Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 3,74 out of 5)
Loading...

Konfitura z pigwy

By |2018-10-10T14:48:14+00:002014 Listopad 8th|Przetwory, Zdrowo i fit|

Pigwa… co z tego zrobić ?

Dostałam od koleżanki z pracy reklamówkę pigwy i myślałam, co mam z nią zrobić.

Mąż zagospodarował część na nalewkę (w tym roku powoli robi się całkiem ciekawy zestaw naleweczek ;)), a z reszty zrobiłam konfiturę. Idealnie pasuje zarówno jako dodatek do herbaty (pigwa nazywana jest polską cytryną), jak i do naszych weekendowych śniadań na słodko 🙂

I najważniejsze nie mylcie pigwy z pigwowcem (co jest bardzo częstym błędem).

Pigwa jest drzewem (i to może być całkiem spore), a jej owoce są duże – wielkości jabłka. Pigwowiec to krzew i jego owoce są małe, drobne (wielkości małej śliwki).

Moja mama też robi z pigwowca dodatek do herbaty. Kroi go bardzo drobno, zasypuje cukrem i albo w tej postaci pasteryzuje, lub zalewa jeszcze najpierw odrobiną wrzątku. Gdy pigwowiec puści sok będzie idealny na zimne jesienne i zimowe wieczory do gorącej herbaty.

Przetwory, konfitura, dżem!

Ja – jak wspomniałam wcześniej – przygotowałam sobie konfiturę z pigwy. Owoce są bardzo twarde, więc przyda się Wam porządny nóż, bo owoce trzeba przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grubą kostkę.

Do gotowania dodałam cynamon, bo stwierdziłam, że ciekawie skomponuje się z kwaskowatym smakiem owocu (mój mąż się śmieje, że ostatnio do wszystkiego dodaję cynamon – to ewidentnie dowód na zbliżanie się zimy ;))

A wy robicie jakieś przetwory z pigwy? Jeśli tak, to jakie?

 

przetwory z pigwy

konfitura z pigwy  konfitura z pigwy

Przepis na dżem z pigwy do druku

Konfitura z pigwy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na kilka słoiczków.
Autor:
Typ przepisu: Przetwory
Ilość: 4
Składniki
  • 1,2 kg pigwy
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2 kawałki cynamonu lub 0,5-1 łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Pigwę umyj, przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i pokrój owoc w grubą kostkę.
  2. Umieść owoce z sporym garnku, dodaj cukier, zamieszaj, dodaj wodę i cynamon.
  3. Gotuj na małym ogniu, aż pigwa mocno zmięknie (w trakcie gotowania owoce zmienią kolor na lekko pomarańczowy).
  4. Gotową konfiturę przełóż do przygotowanych słoiczków (polecam wstawienie słoików do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i "pieczenie" ich przez 15 minut).
  5. Słoiczki ustaw do góry dnem i przykryj ciepłym ręcznikiem (niech tak leżą do ostudzenia - najlepiej przez noc).

 

Przepis znalazłam tutaj.

Reklama

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: