Truskawki powoli się kończą (za to mąż kupił najsmaczniejsze truskawki w tym sezonie), więc śpieszcie się z przetworami.

Ja sobie zrobiłam kilka słoiczków truskawkowej frużeliny i nastawiliśmy nalewkę truskawkową (już nie mogę się doczekać :)).

Taka frużelina będzie świetnym dodatkiem do różnych deserów, albo do moich ulubionych pancakesów i naleśników.

W przygotowaniu jest szybsza od tradycyjnego dżemu, więc warto zrobić chociaż trochę.

Dodam, że taka frużelina jest świetna do tortów – ja ostatnio najczęściej korzystam właśnie z dodatku owocowej frużeliny.

Przygotowałam sobie porcję z 1 kg truskawek i otrzymałam 6 słoiczków (o pojemności od 150 ml do 300 ml).

Aby zachować piękny czerwony kolor frużeliny trzeba do niej dodać sok z cytryny.

Wcześniej na blogu pojawiały się już przepisy na różne frużeliny owocowe – tamte zwykle były zużywane doraźnie, tą możecie sobie zawekować (różni się też ona od poprzednich przepisów brakiem żelatyny).

Frużelina po przygotowaniu jest dość płynna, ale gęstnieje w trakcie tężenia,

 

truskawkowa frużelina2

truskawkowa frużelina4

truskawkowa frużelina1

 

frużelina z truskawek

Frużelina truskawkowa na zimę

Wypieki Beaty
4.8 z 5 ocen
Porcje 5

Składniki
  

  • 1 kg truskawek
  • 1-1,5 szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek)
  • sok z jednej średniej cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
  • około 50-100 ml zimnej wody do rozpuszczenia mąki

Instrukcja
 

  • Truskawki umyj, usuń szypułki, większe owoce podziel na połówki lub na ćwiartki.
  • Włóż owoce do garnka, zasyp cukrem (użyj szklankę cukru, potem dosłodzisz wg potrzeby).
  • Odstaw garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
  • Podgotuj truskawki na małym ogniu - dodaj sok z cytryny.
  • Gdy owoce zmiękną dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą - energicznie wymieszaj.
  • Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i zakręć.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!