chutney z czerwonej cebuli

Przepis na domowy chutney z cebuli

Zapraszam na domowy chutney z czerwonej cebuli o fajnie słodkim i pikantnym smaku. Karmelizowana cebula nabiera wspaniałego smaku, a chutney możecie podać jako dodatek do mięs, wędlin, czy też serów. Spróbujcie koniecznie.

chutney

Przepis na chutney z czerwonej cebuli

Jeśli lubicie robić w domu przetwory na zimę i jesień, to w tym roku zróbcie taką cebulkę z chili.

chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli przepis

Wypieki Beaty
Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli idealną jako dodatek do mięs pieczonych i nie tylko.
4.18 z 39 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Porcje 2 słoiczki
Składniki

składniki na chutney z czerwonej cebuli

  • 1 kg czerwonej cebuli ((mniej więcej 7-8 dużych cebul))
  • 1 papryczka chilii
  • 1 liść laurowy
  • 100 g cukru trzcinowego (- pół szklanki)
  • 200-250 ml czerwonego wina ((wytrawnego lub półwytrawnego))
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Instrukcja
 

Jak zrobić chutney z cebuli

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka.
    1 kg czerwonej cebuli
  • W sporym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego lub oleju.
  • Wrzuć cebulę, pokrojoną papryczkę i liście laurowe.
    1 papryczka chilii, 1 liść laurowy
  • Smaż na małym ogniu, pod przykryciem przez kilkanaście minut.
  • Dodaj 200 ml wina, cukier, ocet i przyprawy – wymieszaj.
    100 g cukru trzcinowego, 200-250 ml czerwonego wina, 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Smaż aż cebula będzie miękka, a większość wina odparuje – jeśli cebula zacznie przywierać, to dolej jeszcze trochę wina.
  • Gotowy chutnej przełóż do wyparzonych lub wypieczonych w piekarniku słoiczków (mi wyszły dwa słoiczki pojemności około 400-450 ml).
  • Słoiki dobrze dokręć i postaw do góry dnem na ręczniku do momentu wystudzenia.
Prywatne
Słowa kluczowe konfitura z cebuli, sos z cebuli
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pikantny chutney

Chutney z cebuli na winie – uwagi

Chutney z czerwonej cebuli robiłam pierwszy raz, ale muszę przyznać, że wyszedł pyszny :)

W tym roku moja siostra przywiozła nam z Anglii dwa sosy chutney – jeden z cebuli a drugi z pomidorów i chilli.

Obydwa bardzo mi zasmakowały i często dodawałam je do grillowanej piersi z kurczaka.

Sosy już się kończą, więc zadbałam o zapasy – teraz mam dwa spore słoiczki chutneya z cebuli.

Sos z czerwonej cebuli jest łatwy do przygotowania, więc spróbujcie koniecznie :)

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na domowe przetwory.

chutney z czerwonej cebuli
chutney-z-czerwonej-cebuli-1
sos z cebuli

Polecane przepisy na domowe przetwory

Zobaczcie również inne moje przepisy na domowe przetwory idealne na jesienne dni. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: