Przepis na kuleczki ziemniaczane idealne na obiad

kuleczki ziemniaczane 7


Takie kuleczki ziemniaczane będą idealnym dodatkiem do obiadu, ale świetnie sprawdzą się również jako samodzielne danie :)

Myślę, że spokojnie możecie je również przygotować na jakąś imprezę – kuleczki nie są duże, takie akurat na 1-2 gryzy :)

Szczególnie mogą przypaść do gustu dzieciom, które lubią wszystko co jest w chrupiącej panierce – a jeśli do tego dołożycie kawałeczki piersi z kurczaka w panierce, to będą wniebowzięte :)

Samą masę ziemniaczaną możecie przyprawić wg swojego lub dziecięcego gustu, może być bardziej ziołowa, lekko słona, a może pikantna?

Decyzja należy do Was.

Kuleczki najlepiej usmażyć we frytkownicy – wtedy będą równomiernie rumiane, ale jeśli nie macie frytkownicy to usmażcie ja na patelni, albo w rondelku na głębokim tłuszczu – po usmażeniu koniecznie odsączcie je z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.

To wszystko, ja mogę już tylko życzyć „Smacznego” :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

kuleczki ziemniaczane 2

kuleczki ziemniaczane 4

kuleczki ziemniaczane 5

Kuleczki ziemniaczane przepis do druku

smażone ziemniaczki

Kuleczki ziemniaczane

Wypieki Beaty
Przepis na domowe kuleczki ziemniaczane smażone w panierce.
4.5 z 4 ocen
Porcje 4

Składniki

kuleczki:

dodatkowo:

  • 2 jajka - roztrzepane
  • około 1 szklanka bułki tartej

Instrukcja
 

  • Jeśli dodajesz cebulę to drobno ją posiekaj i podsmaż na patelni na maśle.
    0,5 cebuli
  • Ziemniaki porządnie ubij, albo przepuść przez praskę do ziemniaków, dodaj do nich starty ser, jajko, obydwie mąki, ostudzoną podsmażoną cebulę i przyprawy.
    0,5 kg ziemniaków, 70 g sera, 1 jajko, 30 g mąki ziemniaczanej, 65 g mąki pszennej, przyprawy, 0,5 cebuli
  • Zagnieć ciasto - jeśli jest zbyt lepkie, to możesz dodać trochę mąki..
  • Schłodź masę w lodówce przez około godzinę - tak aby zgęstniała.
  • Ze schłodzonej masy formuj w dłoniach kuleczki - ich rozmiar zależy już od ciebie.
  • Każdą kuleczkę zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
    2 jajka, około 1 szklanka bułki tartej
  • Smaż we frytkownicy, na głębokim tłuszczu lub na patelni aż będą rumiane.
  • Po usmażeniu osącz na papierowym ręczniku.
  • Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na blogu Fabryka kulinarnych inspiracji