Przepis na sałatkę colesław z białej kapusty

surówka colesław

Dawno już nie było na blogu przepisu na surówkę albo sałatkę.

Trochę to było związane z przygotowywaniem mojej książki z przepisami na sałatki.

Wszystko co robiłam „szło” do niej.

Książka miała wreszcie swoją premierę, a mi została niewykorzystana surówka colesław.

Nie trafiła ona do książki, więc teraz przychodzę do was z przepisem na sałatkę colesław.

Sama surówka jest chyba najpopularniejszą surówką, do tego znaną na całym świecie.

Myślę, że tajemnica jej sukcesu tkwi w prostych, podstawowych składnikach i w świetnym smaku.

Jak zrobić surówkę colesław?

Będziecie potrzebować do niej białą kapustę, marchewkę oraz cebulę.

Do sosu majonezowego dodałam gęsty jogurt grecki – tym sposobem trochę go odchudziłam.

Przy okazji sprzedam wam jeszcze fajny patent na siekanie kapusty.

Przekrójcie ją na ćwiartki i tnijcie nożykiem szczelinowym. Tym sposobem otrzymacie cienko poszatkowaną kapustę.

A dodam, że w ten sposób bardzo szybko się „szatkuje” kapustę :)

Surówka colesław potrzebuje po przygotowaniu schłodzenia w lodówce – tak aby smaki się przegryzły.

Podajcie ją jako dodatek do obiadu albo chociażby surówkę do pity czy tortilli.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Więcej pysznych przepisów na surówki i sałatki znajdziecie w mojej nowej książce!

sałatki okładka
jak zrobić surówkę colesław
surówka colesław przepis
sałatka z białej kapusty colesław
surówka z białej kapusty colesław

Surówka colesław przepis do druku

surówka colesław

Surówka colesław

Wypieki Beaty
Przepis na popularną sałatkę colesław z białej kapusty i marchewki.
5 z 2 ocen
Porcje 6

Składniki

  • 500 g białej kapusty (mniej więcej1/3 mniejszej główki)
  • 1 większa marchewka
  • 0,5 cebuli
  • 2 lekko czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru może też być ksylitol, erytrol
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli

Instrukcja
 

  • Kapustę drobno posiekaj, dodaj sól i wymieszaj.
    500 g białej kapusty, 0,5 łyżeczki soli
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
    1 większa marchewka
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
    0,5 cebuli
  • Dodaj marchewkę i cebulę do kapusty.
  • Dodaj majonez, jogurt, cukier, pieprz i sok z cytryny – dokładnie wymieszaj.
    2 lekko czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Jeśli trzeba to możesz jeszcze lekko dosolić sałatkę.
  • Schowaj surówkę do lodówki aby się schłodziła i przeszła smakami.
  • Surówkę podawaj schłodzoną.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!