Przepis na domową konfiturę pomarańczową

konfitury pomarańczowe

Konfitura pomarańczowa, to jeden z tych przetworów, które warto zrobić właśnie teraz :)

Pomarańcze są teraz tanie i do tego są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne.

Taka konfitura będzie rewelacyjna na zwykłej kanapce, pasuje do naleśników, placuszków i gofrów.

Możecie ją dodać do mięsa, do ciasta, ciasteczek, łyżeczkę koniecznie dodajcie do herbaty (albo do wina grzanego – ja wiem, że często piszę w okresie zimowo-jesiennym o winie grzanym – ale jak nie teraz, to kiedy je pić? :D).

Konfiturę przygotujecie bardzo łatwo i szybko – do tego przy minimalnej ilości składników – potrzebujecie kilka dorodnych pomarańczy, trochę cukru i cytrynę.

Tylko tyle, a efekt WOW gwarantowany :)

Na pewno podziękujecie mi pijąc pyszną pomarańczową herbatę z konfiturą.

Z podanej porcji wyszły mi trzy nieduże słoiczki – a i jeszcze jedno – taki słoiczek z konfiturą ładnie zapakujcie i podarujcie komuś kogo kochacie :D

Będąc przy owocach cytrusowych i ich przetwarzaniu pamiętajcie o nalewce mandarynkowej :D

Konfiturę najlepiej zjeść dość szybko. Gdy długo postoi, to niestety zaczyna brązowieć. Dalej smakuje świetnie, ale już brzydko wygląda.

konfitura pomarańczowa

domowy dżem z pomarańczy

dżem pomarańczowy

konfitura z pomarańczy

Domowa konfitura pomarańczowa

konfitury pomarańczowe

Konfitura pomarańczowa

Wypieki Beaty
Przepis na domową konfiturę pomarańczową idealną na zimę.
3.95 z 51 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 godz
1 godz 30 minut
Danie Przetwory
Kuchnia Kuchnia amerykańska
Porcje 3 słoiczki

Składniki
  

  • 6 sztuk pomarańczy dużych, lub 7 mniejszych
  • 500 g cukru
  • 0,5 litra wody
  • sok z jednej cytryny

Instrukcja
 

  • Pomarańcze umyj, a następnie obierz cienko nożykiem szczelinowym.
  • Skórki włóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez kilka minut (jeśli używasz pomarańcze ekologiczne możesz pominąć ten etap).
  • Wyjmij skórki na sito i przelej zimną wodą - pokrój w cienkie paseczki lub w kosteczkę.
  • Pomarańczom obetnij "dupki", postaw na desce do krojenia i ostrym nożem odetnij białe skórki tak aby odsłonić miąższ owoców.
  • Trzymając pomarańczę nad miską wykrój fileciki pomarańczy spomiędzy błonek, a na koniec dodatkowo wyciśnij sok z pozostałych resztek - tak zrób ze wszystkimi pomarańczami.
  • W garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj cząstki pomarańczy z sokiem oraz pokrojone skórki - gotuj przez około 2 godziny, a następnie odstaw na noc do wystudzenia.
  • Następnego dnia ponownie gotuj konfiturę - przez około 1-2 godziny - gdy konfitura zgęstnieje dodaj do niej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj - ponownie zagotuj.
  • Słoiczki na konfiturę umyj, a następnie zagrzej w piekarniku nagrzanym do 115 stopni przez około 15 minut.
  • Przełóż konfiturę do gorących słoików, dokładnie zakręć, a następnie wstaw do piekarnika (nagrzanego na 115 stopni) i pasteryzuj przez około 15-20 minut.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz i otwórz drzwiczki.
  • Poczekaj aż słoiczki ostygną.
Słowa kluczowe pomarańcze, przetwory
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!