Przepis na domową konfiturę z pigwy

konfitura z pigwy


Dostałam od koleżanki z pracy reklamówkę pigwy i myślałam, co mam z nią zrobić.

Mąż zagospodarował część na nalewkę (w tym roku powoli robi się całkiem ciekawy zestaw naleweczek ;)), a z reszty zrobiłam konfiturę z pigwy.

Idealnie pasuje zarówno jako dodatek do herbaty (pigwa nazywana jest polską cytryną), jak i do naszych weekendowych śniadań na słodko :)

I najważniejsze nie mylcie pigwy z pigwowcem (co jest bardzo częstym błędem).

Pigwa jest drzewem (i to może być całkiem spore), a jej owoce są duże – wielkości jabłka.

Pigwowiec to krzew i jego owoce są małe, drobne (wielkości małej śliwki).

Moja mama też robi z pigwowca dodatek do herbaty. Kroi go bardzo drobno, zasypuje cukrem i albo w tej postaci pasteryzuje, lub zalewa jeszcze najpierw odrobiną wrzątku. Gdy pigwowiec puści sok będzie idealny na zimne jesienne i zimowe wieczory do gorącej herbaty.

Jak zrobić konfiturę z pigwy?

Owoce są bardzo twarde, więc przyda się Wam porządny nóż, bo owoce trzeba przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w grubą kostkę.

Do gotowania dodałam cynamon, bo stwierdziłam, że ciekawie skomponuje się z kwaskowatym smakiem owocu (mój mąż się śmieje, że ostatnio do wszystkiego dodaję cynamon – to ewidentnie dowód na zbliżanie się zimy ;))

A wy robicie jakieś przetwory z pigwy? Jeśli tak, to jakie?

Wypróbujcie również inne przepisy na domowe przetwory.


przetwory z pigwy

konfitura z pigwy  konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy przepis do druku

konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną domową konfiturę z pigwy z dodatkiem aromatycznego cynamonu.
4.16 z 58 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 4

Składniki
  

  • 1,2 kg pigwy
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2 kawałki cynamonu lub 0,5-1 łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie)

Instrukcja
 

  • Pigwę umyj, przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i pokrój owoc w grubą kostkę.
  • Umieść owoce z sporym garnku, dodaj cukier, zamieszaj, dodaj wodę i cynamon.
  • Gotuj na małym ogniu, aż pigwa mocno zmięknie (w trakcie gotowania owoce zmienią kolor na lekko pomarańczowy).
  • Gotową konfiturę przełóż do przygotowanych słoiczków (polecam wstawienie słoików do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i "pieczenie" ich przez 15 minut).
  • Słoiczki ustaw do góry dnem i przykryj ciepłym ręcznikiem (niech tak leżą do ostudzenia - najlepiej przez noc).
Słowa kluczowe pigwa, przetwory
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.