konfitury pomarańczowe

Przepis na domową konfiturę pomarańczową

Dziś u mnie bardzo aromatycznie i pysznie, bo zawitała na blogu konfitura pomarańczowa zrobiona z soczystych pomarańczy. Teraz jest sezon na te pyszne owoce, warto więc część z nich wykorzystać na przetwory i zrobić domowy dżem z pomarańczy. Polecam wszystkim wielbicielom słodko-kwaśnych smaków.

konfitura pomarańczowa

Domowa konfitura pomarańczowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe przetwory, to tej zimy skorzystaj z pomarańczy i przygotuj taki pyszny domowy dżem z pomarańczy.

konfitury pomarańczowe

Konfitura pomarańczowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domową konfiturę pomarańczową idealną na zimę.
4.10 z 83 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 2 hours
1 hour 30 minut
Porcje 3 słoiczki
Składniki

składniki na konfiturę pomarańczową

Instrukcja
 

Jak zrobić konfiturę pomarańczową

  • Pomarańcze umyj, a następnie obierz cienko nożykiem szczelinowym.
    6 sztuk pomarańczy
  • Skórki włóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez kilka minut (jeśli używasz pomarańcze ekologiczne możesz pominąć ten etap).
  • Wyjmij skórki na sito i przelej zimną wodą – pokrój w cienkie paseczki lub w kosteczkę.
  • Pomarańczom obetnij "dupki", postaw na desce do krojenia i ostrym nożem odetnij białe skórki tak aby odsłonić miąższ owoców.
  • Trzymając pomarańczę nad miską wykrój fileciki pomarańczy spomiędzy błonek, a na koniec dodatkowo wyciśnij sok z pozostałych resztek – tak zrób ze wszystkimi pomarańczami.
  • W garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj cząstki pomarańczy z sokiem oraz pokrojone skórki – gotuj przez około 2 godziny, a następnie odstaw na noc do wystudzenia.
    0,5 litra wody, 500 g cukru
  • Następnego dnia ponownie gotuj konfiturę – przez około 1-2 godziny – gdy konfitura zgęstnieje dodaj do niej sok z cytryny i dokładnie wymieszaj – ponownie zagotuj.
    sok z jednej cytryny
  • Słoiczki na konfiturę umyj, a następnie zagrzej w piekarniku nagrzanym do 115 stopni przez około 15 minut.
  • Przełóż konfiturę do gorących słoików, dokładnie zakręć, a następnie wstaw do piekarnika (nagrzanego na 115 stopni) i pasteryzuj przez około 15-20 minut.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz i otwórz drzwiczki.
  • Poczekaj aż słoiczki ostygną.
Prywatne
Słowa kluczowe pomarańcze, przetwory
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
domowy dżem z pomarańczy

Domowy dżem pomarańczowy – uwagi

Konfitura pomarańczowa, to jeden z tych przetworów, które warto zrobić właśnie teraz :)

Pomarańcze są teraz tanie i do tego są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne.

Taka konfitura z pomarańczy będzie rewelacyjna na zwykłej kanapce, pasuje do naleśników, placuszków i gofrów.

Możecie ją dodać do mięsa, do ciasta, ciasteczek, łyżeczkę koniecznie dodajcie do herbaty (albo do wina grzanego – ja wiem, że często piszę w okresie zimowo-jesiennym o winie grzanym – ale jak nie teraz, to kiedy je pić? :D).

Konfiturę przygotujecie bardzo łatwo i szybko – do tego przy minimalnej ilości składników – potrzebujecie kilka dorodnych pomarańczy, trochę cukru i cytrynę.

Tylko tyle, a efekt WOW gwarantowany :)

dżem pomarańczowy

Na pewno podziękujecie mi pijąc pyszną pomarańczową herbatę z konfiturą.

Z podanej porcji wyszły mi trzy nieduże słoiczki – a i jeszcze jedno – taki słoiczek z konfiturą ładnie zapakujcie i podarujcie komuś kogo kochacie :D

Będąc przy owocach cytrusowych i ich przetwarzaniu pamiętajcie o nalewce mandarynkowej :D

Konfiturę najlepiej zjeść dość szybko. Gdy długo postoi, to niestety zaczyna brązowieć. Dalej smakuje świetnie, ale już brzydko wygląda.

Ps.

Zajrzyjcie także do innych moich przepisów na domowe przetwory.

konfitura z pomarańczy

Polecane przepisy na domowe przetwory

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na domowe przetwory o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: