Przepis na chutney z czerwonej cebuli

chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli robiłam pierwszy raz, ale muszę przyznać, że wyszedł pyszny :)

W tym roku moja siostra przywiozła nam z Anglii dwa sosy chutney – jeden z cebuli a drugi z pomidorów i chilli.

Obydwa bardzo mi zasmakowały i często dodawałam je do grillowanej piersi z kurczaka.

Sosy już się kończą, więc zadbałam o zapasy – teraz mam dwa spore słoiczki chutneya z cebuli.

Sos jest łatwy do przygotowania, więc spróbujcie koniecznie :)

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na domowe przetwory.

chutney-z-czerwonej-cebuli-1

pikantny chutney

sos z cebuli

chutney

chutney z czerwonej cebuli

Przepis na chutney z czerwonej cebuli

chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli

Wypieki Beaty
4 z 25 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Porcje 2 słoiczki

Składniki
  

  • 1 kg czerwonej cebuli (mniej więcej 7-8 dużych cebul)
  • 1 papryczka chilii
  • 1 liść laurowy
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200-250 ml czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Instrukcja
 

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • W sporym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego lub oleju.
  • Wrzuć cebulę, pokrojoną papryczkę i liście laurowe.
  • Smaż na małym ogniu, pod przykryciem przez kilkanaście minut.
  • Dodaj 200 ml winda, cukier, ocet i przyprawy - wymieszaj.
  • Smaż aż cebula będzie miękka, a większość wina odparuje - jeśli cebula zacznie przywierać, to dolej jeszcze trochę wina.
  • Gotowy chutnej przełóż do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoiczków (mi wyszły dwa słoiczki pojemności około 400-450 ml).
  • Słoiki dobrze dokręć i postaw do góry dnem na ręczniku do momentu wystudzenia.
Słowa kluczowe cebula, cynamon, czerwona cebula, przetwory
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!