Moje dzieci (zresztą ja również) bardzo lubią budyń :)
Zwykle robię go im „z torebki” – bo szybciej i wygodniej.
Ale nie wiem, czy wiecie, że możecie samodzielnie przygotować budyń w domu i nie zajmie to Wam wiele więcej czasu :)
Do tego taki domowy budyń jest o wiele smaczniejszy niż ten z torebki – aromatyzowany różnymi chemicznymi składnikami.
W domu możecie użyć prawdziwej wanilii, ekstraktu waniliowego lub cukru aromatyzowanego wanilią (wystarczy do słoika z cukrem włożyć 1-2 laski wanilii i po około tygodniu będziecie mieć pięknie pachnący cukier – możecie go dodatkowo zmielić razem z tą wanilią :)).
Ja do swojego budyniu oprócz wanilii dodałam białą czekoladę – mówię Wam – budyń wyszedł mega pyszny :)

Budyń waniliowy z czekoladą
Składniki
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru (może być aromatyzowany wanilią)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub ziarenka wyciągnięte z połowy laski wanilii)
- 1 łyżka masła
- 60 g białej czekolady
Instrukcja
- Zagotuj mniej więcej 3/4 mleka - część pozostaw (jeśli używasz laskę wanilii to zagotuj ją razem z mlekiem, a gdy zmięknie, to wyjmij z niej nasionka i dodaj do mleka).
- W miseczce zmieszaj razem cukier, ekstrakt waniliowy, mąkę i żółtka, dodaj odlane mleko i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
- Dodaj mieszankę do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj aby budyń się nie przypalił i nie zrobiły się grudki.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z masłem.
- Dodaj czekoladę do gorącego budyniu i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż budyń do przygotowanych miseczek.