Chyba wszyscy (albo zdecydowana większość) uwielbiamy czekoladę i desery z niej wykonane, dlatego myślę, że taki mus czekoladowy będzie idealny na walentynkowy wieczór we dwoje :)

Na ten szczególny dzień proponuję przygotowanie musu z dwóch rodzajów czekolad – białej i gorzkiej – świetnie z sobą współgrają i uzupełniają – tworząc udany związek – zupełnie jak zakochane pary :)

Mus z białej czekolady jest lekki, delikatny i słodki, mus z gorzkiej czekolady jest bardziej wyrafinowany, cięższy i „mocniejszy”.

Udekorujcie go kandyzowaną wisienką, albo innymi wyrazistymi owocami – np. malinami i otrzymacie deser idealny :)

Podaję od razu przepis na mniej więcej 4 porcje, abyście mogli zjeść dokładkę :D

mus czekoladowy_1

mus czekoladowy_4

mus czekoladowy_3

mus z czekolady

Mus czekoladowy

Wypieki Beaty
Przepis na lekki mus czekoladowy idealny na deser.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
2 godz
Porcje 4

Składniki
  

mus z gorzkiej czekolady:

mus z białej czekolady:

Instrukcja
 

  • Obydwie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej (oczywiście oddzielnie :)) i odstaw do lekkiego wystudzenia.
  • Do każdego musu utrzyj oddzielnie żółtka z cukrem aż będą puszyste.
  • Zmiksuj śmietany kremówki, do każdej dodaj utarte żółtka oraz przestudzoną czekoladę.
  • Ubij białka aż będą sztywne i dodaj do kremówki - delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Nałóż musy do szklaneczek - układaj je na zmianę.
  • Schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
  • Przed podaniem możesz udekorować owocami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!