Przepis na lazanię z mięsem mielonym

lazania z mięsem mielonym

Już od dawna miałam wam podać mój przepis na lazanię, ale ciągle mi to jakoś wypadało z głowy.

W końcu się jednak ogarnęłam, zrobiłam zdjęcia i przygotowałam dla was dokładny przepis.

Tutaj podaję moją wersję na to danie.

Tak jak ją robię od lat i jak ją najbardziej lubimy.

Spotykałam się z przepisami, gdzie do sosu mięsnego dodawane są różne warzywa, ale z moimi dziećmi to nie przejdzie.

Dlatego przepis jest tak prosty jak to tylko możliwe!

Jak zrobić lazanię z mięsem mielonym?

Nie jest to trudne i czasochłonne, ale wymaga trochę zorganizowania się.

Ja zaczynam od przygotowania sosu mięsnego – podsmażam najpierw samo mięso, a potem jeszcze chwilę smażę je z passatą i pomidorami.

W trakcie przygotowuję beszamel – zawsze robię go dużo, bo lubimy jego smak :)

Mając te dwa sosy, możecie przystąpić do “składania” lazanii.

Będziecie tu potrzebować specjalny makaron – w postaci prostokątnych dużych kawałków makaronu.

Czy trzeba wcześniej gotować makaron? Ja robię różnie – jeśli mam czas, to podgotowuję makaron przez 2-3 minuty – wtedy łatwiej się układa w formie do pieczenia.

Jeśli nie mam czasu, albo nie chce mi się bawić – wtedy używam go w wersji suchej.

Beszamel i sos mięsny są na tyle wilgotne, że makaron w trakcie pieczenia nasiąka od nich i mięknie.

Warstwy makaronu smaruję beszamelem, a na sos mięsny wykładam trochę tartego sera– może to być mozzarella, albo nawet gouda.

Z tej porcji wychodzą mi trzy warstwy makaronu.

Moje dzieci tak uwielbiają lazanię, że zjadamy całość na raz (nie chcecie wiedzieć ile to jest wtedy kalorii – nie chcecie ;)).

Przy mniejszych łakomczuchach, ta porcja wystarczy na 6 osób.

Zachęcam was do wypróbowania innych przepisów na obiady, a w szczególności na dania z makaronem.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

lazania na obiad
lazania z mięsem przepis
lazania krok po kroku
jak zrobić lazanię
lazania z mięsem i pomidorami
włoska lazania z mięsem mielonym
włoska lazania
lazania z mięsem i pomidorami

Przepis na lazanię z mięsem i pomidorami

lazania z mięsem mielonym

Lazania z mięsem mielonym

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną włoską lazanię z beszamelem i sosem mięsnym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Obiad
Porcje 6
Kalorie 512 kcal

Wyposażenie

  • Prostokątna forma żaroodporna.

Składniki
  

sos mięsny

  • 500 g mielonego mięsa używam z szynki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szczypty cynamonu mielonego

sos beszamelowy

  • 750 ml mleka
  • 75 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki soli lub do smaku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • 2-3 szczypty gałki muszkatołowej

dodatkowo

  • 200 g sera mniej więcej – tartego
  • 1 opakowanie makaronu do lazanii

Instrukcja
 

sos mięsny

  • Na dużą patelnię wyłóż mięso mielone – dodaj po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i bazylii, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę – usmaż mięso.
  • Dodaj do mięsa passatę oraz pomidory z puszce – dokładnie wymieszaj.
  • Dopraw sos łyżeczką soli, pieprzu, oregano i bazylii.
  • Dodaj trochę cukru i cynamonu – te podkręci smak pomidorów.
  • Sprawdź sos i jeśli to koniecznie, to dopraw jeszcze solą i pieprzem.

sos beszamelowy

  • W garnku rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i wymieszaj do połączenia.
  • Wlej część mleka i wymieszaj, tak aby mąka z masłem się dobrze połączyła.
  • Wlej resztę mleka, dodaj przyprawy – gotuj aż sos lekko zgęstnieje.

złożenie

  • Jeśli chcesz wcześniej podgotować makaron, to podgrzej wodę w szerokim rondlu – gotuj na raz po 3-4 płaty makaronu – tyle ile trzeba na jedną warstwę. Ja je gotuję max 3 minuty.
  • Formę do zapiekanki posmaruj częścią sosu beszamelowego.
  • Na sos wyłóż płaty makaronu.
  • Posmaruj makaron z wierzchu beszamelem.
  • Wyłóż mniej więcej połowę sosu mięsnego, a na wierzchu posyp go tartym serem.
  • Ułóż drugą warstwę makaronu i posmaruj go beszamelem.
  • Wyłóż resztę sosu mięsnego i posyp go serem.
  • Ułóż trzecią warstwę makaronu, posmaruj go beszamelem, a na koniec posyp tartym serem.
  • Wstaw lazanię do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (tryb góra/dół) i piecz około 35-40 minut.
  • Po upieczeniu podziel na porcje i podawaj na gorąco.

Notatki

Przy podzieleniu lazanii na 4 porcje  jedna porcja ma około 770 kalorii.
I jeszcze taka moja podpowiedź – jeśli gotujecie wcześniej makaron.
Tak jak pisałam gotuję go około 3 minuty – wyciągam i układam w foremce, wkładam następne 3-4 blaty do gotowania, a w tym czasie nakładam sosy na wyjęty wcześniej makaron. Gdy kończę z sosami, wyciągam gotujący się makaron, układam, do garnka wkładam następną porcję makaronu i zajmuję się sosami. W ten sposób wszystko idzie sprawnie :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 512kcalWeglowodany: 35gBiałko: 33gTłuszcz: 26g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!