budyń waniliowy z czekoladą_5

Przepis na domowy budyń waniliowy z czekoladą

Domowy budyń waniliowy z dodatkiem białej czekolady to smakowa uczta, która przenosi tradycyjny budyń na wyższy poziom. Ten aksamitny deser łączy delikatną wanilię z kremową białą czekoladą, tworząc niezwykłe doznania smakowe. To doskonały sposób na zakończenie posiłku lub słodki przysmak na specjalne okazje. Gorąco polecam!

budyń waniliowy z czekoladą_1

Budyń waniliowy z czekoladą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste domowe desery do podania w pucharkach, to konieczni przygotuj taki domowy budyń.

budyń waniliowy

Budyń waniliowy z czekoladą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na domowy budyń waniliowy z białą czekoladą.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Deser
Porcje 4
Składniki

składniki na budyń waniliowy

Instrukcja
 
  • Zagotuj mniej więcej 3/4 mleka – część pozostaw (jeśli używasz laskę wanilii to zagotuj ją razem z mlekiem, a gdy zmięknie, to wyjmij z niej nasionka i dodaj do mleka).
    500 ml mleka
  • W miseczce zmieszaj razem cukier, ekstrakt waniliowy, mąkę i żółtka, dodaj odlane mleko i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
    1 łyżka cukru, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 2 żółtka
  • Dodaj mieszankę do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj aby budyń się nie przypalił i nie zrobiły się grudki.
  • W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z masłem.
    60 g białej czekolady, 1 łyżka masła
  • Dodaj czekoladę do gorącego budyniu i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż budyń do przygotowanych miseczek – podaj po lekkim ostudzeniu, albo schowaj do lodówki i podaj na zimno.
Prywatne
Słowa kluczowe budyń z białą czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
budyń waniliowy z czekoladą_3

Waniliowy budyń z białą czekoladą – uwagi

Moje dzieci (zresztą ja również) bardzo lubią budyń. Zwykle robię go im „z torebki” – bo szybciej i wygodniej. Ale nie wiem, czy wiecie, że możecie samodzielnie przygotować budyń w domu i nie zajmie to Wam wiele więcej czasu. Do tego taki domowy budyń jest o wiele smaczniejszy niż ten z torebki – aromatyzowany różnymi chemicznymi składnikami.

W domu możecie użyć prawdziwej wanilii, ekstraktu waniliowego lub cukru aromatyzowanego wanilią (wystarczy do słoika z cukrem włożyć 1-2 laski wanilii i po około tygodniu będziecie mieć pięknie pachnący cukier – możecie go dodatkowo zmielić razem z tą wanilią :)). Ja do swojego budyniu oprócz wanilii dodałam białą czekoladę – mówię Wam – budyń wyszedł mega pyszny! Spróbujcie koniecznie!

Ps. Wypróbujcie również mój przepis na domowy kisiel a także inne przepisy na pyszne desery.

budyń waniliowy z czekoladą_4

Polecane przepisy na domowe desery

Wypróbujcie również te przepisy na pyszne domowe desery idealne do podania w pucharkach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: