Chutney z czerwonej cebuli

Zaktualizowany: 2023 3 sierpnia
chutney z czerwonej cebuli

Przepis na domowy chutney z cebuli

Zapraszam na domowy chutney z czerwonej cebuli o fajnie słodkim i pikantnym smaku. Karmelizowana cebula nabiera wspaniałego smaku, a chutney możecie podać jako dodatek do mięs, wędlin, czy też serów. Spróbujcie koniecznie.

chutney

Przepis na chutney z czerwonej cebuli

Jeśli lubicie robić w domu przetwory na zimę i jesień, to w tym roku zróbcie taką cebulkę z chili.

chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli przepis

Wypieki Beaty
Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli idealną jako dodatek do mięs pieczonych i nie tylko.
4.20 z 40 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Porcje 2 słoiczki
Składniki

składniki na chutney z czerwonej cebuli

  • 1 kg czerwonej cebuli ((mniej więcej 7-8 dużych cebul))
  • 1 papryczka chilii
  • 1 liść laurowy
  • 100 g cukru trzcinowego (- pół szklanki)
  • 200-250 ml czerwonego wina ((wytrawnego lub półwytrawnego))
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
 

Jak zrobić chutney z cebuli

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka.
    1 kg czerwonej cebuli
  • W sporym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego lub oleju.
  • Wrzuć cebulę, pokrojoną papryczkę i liście laurowe.
    1 papryczka chilii, 1 liść laurowy
  • Smaż na małym ogniu, pod przykryciem przez kilkanaście minut.
  • Dodaj 200 ml wina, cukier, ocet i przyprawy – wymieszaj.
    100 g cukru trzcinowego, 200-250 ml czerwonego wina, 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Smaż aż cebula będzie miękka, a większość wina odparuje – jeśli cebula zacznie przywierać, to dolej jeszcze trochę wina.
  • Gotowy chutnej przełóż do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoiczków (mi wyszły dwa słoiczki pojemności około 400-450 ml).
  • Słoiki dobrze dokręć i postaw do góry dnem na ręczniku do momentu wystudzenia.
Prywatne
Słowa kluczowe konfitura z cebuli, sos z cebuli
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pikantny chutney

Chutney z cebuli na winie – uwagi

Chutney z czerwonej cebuli robiłam pierwszy raz, ale muszę przyznać, że wyszedł pyszny :)

W tym roku moja siostra przywiozła nam z Anglii dwa sosy chutney – jeden z cebuli a drugi z pomidorów i chilli.

Obydwa bardzo mi zasmakowały i często dodawałam je do grillowanej piersi z kurczaka.

Sosy już się kończą, więc zadbałam o zapasy – teraz mam dwa spore słoiczki chutneya z cebuli.

Sos z czerwonej cebuli jest łatwy do przygotowania, więc spróbujcie koniecznie :)

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na domowe przetwory.

chutney z czerwonej cebuli
chutney-z-czerwonej-cebuli-1
sos z cebuli

Polecane przepisy na domowe przetwory

Zobaczcie również inne moje przepisy na domowe przetwory idealne na jesienne dni. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 24 września

Podziel się przepisem

4.20 from 40 votes (39 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

10 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na konfiturę z cebuli

Zapraszam was dziś na przygotowanie domowych przetworów. Będziemy robili gęsty sos z czerwonej cebuli duszonej w czerwonym winie. Ten sos z cebuli jest jednocześnie delikatnie słodki i pikantny, a do tego smakuje wybornie. Z cebuli chatney to świetny dodatek do mięs pieczonych i mięsa z grilla, a także do serów i wędlin. Z mojego przepisu dowiecie się jak zrobić gęsty sos z cebuli do słoików - także zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na domową konfiturę z cebuli.

Chutney z czerwonej cebuli przepis

Chutney to gęsty sos warzywny, często przygotowany z dodatkiem owoców. W moim sosie cebulowym nie dodawałam owoców, ale za to użyłam czerwone wino, które dodało cebuli takiego lekko owocowego smaku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na czatni z cebuli. Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na domowe przetwory.