Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Frużelina truskawkowa na zimę

By |2018-05-28T21:44:22+00:002014 Lipiec 1st|Przetwory, Truskawki w roli głównej|

 

Truskawki powoli się kończą (za to mąż kupił najsmaczniejsze truskawki w tym sezonie), więc śpieszcie się z przetworami.

Ja sobie zrobiłam kilka słoiczków truskawkowej frużeliny i nastawiliśmy nalewkę truskawkową (już nie mogę się doczekać :)).

Taka frużelina będzie świetnym dodatkiem do różnych deserów, albo do moich ulubionych pancakesów i naleśników.

W przygotowaniu jest szybsza od tradycyjnego dżemu, więc warto zrobić chociaż trochę.

Dodam, że taka frużelina jest świetna do tortów – ja ostatnio najczęściej korzystam właśnie z dodatku owocowej frużeliny.

Przygotowałam sobie porcję z 1 kg truskawek i otrzymałam 6 słoiczków (o pojemności od 150 ml do 300 ml).

Aby zachować piękny czerwony kolor frużeliny trzeba do niej dodać sok z cytryny.

Wcześniej na blogu pojawiały się już przepisy na różne frużeliny owocowe – tamte zwykle były zużywane doraźnie, tą możecie sobie zawekować (różni się też ona od poprzednich przepisów brakiem żelatyny).

Frużelina po przygotowaniu jest dość płynna, ale gęstnieje w trakcie tężenia,

 

truskawkowa frużelina2

truskawkowa frużelina4

truskawkowa frużelina1

 

Frużelina truskawkowa na zimę
 
Autor:
Ilość: 5
Składniki
  • 1 kg truskawek
  • 1-1,5 szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek)
  • sok z jednej średniej cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
  • około 50-100 ml zimnej wody do rozpuszczenia mąki
Wykonanie
  1. Truskawki umyj, usuń szypułki, większe owoce podziel na połówki lub na ćwiartki.
  2. Włóż owoce do garnka, zasyp cukrem (użyj szklankę cukru, potem dosłodzisz wg potrzeby).
  3. Odstaw garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
  4. Podgotuj truskawki na małym ogniu - dodaj sok z cytryny.
  5. Gdy owoce zmiękną dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą - energicznie wymieszaj.
  6. Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i zakręć.
 

Reklama

13 komentarzy

  1. basia 2018/06/14 at 15:36 - Reply

    Frużelina jest pyszna 🙂 Wcale nie czuć mąki! Super!

  2. Emilia Godlewska 2017/07/28 at 23:23 - Reply

    aaaaaaa…moja frużelina smakuje jak kisiel;/

    • wypiekibeaty 2017/07/29 at 10:55 - Reply

      Ona tak trochę smakuje – to przez mąkę ziemniaczaną 🙂

      • Emilia Godlewska 2017/07/29 at 14:59 - Reply

        To co nie zmieściło mi się do słoiczków, zostawiłam w miseczce na noc- intensywny smak „kisielu” już przestał tak razić;P do głosu doszły truskawki;) mąka się chyba „przegryzła”, a słoiczki z frużeliną wyglądają cudnie;) dziękuję!

  3. Gosiam 2016/07/28 at 17:27 - Reply

    Witam . Czy konieczne jest dodawanie cukru ? Niektóre owoce same w sobie są bardzo słodkie. Prosze mi napisać czy mogę obejść sie bez dodatkowej słodyczy 🙂

    • wypiekibeaty 2016/07/28 at 17:46 - Reply

      Ogólnie cukier działa jako substancja konserwująca. Możesz ograniczyć jego ilość – daj do smaku 🙂

  4. […] Mamy tu biały biszkopt, krem który uwielbiają dzieci, czyli bita śmietana i mascarpone oraz masę domowej frużeliny truskawkowej (możecie ją zrobić sami – przepis znajdziecie tutaj). […]

  5. […] sobie ostatnio mały zapasik frużeliny truskawkowej i czekałam na atrakcyjniejsze ceny wiśni, aby przygotować sobie kilka słoiczków frużeliny […]

  6. Nina Wrońska 2014/07/01 at 19:37 - Reply

    dzięki za przepis – wyszło mi 5 słoików – oblizałam łyżkę – ale pycha!!

  7. Nina Wrońska 2014/07/01 at 07:39 - Reply

    to w takim razie truskawki już sie marynują w cukrze 🙂

  8. Nina Wrońska 2014/07/01 at 06:41 - Reply

    Czy trzeba jeszcze zawekować słoiki, czy wystarczy odwrócić je do góry nogami?

    • wypiekibeaty 2014/07/01 at 09:34 - Reply

      Ja ich nie wekowałam 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: