Przepis na domowy kisiel z truskawek
Moje dzieci uwielbiają kisiel (jak pewnie większość dzieciaków) i w końcu zrobiłam im domowy kisiel truskawkowy – na prawdziwych truskawkach, a nie tylko aromatach i barwnikach :)
Do takiego kisielu możecie użyć zarówno świeże jak i mrożone owoce (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), możecie też wykorzystać dowolne owoce :)
Taki domowy kisiel pełen jest owoców i soku owocowego – w przypadku tego deseru można faktycznie powiedzieć, że jest zdrowy (szczególnie jeśli ograniczycie ilość cukru lub zastąpicie go np. ksylitolem czy miodem).
Podaję przepis na 3 duże porcje.
Spróbujcie również domowe lody truskawkowe z mascarpone albo pudding chia z truskawkami :)
Domowy kisiel truskawkowy przepis

Domowy kisiel truskawkowy
Przepis na pyszny i prosty kisiel z truskawek.
Składniki
- 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- około 50 g cukru lub zamiennika - np. ksylitol, erytrol
- 300 ml wody
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Instrukcja
- Truskawki włóż do rondelka, dodaj cukier i wodę - całość gotuj, aż owoce lekko zmiękną (ale nie będą się rozpadać).250 g truskawek, około 50 g cukru, 300 ml wody
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody.3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Dodaj do gotujących się truskawek i energicznie wymieszaj.
- Gotowy kisiel przełóż do pucharków.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!