Pasticciotti – włoskie babeczki z kremem budyniowym

 

włoskie babeczki pasticciotti

 

Pasticciotti, to włoskie babeczki z pół kruchego ciasta, wypełnione masą budyniową – najczęściej migdałową.

Babeczki są mega pyszne i wciągające.

Ja do swoich dałam krem migdałowy aż po same czubki, wiec było się w co wgryzać :)

Jeśli nie przepadacie za migdałowym smakiem, to krem możecie aromatyzować skórką pomarańczową lub cytrynową – na pewno będą smakowały wyśmienicie.

Oczywiście – jak to we Włoszech – idealnie do nich pasuje cappuccino – nie zapomnijcie o tym dodatku ;)

 

Włoskie babeczki pasticciotti robi się łatwo, ale wymagają trochę czasu na schłodzenie.

Najpierw chłodzimy samo ciasto, a potem jeszcze nadziane babeczki (ja skorzystałam z niskiej temperatury za oknem i wystawiłam blachę z babeczkami na balkon).

Ciasto możecie sobie przygotować wcześniej i przechować w lodówce, wtedy w dzień pieczenia pójdzie wam znacznie szybciej.

Z przepisu otrzymacie 12 sporych babeczek.

Jeśli lubicie włoską kuchnię i włoskie słodkości, to koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na blogu – polecam wam zeppole, frittelle di carnevale, włoską tartę serową, czy też popularne ciasteczka cantucci.

 

kruche babeczki z budyniem w środku

 

włoskie babeczki z budyniem pasticciotti

 

pasticciotti włoskie babeczki

 

włoskie babeczki z budyniem

 

Przepis na pasticciotti do druku

 

włoskie babeczki pasticciotti

Pasticciotti - włoskie babeczki

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche babeczki wypełnione kremem budyniowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 3 godz
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 3 godz 15 minut
Danie Babeczki
Kuchnia Kuchnia włoska
Porcje 12
Kalorie 314 kcal

Składniki
  

krem migdałowy:

  • 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (3 łyżki)
  • 100 g cukru pół szklanki
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki użyłam 30 %
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego lub do smaku
  • 1 łyżka masła około 20 g

ciasto:

  • 300 g mąki 2 szklanki plus trochę do podsypywania
  • 100 g cukru pół szklanki
  • 1 jajko użyłam L
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g masła
  • 60 g smalcu ewentualnie margaryny - użyłam smalec
  • 1/4 szklanki mleka

Instrukcja
 

krem:

  • W rondelku zmieszaj razem skrobię, cukier, mleko i śmietankę - tak aby nie było grudek.
  • Dodaj żółtka zamieszaj.
  • Zagotuj całość - tak jak budyń - dość często mieszaj, aby nie było grudek w kremie.
  • Do gotowego budyniu dodaj masło oraz aromat - energicznie wymieszaj.
  • Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

ciasto:

  • Zmieszaj razem mąkę (użyj najpierw 300 g), cukier oraz proszek do pieczenia.
  • Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz smalec - wyrób aby powstała kruszonka.
  • Dodaj jajko, wanilię i mleko - wyrób ciasto.
  • Jeśli ciasto jest mocno kleiste to dodaj trochę mąki, zagnieć.
  • Podziel ciasto na dwie porcje, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  • Jedno schłodzone ciasto rozwałkuj - ja dość często podsypywałam je mąką - na grubość około pół cm.
  • Szklanką o średnicy max 8 cm wytnij 12 kółek.
  • Formę na babeczki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką (albo wstaw do niej papierowe foremki do babeczek), włóż do otworów kółka z ciasta i dokładnie wylep ścianki.
  • Nałóż na ciasto krem budyniowy (ja nakładałam "z górką").
  • Rozwałkuj drugi kawałek ciasta - wytnij tą samą szklanką koła.
  • Nałóż je na wierzchy babeczek i wciśnij w boki.
  • Blachę z babeczkami przykryj i schłódź w lodówce (lub na balkonie) przez godzinę.
  • Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
  • Piecz babeczki przez około 15-18 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 314kcalWeglowodany: 43gBiałko: 5gTłuszcz: 14gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam tutaj.