Chyba wszyscy (albo zdecydowana większość) uwielbiamy czekoladę i desery z niej wykonane, dlatego myślę, że taki mus czekoladowy będzie idealny na walentynkowy wieczór we dwoje :)
Na ten szczególny dzień proponuję przygotowanie musu z dwóch rodzajów czekolad – białej i gorzkiej – świetnie z sobą współgrają i uzupełniają – tworząc udany związek – zupełnie jak zakochane pary :)
Mus z białej czekolady jest lekki, delikatny i słodki, mus z gorzkiej czekolady jest bardziej wyrafinowany, cięższy i „mocniejszy”.
Udekorujcie go kandyzowaną wisienką, albo innymi wyrazistymi owocami – np. malinami i otrzymacie deser idealny :)
Podaję od razu przepis na mniej więcej 4 porcje, abyście mogli zjeść dokładkę :D

Mus czekoladowy
Składniki
mus z gorzkiej czekolady:
- 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 250 ml śmietany kremówki schłodzonej
- 5 łyżek cukru
mus z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady dobrej jakości
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 250 ml śmietany kremówki schłodzonej
- 1 łyżeczka cukru
Instrukcja
- Obydwie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej (oczywiście oddzielnie :)) i odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Do każdego musu utrzyj oddzielnie żółtka z cukrem aż będą puszyste.
- Zmiksuj śmietany kremówki, do każdej dodaj utarte żółtka oraz przestudzoną czekoladę.
- Ubij białka aż będą sztywne i dodaj do kremówki - delikatnie wymieszaj łyżką.
- Nałóż musy do szklaneczek - układaj je na zmianę.
- Schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
- Przed podaniem możesz udekorować owocami.
dwubarwność tego musu robi ogromne wrażenie :-)
[…] szukacie jeszcze innych przepisów na mus czekoladowy, to zapraszam po przepis na mus z ciemną […]
Idealny deser na Walentynki :)