truskawkowa frużelina

Przepis na domową frużelinę z truskawek

Dziś u mnie frużelina truskawkowa, którą możecie przygotować w słoiczkach na zimę, albo wykorzystać od razu jako dodatek do ciast, deserów, placków czy naleśników. Jeśli używacie ją doraźnie, to możecie ją zrobić z połowy porcji.

domowa truskawkowa frużelina

Frużelina truskawkowa na zimę przepis krok po kroku

Jeśli lubicie pyszne owocowe przetwory, to w tym roku zróbcie cudowną frużelinę z truskawek i wykorzystajcie ją w swoich deserach.

frużelina z truskawek

Frużelina truskawkowa na zimę przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domową frużelinę z truskawek idealną jako dodatek do deserów.
4.50 z 16 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 3 hours
Czas całkowity 3 hours 30 minut
Porcje 5
Składniki

składniki na frużelinę z truskawek

  • 1 kg truskawek
  • 1-1,5 szklanki cukru ((zależy od słodyczy truskawek) – 200-300 g)
  • sok z jednej średniej cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej ((czubate))
  • około 50-100 ml wody (do rozpuszczenia mąki)
Instrukcja
 

Jak zrobić frużelinę truskawkową

  • Truskawki umyj, usuń szypułki, większe owoce podziel na połówki lub na ćwiartki.
    1 kg truskawek
  • Włóż owoce do garnka, zasyp cukrem (użyj szklankę cukru, potem dosłodzisz wg potrzeby).
    1-1,5 szklanki cukru
  • Odstaw garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
  • Podgotuj truskawki na małym ogniu – dodaj sok z cytryny.
    sok z jednej średniej cytryny
  • Gdy owoce zmiękną dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą – energicznie wymieszaj.
    2 łyżki mąki ziemniaczanej, około 50-100 ml wody
  • Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i zakręć.
Prywatne
Słowa kluczowe frużelina owocowa, jak zrobić frużelinę, jak zrobić owoce w żelu, owoce w żelu, przetwory z truskawek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
frużelina truskawkowa

Frużelina z truskawek – uwagi

Truskawki powoli się kończą (za to mąż kupił najsmaczniejsze truskawki w tym sezonie), więc śpieszcie się z przetworami.

Ja sobie zrobiłam kilka słoiczków truskawkowej frużeliny i nastawiliśmy nalewkę truskawkową (już nie mogę się doczekać :)).

Taka frużelina truskawkowa będzie świetnym dodatkiem do różnych deserów, albo do moich ulubionych pancakesów i naleśników.

W przygotowaniu jest szybsza od tradycyjnego dżemu, więc warto zrobić chociaż trochę.

Dodam, że taka frużelina jest świetna do tortów – ja ostatnio najczęściej korzystam właśnie z dodatku owocowej frużeliny.

Przygotowałam sobie porcję z 1 kg truskawek i otrzymałam 6 słoiczków (o pojemności od 150 ml do 300 ml).

Aby zachować piękny czerwony kolor frużeliny trzeba do niej dodać sok z cytryny.

Wcześniej na blogu pojawiały się już przepisy na różne frużeliny owocowe – tamte zwykle były zużywane doraźnie, tą możecie sobie zawekować (różni się też ona od poprzednich przepisów brakiem żelatyny).

Frużelina po przygotowaniu jest dość płynna, ale gęstnieje w trakcie tężenia.

Polecane przepisy na domowe przetwory z owoców

Koniecznie wypróbujcie również te przepisy na pyszne owocowe frużeliny i konfitury.