1,2kgpigwy wielkości jabłek!!!(waga po wycięciu gniazd nasiennych)
1kgcukru(można najpierw dać pół kilograma i dosypać więcej później do smaku)
1-2szklankiwody(dodaj najpierw szklankę, a potem ewentualnie dolej więcej wody jeśli będzie taka potrzeba)
2kawałkicynamonu( lub 0,5-1 łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie))
Instrukcja
Jak zrobić konfiturę z pigwy
Pigwę umyj, przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i pokrój owoc w grubą kostkę.
1,2 kg pigwy wielkości jabłek!!!
Umieść owoce z sporym garnku, dodaj cukier, zamieszaj, dodaj wodę i cynamon.
1 kg cukru, 1-2 szklanki wody, 2 kawałki cynamonu
Gotuj na małym ogniu, aż pigwa mocno zmięknie (w trakcie gotowania owoce zmienią kolor na lekko pomarańczowy).
Gotową konfiturę przełóż do przygotowanych słoiczków (polecam wstawienie słoików do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i "pieczenie" ich przez 15 minut).
Słoiczki ustaw do góry dnem i przykryj ciepłym ręcznikiem (niech tak leżą do ostudzenia - najlepiej przez noc).
Uwagi
Ja robiłam konfiturę z kg cukru. Niektórzy piszą, że dla nich jest za słodka - nie wiem, czy używają pigwę, czy pigwowca. Ale proponuję użycie najpierw pół kilograma cukru i mniejszej ilości wody i w razie potrzeby dosłodzenie w trakcie.Uwaga: Pigwa (duże owoce wielkości jabłka, a nawet gruszki) często mylona jest z Pigwowcem (drobne owoce).Ten przepis NIE JEST dobry do przerabiania małych owoców pigwowca!