kuleczki ziemniaczane 7

Przepis na kuleczki ziemniaczane idealne na obiad

Przepis na kuleczki ziemniaczane smażone na tłuszczu to prosty i wyjątkowo smaczny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Te małe kuleczki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, co sprawia, że są idealną przekąską lub dodatkiem do głównego dania. Smażone na złocisto, podawane z sosem lub dipem, stanowią doskonałą propozycję na obiad lub przyjęcie. Spróbuj koniecznie!

kuleczki ziemniaczane 4

Kuleczki ziemniaczane przepis krok po kroku

Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na dodatek do obiadu lub fajną przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

smażone ziemniaczki

Kuleczki ziemniaczane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowe kuleczki ziemniaczane smażone w panierce.
4.60 z 5 ocen
Porcje 4
Składniki

składniki na ziemniaczane kuleczki:

  • 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych )
  • 0,5 cebuli (opcjonalnie (ja ze względu na dzieci nie dałam))
  • 70 g sera (np. cheddar – startego)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 30 g mąki ziemniaczanej (ok 2-2,5 łyżek bardziej czubatych)
  • 65 g mąki pszennej (niepełne pół szklanki )
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy (do smaku – sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła)

dodatkowo:

  • 2 jajka (- roztrzepane)
  • około 1 szklanka bułki tartej
Instrukcja
 

Jak zrobić kuleczki ziemniaczane w domu

  • Jeśli dodajesz cebulę to drobno ją posiekaj i podsmaż na patelni na maśle.
    0,5 cebuli
  • Ziemniaki porządnie ubij, albo przepuść przez praskę do ziemniaków, dodaj do nich starty ser, jajko, obydwie mąki, ostudzoną podsmażoną cebulę i przyprawy.
    0,5 kg ziemniaków, 70 g sera, 1 jajko, 30 g mąki ziemniaczanej, 65 g mąki pszennej, przyprawy, 0,5 cebuli
  • Zagnieć ciasto – jeśli jest zbyt lepkie, to możesz dodać trochę więcej mąki.
  • Schłodź masę w lodówce przez około godzinę – tak aby zgęstniała.
  • Ze schłodzonej masy formuj w dłoniach kuleczki – ich rozmiar zależy już od ciebie.
  • Każdą kuleczkę zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
    2 jajka, około 1 szklanka bułki tartej
  • Smaż we frytkownicy, na głębokim tłuszczu lub na patelni aż będą rumiane.
  • Po usmażeniu osącz na papierowym ręczniku.
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Słowa kluczowe dodatek do obiadu, kulki z ziemniaków, słona przekąska
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kuleczki ziemniaczane 5

Domowe kulki ziemniaczane – uwagi

Takie kuleczki ziemniaczane będą idealnym dodatkiem do obiadu, ale świetnie sprawdzą się również jako samodzielne danie. Myślę, że spokojnie możecie je również przygotować na jakąś imprezę – kuleczki nie są duże, takie akurat na 1-2 gryzy. Szczególnie mogą przypaść do gustu dzieciom, które lubią wszystko co jest w chrupiącej panierce – a jeśli do tego dołożycie kawałeczki piersi z kurczaka w panierce, to będą wniebowzięte.

Samą masę ziemniaczaną możecie przyprawić wg swojego lub dziecięcego gustu, może być bardziej ziołowa, lekko słona, a może pikantna? Decyzja należy do Was.

Kuleczki najlepiej usmażyć we frytkownicy – wtedy będą równomiernie rumiane, ale jeśli nie macie frytkownicy to usmażcie ja na patelni, albo w rondelku na głębokim tłuszczu – po usmażeniu koniecznie odsączcie je z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.

To wszystko, ja mogę już tylko życzyć „Smacznego”!

kuleczki ziemniaczane 2

Przepis znalazłam na blogu Fabryka kulinarnych inspiracji

Polecane przepisy na dodatki do obiadu

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy idealne na obiad i przekąski, a także przepisy na różne dodatki świetnie uzupełniające obiad. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: