Konfitura pomarańczowa przepis

Zaktualizowany: 2024 16 maja
konfitury pomarańczowe

Przepis na domową konfiturę pomarańczową

Dziś u mnie bardzo aromatycznie i pysznie, bo zawitała na blogu konfitura pomarańczowa zrobiona z soczystych pomarańczy. Teraz jest sezon na te pyszne owoce, warto więc część z nich wykorzystać na przetwory i zrobić domowy dżem z pomarańczy. Polecam wszystkim wielbicielom słodko-kwaśnych smaków.

konfitura pomarańczowa

Domowa konfitura pomarańczowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe przetwory, to tej zimy skorzystaj z pomarańczy i przygotuj taki pyszny domowy dżem z pomarańczy.

konfitury pomarańczowe

Konfitura pomarańczowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domową konfiturę pomarańczową idealną na zimę.
4.10 z 83 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 hours
1 hour 30 minut
Porcje 3 słoiczki
Składniki

składniki na konfiturę pomarańczową

Instrukcja
 

Jak zrobić konfiturę pomarańczową

  • Pomarańcze umyj, a następnie obierz cienko nożykiem szczelinowym.
    6 sztuk pomarańczy
  • Skórki włóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez kilka minut (jeśli używasz pomarańcze ekologiczne możesz pominąć ten etap).
  • Wyjmij skórki na sito i przelej zimną wodą – pokrój w cienkie paseczki lub w kosteczkę.
  • Pomarańczom obetnij "dupki", postaw na desce do krojenia i ostrym nożem odetnij białe skórki tak aby odsłonić miąższ owoców.
  • Trzymając pomarańczę nad miską wykrój fileciki pomarańczy spomiędzy błonek, a na koniec dodatkowo wyciśnij sok z pozostałych resztek – tak zrób ze wszystkimi pomarańczami.
  • W garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj cząstki pomarańczy z sokiem oraz pokrojone skórki – gotuj przez około 2 godziny, a następnie odstaw na noc do wystudzenia.
    0,5 litra wody, 500 g cukru
  • Następnego dnia ponownie gotuj konfiturę – przez około 1-2 godziny – gdy konfitura zgęstnieje dodaj do niej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj – ponownie zagotuj.
    sok z jednej cytryny
  • Słoiczki na konfiturę umyj, a następnie zagrzej w piekarniku nagrzanym do 115 stopni przez około 15 minut.
  • Przełóż konfiturę do gorących słoików, dokładnie zakręć, a następnie wstaw do piekarnika (nagrzanego na 115 stopni) i pasteryzuj przez około 15-20 minut.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz i otwórz drzwiczki.
  • Poczekaj aż słoiczki ostygną.
Prywatne
Słowa kluczowe pomarańcze, przetwory
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowy dżem z pomarańczy

Domowy dżem pomarańczowy – uwagi

Konfitura pomarańczowa, to jeden z tych przetworów, które warto zrobić właśnie teraz :)

Pomarańcze są teraz tanie i do tego są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne.

Taka angielska konfitura z pomarańczy będzie rewelacyjna na zwykłej kanapce, pasuje do naleśników, placuszków i gofrów.

Możecie ją dodać do mięsa, do ciasta, ciasteczek, łyżeczkę koniecznie dodajcie do herbaty (albo do wina grzanego – ja wiem, że często piszę w okresie zimowo-jesiennym o winie grzanym – ale jak nie teraz, to kiedy je pić? :D).

Konfiturę przygotujecie bardzo łatwo i szybko – do tego przy minimalnej ilości składników – potrzebujecie kilka dorodnych pomarańczy, trochę cukru i cytrynę.

Tylko tyle, a efekt WOW gwarantowany :)

dżem pomarańczowy

Na pewno podziękujecie mi pijąc pyszną pomarańczową herbatę z konfiturą.

Z podanej porcji wyszły mi trzy nieduże słoiczki – a i jeszcze jedno – taki słoiczek z konfiturą ładnie zapakujcie i podarujcie komuś kogo kochacie :D

Będąc przy owocach cytrusowych i ich przetwarzaniu pamiętajcie o nalewce mandarynkowej :D

Konfiturę najlepiej zjeść dość szybko. Gdy długo postoi, to niestety zaczyna brązowieć. Dalej smakuje świetnie, ale już brzydko wygląda.

Ps.

Zajrzyjcie także do innych moich przepisów na domowe przetwory.

konfitura z pomarańczy

Polecane przepisy na domowe przetwory

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na domowe przetwory o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 18 grudnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

28 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na dżem pomarańczowy

W sezonie zimowym warto skorzystać z dostępności pomarańczy i przygotować domową konfiturę pomarańczową z cząstkami pomarańczy i cienką skórką pomarańczową. Wybierzcie tu słodkie i soczyste owoce, a skórki porządnie wyparzcie i wygotujcie, aby nie miały goryczki. Domowy dżem z pomarańczy to świetny dodatek do wszelkich śniadań na słodko, ale również możecie dodać łyżeczkę konfitury do rozgrzewającej zimowej herbaty. Spróbujcie koniecznie!

Jak zrobić konfiturę z pomarańczy?

Zobaczcie mój przepis krok po kroku na konfiturę pomarańczową i koniecznie zróbcie ją w domu. Taka domowa konfitura przyda się nie raz zimą albo chłodną jesienią. Gorąco polecam! Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na owocowe przetwory.