Deser crema al caffe
Przepis na prosty włoski deser – krem kawowy
Jeśli lubisz kawę i kawowe słodkości, to przygotuj dziś ze mną super prosty włoski deser crema al caffe. Ten deser to puszysta jak chmurka bita śmietana kawowa. Siła tego deseru tkwi w jego prostocie i pysznych składnikach. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Deser crema al caffe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i jednocześnie efektowne desery, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Deser crema al caffe przepis z filmem
Składniki
składniki na kawowy deser crema al caffe
- ok 60 ml kawy (mocnej – espresso)
- ok 40 g cukru pudru (- 2 lekko czubate łyżki)
- 200 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej )
Instrukcja
Jak zrobić deser crema al caffe
- Przygotuj kawę espresso i do gorącej dodaj od razu cukier – dokładnie wymieszaj.ok 60 ml kawy, ok 40 g cukru pudru
- Schowaj kawę do lodówki, aby się dobrze schłodziła.
- Zimną kremówkę zmiksuj na sztywno.200 ml śmietany kremówki
- Dodaj do ubitej śmietany zimną kawę.
- Delikatnie wymieszaj krem.
- Przełóż krem do przygotowanych pucharków i od razu podaj.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Krem kawowy – uwagi
Jestem wielbicielką kuchni włoskiej oraz prostych smakowitych deserów. Dlatego dziś mam mega prosty i szybki włoski deser.
Jego przygotowanie nie sprawi Ci żadnego problemu jeśli składniki będą bardzo mocno schłodzone. Dlatego zadbaj o to, by wcześniej schować do lodówki śmietanę kremówkę i kawę.
Deser najlepiej przygotować tuż przed podaniem, bo jak to śmietana kremówka, może przy dłuższym staniu podchodzić wodą.
Jakie składniki są potrzebne do crema al caffe?
Ten włoski deser wymaga jedynie trzech podstawowych składników! Ja tu użyłam poniższe produkty:
- kawa – najlepsza będzie tu mocna i aromatyczna kawa espresso – około 60 ml. Jeśli masz ekspres do kawy, to zrób w nim kawę espresso, dodaj do niej cukier puder i schłodź w lodówce. Jeśli nie masz ekspresu, ale masz kawiarkę, to przygotuj w niej kawę. W ostateczności przygotuj mocną zaparzaną kawę w szklance i ją też ostudź.
- śmietana kremówka – ja użyłam tu płynną śmietanę kremówkę 30% – wcześniej ją mocno schłodziłam w lodówce. Dobrze schłodzona śmietana ładnie się ubije i będzie gęsta po zmiksowaniu. Możesz tu również użyć śmietanę 36% – będzie bardziej gęsta, ale również deser będzie bardziej kaloryczny.
Czy dodawać do deseru śmietan-fix?
Ja nie używam śmietan-fixu i tutaj też go nie dodawałam. Jeśli śmietana jest dobrze schłodzona, to nie ma problemów z jej ubiciem. Jeśli jednak twój deser kawowy musi z jakiegoś powodu postać i boisz się, że podejdzie wodą, to możesz dodać do niego śmietan-fix.
Jak podać deser crema al caffe?
Ten deser kawowy warto przełożyć do przezroczystych pucharków, tak aby było widać jak jest lekki i puszysty. Wierzch deseru możesz posypać odrobiną kawy albo jak ja tartą czekoladą. Świetnie się również sprawdzą małe bezy, które dodadzą deserowi słodyczy oraz ciekawego wyglądu.
Ja swój deser podzieliłam pomiędzy trzy pucharki i to była taka wystarczająca ilość. Możesz go oczywiście podzielić na nieco większe dwie porcje.
Jeśli lubisz kawę i lekkie, a do tego nieskomplikowane przepisy, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Kawowa bita śmietana na pewno zasmakuje każdemu!
Ps.
Przy okazji polecam również inne moje przepisy na pyszne desery idealne na różne okazje.
Polecane przepisy na włoskie desery
Jeśli lubisz włoską kuchnię i włoskie desery, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na ich pyszne słodkości. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na crema al caffe
Crema al caffe to prawdziwy rarytas dla podniebienia, który pochodzi prosto z włoskiej kuchni. Ten wyjątkowy deser to harmonia smaku i konsystencji. Delikatna kawa nadaje mu głęboki, intensywny aromat i wyrazisty smak, który jest doskonałym uzupełnieniem słodyczy i kremowej bitej śmietany.
To danie często podawane jest w niewielkich porcjach, co sprawia, że jest idealnym wyborem na zakończenie obiadu lub kolacji. Jego prostota sprawia, że jest doskonałym wyborem zarówno dla miłośników kawy, jak i tych, którzy cenią sobie lekkie i przyjemne deserowe doznania.
Crema al caffe to przykład włoskiej pasji do jedzenia, gdzie każdy składnik jest starannie dobrany, aby dostarczyć wyjątkowego smaku i satysfakcji dla podniebienia. Dla wielu osób jest to ulubiony deser, który zawsze kończy się z uśmiechem na twarzy i chęcią sięgnienia po kolejną łyżkę. To niezwykłe doświadczenie smakowe, które warto spróbować, by poznać prawdziwy smak Włoch.