Przepis na domową frużelinę z truskawek
Truskawki powoli się kończą (za to mąż kupił najsmaczniejsze truskawki w tym sezonie), więc śpieszcie się z przetworami.
Ja sobie zrobiłam kilka słoiczków truskawkowej frużeliny i nastawiliśmy nalewkę truskawkową (już nie mogę się doczekać :)).
Taka frużelina truskawkowa będzie świetnym dodatkiem do różnych deserów, albo do moich ulubionych pancakesów i naleśników.
W przygotowaniu jest szybsza od tradycyjnego dżemu, więc warto zrobić chociaż trochę.
Dodam, że taka frużelina jest świetna do tortów – ja ostatnio najczęściej korzystam właśnie z dodatku owocowej frużeliny.
Przygotowałam sobie porcję z 1 kg truskawek i otrzymałam 6 słoiczków (o pojemności od 150 ml do 300 ml).
Aby zachować piękny czerwony kolor frużeliny trzeba do niej dodać sok z cytryny.
Wcześniej na blogu pojawiały się już przepisy na różne frużeliny owocowe – tamte zwykle były zużywane doraźnie, tą możecie sobie zawekować (różni się też ona od poprzednich przepisów brakiem żelatyny).
Frużelina po przygotowaniu jest dość płynna, ale gęstnieje w trakcie tężenia.
Frużelina truskawkowa na zimę przepis

Frużelina truskawkowa na zimę
Składniki
- 1 kg truskawek
- 1-1,5 szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek)
- sok z jednej średniej cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
- około 50-100 ml wody do rozpuszczenia mąki
Instrukcja
- Truskawki umyj, usuń szypułki, większe owoce podziel na połówki lub na ćwiartki.1 kg truskawek
- Włóż owoce do garnka, zasyp cukrem (użyj szklankę cukru, potem dosłodzisz wg potrzeby).1-1,5 szklanki cukru
- Odstaw garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
- Podgotuj truskawki na małym ogniu - dodaj sok z cytryny.sok z jednej średniej cytryny
- Gdy owoce zmiękną dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą - energicznie wymieszaj.2 łyżki mąki ziemniaczanej, około 50-100 ml wody
- Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i zakręć.