Papryczki jalapeno w zalewie

Zaktualizowany: 2023 30 lipca
papryczki w zalewie

Przepis na papryczki jalapeno w zalewie octowej

Dziś u mnie przepis z kategorii przetwory i zaraz po ogórkach kiszonych, to przetwory, które robię co roku już od lat. Papryczki w occie to u nas podstawa i co roku robię ich sporo, a potem zjadamy je przez całą jesień, zimę i wiosnę. A także obdarowujemy nimi rodzinę i znajomych. Jeśli lubicie pikantne smaki, to takie papryczki w zalewie będą idealne!

papryczki w zalewie octowej na zimę

Papryczki jalapeno w zalewie przepis z filmem

Jeśli macie sporo ostrych papryczek, to możecie przygotować je w zalewie octowej, aby cieszyć się ich smakiem przez cały okrągły rok.

papryczki w zalewie

Papryczki jalapeno w zalewie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne papryczki w zalewie idealne na kanapki i jako dodatek do różnych dań i potraw.
4.24 z 102 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 4 słoiki
Składniki

składniki na papryczki w zalewie octowej

  • 350-400 g papryczek jalapeno
  • 500 ml wody
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżki gorczycy
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 3 listki liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • 0,5 cebuli ( pokrojonej w cienkie plasterki)
  • 3 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
  • 100 ml octu spirytusowego
Instrukcja
 

Jak zrobić ostre papryczki w zalewie

  • Papryczki umyj i pokrój w plastry, włóż do słoików.
    350-400 g papryczek jalapeno
  • Wodę wstaw do gotowania, dodaj do niej cukier, sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cebulę i czosnek – zamieszaj i zagotuj.
    500 ml wody, 75 g cukru, 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżki gorczycy, 4 kuleczki ziela angielskiego, 3 listki liści laurowych, kilka ziaren pieprzu, 0,5 cebuli, 3 ząbki czosnku
  • Dodaj ocet i ponownie zagotuj.
    100 ml octu spirytusowego
  • Słoiki z papryką zalej zalewą – tak aby całe papryki były nią przykryte.
  • Słoiki zakręć i dodatkowo zapasteryzuj.
  • Ja wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 minut.
  • Po tym czasie wyjmuję słoiki i stawiam nakrętką do dołu na grubym ręczniku, na koniec owijam je tym ręcznikiem i tak zostawiam do wystudzenia.
Film
Notatki
Czasami dodajemy 1-2 papryczki habanero, dla bardziej pikantnego smaku. Nie można ich dodać zbyt dużo, bo są one baaardzo pikantne. 
Prywatne
Słowa kluczowe jalapeno, ocet balsamiczny, papryczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
papryczki jalapeno w zalewie

Ostre papryczki w zalewie na zimę – uwagi

Nie wiem jak u was, ale w naszym domu papryczki jalapeno w zalewie (marynowane) schodzą w ilościach hurtowych.

Kiedyś kupowaliśmy je w Biedrze, ale od dłuższego czasu są tam nie do dostania, teraz robimy większe zapasy jak jest tydzień hiszpański w Lidlu.

W zeszłym roku pierwszy raz sami zrobiliśmy dwa słoiczki papryczek jalapeno – wyszły pyszne – więc w tym roku też zrobiliśmy.

Na razie wyszły nam trzy spore słoiki z papryczek jalapeno i różnych odmian papryczek chilli rosnących na naszym balkonie.

Na pewno jeszcze dokupimy papryczek na ryneczku i zrobimy więcej słoiczków :)

Największym wielbicielem jalapeno w zalewie jest mój mąż – on to je nawet dodaje do swoich kanapek do pracy. Ja je wkrajam do sałatek, różnych risotto i kaszotto, do sosów i do gulaszów.

Schodzą od śniadania do kolacji :)

Dodatkowo zapraszam na film z przygotowania takich papryczek jalapeno w zalewie octowej.

Zapraszam również do przygotowania innych domowych przetworów – co powiecie na pikantny ajwar?

ostre papryczki
jalapeno pappers for winter

Polecane przepisy na domowe przetwory

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na domowe przetwory idealne na jesień i zimę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 18 września

Podziel się przepisem

46 komentarzy

  1. 8d5787ba9be898cb1b3d3d6087fc5a59?s=54&d=mm&r=g
    Grażyna 2023 11 października w 19:01- Odpowiedz

    Czy w papryczkach jalapeno wycina się nasiona ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 12 października w 08:14- Odpowiedz

      My zwykle wycinamy

  2. 7b17c16b8161c5a22b668fd73d1ade1a?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2023 24 września w 13:47- Odpowiedz

    Czy mogę w tej zalewie zrobić patyczki pepperoni ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 24 września w 14:33- Odpowiedz

      Pewnie, ja nawet dodawałam habanero :)

  3. c30dba1e0623bcd07dc7d7af4c7cf295?s=54&d=mm&r=g
    Alicja 2023 7 lipca w 16:53- Odpowiedz

    A zalewa ma być gorąca czy zimna ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 7 lipca w 18:26- Odpowiedz

      Ja zalewam gorącą i od razu zakręcam słoiki.

  4. c30dba1e0623bcd07dc7d7af4c7cf295?s=54&d=mm&r=g
    Alicja 2023 6 lipca w 10:45- Odpowiedz

    Witam

    A ja mam pytanko odnośnie kwaśnego smaku
    Czy taka ilość octu daje mocny kwaśny smak czy raczej delikatny?
    Mój mąż woli jak to mówi „ petardy „ i chodzi nie tylko o ostry smak ale również o bardzo kwaśny
    Wydaje mi się , ze 100 ml octu na 500 ml wody to może być za mało na kubki smakowe mojego męża czyli chyba ich brak ‍♀️
    Z góry dziękuje za odpowiedź

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 6 lipca w 13:05- Odpowiedz

      Jak dla mnie ten smak jest właśnie taki bardziej delikatny – ja nie przepadam za smakiem octu i są dla mnie akurat. Dla twojego męża będzie pewnie go za mało :)

      • c30dba1e0623bcd07dc7d7af4c7cf295?s=54&d=mm&r=g
        Alicja 2023 6 lipca w 15:45- Odpowiedz

        Ok to dam 300 :D

  5. 46ef38ce8d23ee95eccc92fef80b4788?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2022 28 września w 09:01- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Zrobiłam dwa słoiczki z samego rana :) Dzięki za przepis!

  6. e3e1f12bd15f85576927626d08465270?s=54&d=mm&r=g
    Krzychu Jarzyna 2022 15 września w 22:45- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    REWELACJA !!! dziś otworzyłem mały słoiczek po majonezie, papryki chili do 2 kanapek z mięskiem. Cały słoik zjadłem :-) naprawdę pycha!!! To teraz dla mnie najlepszy przepis na ostrą paprykę, sprawdzę jeszcze jak wyjdzie zwykła słodka w tej zalewie.
    Ale zapowiada sie rewelacja. Dziękuje za mega przepis!!!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 16 września w 10:01- Odpowiedz

      Super, bardzo się cieszę :)

  7. a9d2adf3e9ebba8b023c21687652fae9?s=54&d=mm&r=g
    Joanna 2022 29 sierpnia w 21:05- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Właśnie wekuje papryczki, jestem bardzo ciekawa smaku jak już przejdą aromatem zalewy
    Tak czy siak będzie piekło i będzie gorąco
    ❤️

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 30 sierpnia w 10:17- Odpowiedz

      Na pewno :)

  8. 58b6aff5ee9fc1be64fb6542915197f2?s=54&d=mm&r=g
    Iza 2022 20 sierpnia w 17:02- Odpowiedz

    Czy każda ostra papryka się nadaje do tego przepisu?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 20 sierpnia w 17:15- Odpowiedz

      Tak, ja często je mieszam, potrafię nawet wrzucić hababero :)

      • 58b6aff5ee9fc1be64fb6542915197f2?s=54&d=mm&r=g
        Iza 2022 20 sierpnia w 18:11- Odpowiedz

        5 gwiazdka
        Dziękuję za odpowiedź. Sama nie wiem jakie mam odmiany wiem, że bardzo ostre i ładnie dojrzewają w tym roku pozdrawiam

  9. 0046bb686bdd2362cc8a49d2c2651eee?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2022 7 lipca w 13:02- Odpowiedz

    Po jakim czasie papryczki są gotowe do jedzenia??

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 7 lipca w 19:07- Odpowiedz

      Hmm, zawsze stoją u mnie przynajmniej miesiąc nim się do nich dobiorę, ale pewnie wystarczy potrzymać je krócej.

  10. c224b01d7481e84bf8a302eced1dece8?s=54&d=mm&r=g
    andrzej 2021 12 sierpnia w 20:33- Odpowiedz

    zalewasz je gorocym roztworem,i gorace sloiki wkladasz do piekarnika.

  11. bba638089cbcd96c7ccbf367e8704b85?s=54&d=mm&r=g
    Michał 2021 25 lipca w 00:46- Odpowiedz

    Możesz podpowiedzieć do czego właściwie takie marynowane papryczki wykorzystać?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 26 lipca w 16:33- Odpowiedz

      Mój mąż dodaje je do kanapek, a ja do sałatek i sosów :)

    • 841e02c8e77f2dad655a02cf5547634f?s=54&d=mm&r=g
      Daro 2021 21 września w 17:29- Odpowiedz

      zjadać, zjadać. Po prostu. Pychota. Dwa razy pieką!!!!

    • a40707ac519c08a87c78e942471b6cf5?s=54&d=mm&r=g
      Ewa 2022 25 sierpnia w 08:28- Odpowiedz

      5 gwiazdka
      Drobno pokrojone – do sosìw, plasteki do mięs, burgerów, salatek, gulaszy, na kanapki, do koreczków na stół… tak naprawdę do czego tylko chcesz i lubisz. Ja dodaję wszędzie

  12. 5bd89a220ffd43efed0dab473fe98f36?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2021 12 lipca w 18:32- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Te papryczki są świetne. Robię już drugi rok i napewno pozostaną na stałe z nami uwielbiamy takie smaki.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 13 lipca w 07:49- Odpowiedz

      My też je uwielbiamy i robimy co roku :)

  13. 8a0b1b5ab45d7081b7a27f82b7e1774d?s=54&d=mm&r=g
    Tomek 2020 22 sierpnia w 17:06- Odpowiedz

    Wszystko ok ale to nie są jalapeno tylko czuszka

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 25 sierpnia w 08:51- Odpowiedz

      Podstawą są Jalapeno, ale jak pisałam wcześniej my dodajemy wszystko co jest pod ręką. Chili, Jalapeno, Hungarian Black a i również trochę Habanero :)

  14. dcb58cfc05c10d764b86127e58f66f1b?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2020 3 lutego w 08:52- Odpowiedz

    Najlepsze papryczki na swiecie. Schodza u nas bard, o szybko takze w tym roku to ie ogromny zapas. Dodam ze z zalewy ktora mi zostala zrobilam kawalki kalafiora w sloikach i wyszedl przepyszny. Chrupiacy i ekstra w smaku. Przepis oczywiscie dodany do ulubionych

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 3 lutego w 17:57- Odpowiedz

      My też je uwielbiamy :)

  15. 062cff9655db52c8ee71b3e20e3923d5?s=54&d=mm&r=g
    Mały 2019 28 września w 14:10- Odpowiedz

    Teraz już wiem żeby obierać i kroić papryczki w rękawiczkach. Wychodowałem takie ostre, że pół dnia dłonie piekły.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 28 września w 14:35- Odpowiedz

      :)

    • 9578face4c3a2b767a51ff42b0c7f23b?s=54&d=mm&r=g
      Marta 2023 2 czerwca w 19:40- Odpowiedz

      Rece nie piekly podczas krojenia, wiec nie zalozylam rekawiczek. To byl blad! Potem jeszcze mylam naczynia i pieklam rozne rzeczy w piekarniku. Rece palily! Po paru godzinach przeszlo, ale przeczytalam w necie co pomaga na to: 2 tabletki musujace wapna z vit. c rozpuszczone w 1 L letniej wody. Zanurzyc w tym rece. Jest ulga!

      Co do marynaty, podczas robienia juz mi smakowala. Ile mam czekac na degustacje? Ktos czekal mniej niz miesiac?

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2023 2 czerwca w 20:18- Odpowiedz

        Fajna rada z tym wapnem :) co do jedzenia, to pewnie wcześniej już możesz jeść

        • 9578face4c3a2b767a51ff42b0c7f23b?s=54&d=mm&r=g
          Marta 2023 4 czerwca w 12:33- Odpowiedz

          Dodatkowo usunelam z papryczki ziarenka, gdyz obawialam sie ich wiekszej ostrosci. Moze ktos jeszcze napisze po jakim dokladnie czasie robil degustacje :) Przyprawy kupowalam na lokalnym ryneczku, gdyz towar jest lepszej jakosci niz te z marketow. Lubie robic kielki w zwyklym sloiku przykrytym gaza opatrunkowa z apteki i gumka. Nasiona z marketu nie wypuscily kielkow, a te kupione na targowisku owszem! Wychodzi taniej samemu robic kielki niz kupowac gotowe.

          • 9578face4c3a2b767a51ff42b0c7f23b?s=54&d=mm&r=g
            Marta 2023 4 czerwca w 12:40

            Gorczyce (zwykla lub czarna, ostrzejsza) z tego przepisu mozna wykorzystac wlasnie na kielki lub zrobic samemu musztarde ze swiezymi lub suszonymi figami. Ponadto widzialam w lokalnym sklepie ogrodniczym swieze listki laurowe w doniczce na polce z ziolami.

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2023 4 czerwca w 13:43

            myślę, że po dwóch tygodniach można już jeść. Mamy słoiczki jeszcze sprzed dwóch-trzech lat i są równie dobre – nie robią się bardzo miękkie i pozostają bardzo smaczne.

        • 9578face4c3a2b767a51ff42b0c7f23b?s=54&d=mm&r=g
          Marta 2023 20 czerwca w 09:55- Odpowiedz

          Po trzech tygodniach otworzylam pierwszy sloiczek po malym majonezie i sprobowalam papryczki. Niebo w gebie! Do kanapki bomba! Poprosze o wiecej takich przepisow na przetwory, szczegolnie takich z owocow i warzyw, ktore sa dostepne przez caly czas. Moge podzielic sie przepisem na blyskawicznie marynowane cebulki, gotowe w pare godzin.

          Beato, dziekuje za ten przepis! Z pewnoscia zrobie papryczki ponownie.

      • 9578face4c3a2b767a51ff42b0c7f23b?s=54&d=mm&r=g
        Marta 2023 20 czerwca w 13:58- Odpowiedz

        Gdzies jeszcze przeczytalam, ze na przeplukanie oczu najlepsza jest sol fizjologiczna.

  16. db306d64341c32f49bc1eb9f022ae669?s=54&d=mm&r=g
    SportowyManiak 2017 26 września w 11:17- Odpowiedz

    Jestem ogromnym fanem ostrych potraw i papryczek jalapeno :D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 26 września w 20:23- Odpowiedz

      :)

    • 42705f40808ce193a7ac3cc3906d0852?s=54&d=mm&r=g
      Andrzej 2022 24 sierpnia w 16:06- Odpowiedz

      Polecam odmianę Carolina Reaper

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2022 24 sierpnia w 16:07- Odpowiedz

        to raczej nie do zalewy a na sos :) No i to nie są Japaleno :)

  17. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 18 września w 17:32- Odpowiedz

    Aż tak nie przepadamy za ostrymi smakami ale taka nutka charakterności w jakimś daniu to super pomysł :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 18 września w 19:53- Odpowiedz

      Taka mała papryczka potrafi zdziałać cuda :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Papryczki jalapeno w zalewie przepis

Prosty przepis na przygotowanie ostrych papryczek w słoiku. Takie papryczki w zalewie na zimę i jesień, to idealny dodatek do kanapek i różnych dań. Pikantne papryczki  w occie smakują wyśmienicie i mocno podkręcają smak wielu potraw.

Jeśli robisz przetwory na zimę, to przygotuj te ostre papryczki konserwowe. Możesz je używać w swojej kuchni na wiele sposobów, szczególnie jeśli lubisz pikantne dania. Ostre papryczki konserwowe możesz np. dodać do domowej pizzy, gulaszu, różnych mięs i sałatek.

Jak zrobić papryczki konserwowe?

Wypróbuj mój przepis na ostre papryczki w zalewie i ciesz się pysznymi papryczkami przez cały rok!