czereśniowa frużelina przepis

Przepis na frużelinę z czereśni

Dziś u mnie frużelina czereśniowa, czyli czereśnie w żelu, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów oraz ciast. Możecie je użyć do przełożenia tortu, udekorowania wierzchu ciasta, albo do zjedzenia z naleśnikami czy też słodkimi placuszkami.

frużelina czereśniowa

Frużelina czereśniowa przepis krok po kroku

Jeśli lubicie czereśnie, to zróbcie sobie czereśnie w żelu i zjedzcie do naleśników albo podajcie z ciastem lub deserem.

fruC5BCelina czereC59Bniowa1

Frużelina czereśniowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną domową frużelinę z czereśni.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 6
Składniki

składniki na frużelinę z czereśni

Instrukcja
 

Jak zrobić frużelinę z czereśni

  • Owoce umyj i wydryluj, a następnie zasyp cukrem.
    500 g czereśni, 3/4 szklanki cukru
  • Owoce umieść w garnku na palniku i lekko podgotuj razem z sokiem z cytryny- aż owoce puszczą sok.
    2 łyżki soku z cytryny
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).
    3 łyżeczki żelatyny
  • Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę wytworzonego soku, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Do żelatyny również dodaj trochę soku z owoców i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj – uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
  • Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
Notatki
Jeśli chcecie, to możecie zrezygnować z dodawania żelatyny. Sama mąka ziemniaczana również wystarczy – użyjcie jej wtedy 3 lekko czubate łyżeczki :) Wtedy nie musicie odstawiać frużeliny do ostudzenia i zgęstnienia. Możecie ją podać na ciepło do naleśników, placuszków, albo nawet lodów!
Lody z taką ciepłą frużeliną smakują wybornie!
Prywatne
Słowa kluczowe czereśniowa frużelina, frużelina z czereśni, frużelina z owoców
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Czereśnie w żelu – uwagi

Frużelina czereśniowa to zaraz po frużelinie z wiśni moja ulubiona. 

Mój dzisiejszy przepis jest fajnym dodatkiem do wszelkich naleśników, omletów, ciast i deserów.

Mam na myśli frużelinę – czyli coś pomiędzy kisielem, a galaretką – moja frużelina jest czereśniowa.

Przygotowuje się ją szybko i można ją zrobić z dowolnych owoców.

Jeśli frużelina po wystygnięciu za mocno wam się zetnie, to można ją lekko podgrzać w mikrofalówce i dokładnie wymieszać, albo dodać do niej odrobinę gorącej wody.

Ja swoje czereśnie w żelu wykorzystałam między innymi do kokosowego sernika na zimno i razem smakowały wyśmienicie. Zdecydowanie polecam!

Przepis znalazłam na Moich Wypiekach.

Polecane przepisy na frużelinę i konfitury

Zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe frużeliny, dżemy i konfitury. Tutaj polecam takie trzy przepisy: