Przepis na papryczki jalapeno w zalewie octowej
Nie wiem jak u was, ale w naszym domu papryczki jalapeno w zalewie (marynowane) schodzą w ilościach hurtowych.
Kiedyś kupowaliśmy je w Biedrze, ale od dłuższego czasu są tam nie do dostania, teraz robimy większe zapasy jak jest tydzień hiszpański w Lidlu.
W zeszłym roku pierwszy raz sami zrobiliśmy dwa słoiczki papryczek jalapeno – wyszły pyszne – więc w tym roku też zrobiliśmy.
Na razie wyszły nam trzy spore słoiki z papryczek jalapeno i różnych odmian papryczek chilli rosnących na naszym balkonie.
Na pewno jeszcze dokupimy papryczek na ryneczku i zrobimy więcej słoiczków :)
Największym wielbicielem jalapeno w zalewie jest mój mąż – on to je nawet dodaje do swoich kanapek do pracy. Ja je wkrajam do sałatek, różnych risotto i kaszotto, do sosów i do gulaszów.
Schodzą od śniadania do kolacji :)
Dodatkowo zapraszam na film z przygotowania takich papryczek jalapeno w zalewie octowej.
Zapraszam również do przygotowania innych domowych przetworów – co powiecie na pikantny ajwar?
Papryczki jalapeno w zalewie przepis do druku

Papryczki jalapeno w zalewie
Składniki
Instrukcja
- Papryczki umyj i pokrój w plastry, włóż do słoików.350-400 g papryczek jalapeno
- Wodę wstaw do gotowania, dodaj do niej cukier, sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cebulę i czosnek - zamieszaj i zagotuj.500 ml wody, 75 g cukru, 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżki gorczycy, 4 kuleczki ziela angielskiego, 3 listki liści laurowych, kilka ziaren pieprzu, 0,5 cebuli, 3 ząbki czosnku
- Dodaj ocet i ponownie zagotuj.100 ml octu spirytusowego
- Słoiki z papryką zalej zalewą - tak aby całe papryki były nią przykryte.
- Słoiki zakręć i dodatkowo zapasteryzuj.
- Ja wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 minut.
- Po tym czasie wyjmuję słoiki i stawiam nakrętką do dołu na grubym ręczniku, na koniec owijam je tym ręcznikiem i tak zostawiam do wystudzenia.