Przepis na nalewkę mandarynkową

nalewka mandarynkowa


Powiem jedno – ta nalewka mandarynkowa ma moc :)

Pachnie obłędnie mandarynkami i jest naprawdę smaczna :)

Mandarynek pełno w sklepach, więc zróbcie koniecznie zapasik naleweczki.

Tak w zasadzie ta konkretna nalewka jest połączeniem dwóch różnych – podstawowa część zrobiona jest na zalanych alkoholem cząstkach mandarynek.

Druga (mniejsza część) powstała z zalania alkoholem wysuszonych w piekarniku skórek z mandarynek – „leniuszki” mogą zrezygnować z tej część, ale nalewka ze skórek jest chyba nawet jeszcze bardziej aromatyczna niż ta z owoców.

Jak zrobić domową nalewkę mandarynkową?

Kupcie dużo mandarynek, obierzcie je i podzielcie na cząstki.

Zalejcie owoce spirytusem i odstawcie na około 2 tygodnie w ciemne miejsce.

I tu się właśnie pojawia druga opcja – skórek z tych mandarynek nie wyrzucaj.

Z nich też przygotujesz nalewkę – tylko lżejszą – na wódce :)

Możesz te nalewki zlać potem razem w jeden słój.

Albo zostawić je oddzielnie – jedną mocniejszą, a drugą lżejszą – bardziej kobiecą.

A latem możesz zrobić nalewkę truskawkową :)

Zapraszam również do wypróbowania przepisów z kategorii Napoje, gdzie znajdziecie także przepisy na domowe likiery.


nalewka mandarynkowa_bez ramki

nalewka mandarynkowa_8

nalewka mandarynkowa_1

Nalewka mandarynkowa przepis do druku

Nalewka mandarynkowa

Wypieki Beaty
Przepis na domową nalewkę z mandarynek.
3.78 z 31 ocen
Czas przygotowania 40 minut
14 d
Danie Napoje

Składniki
  

nalewka z owoców:

  • 2 kg mandarynek obranych
  • 1 litr spirytusu
  • 500 g cukru lub do smaku - dodawany po zlaniu

nalewka na skórkach:

  • skórki z 2 kg mandarynek
  • 200 ml spirytusu
  • 400 ml wódki
  • 100 g cukru

Instrukcja
 

nalewka z owoców:

  • Obrane mandarynki podziel na cząstki i umieść w dużym słoju i zalej spirytusem.
  • Odstaw na około 2-3 tygodnie.
  • Po tym czasie rozgnieć owoce (np. tłuczkiem do ziemniaków) a następnie całość przepuść przez pieluchę tetrową lub gazę.
  • Posłódź do smaku i odstaw aby nalewka się wyklarowała (ale nadaje się już do picia :))
  • Jeśli nalewka jest za mocna, to możesz dodać do niej przegotowanej wody.

nalewka ze skórek:

  • Skórki wysusz w piekarniku - piecz w temperaturze około 100 stopni przez około 1,5-2 godziny (aż skórki będą suche).
  • Skórki włóż do słoika zasyp cukrem i zalej alkoholem.
  • Wstrząśnij kilka razy i dostaw na około 2-3 tygodnie.
  • Po tym czasie zlej nalewkę.
  • Możesz pić ją samą lub dodać do nalewki z owoców :)
Słowa kluczowe mandarynki, spirytus, wódka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!