Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Konfitura pomarańczowa

Konfitura pomarańczowa

 

konfitura pomarańczowa

 

Konfitura pomarańczowa, to jeden z tych przetworów, które warto zrobić właśnie teraz 🙂

Pomarańcze są teraz tanie i do tego są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne.

Taka konfitura będzie rewelacyjna na zwykłej kanapce, pasuje do naleśników, placuszków i gofrów.

Możecie ją dodać do mięsa, do ciasta, ciasteczek, łyżeczkę koniecznie dodajcie do herbaty (albo do wina grzanego – ja wiem, że często piszę w okresie zimowo-jesiennym o winie grzanym – ale jak nie teraz, to kiedy je pić? :D).

Konfiturę przygotujecie bardzo łatwo i szybko – do tego przy minimalnej ilości składników – potrzebujecie kilka dorodnych pomarańczy, trochę cukru i cytrynę.

Tylko tyle, a efekt WOW gwarantowany 🙂

Na pewno podziękujecie mi pijąc pyszną pomarańczową herbatę z konfiturą.

Z podanej porcji wyszły mi trzy nieduże słoiczki – a i jeszcze jedno – taki słoiczek z konfiturą ładnie zapakujcie i podarujcie komuś kogo kochacie 😀

Będąc przy owocach cytrusowych i ich przetwarzaniu pamiętajcie o nalewce mandarynkowej 😀

 

konfitura pomarańczowa

 

domowy dżem z pomarańczy

 

dżem pomarańczowy

 

konfitura z pomarańczy

 

Konfitura pomarańczowa
 
Autor:
Składniki
  • 6 dużych pomarańczy lub 7 mniejszych
  • około 500 g cukru
  • pół litra wody
  • sok z jednej cytryny
Wykonanie
  1. Pomarańcze umyj, a następnie obierz cienko nożykiem szczelinowym.
  2. Skórki włóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez kilka minut (jeśli używasz pomarańcze ekologiczne możesz pominąć ten etap).
  3. Wyjmij skórki na sito i przelej zimną wodą - pokrój w cienkie paseczki lub w kosteczkę.
  4. Pomarańczom obetnij "dupki", postaw na desce do krojenia i ostrym nożem odetnij białe skórki tak aby odsłonić miąższ owoców.
  5. Trzymając pomarańczę nad miską wykrój fileciki pomarańczy spomiędzy błonek, a na koniec dodatkowo wyciśnij sok z pozostałych resztek - tak zrób ze wszystkimi pomarańczami.
  6. W garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj cząstki pomarańczy z sokiem oraz pokrojone skórki - gotuj przez około 2 godziny, a następnie odstaw na noc do wystudzenia.
  7. Następnego dnia ponownie gotuj konfiturę - przez około 1-2 godziny - gdy konfitura zgęstnieje dodaj do niej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj - ponownie zagotuj.
  8. Słoiczki na konfiturę umyj, a następnie zagrzej w piekarniku nagrzanym do 115 stopni przez około 15 minut.
  9. Przełóż konfiturę do gorących słoików, dokładnie zakręć, a następnie wstaw do piekarnika (nagrzanego na 115 stopni) i pasteryzuj przez około 15-20 minut.
  10. Po tym czasie piekarnik wyłącz i otwórz drzwiczki.
  11. Poczekaj aż słoiczki ostygną.
 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux