Przepis na prosty mus czekoladowy w dwóch smakach

Chyba wszyscy (albo zdecydowana większość) uwielbiamy czekoladę i desery czekoladowe, dlatego myślę, że taki mus czekoladowy będzie idealny na walentynkowy wieczór we dwoje :)

Na ten szczególny dzień proponuję przygotowanie musu z dwóch rodzajów czekolad – białej i gorzkiej – świetnie z sobą współgrają i uzupełniają – tworząc udany związek – zupełnie jak zakochane pary :)

Mus z białej czekolady jest lekki, delikatny i słodki, mus z gorzkiej czekolady jest bardziej wyrafinowany, cięższy i „mocniejszy”.

Udekorujcie go kandyzowaną wisienką, albo innymi wyrazistymi owocami – np. malinami i otrzymacie idealny deser czekoladowy :)

Podaję od razu przepis na mniej więcej 4 porcje, abyście mogli zjeść dokładkę :D

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne desery.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

mus czekoladowy

mus czekoladowy_4

mus czekoladowy_3

Czekoladowy mus przepis do druku

mus z czekolady

Mus czekoladowy

Wypieki Beaty
Przepis na lekki mus czekoladowy idealny na deser.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
2 godz
Porcje 4

Składniki

mus z gorzkiej czekolady:

mus z białej czekolady:

Instrukcja
 

  • Obydwie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej (oczywiście oddzielnie :)) i odstaw do lekkiego wystudzenia.
    200 g gorzkiej czekolady, 200 g białej czekolady
  • Do każdego musu utrzyj oddzielnie żółtka z cukrem aż będą puszyste.
    2 żółtka, 5 łyżek cukru
  • Zmiksuj śmietany kremówki, do każdej dodaj utarte żółtka oraz przestudzoną czekoladę.
    250 ml śmietany kremówki, 250 ml śmietany kremówki
  • Ubij białka aż będą sztywne i dodaj do kremówki - delikatnie wymieszaj łyżką.
    2 białka
  • Nałóż musy do szklaneczek - układaj je na zmianę.
  • Schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
  • Przed podaniem możesz udekorować owocami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!