kuleczki ziemniaczane 7

Takie kuleczki ziemniaczane będą idealnym dodatkiem do obiadu, ale świetnie sprawdzą się również jako samodzielne danie 🙂

Myślę, że spokojnie możecie je również przygotować na jakąś imprezę – kuleczki nie są duże, takie akurat na 1-2 gryzy 🙂

Szczególnie mogą przypaść do gustu dzieciom, które lubią wszystko co jest w chrupiącej panierce – a jeśli do tego dołożycie kawałeczki piersi z kurczaka w panierce, to będą wniebowzięte 🙂

Samą masę ziemniaczaną możecie przyprawić wg swojego lub dziecięcego gustu, może być bardziej ziołowa, lekko słona, a może pikantna? Decyzja należy do Was.

Kuleczki najlepiej usmażyć we frytkownicy – wtedy będą równomiernie rumiane, ale jeśli nie macie frytkownicy to usmażcie ja na patelni, albo w rondelku na głębokim tłuszczu – po usmażeniu koniecznie odsączcie je z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.

To wszystko, ja mogę już tylko życzyć „Smacznego” 😀

kuleczki ziemniaczane 2

kuleczki ziemniaczane 4

kuleczki ziemniaczane 5

Kuleczki ziemniaczane

 
Autor:
Składniki
kuleczki:
  • pół kg ugotowanych ziemniaków
  • pół cebuli (ja ze względu na dzieci nie dałam)
  • 70 g startego twardego sera np. cheddar (kupiłam w Lidlu)
  • 1 jajko
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 65 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy do smaku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła
dodatkowo:
  • 2 jajka - roztrzepane
  • około 1 szklanka bułki tartej
Wykonanie
  1. Jeśli dodajesz cebulę to drobno ją posiekaj i podsmaż na patelni.
  2. Ziemniaki porządniej ubij, albo przepuść przez praskę do ziemniaków, dodaj do nich starty ser, jajko, obydwie mąki i przyprawy.
  3. Zagnieć ciasto - jeśli jest zbyt lepkie, to możesz dodać trochę mąki..
  4. Schłódź masę w lodówce przez około godzinę - tak aby zgęstniała.
  5. Ze schłodzonej masy formuj w dłoniach kuleczki - ich rozmiar zależy już od ciebie.
  6. Każdą kuleczkę zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
  7. Smaż we frytkownicy, na głębokim tłuszczu lub na patelni aż będą rumiane.
  8. Po usmażeniu osącz na papierowym ręczniku.
  9. Podawaj na ciepło.
Przepis znalazłam tutaj.