Przepis na prosty mus czekoladowy w dwóch smakach
Chyba wszyscy (albo zdecydowana większość) uwielbiamy czekoladę i desery czekoladowe, dlatego myślę, że taki mus czekoladowy będzie idealny na walentynkowy wieczór we dwoje :)
Na ten szczególny dzień proponuję przygotowanie musu z dwóch rodzajów czekolad – białej i gorzkiej – świetnie z sobą współgrają i uzupełniają – tworząc udany związek – zupełnie jak zakochane pary :)
Mus z białej czekolady jest lekki, delikatny i słodki, mus z gorzkiej czekolady jest bardziej wyrafinowany, cięższy i „mocniejszy”.
Udekorujcie go kandyzowaną wisienką, albo innymi wyrazistymi owocami – np. malinami i otrzymacie idealny deser czekoladowy :)
Podaję od razu przepis na mniej więcej 4 porcje, abyście mogli zjeść dokładkę :D
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne desery.
Czekoladowy mus przepis do druku

Mus czekoladowy
Składniki
mus z gorzkiej czekolady:
- 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 2 białka
- 2 żółtka
- 250 ml śmietany kremówki schłodzonej
- 5 łyżek cukru
mus z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady dobrej jakości
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 250 ml śmietany kremówki schłodzonej
- 1 łyżeczka cukru
Instrukcja
- Obydwie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej (oczywiście oddzielnie :)) i odstaw do lekkiego wystudzenia.200 g gorzkiej czekolady, 200 g białej czekolady
- Do każdego musu utrzyj oddzielnie żółtka z cukrem aż będą puszyste.2 żółtka, 5 łyżek cukru
- Zmiksuj śmietany kremówki, do każdej dodaj utarte żółtka oraz przestudzoną czekoladę.250 ml śmietany kremówki, 250 ml śmietany kremówki
- Ubij białka aż będą sztywne i dodaj do kremówki - delikatnie wymieszaj łyżką.2 białka
- Nałóż musy do szklaneczek - układaj je na zmianę.
- Schłodź w lodówce przez około 2 godziny.
- Przed podaniem możesz udekorować owocami.