Przepis na domowy kisiel z truskawek

kisiel truskawkowy 2


Moje dzieci uwielbiają kisiel (jak pewnie większość dzieciaków) i w końcu zrobiłam im domowy kisiel truskawkowy – na prawdziwych truskawkach, a nie tylko aromatach i barwnikach :)

Do takiego kisielu możecie użyć zarówno świeże jak i mrożone owoce (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), możecie też wykorzystać dowolne owoce :)

Taki domowy kisiel pełen jest owoców i soku owocowego – w przypadku tego deseru można faktycznie powiedzieć, że jest zdrowy (szczególnie jeśli ograniczycie ilość cukru lub zastąpicie go np. ksylitolem czy miodem).

Podaję przepis na 3 duże porcje.

Spróbujcie również domowe lody truskawkowe z mascarpone albo pudding chia z truskawkami :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

domowy kisiel truskawkowy

kisiel truskawkowy

kisiel truskawkowy

kisiel truskawkowy 6

Domowy kisiel truskawkowy przepis

kisiel owocowy

Domowy kisiel truskawkowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty kisiel z truskawek.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas całkowity 15 minut
Danie Deser
Porcje 3

Składniki

Instrukcja
 

  • Truskawki włóż do rondelka, dodaj cukier i wodę - całość gotuj, aż owoce lekko zmiękną (ale nie będą się rozpadać).
    250 g truskawek, około 50 g cukru, 300 ml wody
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody.
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Dodaj do gotujących się truskawek i energicznie wymieszaj.
  • Gotowy kisiel przełóż do pucharków.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!