Mój dzisiejszy przepis jest fajnym dodatkiem do wszelkich naleśników, omletów, ciast i deserów.

Mam na myśli frużelinę – czyli coś pomiędzy kisielem, a galaretką – moja frużelina jest czereśniowa.

Przygotowuje się ją szybko i można ją zrobić z dowolnych owoców.

Jeśli frużelina po wystygnięciu za mocno wam się zetnie, to można ją lekko podgrzać w mikrofalówce i dokładnie wymieszać, albo dodać do niej odrobinę gorącej wody.

frużelina czereśniowa1

frużelina czereśniowa2

Frużelina czereśniowa

Wypieki Beaty
4 z 2 ocen

Instrukcja
 

  • Owoce umyj i wydryluj, a następnie zasyp cukrem.
  • Owoce umieść w garnku na palniku i lekko podgotuj razem z sokiem z cytryny- aż owoce puszczą sok.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).
  • Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę wytworzonego soku, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Do żelatyny również dodaj trochę soku z owoców i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj - uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
  • Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam na Moich Wypiekach.