Przepis na papryczki jalapeno w zalewie octowej

papryczki w zalewie

Nie wiem jak u was, ale w naszym domu papryczki jalapeno w zalewie (marynowane) schodzą w ilościach hurtowych.

Kiedyś kupowaliśmy je w Biedrze, ale od dłuższego czasu są tam nie do dostania, teraz robimy większe zapasy jak jest tydzień hiszpański w Lidlu.

W zeszłym roku pierwszy raz sami zrobiliśmy dwa słoiczki papryczek jalapeno – wyszły pyszne – więc w tym roku też zrobiliśmy.

Na razie wyszły nam trzy spore słoiki z papryczek jalapeno i różnych odmian papryczek chilli rosnących na naszym balkonie.

Na pewno jeszcze dokupimy papryczek na ryneczku i zrobimy więcej słoiczków :)

Największym wielbicielem jalapeno w zalewie jest mój mąż – on to je nawet dodaje do swoich kanapek do pracy. Ja je wkrajam do sałatek, różnych risotto i kaszotto, do sosów i do gulaszów.

Schodzą od śniadania do kolacji :)

Dodatkowo zapraszam na film z przygotowania takich papryczek jalapeno w zalewie octowej.

Zapraszam również do przygotowania innych domowych przetworów – co powiecie na pikantny ajwar?

papryczki w zalewie octowej na zimę

papryczki jalapeno w zalewie

ostre papryczki

Papryczki jalapeno w zalewie przepis do druku

papryczki w zalewie

Papryczki jalapeno w zalewie

Wypieki Beaty
3.85 z 33 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 4 słoiki

Składniki
  

  • 350-400 g papryczek jalapeno
  • 500 ml wody
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżki gorczycy
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 3 listki liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • 0,5 cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 100 ml octu spirytusowego

Instrukcja
 

  • Papryczki umyj i pokrój w plastry, włóż do słoików.
  • Wodę wstaw do gotowania, dodaj do niej cukier, sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cebulę i czosnek - zamieszaj i zagotuj.
  • Dodaj ocet i ponownie zagotuj.
  • Słoiki z papryką zalej zalewą - tak aby całe papryki były nią przykryte.
  • Słoiki zakręć i dodatkowo zapasteryzuj.
  • Ja wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 minut.
  • Po tym czasie wyjmuję słoiki i stawiam nakrętką do dołu na grubym ręczniku, na koniec owijam je tym ręcznikiem i tak zostawiam do wystudzenia.

Film

Słowa kluczowe jalapeno, ocet balsamiczny, papryczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

jalapeno pappers for winter