Przepis na nalewkę mandarynkową
Powiem jedno – ta nalewka mandarynkowa ma moc :)
Pachnie obłędnie mandarynkami i jest naprawdę smaczna :)
Mandarynek pełno w sklepach, więc zróbcie koniecznie zapasik naleweczki.
Tak w zasadzie ta konkretna nalewka jest połączeniem dwóch różnych – podstawowa część zrobiona jest na zalanych alkoholem cząstkach mandarynek.
Druga (mniejsza część) powstała z zalania alkoholem wysuszonych w piekarniku skórek z mandarynek – „leniuszki” mogą zrezygnować z tej część, ale nalewka ze skórek jest chyba nawet jeszcze bardziej aromatyczna niż ta z owoców.
Jak zrobić domową nalewkę mandarynkową?
Kupcie dużo mandarynek, obierzcie je i podzielcie na cząstki.
Zalejcie owoce spirytusem i odstawcie na około 2 tygodnie w ciemne miejsce.
I tu się właśnie pojawia druga opcja – skórek z tych mandarynek nie wyrzucaj.
Z nich też przygotujesz nalewkę – tylko lżejszą – na wódce :)
Możesz te nalewki zlać potem razem w jeden słój.
Albo zostawić je oddzielnie – jedną mocniejszą, a drugą lżejszą – bardziej kobiecą.
A latem możesz zrobić nalewkę truskawkową :)
Zapraszam również do wypróbowania przepisów z kategorii Napoje, gdzie znajdziecie także przepisy na domowe likiery.
Nalewka mandarynkowa przepis do druku

Nalewka mandarynkowa
Składniki
nalewka z owoców:
- 2 kg mandarynek
- 1 litr spirytusu
- 500 g cukru lub do smaku - dodawany po zlaniu
Instrukcja
nalewka z owoców:
- Obrane mandarynki podziel na cząstki i umieść w dużym słoju i zalej spirytusem.2 kg mandarynek, 200 ml spirytusu
- Odstaw na około 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie rozgnieć owoce (np. tłuczkiem do ziemniaków) a następnie całość przepuść przez pieluchę tetrową lub gazę.
- Posłodź do smaku i odstaw aby nalewka się wyklarowała (ale nadaje się już do picia :))500 g cukru
- Jeśli nalewka jest za mocna, to możesz dodać do niej przegotowanej wody.
nalewka ze skórek:
- Skórki wysusz w piekarniku - piecz w temperaturze około 100 stopni przez około 1,5-2 godziny (aż skórki będą suche).skórki
- Skórki włóż do słoika zasyp cukrem i zalej alkoholem.200 ml spirytusu, 100 g cukru, 400 ml wódki
- Wstrząśnij kilka razy i odstaw na około 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie zlej nalewkę.
- Możesz pić ją samą lub dodać do nalewki z owoców :)