Pasticciotti - włoskie babeczki - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Pasticciotti – włoskie babeczki

By | 2018-02-11T09:50:00+00:00 2018 Luty 16th|Babeczki, Ciasta kruche, Ciasta z kremem, Karnawałowe przepisy|

Pasticciotti – włoskie babeczki z kremem budyniowym

 

pasticciotti

 

Pasticciotti, to włoskie babeczki z pół kruchego ciasta, wypełnione masą budyniową – najczęściej migdałową.

Babeczki są mega pyszne i wciągające.

Ja do swoich dałam krem migdałowy aż po same czubki, wiec było się w co wgryzać 🙂

Jeśli nie przepadacie za migdałowym smakiem, to krem możecie zaromatyzować skórką pomarańczową lub cytrynową – na pewno będą smakowały wyśmienicie.

Oczywiście – jak to we Włoszech – idealnie do nich pasuje cappuccino – nie zapomnijcie o tym dodatku 😉

Pascticciotti robi się łatwo, ale wymagają trochę czasu na schłodzenie – najpierw ciasta, a potem samych babeczek (ja skorzystałam z niskiej temperatury za oknem i wystawiłam blachę z babeczkami na balkon).

Ciasto możecie sobie przygotować wcześniej i przechować w lodówce, wtedy w dzień pieczenia pójdzie wam znacznie szybciej.

Z przepisu otrzymacie 12 sporych babeczek.

Jeśli lubicie włoską kuchnię i włoskie słodkości, to koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów na blogu – polecam wam zeppole, frittelle di carnevale, włoską tartę serową, czy też popularne ciasteczka cantucci.

 

kruche babeczki z budyniem w środku

 

włoskie babeczki z budyniem pasticciotti

 

pasticciotti włoskie babeczki

 

włoskie babeczki z budyniem

 

Pasticciotti - włoskie babeczki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 12 babeczek wypełnionych budyniem.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 12
Składniki
krem migdałowy:
  • 40 g (3 łyżki) skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g (pół szklanki) cukru - chociaż wg mnie można dać połowę tej porcji
  • pół szklanki śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego - lub do smaku
  • 1 łyżka masła (około 20 g)
ciasto:
  • 300 - 350 g mąki (2 szklanki) plus do podsypywania
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 1 duże jajko - użyłam L
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g masła
  • 60 g smalcu (ewentualnie margaryny) - użyłam smalec
  • ¼ szklanki mleka
Wykonanie
krem:
  1. W rondelku zmieszaj razem skrobię, cukier, mleko i śmietankę - tak aby nie było grudek.
  2. Dodaj żółtka zamieszaj.
  3. Zagotuj całość - tak jak budyń - dość często mieszaj, aby nie było grudek w kremie.
  4. Do gotowego budyniu dodaj masło oraz aromat - energicznie wymieszaj.
  5. Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
ciasto:
  1. Zmieszaj razem mąkę (użyj najpierw 300 g), cukier oraz proszek do pieczenia.
  2. Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz smalec - wyrób aby powstała kruszonka.
  3. Dodaj jajko, wanilię i mleko - wyrób ciasto.
  4. Jeśli ciasto jest mocno kleiste to dodaj trochę mąki, zagnieć.
  5. Podziel ciasto na dwie porcje, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  6. Jedno schłodzone ciasto rozwałkuj - ja dość często podsypywałam je mąką - na grubość około pół cm.
  7. Szklanką o średnicy max 8 cm wytnij 12 kółek.
  8. Formę na babeczki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką (albo wstaw do niej papierowe foremki do babeczek), włóż do otworów kółka z ciasta i dokładnie wylep ścianki.
  9. Nałóż na ciasto krem budyniowy (ja nakładałam "z górką").
  10. Rozwałkuj drugi kawałek ciasta - wytnij tą samą szklanką koła.
  11. Nałóż je na wierzchy babeczek i wciśnij w boki.
  12. Blachę z babeczkami przykryj i schłódź w lodówce (lub na balkonie) przez godzinę.
  13. Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
  14. Piecz babeczki przez około 15-18 minut.
  15. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 314 Tłuszcze: 14 g Węglowodany: 43 g Błonnik: 1 g Białka: 5 g

 

 

Przepis znalazłam tutaj.

Reklama

4 komentarze

  1. natalia 2018/02/18 at 14:41 - Reply

    Wyszły absolutnie pyszne, właśnie wcinam ostatnią sztukę 🙂 Skorzystałam z Twojej porady co do zmniejszenia ilości cukru w kremie migdałowym i uważam, ze to była bardzo dobra decyzja – krem i tak wyszedł słodki. Jedyne co to, moje nie były takie piękne jak Twoje. Między kremem, a górną warstwą ciasta po upieczeniu powstała wolna przestrzeń (u Ciebie babeczka jest pięknie wypełniona). Masz pomysł dlaczego? Budyń nadkładałam „na bogato” i dociskałam ciasto.

    • wypiekibeaty 2018/02/19 at 10:59 - Reply

      Cieszę się, że tobie te babeczki również smakowały 🙂 Co do ciasta, to sama nie wiem, może to kwestia jak piecze piekarnik. Mój budyń mocno zgęstniał, bo upiekłam go dzień wcześniej i trzymałam na balkonie – może przez to ciągle trzymał swoją formę i podczas pieczenia „nie ubił się”.

  2. natalia 2018/02/16 at 19:59 - Reply

    Budyń (użyłam tylko mleka) i ciasto już się chłodzą 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: