Przepis na frużelinę z czereśni
Frużelina czereśniowa to zaraz po frużelinie z wiśni moja ulubiona.
Mój dzisiejszy przepis jest fajnym dodatkiem do wszelkich naleśników, omletów, ciast i deserów.
Mam na myśli frużelinę – czyli coś pomiędzy kisielem, a galaretką – moja frużelina jest czereśniowa.
Przygotowuje się ją szybko i można ją zrobić z dowolnych owoców.
Jeśli frużelina po wystygnięciu za mocno wam się zetnie, to można ją lekko podgrzać w mikrofalówce i dokładnie wymieszać, albo dodać do niej odrobinę gorącej wody.
Ja swoje czereśnie w żelu wykorzystałam między innymi do kokosowego sernika na zimno i razem smakowały wyśmienicie. Zdecydowanie polecam!
Frużelina czereśniowa przepis

Frużelina czereśniowa
Przepis na domową frużelinę z czereśni.
Składniki
- 500 g czereśni (lub innych owoców)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3/4 szklanki cukru - 150 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w dwóch łyżkach zimnej wody
Instrukcja
- Owoce umyj i wydryluj, a następnie zasyp cukrem.500 g czereśni, 3/4 szklanki cukru
- Owoce umieść w garnku na palniku i lekko podgotuj razem z sokiem z cytryny- aż owoce puszczą sok.2 łyżki soku z cytryny
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody - mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).3 łyżeczki żelatyny
- Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę wytworzonego soku, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Do żelatyny również dodaj trochę soku z owoców i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj - uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
- Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
Notatki
Jeśli chcecie, to możecie zrezygnować z dodawania żelatyny. Sama mąka ziemniaczana również wystarczy - użyjcie jej wtedy 3 lekko czubate łyżeczki :) Wtedy nie musicie odstawiać frużeliny do ostudzenia i zgęstnienia. Możecie ją podać na ciepło do naleśników, placuszków, albo nawet lodów!
Lody z taką ciepłą frużeliną smakują wybornie!
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis znalazłam na Moich Wypiekach.