Przepis na proste kiszone ogórki albo przepis na ogórki małosolne

Ze względu na brak miejsca nie robię zbyt wiele przetworów – zwykle robię trochę dżemów owocowych (ostatnio zrobiłam frużelinę truskawkową) i ogórki kiszone.

Ogórki robię zawsze, chociaż z 10 dużych słoików i plus ze dwie porcje ogórków małosolnych.

No cóż moja rodzina uwielbia ogórki kiszone i zupę z nich zrobioną :)

Zrobienie takich ogórków jest banalne (chociaż co roku muszę się zastanowić ile idzie tej soli na litr wody ;)).

Teraz w końcu zapisuję przepis i pozbędę się tego problemu.

Jak zrobić kiszone ogórki?

Do kiszenia niezbędna jest osolona woda (czubata łyżka soli na litr wody) oraz dodatki smakowe – świeży czosnek, świeży korzeń chrzanu oraz koper.

W dostępnych zestawach do kiszenia chrzan to zwykle jakaś marna obierka ze skórki, albo liść chrzanu, dlatego najlepiej kupić pęczek samego chrzanu (albo go sobie wykopać na jakiejś łące).

Oprócz tych składników możecie dodać liście z czarnej porzeczki i liście wiśni (ja nie mam do nich dostępu i robię bez nich).

Najlepsze ogórki są niezbyt duże – najlepiej chudziutkie i długie niż małe i pękate. Dobrze jest też kupić trochę malutkich „okazów” – przydadzą się do uzupełniania.

Z tego samego przepisu zrobicie ogórki małosolne – najlepiej zrobić je bardzo dużym słoju lub garnku – ogórki są zwykle gotowe po kilku dniach.

Z 3 kilogramów ogórków otrzymacie około 6 dużych słoików.

Jak zrobić ogórki małosolne?

Potrzebujecie tu dokładnie te same składniki. Tylko ogórki najlepiej włożyć do dużego słoja (takiego 3-5 litrów) i przykryć pokrywką.

Ogórki trzymacie w zalewie kilka dni i po około 4 dniach ogórki małosolne są już gotowe do jedzenia. Chociaż znam osoby, które twierdzą, że są już gotowe po godzinie :D

Ps.

Polecam wam również inne moje przepisy na domowe przetwory.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

ogórki kiszone

ogórki kiszone

Ogórki kiszone przepis

ogórki kiszone

Ogóki kiszone

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe kiszone ogórki idealne na zimę.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 6 słoików

Składniki

  • 3 kg ogórków gruntowych niedużych
  • 1 zestaw do kiszenia (koper, chrzan, czosnek)
  • około 3 litry wody
  • 3 czubate łyżki soli

Instrukcja
 

  • Słoiki do ogórków wyparz gorącą wodą.
  • Włóż do każdego słoika całą łodygę kopru, po ząbku czosnku oraz po kawałku chrzanu (nie używaj go zbyt dużo, bo ogórki będą ostre).
    1 zestaw do kiszenia
  • Włóż ogórki do słoika (tak aby stały), układaj je ściśle, na górę włóż najmniejsze ogórki.
    3 kg ogórków gruntowych
  • Możesz na wierzch dodać jeszcze kawałek kopru oraz ząbek czosnku (jeśli masz liście czarnej porzeczki i wiśni to też je użyj).
  • Wodę zagotuj z solą - gorący roztwór wlej do słoików z ogórkami.
    około 3 litry wody, 3 czubate łyżki soli
  • Słoiki zakręć i postaw do góry nogami na ręczniku aż ostygną.

Notatki

Pod nakrętkę słoika często wkładam złożony woreczek śniadaniowy - dodatkowo uszczelnia on słoik i zapobiega przez psuciem się ogórków.
Słowa kluczowe jak zrobić ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki na zimę, przetwory na zimę
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!