Domowy kisiel truskawkowy

 

kisiel truskawkowy 2

 

Moje dzieci uwielbiają kisiel (jak pewnie większość dzieciaków) i w końcu zrobiłam im domowy kisiel truskawkowy – na prawdziwych truskawkach, a nie tylko aromatach i barwnikach :)

Do takiego kisielu możecie użyć zarówno świeże jak i mrożone owoce (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), możecie też wykorzystać dowolne owoce :)

Taki domowy kisiel pełen jest owoców i soku owocowego – w przypadku tego deseru można faktycznie powiedzieć, że jest zdrowy (szczególnie jeśli ograniczycie ilość cukru lub zastąpicie go np. ksylitolem czy miodem).

Podaję przepis na 3 duże porcje.

Spróbujcie również domowe lody truskawkowe z mascarpone albo pudding chia z truskawkami :)

 

domowy kisiel truskawkowy

 

kisiel truskawkowy

 

kisiel truskawkowy

 

kisiel truskawkowy 6

 

kisiel owocowy

Domowy kisiel truskawkowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Truskawki włóż do rondelka, dodaj cukier i wodę - całość gotuj, aż owoce lekko zmiękną (ale nie będą się rozpadać).
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody.
  • Dodaj do gotujących się truskawek i energicznie wymieszaj.
  • Gotowy kisiel przełóż do pucharków.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!