nalewka mandarynkowa

Przepis na nalewkę mandarynkową

Nalewka mandarynkowa to prosta droga do stworzenia aromatycznego trunku pełnego słodyczy i orzeźwiającego smaku mandarynek. W tym domowym przepisie mandarynki spotykają się z alkoholem, tworząc perfekcyjną równowagę pomiędzy słodyczą owoców a „mocą” nalewki. Nalewka mandarynkowa to doskonały trunek na chłodne wieczory czy też elegancki prezent dla bliskich. Odkryj radość tworzenia i degustowania tej aromatycznej nalewki, która rozgrzeje serce swoim smakiem.

nalewka mandarynkowa_bez ramki

Nalewka mandarynkowa przepis krok po kroku

nalewka mandarynkowa 3

Nalewka mandarynkowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i aromatyczną domową nalewkę z mandarynek.
4 z 47 ocen
Czas przygotowania 40 minut
14 days
Czas całkowity 14 days 40 minut
Danie Napoje
Składniki

składniki na nalewkę z mandarynek

  • 2-2,5 kg mandarynek
  • 1 litr spirytusu
  • ok 500 g cukru (lub do smaku – dodawany po zlaniu)

składniki na nalewkę ze skórek mandarynki

  • skórki (z 2 kg mandarynek)
  • 200 ml spirytusu
  • 400 ml wódki
  • 100 g cukru
Instrukcja
 

Jak zrobić nalewkę z mandarynek

  • Obrane mandarynki podziel na cząstki i umieść w dużym słoju i zalej spirytusem.
    2-2,5 kg mandarynek, 200 ml spirytusu
  • Odstaw na około 2-3 tygodnie.
  • Po tym czasie rozgnieć owoce (np. tłuczkiem do ziemniaków) a następnie całość przepuść przez pieluchę tetrową lub gazę.
  • Posłodź do smaku i odstaw aby nalewka się wyklarowała (ale nadaje się już do picia :))
    ok 500 g cukru
  • Jeśli nalewka jest za mocna, to możesz dodać do niej przegotowanej wody.

Jak zrobić nalewkę ze skórek mandarynek

  • Skórki wysusz w piekarniku – piecz w temperaturze około 100 stopni przez około 1,5-2 godziny (aż skórki będą suche).
    skórki
  • Skórki włóż do słoika zasyp cukrem i zalej alkoholem.
    200 ml spirytusu, 100 g cukru, 400 ml wódki
  • Wstrząśnij kilka razy i odstaw na około 2-3 tygodnie.
  • Po tym czasie zlej nalewkę.
  • Możesz pić ją samą lub dodać do nalewki z owoców :)
Prywatne
Słowa kluczowe nalewka z mandarynek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
nalewka mandarynkowa

Nalewka z mandarynek – uwagi

Powiem jedno – ta nalewka mandarynkowa ma moc! Pachnie obłędnie mandarynkami i jest bardzo smaczna. Mandarynek pełno w sklepach, więc zróbcie koniecznie zapasik naleweczki. Tak w zasadzie ta konkretna nalewka jest połączeniem dwóch różnych – podstawowa część zrobiona jest na zalanych alkoholem cząstkach mandarynek. Druga (mniejsza część) powstała z zalania alkoholem wysuszonych w piekarniku skórek z mandarynek – „leniuszki” mogą zrezygnować z tej część, ale nalewka ze skórek jest chyba nawet jeszcze bardziej aromatyczna niż ta z owoców.

Jak zrobić domową nalewkę mandarynkową – wskazówki

Kupcie dużo mandarynek – najlepiej o cienkiej skórce, obierzcie je i podzielcie na cząstki. Jeśli wasze mandarynki mają grube skórki i dużo ich odchodzi, to użyjcie więcej mandarynek. Zalejcie owoce spirytusem i odstawcie na około 2 tygodnie w ciemne miejsce.

I tu się właśnie pojawia druga opcja – skórek z tych mandarynek nie wyrzucaj. Z nich też przygotujesz nalewkę – tylko lżejszą – na wódce ze spirytusem. Możesz te nalewki zlać potem razem w jeden słój. Albo zostawić je oddzielnie – jedną mocniejszą, a drugą lżejszą – bardziej kobiecą.

A latem możesz zrobić nalewkę truskawkową :)

Zapraszam również do wypróbowania przepisów z kategorii Napoje, gdzie znajdziecie także przepisy na domowe likiery.

nalewka mandarynkowa_1

Polecane przepisy na domowe likiery i nalewki

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na proste domowe alkohole o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: