Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Konfitura pomarańczowa

By |2017-07-17T12:03:45+00:002016 Grudzień 18th|Boże Narodzenie, Karnawałowe przepisy, Przetwory, Różności|

Konfitura pomarańczowa

 

konfitura pomarańczowa

 

Konfitura pomarańczowa, to jeden z tych przetworów, które warto zrobić właśnie teraz 🙂

Pomarańcze są teraz tanie i do tego są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne.

Taka konfitura będzie rewelacyjna na zwykłej kanapce, pasuje do naleśników, placuszków i gofrów.

Możecie ją dodać do mięsa, do ciasta, ciasteczek, łyżeczkę koniecznie dodajcie do herbaty (albo do wina grzanego – ja wiem, że często piszę w okresie zimowo-jesiennym o winie grzanym – ale jak nie teraz, to kiedy je pić? :D).

Konfiturę przygotujecie bardzo łatwo i szybko – do tego przy minimalnej ilości składników – potrzebujecie kilka dorodnych pomarańczy, trochę cukru i cytrynę.

Tylko tyle, a efekt WOW gwarantowany 🙂

Na pewno podziękujecie mi pijąc pyszną pomarańczową herbatę z konfiturą.

Z podanej porcji wyszły mi trzy nieduże słoiczki – a i jeszcze jedno – taki słoiczek z konfiturą ładnie zapakujcie i podarujcie komuś kogo kochacie 😀

Będąc przy owocach cytrusowych i ich przetwarzaniu pamiętajcie o nalewce mandarynkowej 😀

 

konfitura pomarańczowa

 

domowy dżem z pomarańczy

 

dżem pomarańczowy

 

konfitura z pomarańczy

 

Konfitura pomarańczowa
 
Autor:
Składniki
  • 6 dużych pomarańczy lub 7 mniejszych
  • około 500 g cukru
  • pół litra wody
  • sok z jednej cytryny
Wykonanie
  1. Pomarańcze umyj, a następnie obierz cienko nożykiem szczelinowym.
  2. Skórki włóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez kilka minut (jeśli używasz pomarańcze ekologiczne możesz pominąć ten etap).
  3. Wyjmij skórki na sito i przelej zimną wodą - pokrój w cienkie paseczki lub w kosteczkę.
  4. Pomarańczom obetnij "dupki", postaw na desce do krojenia i ostrym nożem odetnij białe skórki tak aby odsłonić miąższ owoców.
  5. Trzymając pomarańczę nad miską wykrój fileciki pomarańczy spomiędzy błonek, a na koniec dodatkowo wyciśnij sok z pozostałych resztek - tak zrób ze wszystkimi pomarańczami.
  6. W garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj cząstki pomarańczy z sokiem oraz pokrojone skórki - gotuj przez około 2 godziny, a następnie odstaw na noc do wystudzenia.
  7. Następnego dnia ponownie gotuj konfiturę - przez około 1-2 godziny - gdy konfitura zgęstnieje dodaj do niej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj - ponownie zagotuj.
  8. Słoiczki na konfiturę umyj, a następnie zagrzej w piekarniku nagrzanym do 115 stopni przez około 15 minut.
  9. Przełóż konfiturę do gorących słoików, dokładnie zakręć, a następnie wstaw do piekarnika (nagrzanego na 115 stopni) i pasteryzuj przez około 15-20 minut.
  10. Po tym czasie piekarnik wyłącz i otwórz drzwiczki.
  11. Poczekaj aż słoiczki ostygną.
 

Reklama

8 komentarzy

  1. Kla bas 2018/10/08 at 17:02 - Reply

    Mam pytanie. Nigdzie nie mogłam znaleźć tego porównania więc zapytam. Bo rozumiem że dodanie soku z cytryny to nie tylko walory smakowe ale ze względu na pektyny i zagestnienie konfitury. Właśnie działam z Twoim przepisem i pytanie jest takie : czy limonka zamiast cytryny będzie dobrym rozwiązaniem? Wyczytałam że to cytryna ma najwięcej pektyny a boję się że mi nie zgęstnieje. 🙁

    • wypiekibeaty 2018/10/08 at 18:22 - Reply

      Mi ogólnie konfitura mocno zgęstniała. Możesz użyć limonkę, tylko sok bym dodawała w porcjach, bo limonka ma mocniejszy smak niż cytryna. To jak bardzo gęsta będzie konfitura zależy też od tego jak długo będziesz ją smażyć – im dłużej i im więcej soku odparuje, tym będzie gęstsza.

  2. Strzyga 2018/09/04 at 08:18 - Reply

    Czy do takiej konfitury można dodać także skórkę z cytryny, czy koniecznie sam sok? 🙂

    • wypiekibeaty 2018/09/04 at 11:09 - Reply

      Lepiej sok z cytryny, ale jeśli skórka to tylko starta żółta część, bez białego.

  3. Basia 2018/02/08 at 20:35 - Reply

    Ha! No i jestem zupełnie przypadkowo u Ciebie, poznałyśmy się na warsztatach pokochaj olej rzepakowy, robiłyśmy razem tempurę do ryby i pałaszowałyśmy razem:) a ja właśnie szukam fajnego przepisu na konfiturę z pomarańczy i znalazłam 🙂 będę robić jak tak tylko mi moj maluch pozwoli. Pozdrowienia

    • wypiekibeaty 2018/02/09 at 08:04 - Reply

      Cześć Basiu, miło ciebie usłyszeć 🙂 Jak się czujesz ty i twój maluszek? Mam nadzieję, że rośnie jak na drożdżach 😀

  4. Widzimy taki kleks konfitury w jaglance cynamonowej <3

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: