella, albo nawet gouda.
Z tej porcji wychodzą mi trzy warstwy makaronu.
Moje dzieci tak uwielbiają lazanię, że zjadamy całość na raz (nie chcecie wiedzieć ile to jest wtedy kalorii – nie chcecie ;)).
Przy mniejszych łakomczuchach, ta porcja wystarczy na 6 osób.
Zachęcam was do wypróbowania innych przepisów na obiady, a w szczególności na dania z makaronem.








Przepis na lazanię z mięsem i pomidorami

Lazania z mięsem mielonym
Wyposażenie
- Prostokątna forma żaroodporna.
Składniki
sos mięsny
sos beszamelowy
dodatkowo
- 200 g sera mniej więcej – tartego
- 1 opakowanie makaronu do lazanii
Instrukcja
sos mięsny
- Na dużą patelnię wyłóż mięso mielone – dodaj po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i bazylii, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę – usmaż mięso.500 g mielonego mięsa, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka oregano
- Dodaj do mięsa passatę pomidorową – dokładnie wymieszaj.500 ml passaty
- Dopraw sos łyżeczką soli, pieprzu, oregano i bazylii.
- Dodaj trochę cukru i cynamonu – te podkręci smak pomidorów.1 łyżeczka cukru, 2 szczypty cynamonu
- Sprawdź sos i jeśli to koniecznie, to dopraw jeszcze solą i pieprzem.
sos beszamelowy
- W garnku rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i wymieszaj do połączenia.75 g masła, 3 łyżki mąki
- Wlej część mleka i wymieszaj, tak aby mąka z masłem się dobrze połączyła.750 ml mleka
- Wlej resztę mleka, dodaj przyprawy – gotuj aż sos lekko zgęstnieje.0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2-3 szczypty gałki muszkatołowej
złożenie
- Jeśli chcesz wcześniej podgotować makaron, to podgrzej wodę w szerokim rondlu – gotuj na raz po 3-4 płaty makaronu – tyle ile trzeba na jedną warstwę. Ja je gotuję max 3 minuty.1 opakowanie makaronu
- Formę do zapiekanki posmaruj częścią sosu beszamelowego.
- Na sos wyłóż płaty makaronu.
- Posmaruj makaron z wierzchu beszamelem.
- Wyłóż mniej więcej połowę sosu mięsnego, a na wierzchu posyp go tartym serem.200 g sera
- Ułóż drugą warstwę makaronu i posmaruj go beszamelem.
- Wyłóż resztę sosu mięsnego i posyp go serem.
- Ułóż trzecią warstwę makaronu, posmaruj go beszamelem, a na koniec posyp tartym serem.
- Wstaw lazanię do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (tryb góra/dół) i piecz około 35-40 minut.
- Po upieczeniu podziel na porcje i podawaj na gorąco.