budyń waniliowy z czekoladą_5

Moje dzieci (zresztą ja również) bardzo lubią budyń :)

Zwykle robię go im „z torebki” – bo szybciej i wygodniej.

Ale nie wiem, czy wiecie, że możecie samodzielnie przygotować budyń w domu i nie zajmie to Wam wiele więcej czasu :)

Do tego taki domowy budyń jest o wiele smaczniejszy niż ten z torebki – aromatyzowany różnymi chemicznymi składnikami.

W domu możecie użyć prawdziwej wanilii, ekstraktu waniliowego lub cukru aromatyzowanego wanilią (wystarczy do słoika z cukrem włożyć 1-2 laski wanilii i po około tygodniu będziecie mieć pięknie pachnący cukier – możecie go dodatkowo zmielić razem z tą wanilią :)).

Ja do swojego budyniu oprócz wanilii dodałam białą czekoladę – mówię Wam – budyń wyszedł mega pyszny :)

budyń waniliowy z czekoladą_1

budyń waniliowy z czekoladą_3

budyń waniliowy z czekoladą_4

 

budyń waniliowy

Budyń waniliowy z czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na domowy budyń waniliowy z białą czekoladą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Deser
Porcje 4

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zagotuj mniej więcej 3/4 mleka - część pozostaw (jeśli używasz laskę wanilii to zagotuj ją razem z mlekiem, a gdy zmięknie, to wyjmij z niej nasionka i dodaj do mleka).
  • W miseczce zmieszaj razem cukier, ekstrakt waniliowy, mąkę i żółtka, dodaj odlane mleko i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
  • Dodaj mieszankę do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj aby budyń się nie przypalił i nie zrobiły się grudki.
  • W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z masłem.
  • Dodaj czekoladę do gorącego budyniu i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż budyń do przygotowanych miseczek.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!