mus czekoladowy

Przepis na prosty mus czekoladowy w dwóch smakach

Przepis na mus czekoladowy, łączący delikatność białej czekolady z intensywnością gorzkiej czekolady, to doskonała propozycja dla miłośników słodyczy. To harmonijne połączenie dwóch odmian czekolady, które tworzą gładki, puszysty mus o wyrazistym smaku i aksamitnej konsystencji. Prosta receptura sprawia, że przygotowanie tego deseru jest szybkie i przyjemne. Mus to wykwintny sposób na zakończenie posiłku czy uczczenie specjalnej okazji, dostarczając prawdziwej uczty dla podniebienia. Odkryj magię smaków w tym przepisie na mus, gdzie spotykają się słodycz białej i intensywność gorzkiej czekolady.

mus czekoladowy_3

Czekoladowy mus przepis krok po kroku

Jeśli lubisz czekoladę i czekoladowe desery, to koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis!

mus z czekolady

Mus czekoladowy prosty przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekki mus czekoladowy idealny na deser.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
2 hours
Porcje 4
Składniki

składniki na mus z gorzkiej czekolady:

składniki na mus z białej czekolady:

Instrukcja
 

Jak zrobić dwukolorowy mus czekoladowy w pucharkach

  • Obydwie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej (oczywiście oddzielnie) i odstaw do lekkiego wystudzenia.
    200 g gorzkiej czekolady, 200 g białej czekolady
  • Do każdego musu utrzyj oddzielnie żółtka z cukrem aż będą puszyste – do musu z gorzkiej czekolady żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru, a do tego z białej czekolady z 1 łyżeczką.
    2 żółtka, 5 łyżek cukru, 2 żółtka, 1 łyżeczka cukru
  • Zmiksuj śmietany kremówki, do każdej dodaj utarte żółtka oraz przestudzoną czekoladę delikatnie wymieszaj.
    250 ml śmietany kremówki, 250 ml śmietany kremówki
  • Ubij białka aż będą sztywne i dodaj do kremówki – delikatnie wymieszaj łyżką.
    2 białka
  • Nałóż musy do szklaneczek – układaj je na zmianę.
  • Schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
  • Przed podaniem możesz udekorować owocami.
Prywatne
Słowa kluczowe deser czekoladowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mus czekoladowy_4

Czekoladowy mus z białej i gorzkiej czekolady

Chyba wszyscy (albo zdecydowana większość) uwielbiamy czekoladę i desery czekoladowe, dlatego myślę, że taki mus czekoladowy będzie idealny na walentynkowy wieczór we dwoje. Na ten szczególny dzień proponuję przygotowanie musu z dwóch rodzajów czekolad – białej i gorzkiej – świetnie z sobą współgrają i uzupełniają – tworząc udany związek – zupełnie jak zakochane pary :)

Mus z białej czekolady jest lekki, delikatny i słodki, mus z gorzkiej czekolady jest bardziej wyrafinowany, cięższy i „mocniejszy”. Udekorujcie go kandyzowaną wisienką, albo innymi wyrazistymi owocami – np. malinami i otrzymacie idealny deser czekoladowy :)

Podaję od razu przepis na mniej więcej 4 porcje, abyście mogli zjeść dokładkę :D

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne desery.

Polecane przepisy na desery czekoladowe

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na czekoladowe słodkości. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: