Przepis na nalewkę mandarynkową
Powiem jedno – ta nalewka mandarynkowa ma moc :)
Pachnie obłędnie mandarynkami i jest naprawdę smaczna :)
Mandarynek pełno w sklepach, więc zróbcie koniecznie zapasik naleweczki.
Tak w zasadzie ta konkretna nalewka jest połączeniem dwóch różnych – podstawowa część zrobiona jest na zalanych alkoholem cząstkach mandarynek.
Druga (mniejsza część) powstała z zalania alkoholem wysuszonych w piekarniku skórek z mandarynek – „leniuszki” mogą zrezygnować z tej część, ale nalewka ze skórek jest chyba nawet jeszcze bardziej aromatyczna niż ta z owoców.
Jak zrobić domową nalewkę mandarynkową?
Kupcie dużo mandarynek, obierzcie je i podzielcie na cząstki.
Zalejcie owoce spirytusem i odstawcie na około 2 tygodnie w ciemne miejsce.
I tu się właśnie pojawia druga opcja – skórek z tych mandarynek nie wyrzucaj.
Z nich też przygotujesz nalewkę – tylko lżejszą – na wódce :)
Możesz te nalewki zlać potem razem w jeden słój.
Albo zostawić je oddzielnie – jedną mocniejszą, a drugą lżejszą – bardziej kobiecą.
A latem możesz zrobić nalewkę truskawkową :)
Zapraszam również do wypróbowania przepisów z kategorii Napoje, gdzie znajdziecie także przepisy na domowe likiery.
Nalewka mandarynkowa przepis do druku

Nalewka mandarynkowa
Składniki
nalewka z owoców:
- 2 kg mandarynek obranych
- 1 litr spirytusu
- 500 g cukru lub do smaku - dodawany po zlaniu
nalewka na skórkach:
- skórki z 2 kg mandarynek
- 200 ml spirytusu
- 400 ml wódki
- 100 g cukru
Instrukcja
nalewka z owoców:
- Obrane mandarynki podziel na cząstki i umieść w dużym słoju i zalej spirytusem.
- Odstaw na około 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie rozgnieć owoce (np. tłuczkiem do ziemniaków) a następnie całość przepuść przez pieluchę tetrową lub gazę.
- Posłódź do smaku i odstaw aby nalewka się wyklarowała (ale nadaje się już do picia :))
- Jeśli nalewka jest za mocna, to możesz dodać do niej przegotowanej wody.
nalewka ze skórek:
- Skórki wysusz w piekarniku - piecz w temperaturze około 100 stopni przez około 1,5-2 godziny (aż skórki będą suche).
- Skórki włóż do słoika zasyp cukrem i zalej alkoholem.
- Wstrząśnij kilka razy i dostaw na około 2-3 tygodnie.
- Po tym czasie zlej nalewkę.
- Możesz pić ją samą lub dodać do nalewki z owoców :)
Sorry za odgrzanie kotleta, ale tak czytam i oczom nie wierzę. Czy wy wszyscy robicie nalewki „na oko”? Autorko kochana. Skoro razem użyłaś 1200ml spirytusu i 400ml wódki to przy optymistycznym założeniu wyszło Ci 1555ml alko 83%. Jeżeli w sumie wyszło ok 4l nalewki to miała moc ok. 32% a więc wcale mocna nie była… Błędem też jest podopowiadanie innym, żeby dolewać po pół litra wody, bo: 1. Nalewka z założenia ma mieć określoną moc i powinno się mieć to na uwadze już podczas jej robienia, bo okaże się, że na samym końcu wyjdzie coś co koło nalewki mandarynkowej nawet nie stało. 2. Bardzo ważne jest co się do czego dolewa i z tego co mi wiadomo, nie dolewa się wody do alkoholu a odwrotnie. Powodzenia w dalszych eksperymentach!
Nie wiem, czy zauważyłaś, że tam są tak na prawdę przepisy na dwie nalewki – jedna jest z litra spirytusu, cukru i 2 kg mandarynek – jedyne „rozwodnienie” jest więc z cukru i soku z mandarynek. Druga nalewka jest ze spirytusu i wódki – którą zalane są skórki z mandarynki.
Pani Beato prosze o pomoc ;) przygotowałem nalewkę: 2 kg mandarynek 1l spirytusu 1 szklanka cukru. Stało to 2 tygodnie. Po dokładnym odcedzeniu wyszło 1,5l nalewki to raz a dwa ze jej kolor jest pomarańczowy niczym sok. Zapewne amator by sie znalazł ktory by to wypił ale dla mnie choc lubię mocne trunki jest to zbyt mocne. Ile dolać wody? Jak Pani zrobiła ze wyszło ok 4l? Cukier jest ok.
Mi wyszło więcej, bo robiliśmy i jedną i drugą (połączoną później razem)
Wyciśnij mandarynki aby jak najwięcej oddały soku.
Dolej spokojnie wody (pół litra) i odczekaj dwa tygodnie. Jak dalej będzie za mocna, to dolej znowu pól litra wody. Przy drugim dolewaniu wody raczej będziesz musiał dodać trochę cukru.
Nalewki muszą swoje odstać, więc spokojnie poczekaj aż wszystko razem się przegryzie :)
Witam, mam pytanie odnośnie przepisu z owoców. Przy litrze spirytusu ile ml wody dodać by nalewka była zdatna do picia i miała min 50%? Czy przy samym spirytusie nie bedzie zbyt mocna? A moze wystarczy ze jedynie zmiesza sie on z sokiem z owoców? Dziekuje z góry odpowiedz ;)
Możesz dodać wody. Przy tej ilości owoców nie będzie wodnista, a straci trochę moc. Dodaj również trochę więcej cukru aby wyrównać smak. W owocach jest sporo soku, więc spirytus się rozcieńczy. Ta z przepisu jest mocna – obstawiam 50-60% więc jak ktoś woli coś słabszego, to dodanie wody będzie optymalne.
Na dnie sloja z nastawem z owoców zrobił mi się metny osad. Czy to normalne?
osad w nalewkach jest zawsze, trzeba zlać znad osadu (czasami parokrotnie) aby była klarowna :)
Witam czy jak zaleje mandarynki spirytusem to czy mogę dodac cukier odrazu czy poczekać i zrobić jak w przepisie jest ??
Możesz dodać od razu :)
Czy skórki mają być całe tak jak zdjete z mandarynek czy bez białej części?
spokojnie mogą być całe, tak jak zdjęte :)
W części poświęconej nalewce na owocach pisze Pani żeby zalać owoce wódką. Proszę uzupełnić ten opis, bo wynika z niego, że ten litr spirytusu to wypijamy w trakcie robienia nalewki ;) Pozdrawiam
Dzieki – poprawilam :)
Czy mandarynki mam zalać spirytusem 95% ? :)
Tak, zalewamy czystym spirytusem.
Na pewno ma moc, ale za to jaką…; D Musi być pyszna!; )