Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Papryczki jalapeno w zalewie

Papryczki jalapeno w zalewie

 

papryczki jalapeno w zalewie octowej

 

Nie wiem jak u was, ale w naszym domu papryczki jalapeno w zalewie (marynowane) schodzą w ilościach hurtowych.

Kiedyś kupowaliśmy je w Biedrze, ale od dłuższego czasu są tam nie do dostania, teraz robimy większe zapasy jak jest tydzień hiszpański w Lidlu.

W zeszłym roku pierwszy raz sami zrobiliśmy dwa słoiczki papryczek – wyszły pyszne – więc w tym roku też zrobiliśmy.

Na razie wyszły nam trzy spore słoiki z papryczek jalapeno i różnych odmian papryczek chilli rosnących na naszym balkonie.

Na pewno jeszcze dokupimy papryczek na ryneczku i zrobimy więcej słoiczków 🙂

Największym wielbicielem jalapeno w zalewie jest mój mąż – on to je nawet dodaje do swoich kanapek do pracy. Ja je wkrajam do sałatek, różnych risotto i kaszotto, do sosów i do gulaszów.

Schodzą od śniadania do kolacji 🙂

Dodatkowo zapraszam na film z przygotowania takich papryczek jalapeno w zalewie octowej.

Zapraszam również do przygotowania innych domowych przetworów – co powiecie na pikantny ajwar?

 

papryczki w zalewie octowej na zimę

 

papryczki jalapeno w zalewie

 

ostre papryczki

 


Papryczki jalapeno w zalewie
 
Autor:
Składniki
  • około 350-400 g papryczek jalapeno
  • 500 ml wody
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pół łyżki gorczycy
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 3 listki liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • pół małej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 100 ml octu spirytusowego
Wykonanie
  1. Papryczki umyj i pokrój w plastry, włóż do słoików.
  2. Wodę wstaw do gotowania, dodaj do niej cukier, sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, cebulę i czosnek - zamieszaj i zagotuj.
  3. Dodaj ocet i ponownie zagotuj.
  4. Słoiki z papryką zalej zalewą - tak aby całe papryki były nią przykryte.
  5. Słoiki zakręć i dodatkowo zapasteryzuj.
  6. Ja wstawiam słoiki do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 minut.
  7. Po tym czasie wyjmuję słoiki i stawiam nakrętką do dołu na grubym ręczniku, na koniec owijam je tym ręcznikiem i tak zostawiam do wystudzenia.

 

 

jalapeno pappers for winter

2017-10-19T15:49:44+00:00 Reklama

4 komentarze

  1. SportowyManiak 2017/09/26 at 11:17 - Reply

    Jestem ogromnym fanem ostrych potraw i papryczek jalapeno 😀

  2. Aż tak nie przepadamy za ostrymi smakami ale taka nutka charakterności w jakimś daniu to super pomysł 🙂

    • wypiekibeaty 2017/09/18 at 19:53 - Reply

      Taka mała papryczka potrafi zdziałać cuda 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: